Rozhovor s Golden Apes

Klikněte pro zvětšení Nejen o vztazích všech věci, ruské a německé gotické scéně a Nicku Caveovi jsme si povídali po koncertě Golden Apes na Gothic Party Brno se zpěvákem Peerem Lebrechtem a kytaristou Dirkem Wildenhuesem...








Připravil: Ezechiel

CZ Sanctuary: Ahoj kluci, začneme zhurta - jak se vám líbil dnešní koncert?

Peer: Byl úžasný - taky jsme se na něj už dlouho dopředu těšili, protože náš poslední koncert v Praze přede dvěma lety dopadl skvěle. I Brno ale bylo parádní, ještě pořád nemám dostatek slov, abych vyjádřil svoje nadšení.

CZ Sanctuary: To je skvělé. Nakousl jsi hraní v ČR - to tedy znamená, že si pamatujete na vaše vystoupení na Nosferatu Goth Festivalu...

Peer: Ano, jistě, tenhle koncert patří k jedněm z těch vůbec nejdůležitějších, které jsme kdy odehráli, zejména kvůli neuvěřitelně vstřícnému přijetí publika a intenzivní atmosféře. Zkrátka i dnes jedna z nejlepších zkušeností, jakou jsme kdy zažili.

CZ Sanctuary: Co se za tu dobu změnilo v kapele? Jaké jsou novinky?

Peer: No...jedna z těch novinek sedí tady vedle mne...(smích)
Dirk: Ahoj....já jsem novinka, jmenuju se Dirk a snažím se hrát na kytaru...
Peer: Ne, on hraje na kytaru...a dobře... Ale abychom to nezamluvili. Kromě Dirka máme spoustu nových písní, které jsme hráli dnes večer, a které se momentálně snažíme v jednom studiu nahrát na novou desku.

CZ Sanctuary: Nová deska, to zní slibně! Vraťme se ale zatím k vašemu poslednímu albu "Geometry of Tempest" - co ten název vlastně znamená?

Peer: Uf...jen pár slovy...(smích)?

CZ Sanctuary: Zkus to...

Peer: Řekněme, že má vyjadřovat snahu pochopit spojitosti věcí kolem nás. Jakousi geometrii světa, ve které žijeme, a kterou se snažíme chápat. O věcech a dopadech, které mají Tvoje činy na okolí i na Tebe samotného.

CZ Sanctuary: Znamená to, že věříš ve Velkého Architekta, Osud, nebo tak?

Peer: Myslím, že všechno, co děláš, nebo co se děje Tobě má nějaký smysl a směr - odkud to přichází a kam to logicky směřuje.

CZ Sanctuary: A o tom všem jsou texty na "Geometry of Tempest"?

Peer: To bych neřekl, moje texty jsou hodně osobní a obrazotvorné, a proto nepředpokládám, že by je někdo viděl a cítil stejně, jako já. Jinými slovy používám jakýsi "univerzální jazyk" k popisu svých pocitů a příběhů, které ale není nutné znát k pochopení mých textů.

CZ Sanctuary: Takže je pro Tebe psaní textů taky tak trochu terapie?

Peer: Ano, určitě. Je to dobrý způsob, jak pojmenovat a přesně pochopit věci, které se Ti stanou. To, že přemýšlíš, jak bys svou myšlenku co nejlépe zapsal, Tě nutí vidět jí z různých úhlů a pohledů, což velmi pomáhá pro pochopení věcí druhou stranou (jak to vidí ostatní).


Peer Lebrecht

CZ Sanctuary: Když dáváš dohromady slova, rodí se Ti v hlavě i melodie?

Peer: Jak kdy. Spoustu slov jsem napsal až poté, co byla hotová kompletně celá hudba. To má tu výhodu, že přesně vím, co si song žádá, a jakou náladu by tedy měl mít text. Většinou píšu texty mimo hudbu, doma, a pak je přináším do studia, kde se je snažíme dát dohromady.

CZ Sanctuary: Dobře, opustíme tedy tvůrčí proces, a přejdeme k živé prezentaci. Když jste vystupovali v Praze před dvěma lety, napsali jsme do reportu, že to zní jako když si Nick Cave dává dostaveníčko gothic rockem...souhlasili byste s tím?

Peer: (smích) Tuhle věc s Nickem Cavem slýchávám dost často. Dokonce po našem vystoupení na Wave Gotik Treffen někdo napsal, že to vypadalo jako soutěž o nejlepšího imitátora Nicka Cavea, které jsem se účastnil já a zpěvák jedné italské kapely - bohužel jsem zapomněl její jméno. Problém je, že jsem velkým příznivcem Nicka Cavea, a tyhle narážky na podobnost už nemůžu ani slyšet. Spousta lidí mi tvrdí, že mám podobný hlas, nebo pohyby, ale já byl na spoustě koncertů Nicka Cavea a nikdy jsem neviděl jakýkoliv pohyb, který bych dělal také. Nemám tušení, odkud se tahle podobnost vyloupla, ale provází mne už dlouho. Možná je to kvůli bílé košili...(smích)

CZ Sanctuary: (smích)...nebo kvůli kouření na pódiu...

Peer: Tolik lidí kouří na pódiu....(smích)
Dirk: Já bych řekl, že má pohyby spíše jako Ian McCulloch..(smích)

CZ Sanctuary: Okay, trochu zvážníme - uráží Tě to, když se Tě lidi ptají na podobnost s Nickem Cavem?

Peer: Ne, že by mne to uráželo, ale je to škoda. Nick Cave je brilantní, ale nemyslím, že by jeho hudba byla nějak podobná té naší, a pokud se někdo zaměří jenom na nějakou čistě vizuální podobnost, přichází o to podstatné - hudbu.

CZ Sanctuary: Dirk nám toho zatím moc neřekl, tak nám pověz, jaké máš předchozí hudební zkušenosti a jak ses dostal ke Golden Apes...

Dirk: Předchozí hudební zkušenosti mám jenom špatné...(smích). Stejně jako zkušenosti s každou holkou, kterou jsem potkal...a opustil (smích). Dobře, dobře, tak vážně. Nemyslím, že bys mohl znát kapely, ve kterých jsem dříve hrál. S jednou kapelou jsem jel pár koncertů jako předskok Two Witches, nebo tak... A jak jsem se dostal ke Golden Apes....to je poměrně bizarní a dlouhý příběh, ale zkusím to zkrátit.

Před zhruba rokem a půl jsem na Dark Eastern Festivalu v Berlíně hrál s jednou kapelou, která mne sice moc nebavila, ale já chtěl prostě dělat muziku. Je sice fajn mít jednou týdně zkoušku a odehrát pár koncertů do roka, ale po čase mne to přestalo bavit, a tak jsem řekl "páteční vystoupení na Dark Eastern Festivalu je moje poslední, už to nemůžu vydržet". Dark Eastern Festival je třídenní akce, a já tam po koncertě zůstal. V neděli hráli Golden Apes a jejich basák Christian za mnou po koncertě přišel, a říkal, "hele, Dirku, neměl bys čas si s námi někdy odehrát pár koncertů?". A já říkám, "jasně, proč ne, zrovna jsem odešel z kapely". Navíc moje přítelkyně byla velká fanynka Golden Apes, takže jsem to vzít musel...(smích)
Peer: Bylo i vtipné, že Dirk v pátek odešel z kapely s tím, že už ho hraní nebaví a v neděli už byl v jiné kapele...to je celkem maso
Dirk: A i přítelkyně, která byla nejdřív ráda, že končím s muzikou a budu mít víc času na ní, mne nakonec sama přemlouvala, ať jdu hrát s Golden Apes...

CZ Sanctuary: Tak hlavněže jsou teď všichni šťastní...ale zpět k muzice, napsal jsi nějaký song na novou desku Golden Apes?

Dirk: Ne, že bych napsal celou věc, spíš jsem tak přispěl tu a tam nápadem...
Peer: ...ale tak vzniká většina našich věcí, jakousi syntézou všech možných inspirací a nápadů členů kapely


Golden Apes - Ferryman (live)


CZ Sanctuary: Já myslím, že nejlepším dokladem úspěšnosti tohoto způsobu tvorby je song "Ferryman", který vyšel na několika kompilacích a vůbec vám přinesl spoustu nových příznivců, je to tak?

Peer: "Ferryman" nám pomohl opravdu hodně, oběhl celý svět a několikrát nám přišla chvála ze zemí, o kterých jsme pomalu ani nevěděli, že se na téhle planetě vyskytují. A navíc účast na kompilacích Zillo a Strobelight přinesla skvělé ohlasy, song se líbil snad každému. Akorát to má to nebezpečí, že zbytek alba je poněkud jiný, než by lidi mohli podle "Ferrymana" očekávat. Zatím ale máme v podstatě jen dobré zkušenosti, i ostatní písně z "Geometry of Tempest" uspěly.

CZ Sanctuary: Takže máte připraveného dalšího "Ferrymana" na novou desku?

Dirk: (smích) na nové desce už máme jenom samé "Ferrymany".

CZ Sanctuary: Tak to je fajn, zase budete moci svou hudbou dobývat vzdálená místa naší planety - mimochodem, kde jste byli hrát nejdál?

Peer: Nejdál jsme hráli ve městě zvaném Voroněž v nejhlubších útrobách Ruska. Bylo to minulý rok v listopadu a byl to skvělý koncert, protože to město bylo malé a lidé byli hladoví po téhle muzice. Těžko se nám odjíždělo... (smích)

CZ Sanctuary: Pravda, o ruské scéně se říká, že jde neuvěřitelně nahoru. Naproti tomu jsem už od několika umělců slyšel, že asi největší scéna v Německu tak trochu stagnuje. Pozorujete to také?

Peer: Řekl bych, že ano, protože v Německu není poslední dobou žádná pořádná nová, nebo inovativní hudba. Jsou tu buď dvacetileté "legendy", kteří vydávají desky, jež už v podstatě nikdo neposlouchá, nebo tu jsou nové kapely, které zní a vypadají úplně stejně. Žádný vývoj, prostě nuda.
Dirk: A hodně to shodila i média, protože dřív, pokud jsi byl goth a šel jsi po ulici, matky div neschovávaly svoje děti, ale teď je v Německu "cool" být goth. Dokonce si můžeš koupit gothic hadry u Dolce Gabbany a podobně...


CZ Sanctuary: Myslíš si, že je to jen momentální zájem médií a že scéna půjde zase do undergroundu?

Peer: Doufám, že ano, protože tím, jak média a distribuční společnosti tlačí svoje produkty, odvádějí pozornost od těch méně známých kapel. A právě v tomhle ranku kde je třeba hledat, pokud chceš najít něco opravdu zajímavého. Doufám, že si to lidé brzy uvědomí, že prohlédnou a uvidí, že ty tlačené kapely nejsou většinou ničím jiným, než produkty vyrobenými nahrávacími společnostmi pro prodej.


Dirk Wildenhues


CZ Sanctuary: Máte nějaké hudební německé oblíbence?

Dirk: Já nedám dopustit na Die Art, o kterých jsem se dozvěděl, že se znovu dali dohromady a chystají se na tour k nové desce. Snad bude stejně dobrá, jako ty první.
Peer: Navíc je to kapela z východního Německa...(smích)
Dirk: Abys rozuměl, jediný, kdo je v kapele ze západního Německa, jsem já...


CZ Sanctuary: Hele, a máte rádi The House of Usher, když už jste s nimi dneska hráli?

Peer: Ano, ty máme taky hodně rádi - skvělá undergroundová hudba. Velmi čistá, ryzí, respektující kořeny stylu, a to se příjemně poslouchá.

CZ Sanctuary: Tak budeme pomalu končit, shrňme ještě jednou, co chystáte do budoucna...mluvili jste o nové desce...

Peer: ...ta by měla vyjít na jaře, a k ní bychom rádi odehráli tolik koncertů, kolik jen bude možné. Když by to vyšlo, tak třeba i nějaký ten klip...

CZ Sanctuary: A máte už nějakou představu, jak by se nová deska měla jmenovat?

Peer: Zatím máme takový pracovní název "Denying the Towers of Words are Falling From". Je to dost dlouhý název, ale velmi důležitý, všechny texty s tím budou spojeny.

CZ Sanctuary: Dobře, už vás nebudu zdržovat, takže na závěr moje obligátní otázka - chcete něco říct českým fanouškům Golden Apes?

Peer: Je pro nás vždycky velikým potěšením si tady zahrát. Mám tuhle zemi moc rád, a tak se vrátíme co nejdříve. Přísaháme! :)
Dirk: Já si navíc koupil to triko s nápisem "Czech Gothic Scene Supporter", tak ho budu teď nosit kde to jen půjde a propagovat českou scénu (smích).


CZ Sanctuary: Dobře, to bude skvělé...děkujeme moc, ať se daří a těšíme se na novou desku.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Sakra, uz vim proc jsi na tak dlouho zmizel do backstage :D:D Kazdopadne pasaz se soutezi o nejlepsi imitaci Cavea me hodne pobavila a jsem rad, ze si z toho sam dokaze delat srandu - protoze stejne keca a imituje ho:D A uz s emoc tesim az ho potkame treba na WGT v nasem triku,chachacha

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.