Report z VNV Nation

Ronan liveV pondělí 14. září 2009 se na kruhovém pódiu Lucerna Music Baru již podruhé objevila formace VNV Nation, tentokráte v doprovodu souputníků Rotersand a Solar Fake. Tam jsme přece nemohli chybět…







Pravděpodobně se nenajde mnoho lidí, kteří by měli za svůj nejoblíbenější den pondělí, většinou symbolizující pracovní, či školní povinnosti. Existují však lákadla, která dokáží i prvnímu dni v týdnu dodat pozitivní nádech, a jedním z nich může být třeba našlapaná trojsestava elektronických formací Solar Fake-Rotersand-VNV Nation. A že se nechalo do útrob Lucerny nalákat nemálo lidí, ukázal průběh večera velmi názorně.

Situace kolem osmé večerní ale zprvu zas tak růžově nevypadala – nepočetné hloučky více, či méně vystylovaných jedinců se ukrývaly ve stínu balkónků, či v praktické blízkosti u baru, a před pódiem se srotila jen velmi skromná skupinka diváků. Hned při sestupu do hlavního sálu oko pravidelného návštěvníka Music Baru zaujala světelná baterie a prozatím spícími LED panely, kterou si kapely dovezly z Německa. Inu, profesionální přístup ke každému detailu show se nezapře.

Již půl devátá je časem na dávku berlínského electra z dílny Svena Friedricha, jehož vystoupení jsme měli tu možnost vidět i na letošní Castle Party. Frontman rockověji orientovaných Dreadful Shadows, a později Zeraphine, zběhnul na elektronickou scénu přede dvěma lety, a díky předchozímu působení je jeho projektu Solar Fake věnována patřičná pozornost. Dobrou zprávou je, že si tato Friedrich tuto pozornost zaslouží, o čemž se přesvědčili i návštěvníci pražského koncertu, obezřetně se trousící k pódiu, a pohupující se do rytmu. Určitě pomohlo zařazení jak klasických hitovek od SF „The Shield“, „Here I Stand“, tak prezentace poměrně zdařilé coverze songu „Creep“ od Radiohead. Ve srovnání s Castle Party působil set Svena Friedricha a jeho doprovodu uvolněněji, s podstatně lepším zvukem (ač zezačátku možná trochu duněly basy), a tak lze nakonec pražskou premiéru tohoto electropopového projektu považovat za úspěšnou.


Solar Fake - Here I Stand (live v LMB, Praha 2009)


Zatímco Solar Fake si své jméno na temné scéně teprve budují, jejich krajané Rotersand patří již mezi poměrně zavedené spolky. Sedm let úspěšné spolupráce Rasca, Guna a Krischana přinesla své ovoce v podobě několika alb a hromady koncertů. Na pražské vystoupení Rotersand fanoušky vábilo i teprve tři týdny staré EP „War on Error“, zvěstující příchod další řadovky „Random is Resistence“, která by měla spatřit světlo světa koncem října tohoto roku. Ale zpět do Lucerny, kde vidíme vysokého frontmana Rasca v šále nastupovat se svými kolegy na pódium. Netrvá však dlouho a šála putuje dolů, neboť teplota v sále roste, především díky již poměrně šťavnatému a aktivnímu hroznu lidí pod pódiem, kteří vylezli ze zákoutí klubu. Tělesné schránky rovněž dobře vytlumují prostor, a tak si můžeme vychutnat velmi výživný zvuk (pravda, kytara by možná na některých místech v klubu zasloužila malinko přidat), napomáhající velmi dobré výměně energie mezi kapelou a roztančenými fanoušky. DJsky postavený set nakonec představil i novinku „Bastards Screaming“. Melodické pecky v elektronickém hávu navíc dobře obměňovaly vsuvky s akustickými nástroji (akustická kytara, klavír), příjemně občerstvující sluchovody. Navíc na to, že kapela se v podstatě poprvé představovala domácímu publiku, sklidila snad nadšenější reakci než VNV Nation v tom samém sále před dvěma roky.


Rotersand - I Cry (live v LMB, Praha 2009)


I přes nadprůměrné výkony předskokanů však má zlatý hřeb večera teprve přijít. Natěšené očekávání vybuchne okamžikem, kdy se potemnělá kruhová stage poprvé rozsvítí diodovou stěnou za zvuku pompézního intra „Pro Victoria“, které otevírá i aktuální desku „Of Faith, Power and Glory“. Bouřlivé ovace dobře rozehřátého davu vítají podsaditého Ronana Harrise, kontrastujícího s usměvavým obrem Markem Jacksonem, rozloženým za soustavou padů. Dvojice, doplněná na obou křídlech stage po jednom klávesistovi, odpaluje svůj set skladbou „Tomorrow Never Comes“, špikovanou typickým Ronanovským hecováním, organizovaným křikem fanoušků, a dalšími pro VNV Nation charakteristickými spartakiádami. Nechybí ani vtipné průpovídky, narážky na hlas, alkohol, vtipné obličeje, a publikum zcela spontánně reaguje. A jak! Kromě ohlušujícího pískotu, potlesku, křiku a frenetického tance jsou z kotle slyšet i hlasy intonující hlavní melodickou linku skladby „Perpetual“. Na tu si však fanoušci musí počkat, protančit se výběrem těch nejlepších pecek z alb „Matter + Form“, „Judgement“, „Futureperfect“ a nové desky, prokládanými klidnějšími skladbami typu „Illusion“. Vynikající souhru lidí na pódiu i pod ním hodnotí Ronan jako „úžasné publikum“, a vypadá to, že to myslí od srdce. Ostatně, není se co divit – dav si vyžádá i druhý přídavek, skanduje frontmanovo jméno a název kapely, a hlavně čím dál hlasitěji vyzpěvuje motiv z „Perpetual“, nakonec zazní jako úplně poslední píseň večera. Závěr výborného koncertu lze nejlépe popsatelný jako „upřímně dojatí VNV Nation a šílící dav“.


VNV Nation + nadšený dav - Perpetual (live v LMB, Praha 2009)


Fanoušci se tak po koncertě sesypali na Ronana Harrise jako vosy, nechávali si podepsat ty nejroztodivnější věci, fotili se, či se kolem něj shromažďovali s jiskřičkami v očích, jako děti kolem táborového vedoucího. Živo v klubu vydrželo i na decentní afterparty v režii Pavla Zelinky a DJ Nephilima, až do druhé hodiny ranní.

Podtrženo a sečteno - pokud máte futuristickou vizi electropopu VNV Nation rádi, velmi pravděpodobně jste odcházeli z Lucerny nadšení, a není divu. Včera jsme zkrátka zažili další prvoligový koncert světové úrovně po všech stránkách. Komu bije srdce pro temnější pop a z nějakého důvodu chyběl, může si akorát vytrhávat chomáče vlasů, protože v tomto ranku už téměř nejde žádat více. I návštěvnost akce, čítající ve srovnání s prvním koncertem téměř dvojnásobek účastníků, ukazuje stoupající počet milovníků tohoto žánru v našich končinách. A to vůbec není špatné zjištění takhle na začátek týdne ;).

P.S. Pokud jste smutní, že už je po všem, nezoufejte, vymýšlíme s Ronanem Harrisem další alotria…ale nechte se překvapit ;)!

Fotoreport najdete v naší Galerii, videa opět na CzS Youtube profilu.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Byla to krasa, Ronan byl z publika opravdu nadsenej a slo videt, ze se o fanousky opravdu zajima - konec koncu, s nama se pak u stolu a vodky bavil az do doby,nez ho Mark pomalu fyzicky odtahnul do autobusu.. Moc fajn clovek je to. :-)<br /><br />A doufam ze altoria vyjdou, tak trochu jsem zaslechl (nebo spis preslechl:-) od Pavla, kdyz se bavil s Ronanem, o co pujde. :-)
JJ, povedlo se to, a je fakt, že Ronan byl milej snad pokaždý, když jsme s nim mluvili. A zvlášť včera se fakt neni co divit, protože co ti fanoušci předvedli by muselo potěšit snad každýho muzikanta :-)<br /><br />Hehe, ohledně alotrií, snad ano, ale zatím to nebudeme říkat nahlas, abychom to nezakřikli, ok? ;-)
skvělý report. <br />Nestačila jsem být sentimentální když jsem to četla. <br />S tím předešlým koncertem se ta atmosféra a zvuk nedá vůbec srovnat. <br />Od prosincových Frontů jsem u nás nic obdobnějšího nezažila.<br />Myslela jsem si,že mě ten koncert bude bavit,ale tohle rozsekání jsem nečekala:-)<br />Každopádně tuhle něžnou nádherü chci slyšet ještě jednou i kdyby se mělo jet zas někam do tramtárie..<br />Držím palce, ať vám to co kuchtíte vyjde :cheer: :cheer:
Ezechiel, neboj, neboj, dokazu si predstavit, jaky super prekvapeni pro lidi to bude, takze mlcim jako hrob! :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.