Březnové strašání

Ve strašidelných odděleních domácích knihkupectví se sice nic moc krvavého neděje, ale v kinech bude veselo. Již dvanáctého pokračování se dočká "Festival otrlého diváka" a budeme svědky souboje mezi dlouho vyhlíženou "Čarodějnicí" a tuzemskou "Polednicí"!

Už to vypadalo, že se "The Witch" našim kinům nepochopitelně vyhne. Na to, jaké zbytečnosti nám častokrát distributoři podstrkují, musel si pochvalně hodnocený snímek Roberta Eggerse s českou premiérou počkat. Pozdě, ale přece. "Čarodějnice" je tu!

"V polovině sedmnáctého století měli lidé blíž k přírodě, blíž k Bohu, blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme už jen za pohádky. Sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson), která v té době žila v relativním bezpečí jedné z osad v Nové Anglii, se po vážném střetu se sousedy rozhodla kolonii opustit a vydala se dobývat americkou divočinu. Po krátkém putování se usadili v zemi nikoho, poblíž rozlehlého temného lesa, o němž by leckterá citlivá povaha řekla, že působí zlověstně.

Neblahé tušení členů farmářovy rodiny umocňuje i řada obtížně vysvětlitelných událostí, které jejich nový život provázejí, zašlou úrodou počínaje a podivným chováním domácího zvířectva konče. Vrcholem série katastrof je pak zmizení farmářova nejmladšího syna přímo před očima nejstarší dcery Tomassin (Anya Taylor-Joy), která ho měla hlídat. V atmosféře všudypřítomné paranoie plynoucí z dalších podivných událostí dochází k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednomyslně označena za viníka všech neštěstí a obviněna z čarodějnictví, ačkoliv je to paradoxně právě ona, kdo si ještě zachovává alespoň zdání zdravého rozumu. A to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pouhého pozorovatele, se rozhodne udeřit." 

 

 

Ostře sledovaným bylo také natáčení "Polednice" Jiřího Sádka s Aňou Geislerovou v hlavní roli. Spojení klasického námětu K. J. Erbena, civilního příběhu a hororových prvků slibuje zajímavý zážitek, který uvádí povedený trailer.

"Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí.

Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?"

 
 
 

Milovníci všemožných bizárností a hrůz budou mít orgie od 8. do 13. března v pražském kině Aero a 18. března v brněnském kině Scala. Právě tam se totiž bude odehrávat legendární "Festival otrlého diváka" a jeho ozvěny. 

Ústředním tématem tentokrát bude "Nákaza" a už podle názvů jednotlivých filmů je jasné, že se bude na co těšit. Čeká vás "Ocel a krajky", "Skautský průvodce zombie apokalypsou", "Zrcadlivá kůže", "Hvozd", "Hrozny smrti", "Co se z nás stalo", "Srpnový underground", "Poslední drak", "Chlemtám tvou krev", "Hardware", "Noční můra", "Noční války", "Podle hvizdu poznáš pinďu", "El Santo a Blue Demon proti Draculovi a vlkodlakovi", "Bojovník" a "Carnosaurus". Kompletní program si v klidu nastudujte ZDE.

 

 

Pokud při běhání z kina do kina pošetříte i nějaký čas na čtení a padl vám do oka román "Asylum" z pera Madeleine Roux, pak vás nejspíš potěší, že Jota vydává jeho pokračování, které dostalo jméno "Sanctum".  

"Trojice přátel se vrací na známá místa, aby odhalili tajemství, které, jak doufají, je jednou provždy osvobodí od minulosti. Napínavé pokračování knihy Asylum vás zavede na známá místa, ale ukáže je v novém světle. Vyprávění je opět ozvláštněno dobovými fotografiemi, které pomáhají navodit atmosféru, kdy se tři přátelé pohybují na tenké hranici mezi minulostí a současností, genialitou a šílenstvím."

 

 

Pořádné drámo slibuje "Černá melancholie: Skleněná těla" z dílny Erika Axla Sunda. Pod tímhle fiktivním jménem se skrývá autorská dvojice Jerker Eriksson (*1974) & Håkan Axlander Sundquist (*1965). Håkan je výtvarníkem, hudebníkem a zvukařem, Jerker producentem Håkanovy elektropunkové skupiny I love you baby! Jejich trilogie "Slabost Victorie Bergmanové" se stal hitem fandů skandinávských thrillerů. Co čekat od jejich novinky? Vydává Knižní klub.

"Švédsko zaplavila vlna sebevražd. Umírají mladí lidé, ze světa scházejí těmi nejděsivějšími způsoby. U všech se našly staré kazety s hudbou z osmdesátých let. Stockholmský detektiv Jens Hurtig zjistí, že všechny patřily jediné ženě. Nedlouho poté začne někdo brutálně zabíjet vlivné osobnosti. Souvislost obou případů je hrozivější, než si kdo vůbec dokáže představit…Skleněná těla vyprávějí napínavý příběh o hudbě, touze a nenávisti – příběh o tom, čeho všeho je člověk schopen kvůli umění a jak extrémní prostředky je ochoten k tomu použít. Skleněná těla jsou návykový román, jehož čtení bolí, ale nejde zastavit."

 

 

Poslední titul pro tento měsíc není strašidelný román, ale hrůzný bude možná víc, než většina krváků. Jota totiž vydává dílo Nathana Belofskyho "Podivná medicína - Šokující lékařské postupy napříč staletími", který mnohým z nás dokáže, že k doktorovi je opravdu lepší nechodit!

"Kniha Podivná medicína nabízí pronikavý pohled na lékařskou praxi v průběhu historie. Upozorňuje na pochybné myšlenky, bizarně prováděná ošetření a na nejhrubší myslitelné chyby, jichž se lékaři dopouštěli. Kniha popisuje aplikaci chybných vědeckých závěrů stejně jako procedury, z nichž se obrací žaludek a které napáchaly na pacientech více škody než užitku. Najdeme v ní jména celého zástupu lékařů, vědců a snílků, kteří nevědomky otáčeli pozpátku ručičkami pomyslných hodin vývoje medicíny."

 

 

Snad některý ze zmíněných kousků zasáhne vaši aortu a bude dostatečně nakažlivý! Tak zase v dubnu na vystrašenou...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.