CzS Průvodce – Rusko

ruskoPo pozitivních ohlasech na našeho CzS průvodce po gotickém zahraničí jsme se rozhodli poprosit i naše ruské kolegy o spolupráci – přeci jen, nikdy nevíte, kam až vás dobrodružství zavane, a je tedy dobré vědět, které kluby, hostince, shopy, koncerty a parties navštívit, případně které kapely můžete vidět. Další země budou následovat.

 

 

 

A BIG thanks to all the guys who participated!

Moskva (zpracoval Misha Shade - True La-La project)

Kluby, obchody a další místa:

V Moskvě je rozhodně třeba začít klubem „Точка“ (čti “Točka”  - Tečka, adresa 6 Leninskiy Prospekt - http://newtochka.ru), který patří mez největší koncertní místa ve městě. Návštěvníci nebudou zklamáni ani klubem “Релакс“ (“Relax”, adresa Melnikova 7 - http://relaxclub.ru/), nejzajímavějším však zůstává “Третий Путь“ („Tretji Put”’ (Třetí cesta) v ulici Pyatnitskaya 4). Od klubového života si nejlépe odpočinete v kavárně “Второе Дыхание” (“Vtoroe Dyhanie” – Druhý dech) nedaleko zastávky metra “Novokuznetskaja”. Z obchodů si zaslouží návštěvu hlavně  „Горбушкин Двор“ (“Gorbuškin Dvor”, adresa Barklaya ulitsa 7-8), kde seženete hudbu i nějaké stylové oblečení, případě se poptejte po klasických Секондхенды - Second Handech.
COXatTOCHKA
Clan of Xymox v klubu "Točka" /převzato z www.shout.ru/

Akce, festivaly a kapely:

Z festivalů si největší pozornost zaslouží především postpunk/gothic/death rockový festival Rozzwish, který se koná pravidelně každý duben. Co se týče kapel, z Moskvy pochází asi vůbec neslavnější ruská skupina současnosti, Doppelganger. Přesto by se ale neměly přehlédnout ani další moskevské formace, jako žánr přesahující postpunkeři The Forced Oscillations (http://www.myspace.com/theforcedoscillations), nebo dvojice Queens Of Mescaline (http://www.myspace.com/queensofmescaline), hrající deathrock ve stylu Radio Scarlet. Zaujmout by ale mohla i parta Scofferlane (http://www.myspace.com/scofferlane) s čím dál lepší pověstí, která bude své město reprezentovat i na letošním ročníku Drop Dead Festivalu a je zároveň již druhou formací na netlabelu Zorch Factory. V Moskvě má navíc své sídlo i podle mnohých vůbec nejlepší ruská horrorpunková smečka Braindead (http://www.myspace.com/braindeadrussia), nebo „ruský postpunk jak má být“ Pora Konchat (http://www.myspace.com/porakonchat), jehož čerstvý debut byl v médiích ohodnocen velmi vysoko (např. Grave Jibes udělil 8/10). Patří sem ale i mladičcí LusthauS, hrající electro deathrock ve stylu Fear Cult a po stopách Fields of the Nephilim kráčející Children of The Gun



Upoutávka užvatele "shaderg28" k poslednímu ročníku festivalu Rozzwish



Voroněž
(zpracoval Denis – Shadowplay Records / Dark Entries open air)

Kluby, obchody a další místa:

Co se týče klubů, může si návštěvník vybrat mezi podniky „Black&White" (Vorošilova 1a - http://bw-vrn.ru/), “City” (Karla Marksa 116) a “Exit” (Lenina 54). V případě, že by kluby neposkytovaly dostatek lákadel, lze zapadnout třeba do stylového hostince “Veles” (Puškinskaja 45), či příjemných kaváren  “Internetica” (Karla Marksa 68) a “Kofevarka” (Revolyutsii prospekt 44). Z obchodů se nabízí zejména „Alternation“ (popisovaný jako „alternative music boutique“), který najdete v ulici Komissarzhevskoj 7, nebo našlapaný obchod s hudbou „le Niva“, sídlící na téže adrese.

Akce, festivaly a kapely:

Největší (a v podstatě jedinou větší) open air událostí v okolí Voroněže je pravidelný gothic/indie/industrial festival Dark Entries (letos se bude konat buď mezi 9.-11. červencem, nebo o týden později – přesné datum i soupisku interpretů se dozvíte časem na stránkách http://www.myspace.com/darkentriesopenair). Za jednu z nejvýraznějších formací Voroněže lze určitě považovat skvělé Alliteration Kit (http://www.myspace.com/alliterationkit) se sličnou frontwoman u mikrofonu – stylově si představte mix The March Violets a raných desek Siouxsie. Další možností by mohla být i electro-goth trojice Cold Design (http://www.myspace.com/colddesignband).

Reportáž uživatele "techno1punk" z loňského vydání festivalu Dark Entries 



Petrohrad
(zpracoval Nattsol – Grave Jibes fanzine / Grotesque Sexuality)

Kluby, obchody a další místa:

I když “Vinyl Story Club” (Ispytatelej 26/2-A - http://www.vinylstoryclub.com/) není sám o sobě nic zvláštního, mate poměrně slušnou šanci potkat zde místní Goths. Další možnost nabízí “Улитка на склоне“ (Ulitka na sklone - Dumskaja 9), nebo  “Revolution” (Sadovaja Ulica 28-30 - http://www.revolutionclub.ru/). Z obchodů lze s klidným svědomím doporučit vynikající shop s hudbou “Fonoteka” (Marata 28), vyznačující se rozsáhlou nabídkou vinylů (tu si můžete prohlédnout i online na http://www.plastinka.com/).


Akce, festivaly a kapely:

Pravidelným akcím dominují především Grave Jibes Parties, které pořádají nadšenci z anglicko/ruského webzinu Grave Jibes Fanzine (http://www.gravejibes.com/). Alternativou mohou být i večírky FiendWide nebo Radio Silence. Nejvýraznější kapelou z Petrohradu jsou pravděpodobně Grotesque Sexuality (http://www.myspace.com/grotesquesexuality), kteří byli vůbec první ruskou kapelou přizvanou k účasti na kultovním Drop Dead Festivalu a zároveň první formací z Ruska na netlabelu Zorch Factory. Grotesque Sexuality se proto podrobněji pověnujeme v naší seznamovací rubrice CzS Doporučuje. Petrohrad ale nabízí i další zajímavé formace, například koncertně činorodou postpunkovou partu inVerse (http://www.myspace.com/inversespb), jejich minimalističtější kolegy Pharaons (http://www.myspace.com/thepharaons) nebo velmi nadějné Le Phonographe (http://www.myspace.com/phonographe), kteří mají potenciál stát se „ruskými Cinema Strange“.  
Le Phonographe - Pire na Grave Jibes Party vol.2


Další města

Zajímavé kapely se ale samozřejmě rekrutují i z dalších měst. Za příklad může sloužit třeba rychle stoupající gothic rocková hvězda The Imaginary Stigma (představovali jsme si zde, jinak http://www.myspace.com/thestigma) z Volgogradu, petrozavodští  Valery & The Greedies s neskrývanou láskou k Joy Division (http://www.myspace.com/valeryandthegreedies), či jejich krajané, mladí horrorpunkeři Voodoo Puppets (http://www.myspace.com/puppets138). Opomenout ale nesmíme ani jednu z nejdivnějších postpunk/no wave formací Kontora Kooka (http://www.myspace.com/kontorakooka) ze Samary nebo nedávno rozpadlé Breathing of Bones (http://www.myspace.com/breathingofbones)z Brjansku, kteří se mohli pyšnit pověstí nejlepší ruské deathrockové bandy vůbec. Barvy deathrocku ale hájí i třeba novgorodští mladíčci Death Formation. Zmínku si zaslouží i výborní minimalisté Ytro (http://www.myspace.com/ytromusic) z Rostova na Donu a dva zástupci scény  Jaketěrinburgu – LjUBLjANA a Bauhaus inspirovaní The Sky Fades Away.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Hej, super!
Zaujimavy report z vychodu, pravdupovediac viac sa mi dostava informacii z Nemecka, ale fajn vediet ze to aj na vychode trosku fici ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.