Faith and The Muse zahrají v Praze

fatm_praha_sPo šestnácti letech do Prahy zavítá jedna ze zásadních gothic rockových formací, kalifornští Faith and the Muse.







 

Avantgardní hudba Faith and the Muse jde napříč žánry a kulturními styly. Uslyšíte v ní hutné kytary v duchu temně alternativního rocku, folkové a středověké motivy, stejně tak i úderný punkový drive. Připočteme-li časté přesahy do world music, musí být jasné, že kalifornské duo se prezentuje velice originálním a tvůrčím způsobem.

Všechno začalo v roce 1993, kdy se potkali Monica Richards, zpěvačka rozpadajících se Strange Boutique z Washingtonu a losangeleský kytarista William Faith. Ten působil v kapelách jako Shadows Project, Mephisto Waltz, Christian Death či Sex Gang Children. Málokdo by v tu chvíli předpokládal, že toto setkání položilo základy jedné z nejzajímavějších gothických kapel devadesátých let i současnosti.

Dá se říct, že to byl právě William Faith, kdo svým způsobem hry na kytaru dosáhl v osmdesátých letech pro death a gothic rock tak typického, nostalgicky melancholického zvuku nástroje. To následně ovlivnilo sound řady dalších interpretů. Jeho umění spočívá v dovedné kombinaci nezkreslených tónů s echy a téměř psychedelickými hradbami kytarových stěn. Zároveň je nepopiratelně ovlivněný punkem, díky čemuž výsledný koktejl rifů a harmonií dostává patřičný říz. Není divu, že se tento kalifornský veterán a hudební producent věnuje vystupování s čistě punkovými partami Anima Mundi a Conflict. Přestože je na nahrávkách vokální složka přenechána Monice, výjimku pravidelně tvoří jedna či dvě skladby, kterých se zhostí William. Jeho interesantní vokální projev je tak na deskách dávkován coby vzácné koření nejvyšší kvality.

Také Monica Richards je z těch, kdo byli obdařeni mimořádnými hlasovými dispozicemi a k tomu navíc obrovským charismatem. Spojuje v sobě nespoutanost punkové výtržnice i záhadnou moudrost starověké vědmy. Podmanivá barva jejího hlasu, excelentní práce s melodií a intenzitou projevu, to je zážitek, při kterém až naskakuje husí kůže. Monica však svým výjimečným talentem hudební svět přesahuje. Věnuje se výtvarnému umění, poezii i próze, a to především ve vztahu k velšské a keltské mytologii. To se pak promítá i v textové náplni písní. Má za sebou množství výstav věnovaných jejím ilustracím, kresbám a malbám. Zároveň její záliba v divadelním světě přináší zajímavé pojetí ve ztvárnění kostýmů a image na pódiu.



Faith and the Muse - Sovereign


Mezi další poznávací znamení kapely patří klasická orchestrace, kdy především smyčce, klavír a masivní perkuse umocňují nálady jednotlivých skladeb. Monica a William se proto při koncertech obklopují doprovodnými hudebníky, aby feeling z alb přenesli také tam. Právě violoncello a housle dodávají živým vystoupením FATM jedinečnou atmosféru, kterou budete moci vychutnat i na pražské zastávce jejich turné. Unikátní i tím, že v žižkovském klubu Exit Chmelnice přijdou návštěvníci koncertu do bezprostředního kontaktu s hudebníky, což prostředí velkých festivalů neumožňuje.

Letními koncerty v Evropě kapela podporuje vynikající aktuální počin „:ankoku butoh:“. Šesté album opět nabízí gothic rock té nejvyšší jakosti, tentokrát inspirované nikoliv keltskou, ale starou japonskou kulturou šintoismu. Kdo měl možnost vidět FATM na letošním Wave Gotik Treffen ví, že jsou hudebníci v nejlepší kondici a právem patřili k ozdobám festivalu. O to více se můžeme v Praze těšit na skvělou klubovou show.

Zatímco v roce 1994 se FATM v tehdejším Bunkru představili coby předkapela elektronických rouhačů Das Ich, tentokrát si support přivážejí sami. Pražská zastávka tím dostává další punc jedinečnosti, neboť vystoupení otevře jiná kalifornská parta, čistě death rockoví Christ vs. Warhol. Kapela, která po dobu svého krátkého působení stačila odehrát první show na WGT 2010 a vydat debutové album nazvané „Dissent“. Přesto její členové nejsou na scéně žádnými nováčky. Za mikrofonem najdeme vynikající frontwoman eveghost (ex-Scarlet’s Remains a Purnama). Dále je pro Christ vs. Warhol charakteristická zefektovaná kytara Stevena Jamese (ex-All Gone Dead a Scarlet's Remains; aktuálně působí v projektu Lucase Lanthiera The Deadfly Ensemble a ve Faith And The Muse). Eklektické basové linky obstarává Marzia Rangel (ex-Kastle Greyskull a Scarlet's Remains; aktuálně členem The Deadfly Ensemble a Faith And The Muse) a za bicí baterií Geoff Bruce (ex-Sunshine Blind; v současnosti Anima Mundi a Faith And The Muse).



Christ vs. Warhol - Paper Dolls (živě na WGT 2010)


Faith and the Muse (USA), Christ vs. Warhol (USA)
6. srpna 2010 (start 20:00)
Praha, Exit Chmelnice (Koněvova 219)
Vstup: 250,- na místě


fatm_praha

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.