Messer Chups - Invaze uchvatitelů dobrého vkusu

Ruská kapela Messer Chups bude v Paláci Akropolis tancovat s upíry i nemrtvým Elvisem...


Zdroj: Palác Akropolis

Do Paláce Akropolis přijíždí petrohradští Messer Chups. S ironickým nádechem oživují estetiku šestákových sci-fi magazínů a nízkorozpočtových hororů do podoby dechberoucího hudebního spektáklu. Béla Lugosi a Elvis v něm tancují v divokém reji se zombíky za doprovodu stařičkých syntezátorů a těreminu. Messer Chups, které v Čechách zpopularizovala kompilace časopisu Živel rozvibrují Palác Akropolis 11. června!

Invaze uchvatitelů dobrého vkusu

Černobílé filmy se zombíky, upíry, ženy-vamp, Bela Lugosi, muzikály s Elvisem, všechny tyto stavební kameny americké brakové kultury 60. a 70. let známé v zemích bývalého východního bloku jen zprostředkovaně, možná proto nás dodnes fascinují svým bizarním kouzlem. A tak jako se některé americké kapely snaží napodobit východoevropský folklór, muzikanti na východě skládají poklonu snímkům ze zlatých časů béčkových filmů. To je přesně případ skupiny Messer Chups z ruského Petrohradu, jež s ironickým úsměvem na tváři vrací západu jeho brakovou kulturu i se šlehačkou a čokoládovým drobením. Jejich dechberoucí koktejl bezstarostného surfařského popu, samplů z nízkorozpočtových hororů a duchařského těreminu dostává bez potíží posluchače do kolen. Už názvy jejich hitů Go Satan Go!, How To Become a Vampire nebo Zombie Shopping naznačují estetiku z níž čerpají. "Schválně jsme si vybrali název, který odráží obě polohy naší hudby - šok i dětskou nevinnost. Proto messer (nůž) a Chups z dětských lízátech Chuppa Chups," vysvětluje (šílený) mozek ansámblu Oleg Gitarkin. Messer Chups existují od roku 1998 a dnes jsou asi nejzajímavější ruský popový export posledních let, když svojí show už předvedli po celé Evropě. Jejich originálního zvuku si všiml i Mike Patton, který jejich album Crazy Price vydal na svém labelu Ipecac. Domovskou značkou Messer Chups jsou však moskovské Solnze Records, jejichž kompilace vydaná v roce 2005 jako příloha časopisu Živel kapelu zpopularizovala v Čechách. Teď budeme moci cirkusovou show Messer Chups konečně zažít i my všemi smysly. Bude k ní patřit i bláznivá video montáž sestavená ze záběrů z filmů "géniů" brakové kinematografie. Kapela pro lidi, kteří věří, že budoucnost se odehrála před čtyřiceti lety a scénář k ní napsal Ed Wood vystoupí 11. června v Paláci Akropolis. Jako předkapela zahraje pražské psychobilly trio Bad Tones.


Messer Chups - Swamp Surfin (2007)


Biografie

Současná podoba Masser Chups má kořeny v legendární kapele Messer Fur Frau Muller, která v 90. letech patřila k nejoriginálnějším zjevům na petrohradské rockové scéně. Skupina přešla do stavu hibernace, když se Oleg Gitarkin přestěhoval do německého Hamburku. Tam založil s německou klávesistkou Annette Schneider Messer Chups, jako provizorní boční projekt své domovské kapely. Industriálem ovlivněné psychobilly MFFM vyměnil za pozitivnější popový zvuk, kterému dominovaly bláznivé samply z americké brakové kultury. Když se vrátil zpět do Ruska, Messer Fur Frau Muller už oficiálně neexistovali a Gitarkin se mohl soustředit výhradně na Messer Chups. Zbytek kapely se pravidelně měnil, nějaký čas zkoušel korespondenční nahrávání s Schneider, která zůstala v Hamburku a třetím členem Olegem Tarasovem z Moskvy, po Americe na začátku desetiletí cestoval s Igorem Vdovinem z kapely Leningrad. Debutové album Monster And Monster s ním v roce 1999 nahrála například také Lydia Kavina, virtuózka na elektronický nástroj těremin (michodem vnučka samotného vynálezce Léona Theremina). Od roku 2004 zastává místo druhého člena kapely kytaristka, která si říká Zombie Girl a na koncertech je doprovází bubeník Oleg Peškov. Messer Chups vydali do současnosti deset alb a hráli mimojiné na festivalech Eurosonic v Holandsku, Trans Musicales ve Francii nebo na slovenské Pohodě.

Řekli o deskách Messer Chups:

Toto je nahrávka, která se hned tak neslyší. Messer Chups si hrají s absolutně rozdílnými zvuky a vytváří svůj vlastní báječný hudební styl. (Cool And Strange Music)

Zhasněte světla, zamkněte dveře, zmáčkněte tlačítko PLAY a běžte se procházet do brakového světa béčkových filmů, který pro vás kapela na desce stvořila. (All Music Guide)

Guitarkinova hudební představivost nikdy nepřestává udivovat a posluchače neustále nutí přemýšlet, kam se jen může dál vydat. (Ox Magazine)

Messer Chups (RUS), Bad Tones
11. června 2008
Praha, Palác Akropolis (Kubelíkova 1548/27)
Vstup: 200,- Kč (předprodej) / 260,- Kč (na místě)

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jedenáctého? ):
Jsou fajn, kdo ma cas, tak necht nevaha vyrazit, zde je par fotek z koncertu v Drazdanech: http://mi.rage.cz/2007/Storm_of_change-Radio_Moskau-Puschkin_club-Dresden-15.9.2007
Tak jsem to úspěšně přežili 8-)
Mirage: Co to je za šílenej klub? Tam hrajou normálně reggeae, ne?:D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.