Report ze Steam-Up party

Steam Up ReportJak se povedlo uskutečnit fonografickou šou ve Stromoffce aneb report ze Steampunkového soiré v Praze očima hlavní organizátorky Mademoiselle Lyrel.








Bylo velmi pravděpodobné, že slovo "soirée" je nějaký druh francouzského jídla a nemám nejmenší tušení, jak se ocitlo na plakátě steampunkové párty (vlastně tuším, kdo za to může), ale líbilo se mi tak moc, že tam zůstalo. Až teď otvírám slovník a dohledávám si, že soirée znamená „večírek“.  Přiznám se, trochu se mi ulevilo - považte ten skandál, který by vypukl, kdyby se rozneslo, že na akci chystáme cizokrajná jídla a ono nic. Nicméně, ne že bychom nevařili. Trochu jako pejsek s kočičkou ze všeho, co máme rádi tak, aby nám z toho vyšel dort dost velký pro všechny…a nebyla to lehká práce, vařili jsme zdravě a na páře!

Krok 1 - Příběh z kavárny

Byla velmi temná noc, taková, kdy není radno se toulat. Tam, kde se uličky ztrácí v šeru, a kde stoupají obláčky z kanálů, kde jsou chodníky dlážděné popukanými kameny, je bar. Seděli jsme v zadním salónku a rozjímali.  „Poslyšte, kluci, pojďme udělat steampunkovou párty v Čechách,“ padlo někdy v listopadu, a byl to tah trochu riskantní. V Čechách není žádná aktivní steampunková komunita (nebo alespoň zatím ne dostatečně velká). Znali jsme pár lidí z netu a parádní oblečky těch několika punkerů z Castle párty nebo WGT. Přišel by vůbec někdo na čistě hudební akci? I kdyby to bylo zadarmo, ve velkém městě? Rozhodli jsme se to zkusit, zapátrali jsme v kalendáři a našli první schůdný termín - březen. Mezitím proběhl ples v Brně a věci začaly vypadat mnohem slibněji, než se zdálo na počátku. V únoru byla hotová značná část playlistu, měli jsme klub a těšili se.

Krok 2 - Potřebujeme dost dlouhou trubku

I když se začne pracovat pět měsíců před akcí, stejně poslední týden nespíte, jste nervózní a vymýšlíte hlouposti. Tiskárna si stěžovala na podkladová data a odmítala vytisknout fotky na naši miniaturní výstavu, chvíli před akcí mě na víc než týden zachvátily horečky, přišla jsem o polovinu sestříhaných projekcí a půl hodiny před začátkem párty zlobila elektřina. Všechnu nervozitu zahnali přátelé, kteří přišli s nápadem, přidělat na mlhovač trubku a říkat tomu „parní stroj“.  Nakonec se z trubky stal náš steampunkový maskot a dýmil nám naprosto báječně vždycky, když se zmáčkl knoflík.

Krok 3 - Párty

Přes všechny obavy dorazilo víc návštěvníků, než jsme se odvážili doufat. A naprostá většina se stylově oblékla a vyšperkovala. Spodní bar otevřel a spolu s prvním drinkem jsme pustili první remix z Abney Park. V asi tříhodinovém setu jsem míchala jak originály, tak vlastní remixy. Klasický steampunk jsem prokládala Voltairem (hlavně pirátské songy) a electroswingem, což už je dieselpunková záležitost, ale co. Na plátně běžely slide show, nejprve oblečkové úlety, pak filmové koláže. Jedinou zpětnou vazbu jsem dostala ve formě věty: „To bylo úchylný,“ což mě totálně uspokojilo, protože nic jiného, než divnosti mě snad ani nebaví.

U DJského pultu mě střídal Peasant, který přihodil Vermillion lies a víc kabaretní kousky a já jsem si konečně taky trsla. Nálada byla dobrá, nikdo si na nic nestěžoval, pivo bylo studené, u stropu visely balónky, u krámku s kůží postávaly slečny a přemýšlely, zda by se jim do účesu nehodila některá sponka se vzorem ozubených kol nebo obojek se šněrováním. Úspěch měly i placky vyjeté na starém fotografickém papíře (některé dost hanbaté). Na akci dorazila skupina bohatá jak věkově, tak napříč komunitami a bylo osvěžující vidět nové tváře, popovídat si a seznámit se. Po půlnoci se klub pomalu vyprazdňoval - poslední metro s akcí vždycky zamete. Postupně se soirée zvrhlo v afterparty a po dostatečném vytancování jsme mohli vyrazit k domovům (najezení, štěstí, že je poblíž klubu nonstop plný kuřat, bugrů a přepáleného oleje).

Musím říct, že mám z akce dobrý pocit. Je spousta věcí, které bychom nyní udělali jinak a líp, je co zlepšovat, ale oťukali jsme si okolí a myslím, že Steam-up párty volume 2 bude.

Fotky najdete v naší fotogalerii.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Musim pochvalit Lyrel a spol, skvela akce, opravdu jsem taky necekala tolik lidi a poklona vsem, co prisli radne " vyzdobeni" =] urcite se na vol.2 budeme tesit =]
Já myslím, že se to moc povedlo a doufám, že uspořádáte další. Hráli ste výborně, takže sme si dostatečně zatrsali, hlavně na captaina Roberta ♥
fakt dík, že jste přišli ☼

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.