Zářijové horornovinky

Co nám nachystal devátý měsíc za hororovou nadílku? 


Než si napíšeme, co nás tento měsíc v kinech čeká, řekněme si, že se už určitě nedočkáme žádného nového kousku Wese Cravena. Až si tedy doma pustíte některý z jeho kousků, určitě si aspoň přiťukněte na Wesovu památku. Nečeká nás ani slíbená found footage "Šibenice" ("The Gallows") a po pravdě – žádná škoda. Jinak tu máme jedno pokračování, jednu klasiku a jeden animák. Pojďme na to.

"Sinister" režiséra Scotta Derricksona získal v roce 2012 hromadu pozitivních ohlasů. Příběh Ellisona, autora detektivních románů, který spolu se svou rodinou zkřížil cestu nebezpečné bytosti, která není úplně z tohoto světa, vyděsil mnohého diváka. Přiznám na rovinu, že já filmem tolik nadšený nebyl, ale jásající davy svědčí o tom, že špatné to prostě nebylo.  A teď tu máme "Sinister 2". Ujal se jej Ciaran Foy (tento Ir se zatím nejviditelněji zapsal filmem "Citadel") a jak se mu to celé povedlo se brzy přesvědčíme na vlastní oči.

"Do opuštěného venkovského domu se nastěhuje Courtney Collinsová se svými dvojčaty, devítiletými syny Dylanem a Zachem. Brzy ale zjistí, že nejsou mezi stěnami domu asi až tak úplně sami. Na scénu krvavého příběhu se vrací stará promítačka a filmy, kamera, duše dětí, zavražděné rodiny využité jako oběť něčemu či někomu... Malý Dylan se mění, chová se stále záhadněji a zdá se být pod vlivem divných sil. Bagulova chvíle se blíží. Je nějaká naděje zastavit blížící se krvavý rituál? Jsou opuštěný dům nebo nedaleký kostel dostatečnou ochranou? Nebo spíše pastí? Najde se pomoc?"   
 

Sinister 2 - trailer

Psát tu něco rozvláčnějšího o "Aliens" – tedy "Vetřelcích" – Jamese Camerona už nemá moc velký smysl. Všichni je známe, všichni je milujeme a pokud jste nestihli jejich obnovená promítání, která už proběhla, pak si některé z nich nenechte ujít v září. Pak se třeba s nadšením vrhnete na některou z knih vetřelčí trilogie. Jednu z nich jsme recenzovali i u nás (ZDE). 

"Důstojnice Ripleyová, která jako jediná přežila boj na život a na smrt v nákladní lodi Nostromo s vesmírným vetřelcem, je po několika letech nalezena záchrannou lodí a vrací se zpět na Zemi. Když už se zdá, že je po všem, začíná horor znova, tentokrát na vzdálené nedávno kolonizované planetě. Tentokrát nevšichni proti jednomu, ale Ripleyová se skupinou speciálně vycvičených vojáků proti tisícihlavé smrtící síle vetřelců."

 

Aliens - trailer
 
Nu a pokud máte doma nějakou tu malou příšerku, pak ji můžete vzít na pokračování filmu "Hotel Transylvánie". Tady se samozřejmě nejedná o horor, nýbrž o veselý rodinný animák, leč hororových figurek je tu víc než dost a nějak se začít musí. "Hotel Transylvánie 2" se otvírá právě pro vás.

"Zdá se, že Hotelu Transylvánie se začíná dařit... Dracula konečně ustoupil ze svých striktních zásad ubytovávat v hotelu pouze příšery, a ten se proto otevírá i lidským návštěvníkům. Za zavřenými dveřmi krypty ale Draculu sžírají pochybnosti o tom, zda se jeho napůl lidský a napůl upíří vnuk Dennis vůbec někdy stane upírem. Když tedy Mavis ve společnosti Johnnyho vyrazí na návštěvu lidské části příbuzenstva - na které ji ostatně také čeká nejedno překvapení - požádá "Děda" Drac o pomoc své přátele Franka, Murrayho, Waynea a Griffina a společně Dennisovi nachystají "kurz pro strašidla".

Nemají ale nejmenší tušení, že se k návštěvě své rodiny v hotelu chystá také Dracův rozmrzelý a velmi, velmi, velmi staromódní otec Vlad. Když se tedy Vlad dozví, že jeho pravnuk není čistokrevný upír - a ještě k tomu teď do Hotelu Transylvánie mohou jezdit i lidé - nastane mela, ze které by dost možná i upírovi ztuhla krev v žilách."
 
 

Hotel Transylvánie 2 - trailer


V knihkupectvích je i nadále nepříliš veselé ticho. Nakladatelství Polaris se nás snaží nalákat alespoň na příběh Nicka Cuttera "Hlubina"

"Lidstvo decimuje v globálním měřítku podivná epidemie lidově označovaná jako Róza. Ti, kteří ji dostanou, začnou zapomínat – nejprve jen maličkosti, jako kde si nechali klíče… pak už ne takovové maličkosti, jako jak řídit auto nebo písmena abecedy. Nakonec jejich těla zapomenou, jak fungovat. A moderní medicína je bezmocná. Hluboko v Tichém oceánu, na dně Marianského příkopu, byla objevena neznámá substance pracovně nazvaná ‚ambrózie‘ – která podle prvních zpráv dokáže vyléčit cokoliv. Je docela možné, že právě tohle by mohl být lék schopný poradit si s Rózou.

Pro výzkum tohoto fenoménu byla jedenáct kilometrů pod hladinou oceánu vystavěna speciální výzkumná laboratoř Trieste obsazená trojicí špičkových vědců. Když se ale náhle přeruší spojení s ní, je do temných vod oceánu vyslána dvoučlenná záchranná výprava v naději, že záhadu vysvětlí… a místo toho se setká se zlem temnějším, než si kdo vůbec dokáže představit.

Hlubina je dílem horor a dílem psychologická noční můra, kterou si nesmí nechat ujít žádný čtenář Stephena Kinga a Cliva Barkera – zvlášť pokud se bojí tmy."


Další titul se nedá zařadit k hororu, ale i tak se u nás neztratí. Možná si vzpomenete na antologii viktoriánských hororových povídek "Svědkyně temnot", o které jsme u nás v novinkách kdysi psali. Mike Ashley se do podobného konceptu pustil i se sci-fi příběhy. Jste na viktoriánském pikniku jako doma? Máte rádí scífka? Pak je antologie "Svědkyně zítřka" nakladatelství Puls určena právě vám!

"Obecně se soudí, že science fiction byla, přinejmenším do počátku sedmdesátých let 20. století, především doménou mužů. Významný příspěvek ženských autorek by však neměl být podceňován – koneckonců Frankensteina, jenž je obecně považován za první skutečnou science fiction, napsala žena, Mary W. Shelleyová, a autorkou jedné z prvních utopií napsaných v Americe byla Mary Griffithová.

Antologie Svědkyně zítřka předkládá zajímavý výběr z raných (vědecko)fantastických povídek z pera žen, které musely být ve své době odvážné i navýsost tvrdohlavé, aby mohly svůj talent i touhu psát rozvíjet. Editor Mike Ashley v předmluvě zdůrazňuje význam, jaký měla díla píšících žen v počátcích vývoje žánru, a odhaluje odlišný, zcela jedinečný úhel, z jakého autorky nahlížejí na zázraky i hrůzy, které může přinést technologický a vědecký pokrok."


A když už tentokrát nemáme nic do klasiky, připomeňme si znovuvydání legendárního fantasy románu Roberta Holdstocka "Les mytág". Styl, nestyl – pravdou je, že je to jeden z titulů, které by si člověk neměl nechat ujít. Vydalo jej Argo.

"Nové vydání skvělé fantasy! Kdesi v severní Anglii zbyl poslední kousek lesa z doby ledové: Rhydopský les, les mytág. Tento les k sobě neodolatelně láká. Pro George Huxleye se jeho tajemství stlo posedlostí vedoucí až na pokraj šílenství. Podivné úkazy, které ho pronásledovaly, ho přivedly k poznání, že poslední zbytek tohoto lesa je obýván tvory, v jejichž existenci už dlouho nikdo nevěří a postavami z prastarých mýtů. Nyní je však Huxley mrtvý a jeho životní práci přebírají jeho synové. Co před nimi skrývá les mytág je nebezpečný svět, mnohem podivnější než cokoliv, co si dokážou představit…"

 

 

Nu a když už nemáme v rukávu dostatek strašidel, uzavřeme to dnes básnickou sbírkou. Samozřejmě že kniha "A mrdne-li mi" nebude k popukání. Díky vydavatelství Marek Belza si můžete stavy Radka Lehkoživa zažít na vlastní kůži.

"Radek Lehkoživ je mezi domácími básníky stěží zaměnitelnou postavou. Jeho básně bylo vždy možno vnímat jako svého druhu deníkový záznam či poetickou biografii. Poctivým odhalováním temných zákoutí lidské psýché přináší privátní svědectví o tom, že z příšeří se vynořivší přízraky nemusí být tak docela neškodné a nezáludné. Pro autora nastalo období zásadního zlomu v jeho v podstatě archetypálním zápasu. Autodestrukce, stylizovaná či skutečná, dostoupila svého vrcholu."

A pokud máte málo, pak vězte, že v Levných knihách můžete nyní zakoupit za pár korun všechny díly upířího dítka Guillerma del Torra a Chucka Hogana "Zhoubný kmen". Pokud znáte seriál "The Strain", pak víte, o co se jedná. Tak zase za měsíc pod měsícem...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.