Nové desky hodné pozornosti

Podívejme se na dvaadvacítku zajímavých desek, které spatřily světlo světa ve druhém čtvrtletí roku 2008...

 

 

 

 

 

 

 

 


Zdroj: internet
Vyčmuchali: Pavel Zelinka a Ezechiel
Sepsal: Ezechiel


Nejdříve se však ohlédneme za deskami, které se do minulého výčtu nevešly..

Deine Lakaien On Film - A Video History (Dancing Ferret Discs) 28. leden

Prvním z nich je DVDčko darkwave průkopníků Deine Lakaien "A Video History", které dokumentární formou mapuje dvacetiletou hudební cestu tohoto fenoménu. Těšit se můžete na živé záběry, rozhovory i pohledy do zákulisí kapely.




Colony 5 - Buried Again (Infacted rec.) 29. únor

V únoru se mohli radovat i příznivci synth/futurepopových Švédů Colony 5, kteří vydali své v pořadí již 6 plnokrevné album "Buried Again".




Hocico - Memorias Atras (Out Of Line/COP International) 29. únor

Mexičtí šamani Hocico patří ke špičce současné tvrdě elektronické scény. A soudě dle nadšených recenzí hudebních kritiků ani nová deska "Memoriam Atras" neudělala Erkovi Aicrag a Racsovi Agroyam ostudu.




Garden Of Delight - In Memoriam (Trisol) 29. únor

Ve stejný den jako Hocico se urodilo na labelu Trisol i dvojCD "In Memoriam" německých Garden of Delight. Milovník okultismu Artaud Seth na něm vzpomíná na uplynulých 18 let kapely výběrem 23 nejlepších tracků z její tvorby.




Rosa Crux - Lux In Tenebris Lucet (Trisol) 8. březen

Necelý týden po Garden of Delight vydali rovněž u Trisolu svou "best of" i gothic rockeři Rosa Crux z Francie. Pod názvem Lux in Tenebris Lucet se skrývá set složený z CD (existuje i varianta DVD) v digipacku, 64stránkového bookletu podepsaného kapelou a dalšími překvapeními.




Qntal - VI: Translucida (Dancing Ferret Discs) 11. březen

Jak římská číslice v názvu desky napovídá, máme tu čest s v pořadí již šestou dlouhotrvající nahrávkou německých Qntal. Těšit se můžeme na 11 písní v tradičním "qntalovském" středověko/darkwave/ambientním hávu.




Faun - Faun & The Pagan Folk Festival Live (Banshee) 28. březen

Kombinace středověkých nástrojů, folku a darkwave prvků s vytvářením ambientní atmosféry je blízká i formaci Faun, která se rozhodla zachytit své vystoupení z Pagan Folk Festivalu. Kromě klasické pětičlenné sestavy se na "živáku" představí i anglický instrumentalista Sieben a jeho americký kolega In Gowan Ring.




Rezurex - Psycho Radio (Fiend Force) 11. duben

A už jsme v měsíci dubnu, kdy losangeleská čtveřice Rezurex vydala své druhé oficiální album "Psycho Radio". Jak už sám název napovídá, čeká nás stylových 13 psychobilly nátěrů s horrorpunkovým nápřahem.




Alvarez Peréz - Unmasked 19. duben

Že ani česká scéna netrpí nedostatkem tvůrčí invence, nejlépe dokazuje brněnská dark rocková stálice Alvaréz Peréz, která 19. března vdechla život novince "Unmasked". Na něm uslyšíme hned devět hudebních povídek ovlivněných městskou fantasy a New Weird.




Arcana - Raspail (Projekt rec.) 22 duben

"Raspail" je název nové desky švédské pětice Arcana, na které najdete deset neoklasických songů.




Dandelion Wine - Selected Anachronisms (Black Rain/Ars Musica Diffundere) 25. duben

Protinožce Dandelion Wine jsme měli možnost vidět živě i v našich luzích a hájích a pokud se vám jejich předchozí deska "~An Inexact Science~" líbila, neměli byste minout ani novinku "Selected Anachronisms", opět míchající nejrůznější historické nástroje, ženský zpěv a elektronické beaty.




Sampler - Forms of Hands '08 (Hands Productions) 28. dubna

Hudební vydavatelství čas od času vydávají ukázky toho nejlepšího ze svých stájí, a ani label "Hands" není výjimkou. Na sampleru "Forms of Hands 08" vás čeká setkání s industrial/ambientními spolky typu Empusae, Heimstatt Yipotash, S.K.E.T., nebo vysoce ceněných Ah Cama-Sotz.




dISHARMONY - Cloned (Tympanik Audio) 29. duben

Při našem výčtu nemůžeme minout ani Saurona a Rybyho ze slovenského projektu dISHARMONY. Jejich novinka "Cloned" tentokrát nevychází na domovském labelu Aleins, ale u amerického Tympanik audio. Výsledek si můžete ověřit od 29. dubna.




Mindless Self Indulgence - If (The End Rec.) 29. duben

Líbila se vám deska "You'll Rebel to Anything" electro punkových úchyláků Mindless Self Indulgence z roku 2005? V tom případě vás jistě potěší i novinka s prostým názvem "If", která ukrývá hned 15 tracků o pro MSI netradičně dlouhé stopáži 45 minut




Tyske Ludder - SCIENTific technOLOGY (Black Rain) 2. května

Od vydání poslední desky německých elektroniků Tyske Ludder uběhly už dva roky a netrpěliví fanoušci se začali dožadovat dalšího nosiče. Čekání na novou desku může ukrátit alespoň EP "SCIENTific technOLOGY", které vyšlo 2. května.




Horrorpops - Kiss Kiss Kill Kill (Hellcat Records) 2. května

Druhý květen si pro vydání nové desky vybrala i dánská formace Horrorpops, jejíž popularita na psychobilly scéně neustále roste. Můžou za to chytlavé melodie, nebo sličná zpívající kontrabasistka Patricia Day? Posuďte sami, ale už samotný fakt, že kapela vydává na zavedeném labelu Hellcat Records svědčí o mnohém.




Jesus On Extasy - Beloved Enemy (Drakkar) 2. května

Poslední deska, která vyšla druhého května je novinka "Beloved Enemy" německého kytarově industriálního spolku "Jesus on Extasy". Pětice soustředěná kolem zpěváka Doriana Deveraux nepatří zrovna mezi staré páky, ale její jméno přesto začíná být slyšet čím dál častěji.




Autumn's Grey Solace - Ablaze (Projekt rec.) 6. květen

Floridští Autumn's Grey Solace přicházejí po dvou letech s novou deskou "Ablaze". Jako již tradičně se můžeme těšit na netradiční nahrávku, jejímiž definujícími žánry jsou shoegaze a ethereal.




The Dresden Dolls - No, Virginia (Indiependent Music) 19. květen

Pokud patříte mezi příznivce dark kabaretních Dresden Dolls, určitě vám neuniklo loňské album "Yes, Virginia", na které navazuje i letošní "No, Virginia". Novinka obsahuje kompilaci jedenácti dosud nevydaných písní natočených od roku 2003, dále B-sidy, dvě převzaté písně a jednu koncertní verzi. Rozhodně povinnost pro fanoušky Amandy Palmer a Briana Viglioneho.




Angelspit - Blood Death Ivory (Dancing Ferret Discs) 10. červen

Australská cyberpunková smršť Angelspit vtrhla na evropskou scénu roku 2005 s vynikajícím debutem "Krankhaus" a její fanoušci se po třech letech dočkali pokračování. "Blood Death Ivory" přináší 11 zbrusu nových songů s tradičně nadprůměrně vymazleným artworkem.




Combichrist - Sent to Destroy (Metropolis Rec.) 8. červenec

Příznivci tvrdé elektroniky jistě již netrpělivě vyhlíží vydání nové desky norských Combichrist. Svou zvědavost mohou ukojit alespoň krátkometrážním EP "Frost EP: Sent To Destroy", obsahujícím 9 tracků (z nichž je celých 6 věnováno remíxům).




Sopor Aeternus - Sanatorium Altrosa: Musical Therapy for Spiritual Dysfunction (Trisol) 30. duben / 29. srpen

A na závěr si dopřejme pohled do budoucnosti. Novinka Anny-Varney Cantodey aneb Sopor Aeternus "Sanatorium Altrosa (Musical Therapy for Spiritual Dysfunction)" vyšla letos hned dvakrát - poprvé 30. dubna v limitované edici 999 kusů, a pokud jste si ji nestačili koupit, můžete to napravit ještě po 29. srpnu. Nové album obsahuje jedenáct songů s charakteristickým dark/folk/wave zvukem a neproniknutelnou funebrální atmosférou, na kterou jsme u Sopor Aeternus za těch téměř dvacet let již zvyklí.




Samozřejmě to určitě nejsou všechny zajímavé desky, které v tomto období vyšly, takže pokud nám nějaké utekly a vy o nich víte, podělte se do diskuse, díky ;).

CZ Sanctuary

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jo ať žije Sopor Aeternus, už jsem se obával že tam nebude... Jinak se mi zdá že Emilie Autumn má nové EP s názvem 4 o'Clock
A já bych ještě doplnil novou desku od Theatres des Vampires - Anima Noir, která je k dispozici od 2.5.08
Llew toho docela zaspala.. Kujííí!
CD Alvaréz Peréz i dISHARMONY k dispozici u mě, stačí zavolat, nebo napsat a předání možné.
Jeste bych tam pridal:<br />Abney Park - Lost Horizons, zajimava kombinace Darkvawe a Post Rocku <br />Margin Of Error - Destroy Create Repeat, krasne zurivej Industrial<br />Ladytron-Velocifero, vybornej Sinth Pop z Bulharska<br />Jinak, novej Sopor Aeternus se moc povedl a Hocico jsou taky vyborni.<br />Nebu jenom chvalit, nechapu jak se ale do desek hodnych pozornosti se dostali Jesus On Extasy, jejich obskurne pseudo gothicke EmO je naprosta tragedie a nespravi to ani zaplava opravdu nepuvodni a velice lacenej elektroniky :-( <br />Blackeye69: Theatres mam rad a dokazu rozdejchat cokoliv, ale Anima Noir je totalni PROPADAK, jsou tam 2, maximalne 3 skladby ktere se aspon daji poslouchat, zbytek jenom trha usi :-|
Azraelus: jj to je možný, četl jsem ne příliš příznivou recenzi, ale jinak jsem to neslyšel, proto nemůžu soudit:D
Sopor Aeternus mi udělal opravdu radost, už se nemohu dočkat ...
[5] Ladytron jsou anglicko-skotsko-bulharská parta. Jen zpěvačka Mira je Bulharka (navíc žijící v Anglii). Ale deska je vynikající. Navíc do Čech je dováží XProduction ("www.xproduction.cz":[http://www.xproduction.cz]). Navíc hrajou o příštím víkendu na Creamfields v Břeclavi!
Combichrist, konečně něco! Ikdyž ty zremixované songy zavání taháním prachů z lidí ;-)
[5] Díky za doplnění! A ohledně Jesus of Extasy - do "Desek hodných pozornosti" se dostali proto, že na zahraničních serverech byla "Beloved Enemy" poměrně očekávanou záležitostí. Nicméně už po prvním poslechu se člověk celkem diví proč...ale třeba si své posluchače najde...
Rezurex a Horrorpops uz jsem si stacil preposlouchat a hrozne me to mrzi, ale jsou to za obe kapely snad nejlepsi pociny...od zacatku do konce nabouchany napadama :-) Sopora porad oddaluju, protoze jsem se jeste za tu dobu co ho mam doma nedostal do ty pravy nalady,tak uvidime... A Autumn's Grey Solace sice hudebne neznam, ale navrhuju ten obal ocenit nalepkou "nejhorsi cover desky roku 2008" :D
Pavel Zelinka: Dik za opravu mista puvodu a doplneni jejich ucasti na Creamfields :-)<br />Paesant: Skus si poslechnot prave ten posledni Sopor, z cele dyscografie je to asi nejpozitivnejsi deska a navic je na ni ambientni stranka potlacena v prospech instrumentalni. Proste vrele doporucuju, obzvlaste prvni 3 songy stoji opravdu za to <br /> ;-)
A kde je album "Bůh se utnu" od českých řezníků SodomaGomora jako...??? To je bordel tady...
O novinkach na Porno-Gore-Rap scene jsme zatim informovat nezacali :D Ale pocin je to teda...no..zajimavej v kazdym pripade,dalsi slova me radsi nenapadaj:D
Paesant: Deine Lakaien se tim obalem taky moc nepředvedli. A to jsem viděla ještě horší od nich :D
Nový Sopor Aeternus ? Sanatorium Altrosa je vážně ...jak to říct? Luxusní? ;-) Se to povedlo.
Tak uz mam za sebou konecne poslech noveho Sopora...vazne jsem to nemusel oddalovat a cekat si na "zahrobnejsi rozpolozeni" - je to jiste jeho nejoptimistictejsi album...a to je dobre!..je prijemny, hudebne zase precizni, mistama hranici se soundtrackem k Nigthmare before Christmas :D Je dobre, ze pouziva trosku jiny polohy vokalu, ty ufnukany party z predchoziho alba mi prisly az zbytecny a tak jsem je musel preskakovat...Jedine co bych opravdu vycetl albu je snaha zapojit elektronicky prvky - nesedi mi to k nemu - prijde mi to neprirozeny a ne moc dobre naaranzovany :-) dal bych tomu 75%

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.