Fredrik Croona: Nechci vydávat jednu a tu samou desku pořád dokola

O různých hudebních tvářích, slovenské krvi, metalu, vaření, videohrách, čistém zpěvu, Danielu Myerovi a mnoha dalších zajímavostech s činorodým elektronikem, který se letos sólově představí na PGT ve světové premiéře.


SANCTUARY.CZAHOJ FREDRIKU, PROTOŽE SPOLU MLUVÍME POPRVÉ, MOHL BY SES TROCHU PŘEDSTAVIT ČESKÉMU PUBLIKU? KDO JE VLASTNĚ FREDRIK CROONA?

Fredrik: Nazdárek, dobrá otázka – lidská bytost ;)? Žerty stranou – jsem 32letý chlapík ze Švédska, který miluje tvorbu muziky. Když zrovna neskládám, vařím jídlo jako šéfkuchař v jedné kuchyni. Takže to, co byste o mně mohli rámcově říct, je, že jsem kreativní chlapík, který chvíli neposedí.

SANCTUARY.CZ: ŠÉFKUCHAŘ? TO JE V ČECHÁCH OBLÍBENÁ PROFESE! JAKÉ JE TVOJE ZAMILOVANÉ JÍDLO A NAOPAK JAKOU SPECIALITU BYCHOM OD TEBE MOHLI OCHUTNAT?

Fredrik:
 S mým oblíbeným jídlem je to těžké, protože mám rád spoustu věcí. Hlavně maso s nějakou úpravou brambor nebo těstovinami. Když jedu do zemí jako je Polsko nebo Česká republika, nenechám si ujít své milované vařené zelí a bramborové knedlíky. A mojí specialitou je tradiční švédská kuchyně typu dušené maso a/nebo masové koule s bramborovou kaší a smetanovou omáčkou.

SANCTUARY.CZVĚTŠINA TVÝCH FANOUŠKŮ TĚ ZNÁ Z CYNICAL EXISTENCE, ALE TO NEBYLA TVOJE PRVNÍ HUDEBNÍ ZKUŠENOST, ŽE NE?

Fredrik: Nene, Cynical Existence je moje čtvrtá nebo pátá kapela. Pokud půjdeme k mojí první skupině, musíme se vrátit do roku 2002 k heavymetalové bandě Azazel. Ale asi myslíte spíš kapely, o kterých by lidé z gotické a industriální scény mohli něco vědět. Můj první projekt byl Menschdefekt, pak Project Rotten a potom Cynical Existence. Letošek je sedmým rokem, co dělám elektronickou hudbu. Je neuvěřitelné, jak ten čas letí…

Cynical Exitence



SANCTUARY.CZJAK SES VŮBEC DOSTAL K HRANÍ A JAKÉ KAPELY TĚ NA ZAČÁTKU OVLIVNILY NEJVÍC?

Fredrik: To je sranda – na střední jsem dostal nabídku připojit se jako zpěvák k metalové kapele, a tak to v podstatě celé začalo. Trvalo mi ale dalších pět let, než jsem se dostal do muziky doopravdy, ty svoje rané skupiny nepovažuji za něco příliš seriózního. Ale mými největšími vzory tehdy na začátku byla Pantera (jsem metalák) . A když pak došlo na elektroniku, myslím, že to byly takové ty nejklasičtější spolky jako Suicide Commando, GrendelTactical Sekt a podobně.

SANCTUARY.CZJAK VIDÍŠ SOUČASNOU POZICI CYNICAL EXISTENCE NA ELEKTRONICKÉ SCÉNĚ?

Fredrik: Současná situace, ve které aktuálně jsme, je jeden veliký binec, hahaha :D. Tím se snažím říct, že právě teď jsme mezi dvěma různými tábory – jeden jsou industrial/elektronická hudba a druhá je oblast metalu. Spousta lidí by nejspíš Cynical Existence nějak nespojovala s metalem, ale ty kytary dávají naší hudbě velmi výrazný metalový feel. A také chceme zapojit další prvky, třeba takový natranclý zvuk. Vývoj není špatná věc, dokud můžete být na svou práci hrdí a baví vás to dělat.

SANCTUARY.CZJE PRAVDA, ŽE ZVUK VAŠÍ KAPELY SE NEUSTÁLE VYVÍJÍ. TY POSLEDNÍ NAHRÁVKY JSOU POMALEJŠÍ NEŽ DŘÍV, ALE JSOU MNOHEM ATMOSFERIČTĚJŠÍ S TVRDŠÍM ZVUKEM. TOHLE JE TEDY SMĚR, KTERÝM SE TEĎ BUDETE UBÍRAT?

Fredrik: Jo, jak jsem říkal, vývoj není špatná věc. Znám ale spoustu lidí, která nemá ráda, když se kapely moc mění. Omlouvám se, ale tím se nemůžu řídit. I proto, že nechci vydávat jednu a tu samou desku pořád dokola. Může to asi znít arogantně, ale podle mého je velmi důležité tvořit to, co chceme tvořit. Nenásledujeme nějaké konkrétní pěšinky, prostě děláme, co chceme. Už mne začalo unavovat, že všechny skladby jsou mezi 140-170 BPM. Když o něco zpomalíš, můžeš skladbě dát mnohem tvrdší vyznění.

 


Cynical Existence - Through my Eyes


SANCTUARY.CZA MŮŽE ZA TÍM BÝT I FAKT, ŽE SE SE SPOUSTOU TĚCH ENERGICKÝCH A TANEČNÍCH POLOH VYŘÁDÍŠ VE SVÉM SÓLOVÉM PROJEKTU? PODLE ČEHO VLASTNĚ URČUJEŠ, JESTLI HUDEBNÍ NÁPAD PŮJDE DO CYNICAL EXISTENCE, NEBO PRO FREDRIKA CROONU? 

Fredrik: Ne, tím to určitě není. Je to hlavně tím, že jsem se nedávno zase vrátil k intenzivnímu poslechu metalu, zatímco předtím jsem hodně jel ve vocal trance. Inspiruje Tě muzika, kterou posloucháš. Tím nemyslím, že Tě to musí donutit k tomu, abys zněl přesně jako to, co si pouštíš, ale určitě Tě to nějak ovlivní a možná že se kousky toho nějak podvědomě dostanou i do Tvého vlastního zvuku. Nic neplánuju ani nerozhoduju dopředu – prostě tvořím a pak mi zvuk skladby napoví, do kterého projektu patří.

SANCTUARY.CZ: JAK TĚ VŮBEC NAPADLO ZALOŽIT SI SÓLOVÝ PROJEKT? ZAČALO TI SNAD BÝT ŽÁNROVÉ SMĚŘOVÁNÍ CYNICAL EXISTENCE PŘÍLIŠ TĚŠNÉ?

Fredrik: Mou jedinou hranicí je moje představivost, a co z ní vyleze. Vždycky jsem to chtěl zkusit a zpívat, ale bál jsem se, že nejsem dost dobrý a že lidi budou nenávidět můj charakter hlasu. A protože jsem velikým fanouškem trance, chtěl jsem vytvořit směs trance a futurepopu a zapojit do ní svůj zpěv. Tak to začalo. Experimentování nikdy není špatná věc, někdy se z toho může vyklubat něco dobrého. A někdy to může být pohroma.

SANCTUARY.CZJE PRAVDA, ŽE BEZ VEŠKERÉ TÉ KRVE A NÁSILÍ PŮSOBÍ TVOJE SÓLOVÁ PRODUKCE DOSPĚLEJI NEŽ CYNICAL EXISTENCE. JE MOŽNÉ, ŽE NÁM TVÉ SÓLOVKY UKAZUJÍ VYZRÁLEJŠÍ TVÁŘ FREDRIKA CROONY?

Fredrik: Moje sólová práce je osobnější a je bližší mému srdci, zvlášť když jde o texty. Pokouším se do nich a do zpěvu přidat více pocitů a vášně, aby ladily s hudbou. Může to ukazovat nějakou moji vyspělejěí část, ale určitě to není něco, o co jsem se pokoušel záměrně lol :D.


Fredrik Croona - Fallen



SANCTUARY.CZJE HODNĚ NÁROČNÉ, VĚNOVAT SE DVĚMA HUDEBNÍM PROJEKTŮM?

Fredrik: Ani ne, protože nepracuješ na obou projektech zároveň. Cynical Existence navíc tvoří tři lidé, kteří skládají skladby. I když já třeba načrtnu základy pro skladby, Geoge a Erik stále mají velkou měrou čím přispět. To spoustu věcí o hodně usnadňuje. 

SANCTUARY.CZTY SE SE SVÝM SÓLOVÝM PROJEKTEM VŮBEC POPRVÉ PŘEDSTAVÍŠ VE SVĚTOVÉ PREMIÉŘE NA PGT. CO OD TOHO ČEKÁŠ?

Fredrik: Snažím se nečekat moc, chci prostě jen vystoupit, udělat, co umím, a doufat, že to nějak zvládnu tak, aby se lidem líbilo, co dělám.

SANCTUARY.CZA JAK SE CÍTÍŠ, KDYŽ NAJEDNOU MUSÍŠ ZPÍVAT ČISTÝM HLASEM NAMÍSTO SVÉHO KLASICKÉHO NAŘVANÉHO VOKÁLU?

Fredrik: Vyděšený, haha :D. Připouštím, že se trochu obávám, protože budu takhle zpívat vůbec poprvé. Řvaní je o mnoho snazší a taky pohodlnější. Ale hodně cvičím a čím víckrát to udělám, tím lepší to bude (doufejme).

SANCTUARY.CZSPOLU S TEBOU VYSTOUPÍ TEN VEČER NA PGT I DANIEL MYER S ARCHITECT. MÁŠ RÁD JEHO TVORBU?

Fredrik: Daniel má super hlas a je to velmi talentovaný muzikant, ale Architect není můj šálek kávy. Pokouším se být otevřený, jak to jen jde, ale samozřejmě se Ti nemůže líbit všechno. Tak doufám, že mne nebude nenávidět za to, že to říkám, haha :D.

 

Fredrik Croona
 

SANCTUARY.CZA JSOU TEDY NĚJAKÉ JINÉ KAPELY, SE KTERÝMI BY SIS RÁD ZAHRÁL?

Fredrik: Vlastně ani ne. Strašně rád potkávám nové kapely a pařím s lidmi, které jsem nikdy předtím nepotkal. Dokud jsou lidi milí, je úplně fuk, kdo to je. 

SANCTUARY.CZVEZMEŠ S SEBOU DO PRAHY TAKY SVOJE NOVÉ CD „WELCOME HOME?“ CO VLASTNĚ TENHLE NÁZEV SYMBOLIZUJE A CO MŮŽEME ČEKAT VE SROVNÁNÍ S DEBUTEM „THE GREY LINE“?

Fredrik: Vezmu s sebou tuhle desku pro případ, že by si jí chtěl někdo koupit. Název vyjadřuje mne samotného v tom smyslu, že je pro mne čím dál příjemnější tvořit typ hudby, který dělám. A taky je to pocta mému domovskému městu Göteborgu a mé ženě, rodičům a přátelům, které tam mám. Konečně se tu teď cítím opravdu jako doma. A co by lidi měli čekat – asi ještě o něco vyzrálejší a vyvinutější zvuk. Myslím, že to jasně poznáte na soundu skladeb a mém hlase. Ale samozřejmě mám před sebou ještě dlouhou cestu.

SANCTUARY.CZMÁŠ ČAS JEŠTĚ NA NĚJAKÉ DALŠÍ KONÍČKY KROMĚ HUDBY?

Fredrik: Moc toho nestihám kromě práce, dělání muziky a občasného cestování. A samozřejmě miluju hraní videoher, to je veliký koníček :).

SANCTUARY.CZTEĎ JSI ZROVNA NĚKDE BYL, ŽE JO? PLATÍ I PRO TEBE RČENÍ „DOMOV, SLADKÝ DOMOV?“

Fredrik: Jo, s paní jsme teď byli dva týdny ve Španělsku, což bylo prima, ale jak říkáš, „domov, sladký domov“ je něco, čeho se držím. Strašně rád cestuju, ale být doma je taky super.


Fredrik Croona - Dislocated


SANCTUARY.CZJAK MOC SLEDUJEŠ TO, CO SE DĚJE VE SVĚTĚ A JAK MOC TO OVLIVŇUJE TVOU HUDBU?

Fredrik: Snažím se být tak nějak v obraze, co se děje, ale poslední dobou jsou to hlavně tragédie, vraždy, války a další věci, které mne deprimují. Pokouším se nechat se ovlivňovat více osobními věcmi a věcmi kolem mne. Jinak by to znělo velmi obecně.

SANCTUARY.CZ: JAK VŮBEC TVÍ NEJBLIŽŠÍ REAGUJÍ NA TVOU HUDBU?

Fredrik: Moje žena mne v mých projektech podporuje, ale moje hudba není něco, co by jí bavilo. Stejně tak mám podporu od přátel, ale ani oni ne všichni milují věci, co dělám. Ale každému, co jeho jest. A moji rodiče se zdají být velmi hrdí, protože mojí hudbu sdílí se svými přáteli a příbuznými, což je milé, ale občas to může být i trochu trapné, haha.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME U RODINY, JE PRAVDA, ŽE V TVÝCH ŽILÁCH KOLUJE I SLOVENSKÁ KREV?

Fredrik: Ano, můj dědeček je z Bratislavy, ale utekl do Švédska, když komunisti převzali Československo. Bohužel nemluvím ani slovo česky nebo slovensky. Ale pořád jsem hrdý na tu slovenskou krev, kterou nosím.

SANCTUARY.CZTY NA PGT VYSTOUPÍŠ I JAKO DJ. MÁŠ NĚJAKOU OBLÍBENOU SKLADBU, KTEROU PROSTĚ POKAŽDÉ MUSÍŠ ZAHRÁT?

Fredrik: Vlastně ani nemám žádné konkrétní skladby, které bych hrál. Asi protočím spoustu kapel mých přátel a další dobré věci, na které si budete muset počkat.

SANCTUARY.CZUŽ SE NA TO TĚŠÍME! TAK NAŠE KLASIKA NA ZÁVĚR – TVŮJ PROSTOR ŘÍCT COKOLIV LIDEM, SE KTERÝMI SE NA PGT UVIDÍŠ...

Fredrik: Jsem nadšený a vděčný, že se můžu objevit v zemi, ve které mám částečně své kořeny. A že zrovna tady odehraju svůj debutový koncert. Doufám, že se přijde podívat hodně lidí a že vás dokážu pobavit. Udělám to nejlepší, abyste se hýbali! Díky!

Croona

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.