Coldwave

Jelikož pro mnohé začal školní rok, je čas vrátit se k našemu vzdělávacímu seriálu, ve kterém se věnujeme subžánrům, které protínají gotickou subkulturu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Zdroj: Wikipedia
Překlad: Ezechiel

Coldwave se rozlišuje podle místa působení na dva hlavní proudy - na francouzskou coldwave a coldwave americkou.

Francouzská Coldwave

Pojem Coldwave nebo "ColdPop" nejprve označoval styl francouzských postpunkových a ranných darkwave kapel, které v osmdesátých letech přejímaly vlivy skupin jako Joy Division, Bauhaus, The Cure, Siouxsie and The Banshees a jistou snivost formací The Chameleons, Sad Lovers and Giants a And Also The Trees.

Tento styl, někdy zvaný též "Nouvelle Vague" (New Wave), nejvíce charakterizuje tvorba umělců, jako KaS Product, Martin Dupont, Asylum Party, Norma Loy, Clair Obscur, Opera Multi Steel a Trisomie 21.
    
Norma Loy - Power of Spirit (1987)


Poznámka - bohužel se mi o tomto stylu nepodařilo najít více věrohodných informací, takže pokud máte nějaký zdroj, který by mohl pomoci tento kratičký článek doplnit, budu jen rád, předem díky - Ezechiel

Francouzská Coldwave
Kořeny: New wave, post-punk, synthpop, gothic rock, dark wave
Původ: 80. léta Paříž, Francie
Typické obsazení: kytara, basa, syntetizér, bicí, automatický bubeník, klavír



Americká Coldwave

Zcela odlišně a nezávisle od francouzské Coldwave se v Americe tento termín poprvé objevil v letech 1979-1980 jako popis hudby Johna Foxxe, Garyho Numana, Yellow Magic Orchestra, Kraftwerk a Devo. Pojem "cold wave" (chladná vlna) měl vystihovat jistý citový chlad a sterilitu této hudby, která byla vytvářena syntetizéry, a dalšími odosobněnými zvuky umělého původu. Od poloviny osmdesátých let začaly kapely jako Adam Ant and the Ants, Blancmange a OMD používat klávesy s mnohem pozitivnějším zvukem - ten dal vzniknout názvům jako "Electro pop" a "New Wave". Kapely, nazývané do té doby "cold wave" byly rozřazeny do těchto nových škatulek a samotný termín se přestal používat.

V devadesátých letech se však pojem "coldwave" vrátil, tentokrát jako označení amerických kytarových odnoží industrialu - industrial rocku. "Coldwave" se od industrial metalu lišil především punkovějšími kytarami, a tak se později objevil (ale neuchytil) i termín "industrial punk". Tento styl nejlépe vystihuje tvorba Young Gods, Swamp Terrorist a Ministry, stejně jako Nine Inch Nails v období kolem alba "Broken". Coldwave prožil veliký boom ve Spojených státech v polovině devadesátých let. Jako typický příklad amerického novodobého coldwave zvuku je uváděno album "Burn Out at the Hydrogen Bar" od Chemlab, obsahující samplované pseudo-hardrockové kytary, výrazný syntetizérový doprovod, živé bicí a nezřídka i další hudební vlivy (např. acid house).

    
Chemlab - Neurozone (1993)


Obsah textů se liší od interpreta k interpretovi, zůstává však podobná, typická cyberpunková tématika ovlivňující například i módu kapel a jejich posluchačů. Labely věnující se čistě coldwave však mají v současnosti velmi krátkou životnost a žánr, který byl v letech 1992 - 1996 velmi populární, upadl v zapomnění. Jen velmi málo současných kapel (s výjimkou Cyanotic, nebo Medicant Downline) by se mohlo označit jako čistě "coldwave", nebo se k tomuto stylu hlásit.

Pro upřesnění je vhodně dodat, že ačkoliv pojmy "Coldwave", "Cybercore" a "Synthcore" nejsou přesně to samé, jsou někdy zaměnitelné. Běžně je tento žánr popisován jako "industrial rock položený na hluboké vrstvě programmingu a syntetizérů". Coldwave kapely mívají syrovější, punkovější zvuk, zatímco například "Synthcore" je spíše synthpop s tvrdšími kytarami.

Americká Coldwave
Kořeny: Industrial, punk, hard rock
Původ: 90. léta USA
Typické obsazení: kytara, syntetizér, sampler, bicí, automatický bubeník

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Norma Loy jsou naprosto geniální.Klip Power Of Spirit mě kdysi doslova uzemnil.Nádherná věc :-)
Nejenom, že je problém sehnat o Nouvelle Vague podrobné info, ale (což je nejhorší) s hudbou samotnou to není ani o trochu lepší. Povedlo se mi všehovšudy narazit na jedno album od Little Nemo a Asylum Party (a to se mi ještě ani nedotáhlo celé) a Martin Dupont... toť vše; volně se dají najít torrenty na trisomie 21 či Clair Obscur, ale jsou nefunkční. Tahle situace mi vždycky zkazí náladu, protože to málo, co mám, je opravdu zajímavá hudba; první dvě formace, kteríé jsem v tomhle příspěvku zmínil jsou zatraceně podobné Joy Division.... kdyby někdo věděl, kde shánět, nechť se neostýchá a zpraví mne a ostatní, kteří třeba mají stejnou potíž... Díky
tak to je vážně fantastický.....uplně supr klipy....
[2]zkus se poptat na nasem foru ;-)
Tak tenhle klip je fakt dobrej, zase strávím čas na Pavučině hledáním další dávky od týhle party. 8-O
Ezechieli ty máčo, žes nehouk....jako bys nevěděl jaký jsem fanda skupin ála Norma loy, Little nemo, Resistance, T21, Pavillon 7b, Kas product, Guerre froide, Trop tard, Baroque bordello, Opera de nuit, Alesia cosmos, Clair obscure, L'Enfance Eternelle atd atd atd ;-)Ona ta frenchcoldwave scéna byla poněkud rozkošatělejší, nehledě že se neomezila jen na Francii, viz třeba Belgičani Siglo XX nebo italští Cold phoenix...Ale což<br /><br />rockatansky:to víš že se dají sehnat, jen to chce trochu více snahy :-)
No jo vidíš, to jsem mohl, asi jsem Tě dlouho nepotkal online, tak já Tě jdu stíhat, abychom ten článek kdyžtak nějak doplnili, ok? ;-)
sama moc informaci nemam, ale co se tyce francouszky cold wave, poslechnete si lucie cries, ty jsou naprosto uzasny...a dokonce se daj i sehnat, pac jim nedavno vyslo dvoucedo vsech nahravek, rarit a proste vseho, co driv neslo vubec sehnat...uzasny!
[7]Už delší dobu mám v kompu rozdělaný encyklopedičtěji laděný článek právě na téma french coldwave(amrická codlwave mě naopak nikdy netáhla). Teď jsem na tom s časem malinko na štíru, ale počítám že týdne, maximálně dovu by měl být hotov... Pak dám vědět ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.