Max Schreck a Klaus Kinski společně v českých kinech

Filmový festival Projekt 100 přinese fanouškům upírských veleděl jak Murnaovu klasiku dvacátých let Upír Nosferatu, tak její neméně děsivý, o půl století starší Herzogův remake Nosferatu – Fantom noci. Hned na to si můžete vychutnat legendární Hitchcockovo Psycho či poklad české kinematografie, šílenou fantazii Něco z Alenky Jana Švankmajera. POZOR! Promítá se v kinech po celé republice!

 

 

 

Zdroj: www.projekt100.cz
15. ročník Projektu 100 začíná 15. ledna 2009…

Letos se diváci mohou těšit na klasický němý horor z roku 1922 Upír Nosferatu, jeho remake Nosferatu – Fantom noci natočený Wernerem Herzogem s Klausem Kinskim v hlavní roli či animovanou Farmu zvířat britských tvůrců Johna Halase a Joy Batchelorové. Filmoví gurmáni si jistě nenechají ujít předchůdce Sedmi statečných – Kurosawův slavný film Sedm samurajů, který se v žebříčku nejlepších filmů všech dob filmové databáze www.imdb.com drží v první patnáctce. Na předních příčkách ostatně figurují i Hitchcockovo Psycho a zásadní film pojednávající o drogových závislostech režiséra Darrena Aronofského Requiem za sen, který se na plátna českých film dostává vůbec poprvé. Překvapivým dílkem je argentinská Anténa – film, který vzdává hold němým filmům, ač je natočen v roce 2007, a který byl i v programu karlovarského festivalu. Milovníkům domácích filmů doporučujeme hříčku na motivy knihy Lewise Carrolla Něco z Alenky režiséra Jana Švankmajera.

Program Projektu 100




Pokud vás doposud avizovaný program nenalákal, přečtěte si několik názorů na některé filmy od samotných diváků:

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, Friedrich W. Murnau, 1922

Max Schreck

„Láska k černobílým obrázkům, které šeptají svá bizarní poselství a věštby do ticha. Pokroucený svět maniaka Caligariho a plíživá hrozba vampíra Nosferatu. Bezesporu nejsugestivnější zpracování draculovského mýtu – právě proto, že zlo nemůže mluvit, právě proto, že má jen dvě barvy. Nosferatu alias Orlock alias tajemný Max Schreck není jen filmovou stvůrou, je to dokonalé ztělesnění zla a zmaru, smrti, předtuchou budoucí zhouby německého národa. Tenhle film nemá slabých momentů. Neděsí intenzivně, ale je jedním dlouhým požitkem z filmařiny, která nepotřebuje drahé efekty, aby uchvátila diváka emocionalitou a atmosférou. Tohle je film ve své syrové podobě. Tohle je, dámy a pánové, Film…“
www.csfd.cz, napsal uživatel Marigold

Nosferatu: Phantom der Nacht, Werner Herzog, 1979

Klaus Kinski

„Nádherná pocta Murnauovu veledílu. Dokonalosti původního Nosferatu tento o sedmapadesát let novější samozřejmě nedosahuje, ale nastěstí jsem ani na moment neměl pocit, že by Herzog Murnaua vykrádal. Některé záběry jsou sice skoro okopírované, ale film má sám o sobě (hlavně v Kinskiho scénách) úžasně hutnou atmosféru. Když se Dracula zakousl, úplně jsem cítil jak mi přeběhl mráz po zádech. Velkou roli při budování této ponurosti hraje také excelentní práce světel a stínů, která je patrná hlavně při Jonathanově první noci na Draculově zámku. Tuto scénu z hlavy hned tak nedostanu. Spolu s filmem Ve stínu upíra je tohle naprostá povinnost pro fanoušky nezapomenutelného Murnauova Nosferatu.“
www.csfd.cz, napsal uživatel Arach.No


Něco z Alenky, Jan Švankmajer, 1988

Alenka
„Rozprávka, horor, dobrodružstvo, sen. Nádherná pocta románu Lewisa Carrola "Alica v krajine zázrakov“ interpretáciou na vlne imaginácie a surrealizmu a zároveň asi najkrajším vystihnutím detskej predstavivosti vo filme. Myseľ detí je vzdialená nasladkastým podsúvaniam mainstreamu o jemnosti a dobrote detského sveta, naopak, je plná hravej krutosti a fascinácie tajomným, monštróznym a chuťou okúsiť neochutnateľné. Prvý celovečerný film Jana Švankmajera si vystačil s jednou herečkou pohybujúcou sa v animačne dokonale rozpohybovanom svete vecí z vetešníctiev v zriedka navštevovaných vaškufliach a pôjdoch starorodičovských domov s patinou. Tajomstvá skrývajúce sa na zaprášených policiach plných záhadne vyzerajúcich zaváraninových skleníc s čudesným obsahom a obživnutý svet kostrových stvorení, hračiek vystlaných pilinami a hracích kariet spolu s vždy prekvapujúcim spôsobom prechodu z miestnosti do miestnosti privádzajú k nemému úžasu nad dokonalosťou výnimočného diela."
www.csfd.cz, napsal uživatel Radko

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

[2] Sirael : [3] Sirael : omlouvam se moc cerveneho a absinthu mi neudelalo dobre 8-O :-D<br /><br />[4] Sanguis malus : hezky plakat ale co tam hraje? :-) [8] BeoWulf : :-D :-D :-D
uz se tesim! rozhodne razim do kin na Psycho, Rekviem za sen ( ten doporucuju! ta hudba k filmu je uzasna!!! ), Upir Nosferatum Neco z Alenky. Jsem rad ze se podivam do kina na neco poradnyho, na ty sracky co tam porad davaj!
mno ten nosferatu by nebyl marnej…
jinak sedm samuraju je hustej film.. doporucuju ;-)
To bude úžasná záležitost a my tady na západě Vám budeme jen tiše závidět… :s
jitka666 : Co byste jen tiše záviděli, určitě máte i na západě kina a tahle akce je celorepubliková ;-)
No a my uz jsme domluveni ;-) =D<br />Kazdopadne pujdu asi vicekrat =]] mam spadeno na vic snimku
Nosferatu(1922) je jeden z mých nejoblíbenějších filmů, už sem tu skákal radostí že ho uvidim i v kině, a celý týden co to bude ve varech budu já v plzni na vejšce a v plzni se nepromítá řekněte, neni to smůla? Snad stihnu aspon pár posledních filmů..
Klaus war KINSKI, bitte!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.