The Cure zahrají v únoru v Praze

...kdyby to snad náhodou ještě někdo nevěděl...



Zdroj: D Smack U

*Tisková zpráva agentury D smack U*

**The Cure se v rámci koncertního turné k nové desce vrátí 21. 2. 2008 do Prahy. Půjde o jejich čtvrtou návštěvu v České Republice**

Pokud nebyl mladý člověk v osmdesátých a devadesátých letech vekslák, metalák popřípadě depešák, musel zákonitě patřit k fanouškům novoromantické scény, především však anglických THE CURE. Jenomže být fanouškem této nesmrtelné kapely bylo vždy o něco víc než jen poslouchání jejich skladeb - byl to životní styl. Ruku na srdce, kdo z této generace si nezkoušel před zrcadlem tupírovat vlasy a máminou rtěnkou malovat rty...

The Cure se během téměř třicetileté existence stali jednou z kapel, která měla zásadní vliv na hudební dění po celém světě. Stali se vzory pro nekonečné množství kapel, a přestože na svém kontě mají kolem dvou desítek alb, všechny znějí originálně a The Cure na každém z nich přinášejí vždy něco nového. Na začátku své činnosti se prezentovali hudbou, kterou lze charakterizovat jako drsný a nervózní pop. Jako jedna z prvních kapel položili základní stavební kámen k žánru gothic rock. Pro tvorbu The Cure však krom zpěvu byl vždy charakteristický mix kytar a syntezátorů. The Cure jsou víceméně nadžánrovou kapelou, která však díky své oblibě u fanoušků působí od osmdesátých let spíše na poli mainstreamu, a to nejenom v rodné Anglii, ale i USA a různých částech Evropy.

Historie kapely se začala psát v roce 1976, u zrodu stál Robert Smith (narozen 21.5.1959) , spolu s ním spolužáci Michael Dempsey (basa), Laurence "Lol" Tolhurst (bicí) a Porl Thomson (kytara). Pod názvem Easy Cure začali skládat vlastní skladby a během roku 1977 také vystupovat po celé jižní Anglii. O rok později vypustili z názvu "Easy" a podepsali smlouvu s nahrávací společností Fiction, u které vydali i většinu svých dalších počinů. Klíčovou osobou v začátcích The Cure byl Chris Parry, který odešel od Polydoru, aby založil vlastní nezávislou společnost a krátce poté, co mu byla doručena demo nahrávka skladby "Killing An Arab", podepsal s kapelou smlouvu.

První album s názvem "Three Imaginary Boys" vyšlo v květnu roku 1979, setkalo se s velkým ohlasem, který ještě stoupl především díky vydaným singlům "Boys Don't Cry" a "Jumping Someone Else's Train". Michael opustil kapelu na konci téhož roku a nahradil ho Simon Gallup (basa), druhou posilou byl klávesista Matthieu Hartley. Rok 1980 přinesl album "Seventeen Seconds" s Robertovými temnými texty, ale především se skladbou !A Forest". Po světovém turné opustil kapelu Matthieu a zbylé trio nahrálo truchlivé a atmosférické album pojmenované "Faith", obsahující další úspěšný singl "Primary". Kapela nahrávku podpořila na sérii koncertů nazvané "The Picture Tour" , během které vydala singl "Charlotte Sometimes". V roce 1982 se The Cure vrátili opět do studia, aby pořídili materiál pro svou další, v historii kapely jednu z nejtemnějších nahrávek, desku "Pornography", jejíž vydání podpořili na turné. Krátce po vydání singlu "The Hanging Garden" kapelu opouští i Simon a Tolhurst se od bicích přesouvá za klávesy. První tanečnější věc v historii kapely dostala název "Let's Go To Bed" a práce na videu k této skladbě odstartovala spolupráci s režisérem Timem Popem.

Začátek roku 1983 Smith věnoval své spolupráci s kamarádským projektem Siouxie & The Banshees, se kterými natáčel album "Hyaena" a následně s nimi vyrazil na turné, coby kytarista. S bubeníkem Budgiem ze stejné kapely založil v témže roce projekt Glove. Následně se Robert vrátil k práci na skladbách pro své domovské The Cure, se kterými téhož roku (1983) vydal skladby "The Walk", která se nese v elektronickém tanečním rytmu a najazzlou "The Lovecats". O rok později vyšla další řadová deska "The Top", obsahující nakažlivou psychedelickou záležitost "The Caterpillar". Další personální změny - do kapely nakrátko přichází Andy Anderson (bicí) a Phil Tornalley (basa), vrací se také kytarista Porl Thomson. Nový zvuk byl zaznamenán na albu "Concert". Po skončení koncertního turné odešli Andy a Phil, které nahradili Boris Williams (bicí) a navrácenec Simon Gallup. Nová sestava začala pracovat na nahrávce "The Head On The Door" z roku 1985. Největším úspěchům se dostalo skladbám "Inbetween Days" a "Close To Me". Následující turné se setkalo s ohromným ohlasem, především díky kolekci singlů, která vyšla ve stejné době pod názvem "Standing On The Beach" (1986). Ze stejného roku pochází legendární koncertní film "The Cure In Orange", jehož režie se chopil již dříve jmenovaný Tim Pope. Rok 1987 s sebou přinesl nejenom dvojalbum "Kiss Me Kiss Me Kiss Me", ale i další posilu v podobě klávesisty Rogera O'Donnella. Šestičlenná sestava se vydala album podpořit na turné, během nějž si užívala hitparádové úspěchy celkem čtyř skladeb z desky.

Natáčením demosnímků v roce 1988 začaly práce na albu "Desintigration" - nádherné atmosférické desce, ze které hitparádově uspěly opět čtyři skladby. Následovalo turné s názvem "Prayer Tour", které kapela zvěčnila na záznamu "Entreat". Roger odchází od kapely v roce 1990, nahrazuje jej dlouholetý kamarád Perry Bamonte, pouze však pro nadcházející sérii evropských festivalů. Jako jedna z prvních kapel přišli The Cure s kolekcí remixů "Mixed Up", ve stejném roce (1991) obdrželi cenu Brit Awards v kategorii "Nejlepší britská skupina". Dlouho očekávaná novinka "Wish" (1992) přinesla o dost více kytar a je řazena k tomu nejlepšímu v historii kapely, přestože se objevily i opačné názory. Tak jako tak album přineslo hity jako "Friday I'm In Love, Letter To Elise nebo High". O rok později přinesla kapela svým fanouškům dva živé záznamy koncertů "Paris" a "Show". Jak je již v historii The Cure zvykem, opět přišly personální změny - nejdříve odešel Porl Thomson, v roce 1994 pak skončilo působení v kapele pro Borise Williamse, kterého o rok později nahradil Jason Cooper, do kapely se také vrátil klávesista Roger O'Donnell. Přestávku mezi alby vyplnili The Cure příspěvkem "The Dread Song" na soundtrack k filmu "Soudce Dredd" a vytrvalým koncertováním. Album "Wild Moon Swing" spatřilo světlo světa v roce 1996 a zaznamenalo úspěchy napříč žebříčky všemožných hitparád. Kapela vyrazila na "The Swing Tour" v rámci něhož se zastavila i v České republice. Poté následovala dlouhá pauza až do roku 2000, kdy The Cure vydali album "Bloodflowers", nominované na cenu Grammy. Během turné k této desce zahráli The Cure během devíti měsíců před devíti miliony lidí. Po roce se přihlásili s kolekcí "Greatest Hits" obohacenou o dvě nové skladby "Cut Here" a "Just Say Yes", zakrátko došlo i k ukončení smlouvy se společností Fiction Records.

Nové bezejmenné album vyšlo (2004) již u firmy Geffen a kapela ho podpořila na úspěšném turné. V roce 2005 kapelu opustili Pery Bamonte a Roger O'Donnel, potřetí se vrátil Porl Thomson, následně byly v reedici vydána první čtyři alba kapely. O rok později The Cure započali práce na svém třináctém studiovém albu, proces byl záhy přerušen vzhledem k Robertovým projektům a následnému vydání další čtyř remástrovaných alb. Následně vyšlo DVD s názvem "Festival 2005". Na jaře letošního roku se The Cure vrátili do studia, aby pokračovali na 33 nových skladbách, ze kterých se bude vybírat na nové album, které je netrpělivě očekáváno. Stejně tak jako termíny světových zastávek, mezi nimiž nechybí ani únorový termín v pražské Sazka Aréně.

**The Cure (UK)**
21. února 2008, 19:00
Praha, Sportovní Hala Výstaviště (Za elektrárnou 419, Praha 7)
Vstup: Sezení - 1.cat 890,-Kč/ 2.cat 690,-Kč/ 3.cat 590,-Kč
Stání u pódia - 790,-Kč
Stání - 650,-Kč

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

by me zajimalo kdy uz konecne budou listky, at vim do jake miry muzu utracet vyplatu... :-D
no konto se mi tak jako tak znatelně ztenčí
A nenarodil se Robert Smith náhodou 21.4.1959 ... mám jen takové zdání... ale třeba se mílím já.... Jinak doufám že mi to časově vída a budu se moci těšit na vystoupení.... :-)
Vzhledem ke konání v sazka aréně bych to viděl na 1000-1500....což si myslím že Drop dead byly mnohem lépe investované peníze ;-)
tohle mi uz nesmi utyct..;-)
[3] jo, Smith je zcela jiste v dubnu, asi preklep :-)
[4]Jak pro koho :P Mě The Cure vynahradí celej DDF ;-)
Natupíruji vlasy a vyrazím...tedy pokud to vlezné bude aspoň trochu přijatelné...Ale kdo ví, kdy by zase byla taková příležitost?! Myslíte, že bude narváno? :-|
Jinak lístky měly být už od 1. listopadu, tak snad brzy. A Cure se rozhodně vyplatí.. i když je to krapet subjektivní :-)
Sakra.... sakra...the Cure v Práglu..ty jo....proč jen je to tak sakra daleko.... ale myslím že utratím tu spoustu peněz a spánek na nadru to vyřeší..prostě.. The Cure :-) :-)
[7]Toť už otázka priorit,ale já bych pogo na DDF při Antiworldu a Naughty zombie,svůdné melodie Lene Lovich,show v provedení Normy Loy či charismatického Andiho nevyměnil ani za 100 koncertů the cure,jakkoli je mám rád :-)
chmm... ano, priority... nekteri daji radeji penize za koncert kapely kterou uz nejaka ta leta miluju, nez za par ponekud primitivne "horror punkovych" a pro nej neznamych formaci... a koukam ze je nekdo celkem ovlivnitelny a ma sklony k prilisnemu kycovitemnu epitetovani, ze...
[12]Sex gang children nebo Ausgang poslouchám prakticky stejně dlouho co The cure,takový Antiworld poslouchám taky už nějakou tu dobu,tak nevidím problém...Ale ano,Onnea je věčně nespokojená a musí mít na vše za všech okolností nějaký kritický komentář,tak i akci na které nebyla a kapely které nezná šmahem označí jako "primitivně horror-punkové"...(mimochodem,horror-punku tam bylo minimum),to má logiku...takovýto postoj vůůůbec primitvní není.<br />Ale já jsem přeci jen snadno ovlivnitelný pokrytecký imbecil co asi do 5ti počítat neumí,to přiznávám bez mučení,tak co tady kecám,ZE.... :-) :-)
[13] a koukam ze zmeny nazoru "ze dne an den" ti taky problemy nedelaji... jak rikam, jsi dost ovlivnitelny, raci se bez dal bratrickovat se zlem, ja na tohle nemam cas...
Opet se CzS omlouvam za tahani nesmyslnych veci do diskuzi na tomto webu, ale obcas jsou tyto veci silnejsi nez ja... :-(
[14]jistě jistě,dovolím si oponovat Onnee a proto se tedy bratříčkuju se zlem a jsem tedy pochopitelně snadno ovlivnitelný a měním furt své názory ze dne na den(i když nevím jaké),každý kdo nesouhlasí s Onneou je zlo,pozér a temnoghotyk,to má taky logiku.Promiň,ale myslím že to v hlavě nemáš trochu v pořádku,přečti si si ještě jednou co jsem napsal výše,nevím kde tam je obsaženo bratříčkování se zlem.Ale budiž,neberu ti to ;-)<br /><br />Promiň Ezi za spam
[11]<br />Tak to je tvůj problém...ok sou to tvoje oblíbený věci...ale pro mě sou srdcovka The Cure a milionkrát radši pojedu jen na The Cure než abych si sice užila pohodové kapely na DDF ale přišla o nenahraditelný zážitek vidět a hlavně slyšet The Cure live.
Shadow: Tak vidím, že já s Addou a Luciferkou nejsme zdaleka jediní do koho se Onnea naváží, hlavně se ale nehádejte, nebo to dopadne jak minule :-( Jinak The Cure si samozřejmě nenechám ujít, už je to tak měsíc co o nich byl pořad na čt1 viděli jste to někdo?
jupíííí!!!!! The Cure - kapela mého mládí. určitě půjdu, zavzpomínám si jak jsem si v pubertě česala tarantuli :-D
mám ještě někde o nich knížku s rozhovorama a zážitkama z turné
Blackeye69: Bohužel ne. <br />The Cure jsou dobrá kapela, ale nepatří k mým hlavním srdcovkám. Navíc mám raději menší počet lidí (při osobnějším kontaktu s kapelami) v klubu než vyprodanou Sazka Arénu. Navíc v tu dobu budu bez financí. Takže to vypadá, že do Sazka Arény nezavítám. ... No nic, alespoň jsem byl na nejlepší akci roku (možná i delšího časového rozmezí), čímž byl pro mě DDF. :-)<br />Onnea: Já bych řekl, že DDF se opravdu vydařil a oněch pár (28) primitivně "horror-punkových" (převážně post-punkových a deathrockových) formací bylo vážně skvělých. Staré známé (pro někoho třebas neznámé) kapely většinou nezklamaly a ty méně známé velice příjemně překvapily. Jen mně bylo líto tak malého zastoupení domácí galérky. :-(
Morticia: Mládí? :D:D Jsem myslela, že jsi mladší tedy... I když, hrají už sakra dlouho.<br /><br />Ať už horror punkových či nehorrorpunkových, Shadow by spíše mohl přestat řešit kraviny stylem - kdo urazí DDF je zaujatý kretén. Holt asi každý máme své "priority".<br /><br />Martin Laurent: Ta Sazka aréna mne také moc netěší, ale budu tam :D. Tak na DDF bylo málo Čechů asi protože nevěděli o té velké slevě a také, že by tu bylo tolik posluchačů deathrocku - to si myslím že také není...
[22]**Onnea napsal/a:** >>chmm? ano, priority? nekteri daji radeji penize za koncert kapely kterou uz nejaka ta leta miluju, nez za par ponekud primitivne ?horror punkovych? a pro nej neznamych formaci? a koukam ze je nekdo celkem ovlivnitelny a ma sklony k prilisnemu kycovitemnu epitetovani, ze?<<<br />Přečti si prosím ještě jednou příspěvek,kterým spor začal...Takže když někdo zcela bezdůvodně a nesmyslně kritizuje nejlepší gotickou akci co tu kdy byla,dávaje najevo despekt,nadřazenost a pokud možno naprostou imbecilitu protějšku,tak je to zcela v pořádku?A z duchaplného protiargumentu "raci se bez dal bratrickovat se zlem" :-D se,promiň, taky na zadek neposadím.Ne,nebudu ignorovat každou její nejapnost.Jinak děkuji za "nezaujatou" analýzu ;-)<br />[21]a jak se hezky pogovalo :-)
Shadow: Vtipné :-D :-D . Mno jo šadou, aby ses z toho nepodělal :-D . Ale tak když tě baví řešit blbiny, tak si je řeš. Už sem ohledně této věci nic psát nebudu, ale klidně mi to něco chytrého napiš, aby jsi měl poslední slovo ;-)
Paneboze! Byli byste tak laskavi a prestali mne tady resit?! Nj, chudidka shadowek, chudinka mala aduska, chudacek blackeye, chudinka Luciferka (kdo to je?!), zla oskliva onnea do nich porad vrta, oni nikdy nic, jen onnea, ta zla oskliva onnea neumi nic jineho nez jen kritizogvat a rypat, ano, fujky fujky, oni nic nedelaji, ale onnea je nazve zlem a je to straasne stve... se divim, ze mi jeste nedavate za vinu treba globalni oteplovani nebo neco takoveho... To nemate na praci nic jineho, nez mne tady rozebirat? Myslim, ze k tomu tady CzS nebo ne? Pak ze ja jsem primitiv...<br />Alkeo, dik, ze se mne zastavas, ale fakr se ti divim, nech toho...<br />a Shadow, ty se bratrickujes se zlem, to nepopres, ale tys to delal vzdycy, jeden den tohle, druhej tamhleto... bez si svoje problemy ventilovat jinam, at to Ez nemusi promazavat...
[25] :-)OK,běžím za bratrem zlem.Mám od tebe pozdravovat?
Na The Cure bych asi nešla. Mají skvělé písničky, ale jsou na mě málo živelní :-)
ale je to legenda ;-)
Doplněny ceny vstupenek - není to tak hrozné, jak jsem se obával...
Ceny jsou v pohodě. :-P
http://www.ticketpro.cz/?/search&q=*/*/*/*/0/the+cure <br />zde listky ke koupi... akorat vidim jeden zadrhel a to jsou ruzna mista konani... chm...
KAPELU THE GLOVE SMITH NEZALOŽIL S BUDGIEM,ALE SE SEVERINEN.DOST ZÁSADNÍ VĚC!!!!
Tak co ??? Ti co byli ( jako já) už ví že to byl MAZEC co ???? U mě jen samé nadšení . :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.