Einstürzende Neubauten v Praze

Ačkoliv jsme si vědomi faktu, že sobotu 19. dubna ovládne především Nosferatu Night, vystoupení industrial/punk/undergroundových průkopníků Einstürzende Neubauten by nemělo uniknout vaší pozornosti....



Nejen zakladatelé industriální odnože rockové hudby, ale také jedni z představitelů směru "geniálního diletantismu", který doslova otevřel stavidla tvorby i lidem, kteří podle zavedených tradičních měřítek "neuměli" hrát na hudební nástroje. Němečtí Einstürzende Neubauten tak vlastně (spolu s některými dalšími odnožemi alternativní hudby, punku, undergroundu a posléze, v devadesátých letech, i spolu s elektronickou technicistní muzikou) přispěli k naprosté "demokratizaci" hudební scény, jež se zbavila veškerých svazujících pravidel.

Pro "Neubautny" je typický syrový sound, klasické rockové nástroje nejčastěji v kombinaci s kovovými zvuky.

Einstürzende Neubauten založil v Berlíně Blixa Bargeld na konci roku 1979, koncertně debutovali na jaře následujícího roku. V červenci vydali první singl Für den Untergang/Stahlversion. Od samého začátku jejich tvorbu charakterizuje syrový sound, vytvářený souzvukem klasických rockových nástrojů (elektrická kytara, baskytara) s ozvučenými zdroji hluku, zejména kovovým a plastovým odpadem, součástkami strojů, plechy či pružinami. Základní trio Einsürzende Neubauten tvořil spolu s Bargeldem N. U. Unruh a Alexander von Borsig. Spolu s nimi tvořilo rané období kapely dalších bezmála dvacet střídajících se (ne)hudebníků. První úspěch zaznamenali Einstürzende Neubauten v roce 1981 s debutovým albem Kollaps, jež je dnes v rámci industriálně-rockového směru považováno za naprostou klasiku. Na jeho vydání navazovalo první turné po Německu, jež se však nesetkalo s pochopením posluchačů ani kritiky. Einstürzende Neubauten se přesunuli do Londýna, kde natočili za pomoci nového člena, zvukového inženýra Johna Caffertyho, vynikající album Zeichnungen des Patienten O.T. O rok později konečně zasáhli Einstürzende Neubauten i do alternativních žebříčků, a to s kompilací 80 - 83 Strategien gegen Architektur, vydanou na prestižním nezávislém labelu Mute. V této době se Blixa Bargeld stává kytaristou kapely Bad Seeds Nicka Cavea a kytarista Alexander von Borsig, navrátivší se k občanskému jménu Alexander Hacke, nastupuje k další australské, ve Evropě operující temné kapele Crime And The City Solution.



Za dlouhých 27 let existence si kapela kvalitní a nekonvenční tvorbou získala mnoho skalních příznivců po celém světě. V souvislosti s rozšířením výrazového spektra jednotlivých členů se hudba Einstürzende Neubauten začíná více "organizovat" a být přístupnější i posluchačům, nespecializovaným na čistě industriální brutální sound. Důkazem je např. umístění alba Fünf auf der nach oben offenen Richterskala (1987) na nezávislých žebříčcích. Stoupající renomé Einstürzende Neubauten otevírá kapele cestu i k hudební práci pro divadlo a film. Od devadesátých let do současnosti už jsou Einstürzende Neubauten přijímáni širokým spektrem posluchačů, jejich hudba přesunula k tvorbě zajímavých, často vyloženě písňových struktur, ve kterých mají velké místo nejen hlukové stěny, ale i ticho. Svědčí o tom komerčně i umělecky úspěšná alba Tabula Rasa (1993), Ende Neu (1996) či Silence Is Sexy (2000).

Naše území Einstürzende Neubauten poprvé navštívili už v září roku 1987, kdy měli vystoupit v plzeňském amfiteátru Lochotín - koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna. Druhý, už úspěšnější pokus byl realizován v červnu 1991 na pražském Výstavišti. Od té doby v nepravidelných cyklech Einstürzende Neubauten zahrnují Prahu do svých koncertních turné. Naposled Prahu kovově rozezněli 28. března 2005 ve Velkém sále Lucerny.

Show, která nás čeká 19. dubna v Divadle Archa, však bude velmi výjimečná a prý dosud neviděná. Je totiž součástí turné ke zbrusu novému albu Alles Wieder Offen, které je opěvováno hudebními kritiky po celém světě. Vzhledem k divoké minulosti, plné hudebních zvratů, lze očekávat výjimečný zážitek. Einstürzende Neubauten jsou v plné síle zpět. A čekat na ně budou jako vždy davy věrných českých fanoušků.

**Einstürzende Neubauten**
19. dubna 2008
Praha, Divadlo Archa (Na Poříčí 26)
Vstup: 990,- předprodej


**Einstürzende Neubauten - Haus der Lüge (live 2004)**

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Těší se, těší se, těší se! Mimochodem, kdo to má do Prahy nedaleko, tak možná by stálo za návštěvu blíže neurčené dokumentární pondělí v kině Světozor... Na květen se připravuje promítání snímku Mountains of Madness (dokument k Einstürzende Neubauten).
ja jsem taky chtela na neubauteny ale tisicovka je moc a kdyz je ta nosferatu night...ale kdys vidim ty fotky a video zacinam litovat
Jojo...takovej kvalitni kulturni zazitek a oproti tomu Matrix narvanej po strop a k tomu cesky gothicmetalovy experimenty, no bude to peklo doslova :D ...doufam, ze Hieros Gamos to tam aspon poradne zlikvidujou svoji hypnozou a Trinactky si aspon pripravi nejaky vtipny netopyri oblecky :-D
Paesant: Tak hlavně aby ten parket nepoblili. To by byla jízda potom ;-)
[4] Chtělo by se říct "klouzačka", ale to už je trochu nechutný :-D
[3]For je v tom,ze povodne sme sa chystali tiez na koncert EN..a potom prislo pozvanie na NNF..a kedze vlastny koncert ma vzdy prednost,tak je to jasne...tak to vyjde snad nabuduce..EN su stale dobry,ziadna zvetrala legenda...tak to ma vyzerat ked sa veci robia este stale srdcom a ziskana profesionalita podpori tuto esenciu...takze,vy co tam idete si to uzite a my sme na zaver festu pripravili pre nas co budem v Matrixe nieco tiez vyzivne ! A tesime sa od teba na pekne fotky ! AHoj ,tak zajtra...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.