Drážďanští Head-Less vystoupí tento čtvrtek v Lucerna Music Baru

Tentorkát se s informacemi o akci roztrhl pytel, takže si můžete příčíst tiskovou zprávu D smack U věnovanou Headless a recenzi jejich akutální desky "Rouge Et Noir"


**Drážďanští Head-Less vystoupí tento čtvrtek v Lucerna Music Baru před VNV Nation**
*Tisková zpráva D_Smack_U Promotion a Lucerna Music Bar*

Head-Less je název německé kapely, která se snaží produkovat svou vlastní verzi elektronické popové muziky. Ve svých písních sázejí především na tanečnost a moderní elektronické zvuky. Pokud bychom se je měli pokusit zaškatulkovat, zařadili bychom je mezi elektro/futurepop ovlivněný dalšími formami elektronické hudby.

Po několika obměnách je od roku 2001 kapela v sestavě

Rene Hentzschel (vokály)
Matthias Marko (klávesy)
Markus Otto (samply)

Na podzim roku 2000 vydali debutové EP/CD "Friendship", které produkovali ve svém vlastním studiu. Jejich singl se úspěšně uchytil v rádiích doma i v zahraničí a získal pozitivní ohlasy ve specializovaném tisku i u samotných dýdžejů. Na konci roku 2002 vydali head-less svoje debutové album "Transponder", na kterém se nachází skladba "Licht im Grau", která se dokonce v některých saských klubech stala hitem.

Jako kapela naživo si udělali jméno svými vystoupeními v mnoha klubech a na open-air festivalech, když předskakovali skupinám jako E-Craft, Beborn Beton, Blind Passengers, DE/Vision, S.P.O.C.K., Funker Vogt, Camouflage, Mesh, Covenant a Project Pitchwork. Head-less byli zároveň předkapelou formace Melotron během jejího "Cliché" turné v Německu a hráli také před nadšeným publikem v Polsku, České republice a na Slovensku. Díky charizmatickému zpěvákovi a frontmanovi kapely Rene Hentzschelovi, který předvádí na pódiích skvělou show, jsou koncerty této skupiny skutečným zážitkem a vyvrací zažité představy o statických syntetických vystoupeních.

V roce 2004 se head-less úspěšně zúčastnili soutěže "Battle of the Bands", kterou sponzoroval magazín Sonic Seducer. Head-less soutěžili se skladbou "Ship of Agony" a v konkurenci 500 kapel z evropské gothic a elektro scény se probojovali až do Top 5. Následující rok se jim podařilo dostat se do soutěže znovu. Inspirováni svým úspěchem se Head-less pokusili vytvořit více skladeb s Koljou Trellem, jedním z top-producentů v elektro/industriálním žánru. Tvrdá práce v jeho KOLTRON studiu vyústila v EP "Ship of Agony", které nejenže obsahuje nové skladby, ale také několik remixů od známých a mezinárodně úspěšných kapel, mezi které patří např. američtí Assemblage 23, švédští Colony 5 nebo německé kapely Accessory, Cephalgy a Rector Scanner. Díky značné podpoře dýdžejů a tisku se head-less stali pevnou součástí klubové scény a získali příznivé recenze doma i v zahraničí. Navíc byli po několik týdnů v Top 10 žebříčku German Electronic Web-Charts.

V roce 2006 navštívili head-less opět studio Koltron a vyprodukovali ve spolupráci s Koljou Trellem nové album "Rouge Et Noir", které je hudebně očividným krokem kupředu. Díky smlouvě s Icare-Media byly vytvořeny podmínky k tomu, aby bylo "Rouge Et Noir" oficiálně dostupné v celém Německu. Mezitím head-less odjeli na turné a v polské Lodži otevírali "Gothic pl Festival", který headlinovala kapela Covenant.

Na jaře letošního roku head-less absolvovali turné po Německu jako support pro Colony a Melotron a v současné době supportují irsko-britskou EBM kapelu VNV Nation na jejich evropském turné.

Vstupenky na koncert VNV Nation a Head-Less zakoupíte v sítích Ticketpro, Ticketstream, Ticketportal a pokladně LMB za 250,- Kč, na místě za 300,- Kč.

**Head-Less - Rouge Et Noir**
Autor: Pavel Zelinka

Německá trojice Head-Less vstává z popela, a po ostřejším vstupu na tvrdě elektronickou scénu na začátku milénia se snaží znovu chytit zápasové tempo. Vychází jim druhé album Rouge Et Noir a koncertně předskakuje VNV Nation na jejich středo- až východoevropských vystoupeních.

**Head-Less - Rouge Et Noir**
20 skladeb, 45:32+60:52, Icare Media Distribution



Pokud by se měl začít uskutečňovat utopistický scénář Karla Čapka, jak ho nastínil v románu R.U.R., předpokládal bych, že první ohnisko vzpoury bude někde v Německu. Tento národ má prostě má rád pořádek a disciplínu, a tak mu robotický řád ve velké míře pronikl i do hudební tvorby. Trojka Head-Less z brandenburgského Borkwalde jsou tvrdě elektronickou formací, které rázný pochodový rytmus a přísný výraz ve tváři není cizí. Nejdříve to u zpěváka René Hentzschela, sampleristy Markuse Otta a klávesáka Matthiase Marka vypadalo na ostrý výpad k vrcholům EBM scény. Zaujali EP Friendship, které bylo následováno v roce 2002 dlouhohrajícím debutem [transponder], koncertovali se špičkami žánru (Blind Passengers, De/Vision, Funker Vogt, Camouflage nebo Project Pitchfork), ale pak se po nich na dva roky slehla zem a všechna vynaložená energie vyletěla oknem. V roce 2004 začínají opět od píky v soutěží kapel darkwave časopisu Sonic Seducer a od té doby shromažďují materiál na druhou dlouhohrající desku, která konečně vyšla na jaře letošního roku.

Novinka Rouge Et Noir hned od prvních tónů jasně naznačuje, že jsme doma na klasické EBM vlně. Minutové intro, první dvě vypalovačky, z čehož Catch A Bitch je poháněná nasamplovanou kytarou a pak valivá instrumentálka Marthes Garden slibují slušný posluchačský zážitek, ale pak se celá mašina ve střední pasáži trochu zasekne. Tuctovější tucky Adore, Ship Of Agony, ale i pokus o větší umění v komplikovanější titulní skladbě nedopadly nejlépe. Tranceové synthy plochy zní zbytečně lacině a vyčpěle a Head-Less se tak propadají do šedivého tvrdě elektronického průměru. Vysvobození přichází až s další instrumentálkou Valentine, po které následují další klasicky stavěné EBM šlupky, ale na rozdíl od "hitovek" ze středu alba zde cítím silnější vnitřní pnutí a melodický potenciál.

Limitovaná edice obsahuje hodinový bonus disk obsahující nejdříve zbytečnou sestavu tří editů Ship Of Agony, následovanou připomínkou debutu v podobě Lich Im Grau, a teprve pak se (po více než dvaceti minutách) začne dít něco zajímavého. Tedy mohlo by se dít, ale bohužel ani Assemblage 23, Colony 5 a Accessory se ve svých mixech nevytáhli. Nejzajímavějšími položkami bonusového disku je nakonec předělávka Adore od trojice Cephalgy a ukrytý rockový remix Ship Of Agony na úplném konci CD. A to je podle mého dost málo.

Head-Less vystoupí ve čtvrtek na prknech Lucerna Music Baru jako předkapela známějším žánrovým kolegům VNV Nation.

**CD1 - 65%**
**CD2 - 30%**

Navštivte: www.head-less.de www.head-less.de/disco.htm Poslechněte si: www.head-less.de/disco.htm

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.