PRAGUE GOTHIC TREFFEN číslo XIII odtajňuje další jména

O víkendu 24. a 25. srpna se do Prahy zase po roce slétne netopýrstvo ze všech možných koutů světa. A my vám na něj (mimo jiné) přivezeme největší jméno bitpopu...

Bude to už po třinácté, kdy se Prague Gothic Treffem stane největším tuzemským útočištěm scény, a už teď víme, že během těchto dvou dnů odehrají svoje koncerty Ash Code z italské Neapole a Ariel Maniki and the Black Halos z exotické Kostariky. U obou kapel je živo. Ash Code v květnu vyjde třetí dlouhohrající deska „Perspektive“ a na čerstvý klip titulního songu se můžete mrknout sami. Ariel Maniki and the Black Halos se zase díky labelu Deepland dočkají kompilace největších pecek, která se bude jmenovat „A Brief Catharsis: The Best of Ariel Maniki and the Black Halos“. A obojí bude stát za to.
 


Ash Code - Perspektive



Pojďme ale k novým jménům. Pokud pozorně nasloucháte elektronické scéně, určitě jste nepřeslechli vysílání rádiových vln Zeměkoule. „Hallo, Hier Welle Erdball“ zazní po dlouhých letech existence kapely vůbec poprvé i v Čechách a bude to právě na Prague Gothic Treffen. Od roku 1990 tahle kapela sází do fanoušků svoje bitpopové hity s typickým zvukem Commodore 64 SID na koncertech s nezapomenutelnou pódiovou prezentací, která je jako stvořená na finále nezřízené elektropárty.

Honey, A.L.F. a spol minulý rok vydali novou desku „Gaudeamus Igitur“ a momentálně slaví výročí pětadvaceti let od vydání první nahrávky, kterou byla kazeta „Es Ist An Der Zeit…“. Je tedy rozhodně na čase, abychom se s partou svérázů z německého Stadthagenu seznámili i u nás. Od letošního PGT pro vás logo Trabanta už nikdy nebude spojeno pouze s tímhle legendárním vozítkem. Je pro nás radost a čest, že pod jeho křivkami odpálí v české premiéře svoji energickou show samotní Welle: Erdball!

 


Welle:Erdball - Starfighter F-104G (live)



Nejen hvězdami světového formátu je ale scéna živa. Nové hvězdičky temné scény se pokusila nalézt kompilace „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves“.  Nakolik se to povedlo, už jste určitě posoudili sami. My jsme se rozhodli na PGT vytáhnout další z nich – tentokrát dvojici s netradičním jménem Noví Lidé. Zjevení z Hradce Králové po svém pracuje s darkwave a elektronikou, k tvorbě však přistupuje osobitě a škatulky v jejich případě slouží opravdu jen k přibližnému popisu.

Noví Lidé fungují od roku 2013 a minulý rok vydali debutovou desku „Světlo a stín“. S lyrikou v češtině potvrzují, že se dá světová muzika dělat i v domácích podmínkách a bude rozhodně zajímavé sledovat, kam jejich kroky budou směřovat dál. Ještě předtím si však užijeme jejich koncert na letošním PGT.

 


Noví Lidé - Cesta


Tak stříhejte metr, už jen Wave Gotik Treffen, Castle Party a XIII. PGTčko je tady. I s Welle:Erdball! 

PGT XIII

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pockam si na more bands and djs, zatim neni duvod tam chodit.
Nechápu lidi, kteří mají potřebu veřejně kdákat, že něco NEudělaj. No a co? Tak tam nechoď demente, s tímhle přístupem tam rozhodně nikomu chybět nebudeš :-DDDD
dobre diky za vysvetleni
Se asi v tyhle muzice moc nevyznas, hej?!
To je samozřejmě otázka osobního názoru, jestli tam je, nebo není důvod chodit. Záleží na tom, co od toho chceš ;)
za me je duvod chodit na kazdy pgt... a to jsou lidi! :)
... a přesně tak je i celý PGT nastavený, čili z takový reakce máme radost! :) Prague Gothic Treffen nikdy nebyl, není a nebude tradiční festival postavený na jménech kapel. Je to primárně o "treffen" – setkání lidí, jejichž hudební vkus a životní styl se protíná. Prostor se potkat, seznámit, pokecat, zatancovat si na některou z kapel nebo DJ setů. Je to oslava scény jako takový, ne přehlídka toho, koho jsme schopný dostat do Čech. Přesně v tom vnímáme PGT jako něco unikátního, přesně takovou akci z toho lidi každý rok dělají a přesně takový se ho budeme snažit udržet i do dalších let :).
No nevim nevim, nechci bejt vlezdoprdelka, ale s tema jmenama, co za poslednich par let na PGT hrali se uz dost rychle blizite urovni prvnich WGTcek. :) A jak by rekli na buzzfeedu - "A to je dobra vec!" :))
Práv ě i z toho důvodu držíme cenu na dvoudenní festivalu podle mého názoru, brutálně nízko. Aby i ti, kdo tam jsou za setkáním se stejně naladěnými dušemi, nebyli odrazeni cenou vstupného.
Ha ha ha. Nic ve zlem ale rad zaplatim za kapely co neco umi ale platit za to ze se setkam s hvezdama a kecalama ze Sanctuary + bonus v podobe luzr kapel - opravdu ne diky.
Skvělé. Myslím, že tímto postem jsme si to všechno vysvětlili a mne nezbývá nic jiného, než ti popřát příjemné čekání na nějaké "kapely, co něco umí". A abys to nepochopil špatně, PGT není o setkání fanoušků s "hvězdama ze Sanctuary". PGT je o setkání lidí, co mají rádi gotiku. Sanctuary.cz tuto možnost pouze nabízí/zprostředkovává. Stejně jako například včera skončené Wave Gotik Treffen, u něhož nikdo neví, kdo za ním konkrétně stojí. A tak je to v pořádku. Snažíme se jít stejným směrem. Jo a poslední poznámka: právě na WGT hráli Ash Code, jejichž vystoupení bylo mnoha fanoušky bráno za vrchol festivalu. Měli absolutně natřísklaný prostor pro více než tisícovku návštěvníků a hromada dalších se dovnitř Stadtbadu vůbec nedostala. Přeju klidný den.
Opravdu hodnotný názor. Tato akce už má letitou tradicí a nejde ani ták o „luzr“ kapely, ale o setkaní s lidmi ze subkultury třebas u dj setu nebo na pikniku. Dle mého názoru letošní kapely jsou dobře a navíc každá v jinem žánru, tak že by si každý by si měl přijít na svoje. Navíc organizování akce takového rozsahu není hračka a přijde mně nemístné organizátory takto urážet.
Kdyz to tady ctu tak mam vyjimecne potrebu neco napsat. Pripada mi totiz zdejsi forum trochu zastydle z dob kdy se nesmel napsat vlastni nazor nebo nazor ktery se libi hlavne mistnimu spravci. Jsem celkem pravidelnym navstevnikem PGT i jinych akci poradanych sanctuary.cz. Musim uznat ze ma sanctuary.cz velky podil na udrzovani misti miniaturni goticke a elektronicke komunity. Na druhou stranu na vetsinu akci chodi stale stejnych deset lidi plus/minu pet jinych a vyjimecne se sejde vetsi pocet lidi. Chybi jakakoliv propagace a samo se to nejak nechce udelat. PGT je uprimne jedna velka nuda ale vzdycky si rikam tentokrat to bude lepsi takze nejspis prijdu a podporim komunitu. A kdybych neprisla tak nejspis budu oznacena za "dementa" jak uz nekdo napsal nahore - je to preci jen o setkani lidi. Mit akci s privlastkem gothic treffen neni uplne snadne hlavne to svadi k tomu ze si spousta lidi rekne ze to musi byt skvela akce a navic to neustale srovnavani s WGT. Proc napriklad i prvni Bolkow byl lepsi nez kterakoliv PGT akce a dnes uz je uplne na jine urovni? Nebo treba Mera luna? Proc nechodi na vase akce vic lidi a lidi ze zahranici? Proc mistni komunita ma potrebu radeji vyjizdet do Nemecka a jinam nez na zdejsi akce? Proc na vase akce kde prijedou hvezdy prijde jen hrstka lidi? Proc se skoro kazdy koncer potyka se spatnym zvukem a technickymi problemy a nezacina nic vcas?
Pokusím se velmi jednoduše jako jeden ze Sanctuary.cz odpovědět na konkrétní dotazy, kolegové mne možná ještě doplní. Subjektivní názor a dštění síry ze strany na stranu ponechám jiným: ad 1) Do komentářů CzS nikdy nezasahuje a nemaže je, pokud se nejedná o očividný spam nebo vulgarismy. Zbytek je prostě diskuse, která tu od počátku internetů vždy byla, je a bude. Někdy rozumná, někdy méně. ad 2) Pročpak chodí stejní lidé? Protože naše gotická scéna nikdy nebyla (a myslím, že ani nikdy nebude) tak silná jako scény ve zmiňovaném Německu nebo Polsku. Jakékoliv pokusy o větší akce zde končily většinou velkým prodělkem. A ani pokus smísit 'naši' scénu s jinými na festivalu nedopadl úplně úspěšně - víc Ti určitě může říct David Urban z DsmackU, který pořádal Planet Festival v Táboře a později v Praze. Ostatně, podobně je na tom třeba Slovensko nebo Maďarsko. ad 3) Proč není propagace a další věcí na takové úrovni jako v případě Castle Party nebo M'era Luna? Hlavním důvodem je určitě to, že chod Sanctuary.cz a všech pořádaných akcí zajišťují nadšenci - tedy lidé, pro něž toto není obživou, ale pouze koníčkem. Podotknu, že koníčkem, který za ta léta spořádal tisíce hodin úsilí, během kterých jsme se mohli dělat něco jiného - nebo prostě nedělat nic. Nikdy jsme neměli ambice dorůst takové velikosti jako výše zmiňované akce - chceme prostě své akce dělat srdcem a pro takové lidi, kteří mají podobné smýšlení. Ostatně: Každý má samozřejmě možnost zkusit dělat věci sám a po svém. V nepravidelných intervalech dáváme ven výzvu s prosbami o spolupráci při tvorbě webu, pomoci při akcích apod. Na náš mail redakce@sanctuary.cz může napsat každý, každá ruka ochotná pomoci se hodí. Třeba potom nebudeme mít tolik času na vzájemné očerňování, kdo co dělá špatně.
Vždyť stačí rozbít prasátko, zrušit dovolenou a udělat lepší festival :-) Proč, proč ... otevři si mapu Evropy a podívej se na rozdíl mezi Německem, Polskem a Českou republikou, možná tě něco napadne. Snažit se tady o další klon WGT, Bolkowa či podobné akce, za kterou stojí kopa sponzorů a full-time team lidí v tak malé zemi (kde jsou navíc elektronické žánry obecně dost nepopulární) zkrátka nejde. Stejně jako se tu například snažit dělat filmový festival na úrovni Cannes, Berlinare apod. Naopak malé DIY festivaly mají svoje kouzlo. Co stojí za zamyšlení je ta relativně malá účast ze zahraničí. Zda malá propagace, jazyková/kulturní bariéra ... Možná je to tím, že je to právě v Praze.
Nechapej to ode me jako utok, ale ja tenhle post moc nechapu. Srovnavat subkultury mezi zemema je prece uplny nesmysl. Mi tu mame par lidi, spousta z nich to mela opravdu jenom jako "fazi", ostatnim je ta komunita uplne ukradena, takze nechodi a zbytek lidi ani nevi, ze neco takoveho existuje. Je to to samy u nasi industrialni kultury - mame tu jednu z nejlepsich talentovych bazi v cely Evrope, ale nikdo nechodi a umelci jsou znamejsi mnohem vic treba i v Asii nez u nas. Proc? Protoze je to muzika, kterou proste posloucha par lidi. Co se tyce propagace, tak pochybuju ze by nejaka medialni masaz pomohla - kdyz tu byl Merzbow, prislo mozna... 50 lidi? 60? A to o nem psali novinky, iDnes a vechny weby, co se o industrial zajimaj. To same, kdyz to byl William Bennett. Ze zahranici k nam snad jezdi lidi jenom na Hradby Samoty a opravdu veliky jmena jako Nine Inch Nails a Depeche Mode, jinak tu muzeme mit co chceme jak chceme a mame smulu. Neprijde mi fer to srovnavat podle statu, to bych pak treba taky mohl rict, ze v Ohiu je kupa neschopnejch lidi, protoze jejich metalova scena prakticky neexistuje a kdyz prijedou veliky hvezdy, tak tam nikdo neprijde. A pritom proste jenom nejsou lidi. A ne, opravdu nejakej nahodnej clovek co chodi a pseudonymne na internetu vytvari vulgarity neni reprezentace cele narodni sceny. :) Ale rad bych slysel, jestli mas nejakej napad, jak tu scenu tady rozhejbat, protoze za ty roky to opravdu umrelo a dost casto premyslim, jestli se de neco dela, nebo jestli mame proste vsichni jenom smulu.
Osobně beru s povděkem třídní sraz fanoušků goth/ebm žánru v Praze,v Brně nebo jinde. Chodím sporadicky, podle možností a oceňuji že tu je stále někdo, kdo vůbec zorganizuje akci , udržuje webové stránky. O to víc když se jedná o aktivity ... goth is my hobby :-) Díky
Když už se tu načala ta diskuze o tom, že chodí málo lidí... Má někdo nějaký tip pro někoho, kdo by se hrozně rád do české gotické komunity začlenil, nicméně není to zrovna společenský tvor, co by dokázal prostě jen přijít a bavit se? :D Upřímně, všechny akce pořádané Sanctuary.cz mi zní hrozně lákavě a ráda bych chodila, ale není šance, že bych přesvědčila kohokoliv ze svého okolí, aby mě doprovodil, neb mám smůlu a nikdo z nich můj hudební vkus a nadšení zrovna nesdílí. Tedy jsem svou možnou účast už předem zavrhla a vážně mě to mrzí. A třeba nás je víc takových.
To mas docela tezky, protoze ta komunita je na internetu/mimo srazy a koncert poslednich par let uplne mrtva. Byvaly casy, kdy byly fora a skupiny, kde se lidi poznavali a tak, ale nic uz nefunguje. Nejlepsi je proste nekam prijit, a zacit se s lidma bavit. Je potreba prekovat styd, ale na akcich to na vetsinu lidi funguje - aspon na tech co ja sem kdy byl, at uz to byl punk, metal, nebo goth akce, nikdo te nikdy neposle do haje, naopak, tam bude spousta ldii, co se s tebou zacne bavit prave proto, ze te jeste neznaji. Je to ale tezsi, pokud jsi stydlivy clovek, tim jsem si taky zamlada prochazel. :)
Za sebe můžu jen říct: Rozhodně přijď. Klidně mi předtím napiš na nephilim@sanctuary.cz, dám Ti nějaké tipy. Každý jsme nějak začínali ;)
Urcite napis nephimu.. te seznami s dalsimi a pak to pujde samo :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.