Placebo Effect: Momentálně se rozhodujeme, jestli vůbec budeme ještě někdy hrát živě

O začátcích fungování, comebackovém koncertu na WGT v roce 2014, o tom, jak se jim pracuje po tragickém úmrtí spoluhráče Achima nebo o plánech do budoucna, jsme si povídali s Placebo Effect, kteří vystoupí 10. března na festivalu Dark EBM Souls v Bratislavě. For English version click here.

SANCTUARY.CZ: NEŽ SE ZAČNEME BAVIT O SOUČASNOTI A PŘIPRAVOVANÉM NOVÉM ALBU PLACEBO EFFECT, RÁD BYCH VĚDĚL, JAK JSTE SE JAKO KAPELA DALI DOHROMADY.

Christopha jsem potkal v klubu v roce 1989. On byl DJ a stejně jako já fanoušek vznikající EBM scény v Německu. Tehdy bylo běžné, že fanoušci nosili DJovi své nahrávky na puštění. Já tehdy přinesl The Klinik, Skinny Puppy, Neon Judgement, Chrome a úplně nový hit "Suicide Commando" od No More. Dali jsme se do řeči a rychle jsme zjistili, že každý z nás vlastní syntetizátor. Christoph dostal ten svůj od kamaráda Achima, když si on sám koupil Ensoniq ESQ1. Pak už jsme se rovnou sešli, abychom začali psát vlastní písničky. K dispozici mám stále záznamy našich prvních pokusů. Achim se k nám záhy přidal. K dispozici jsme měli čtyřstopý nahrávací magnetofon. Všechno bylo nové a vzrušující.

SANCTUARY.CZ: VAŠE DEBUTOVÉ ALBUM "GALLERIES OF PAIN" JE DNES ŽÁNROVOU KLASIKOU. JAK TĚŽKO SE RODIL MATERIÁL NA TOHLE ALBUM?

Rád bych napsal, že jsem nejdřív přišel s konceptem, na jehož základě jsme roky usilovně skládali… ale ve skutečnosti to bylo vše výrazně prozaičtější. Prostě jsme dali dohromady skladby, které byly po ruce, a bylo možné je dotáhnout v našich domácích skrovných podmínkách nějakého výsledného tvaru. Poté nám výrazným způsobem pomohl Bruno Kramm v bývalém studiu Danse Macabre, který na nich zapracoval, dodal jim neskutečnou porci energie a často je posunul do výrazně vyššího levelu, než byly předtím. Skutečně talentovaný muzikant! Také tou dobou disponoval výrazně lepším vybavením, než jsme měli my všichni dohromady. Všechny ty analogové syntezátory, EMU Emax sampler a další nástroje natočil na desku on sám. Tehdy byl po právem označován za čtvrtého člena kapely. Velkou výhodou byla určitě naše "neschopnost" vědomě napsat písničku. A tak jsme se dostali k byznysu. (smích) Na druhou stranu, skladbu "Move" jsme napsali asi za 30 minut. Nikdy by nás nenapadlo, že zrovna tohle naše debutové album se po letech stane takovým kultem.

Placebo Effect - Mystress
 

SANCTUARY.CZ: PLACEBO EFFECT SE ZABÝVÁ PŘEVÁŽNĚ TÉMATY DEPRESE, PSYCHOLOGICKÝCH HRANIČNÍCH SITUACÍ ČI RŮZNÝCH DEPRIVACÍ. PROČ ZROVNA TATO TÉMATA?

Mě osobně se téma dotýká kvůli rodinnému zázemí, které mě hodně ovlivnilo, nechci o tom ale víc hovořit. Po dokončení „Manipulated Mind Control“ se mně a Christopherovi udělalo špatně, trvalo ale dlouho, než jsme vyhledali lékařskou pomoc. Bohužel jsme trpěli vážnými depresemi a úzkostmi, vlastně jsme úplně vyhořeli. Duševní nemoci nepřicházejí s narozením, tyhle choroby jsou důsledkem společnosti a prostředí, ve kterém vyrůstáte a žijete. Jedná se o téma, které se nás velmi dotýká.

SANCTUARY.CZ: INSPIROVALI VÁS I SKINNY PUPPY?

Když jsme začínali, byli Skinny Puppy samozřejmě naším velkým vzorem. Byli strašně cool, chtěli jsme být jako oni. Také třeba Fad Gadget na nás měl velký vliv, vlastně každá skupina, kterou jsme viděli živě. Pak jsme viděli koncert Borghesie a chtěli jsme zase být natolik přesvědčiví. A když jsme viděli Front Line Assembly, zase jsme chtěli být tak hustí, jako oni. Všechny tyto projekty nás hodně ovlivnily, ale jak člověk stárne a vyvíjí se, všechno se samozřejmě mění. V období fungování projektu Breathe jsem se snažil vyjádřit, jak moc miluju němé filmy. To mi vlastně zůstalo dodnes, protože ty postavy, ten bílý make-up a ta teatrálnost, to je něco, co mě fascinuje. Jako dítě jsem zůstával dlouho vzhůru a sledoval všechny ty staré filmy – Draculu, Frankensteina nebo Mumii, sbíral jsem i knihy. Líbí se mi ta atmosféra, kterou tyhle filmy přinášejí, gesta a mimika jsou jasnými výrazovými prostředky pro popis filmové scény.

SANCTUARY.CZ: S KÝM ZE SCÉNY SES NEJVÍCE STÝKAL?

Byl jsem blízkým přítelem s Guidem Frickem ze Second Voice, ale jinak jsem se s lidmi ze scény moc nepřátelil. Samozřejmě jsem jich hodně poznal, ale nikdy se nevyvinula nějaká spolupráce.

SANCTUARY.CZ: V ROCE 1996 SE PLACEBO EFFECT ROZPADLI. PROČ?

Nikdy jsme se nerozdělili, nebylo to tak, že bychom si sedli a řekli si, že Placebo Effect končí. Takto to nikdy neproběhlo, jen jsme k sobě už neměli takové pouto. Myslím, že to začalo v Halle, kde jsme hráli s Kirlian Camera a my jsme se prakticky setkali až na pódiu, pak jsme spolu nijak nespolupracovali. A po „Manipult Mind Control“ jsme byli úplně frustrovaní, chtěli jsme vytvořit taneční, ale ponuré album. Ale studio, ve kterém jsme nahrávali, chtělo vytvořit spoustu nahrávek za co nejkratší dobu, nemohli jsme se tedy pořádně soustředit. A pak jsem začal tvořit hudbu sám. Ale jedna věc, která nám práci komplikovala nejvíc, byla ta neschopnost zvednout telefon a zeptat se „Tak co, pokračujeme?“ Prostě jsme neuměli dobře komunikovat.

Placebo Effect - Slashed Open
 

SANCTUARY.CZ: V TOM ROCE JSI VYDAL ALBUM SE SKUPINOU ACCESSOIRES, V ČEM BYLO JINÉ OPROTI HUDBĚ PLACEBO EFFECT?

Z dnešní perspektivy to bylo ambientní album. Chtěl jsem vytvořit opravdu širokou hudební krajinu a proplést ji zpěvem. Naneštěstí se ale moje nápady nepovedly vždy zrealizovat. Pak se album zmixovalo a já ho musel kvůli smlouvě vydat na labelu. Nic tam ale nefungovalo, nebylo to správné. Měl jsem nápady, ale nemohl jsem je realizovat. Bylo to velmi depresivní, ale poučil jsem se z toho.

SANCTUARY.CZ: KDY JSI ZAČAL UVAŽOVAT O ZNOVUOBNOVENÍ PLACEBO EFFECT?

Potkali jsme se během příprav na vystoupení v rámci Wave Gotik Treffen v roce 2014, v Achimově malém studiu. Byli jsme v té místnosti jen my tři a jako za starých časů jsme prostě zapojili nástroje a hráli jsme, jako by se nic před tím nestalo. Měl jsem v té době rozpracovaných 6 demo skladeb, a protože byly zase o něco elektroničtější, zahrál jsem je a Christoph s Achim řekli „proč neudělat nové album?“. Tak jsme hráli „Nothing to cry“ jako novou věc na WGT, bohužel nás ale zase náš každodenní život poté zbrzdil a ten kontakt se zase ztratil. Až po Achimově smrti jsme se s Chrisem dali zase dohromady a on se zeptal, jestli neuvolníme těch 6 skladeb na náš Facebook. A čím víc jsme o tom mluvili, tím víc jsme dospěli k názoru, že bychom měli dodělat nové album. Takže společně pracujeme na nové desce.

SANCTUARY.CZ: JAK SE TI COMEBACKOVÝ KONCERT NA WGT ZAMLOUVAL?

Hrát v hale Agra pro 8 tisíc lidí je neuvěřitelně vzrušující. Nemůžu na tuhle otázku ale správně odpovědět, pro nás jsou lepší koncerty v menších klubech. Na velkém pódiu máš skoro 2 metry širokou mezeru mezi pódiem a diváky. Není tam žádný způsob, jak zapojit diváky do dění. Ale i přes tohle bychom na WGT nejradši hráli pořád a pořád. Dlužíme to Svenovi Borgesovi, to on a jeho tým nás v roce 2004 poprvé podpořili. Bylo to na WGT v roce 2004, kdy nás poprvé viděli všichni ti lidi, byl to zlomový koncert. Myslím, že tento koncert uzavřel náš kultovní status.

SANCTUARY.CZ: KONCERT NATÁČELO HODNĚ KAMER, BUDE NĚJAKÝ VIDEO ZÁZNAM? 

Jedna německá televize má hudební pořad nazvaný „Rockpalast“. Dělali jsme s nimi rozhovor a odvysílali asi tři písně. Celý koncert máme k dispozici, ale publikovat ho nebudeme.

SANCTUARY.CZ: JAK MOC TĚŽKÉ JE PO SMRTI ACHIMA DÁL PRACOVAT? 

Vystoupení 10. března v Bratislavě to všechno posune. Bude to první koncert po všech těch letech jen ve dvou, je zřejmé, že oba máme tento pocit velmi intenzivně v sobě. Ale dál pracujeme v jeho duchu, jako by tu pořád byl. Myslím, že bude vedle nás pořád jako takový dobrý duch.

SANCTUARY.CZ: BYL JEHO ODCHOD ŠOKEM, NEBO JSI POZOROVAL NĚJAKÉ PROBLÉMY UŽ PŘEDTÍM?

Přišlo to nečekaně, pro každého.

SANCTUARY.CZ: PROČ NA NOVÉ ALBUM ČEKÁME UŽ 4 ROKY?

V lednu jsme si řekli, že by bylo dobré udělat si přestávku. Od té doby pracujeme na živých vystoupení, protože chceme představit „Shattered Souls“ tak, jak si to představujeme. 100% Placebo Effect!

Placebo Effect - Christal White Snow

SANCTUARY.CZ: BUDOU NA NOVÉM ALBU I NĚJAKÉ STARŠÍ HUDEBNÍ NÁPADY? TŘEBA TY PŘIPRAVOVANÉ PRO DALŠÍ PROJEKT THE LAUGHING DOLLS?

Nedávno jsme se zasekli na „Hard Work“, vždycky jsme to měli moc rádi. A pak jsme si řekli, že bychom mohli znovu interpretovat některé starší věci tak, aby neztratili své kořeny, ale přitom zněli jako z roku 2018. Z původního Chrisova projektu No Encebo Effect jsme vybrali nějaké skladby, budou tam i věci, co jsme plánovali pro „Breathe“, jako „Nothing to Cry“ nebo „Christial White Snow“. Takže tam budou i starší věci. Způsob naší práce se v minulosti dost změnil. V některých případech vytvoříte až deset různých verzí jedné písně, protože když na něčem pracujeme, v určitém bodě se dostaneme do momentu, kdy s něčím nejsme spokojeni. A tak to najednou celé přepisujeme a začínáme od začátku, máme na sebe zkrátka příliš vysoké požadavky. V současnosti tedy nemůžu určit, v jaké jsme fázi.

SANCTUARY.CZ: JSOU UŽ HOTOVÉ A NAPSANÉ VŠECHNY TRACKY?

Christal White Snow je připravený tak na 95%, minulý týden jsme ho vydali na Facebooku a natočili videoklip. A s výsledkem i reakcemi jsme spokojení.

SANCTUARY.CZ: JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PRACÍ NA MATERIÁLU PRO NOVOU DESKU PLACEBO EFFECT TEĎ A JAKÉ TO BYLO V DOBĚ, KDY JSTE DĚLALI NA PRVNÍCH DVOU DESKÁCH?

Tenkrát to bylo víc punkové, moc jsme nemysleli, jen jsme na sebe vršili nápady. Z toho, o čem jsme nejmíň předpokládali, že by mohlo dopadnout dobře, se nakonec stala nejlepší píseň. A taky samozřejmě záleželo na dobrém producentovi, který dokázal ze stříbra udělat zlato. Teď pracujeme víc vědomě, vytváříme zvuky, které jsme si vymysleli už v hlavě. A když to všechno sedí, máme píseň. Možná to v průběhu celého procesu něco ztratí, ale na druhé straně jsme teď víc nezávislí. Když budeme vědět, jak pokračovat, dokážeme nahrát obstojné album na vlastní pěst. Naše fascinace elektronickými zvuky je ale neměnná, stále se v nich až dětsky ztrácíme a můžeme na nich pracovat celé hodiny.

SANCTUARY.CZ: SLYŠEL JSEM PÁR NOVÝCH VĚCÍ Z YOUTUBE A PŘEkVAPILO MĚ TAM PÁR KYTAROVÝCH PARTŮ. PLÁNUJETE NA NOVÉM ALBU VYUŽÍT VÍC KYTAR? 

I přesto, že mám za sebou několik měsíců lekcí hry na kytaru, nedokážu pořádně nic zahrát. Takže to nakonec byla asi jen výjimka pro píseň „Nothing to cry“, tam se to jednoduše hodí. Placebo Effect bude však pořád čistě elektronická kapela. Možná někdy v budoucnu budeme víc experimentovat s akustickými nástroji. Teď je naší neoddělitelnou součástí jen klavír, tak jako vždy byl.

Placebo Effect - Hard Work

SANCTUARY.CZ: DATUM VYDÁNÍ JE POŘÁD TAJNÉ, JAK JE TO ALE S LABELEM? NEBO PLÁNUJETE VYDAT ALBUM SAMI? 

Momentálně nejsme plně rozhodnuti, jestli album vydáme sami nebo se schováme pod nějaký label. Oboje má své plusy i mínusy, zatím ale nevíme.

SANCTUARY.CZ: BLÍŽÍ SE KONCERT V BRATISLAVĚ, PRO MNOHÉ TO BUDE POPRVÉ, CO VÁS UVIDÍ OD COMEBACKOVÉHO KONCERTU NA WGT.

Pro nás to bude jako vystoupení na velkém festivalu, nevidíme v tom rozdíl. Někdo nám říkal, že to pódium tam bude hodně malé, ale my si zase myslíme, že to tak bude mnohem intenzivnější a na to se těšíme. Vlastně nemůžeme vůbec dospat, jak jsme natěšení.

SANCTUARY.CZ: KOLIK NOVÝCH VĚCÍ ZAHRAJETE?

Budeme hrát 3 nové písně, u kterých jsme si jistí, že budou na novém albu. „Hard Work“ zahrajeme jako takový staronový kousek. Sami jsme hudební fanoušci, a když jdeme na koncert, raději chceme slyšet ty staré známé klasiky, na kterých jsme vyrůstali. Tak snad to i naši fanoušci vidí stejně.

SANCTUARY.CZ: JAKÉ JSOU VAŠE PLÁNY PO KONCERTĚ NA DARK EBM SOULS?

Pak ještě zahrajeme v květnu ve Frankfurtu nad Mohanem s Pyrroline a Fix8sed8, další koncerty jsme zrušili. Teď se chceme soustředit hlavně na album, to je pro nás nejdůležitější. A momentálně jsme i v procesu rozhování, jestli vůbec budeme ještě někdy hrát živě, takže nemůžu vylouřit, že to budou naše poslední koncerty. Zamilovali jsme se do videa a cítíme, že jeho prostřednictvím můžeme zrealizovat naše myšlenky úplně jinak. Ale každý den je to jinak, takže kdo ví, jak se rozhodneme po koncertě v Bratislavě.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Diky moc za paradni rozhovor. Dodnes mam PE velmi rad. Tesim se na novou placku :-)
Bol to masaker...
Nové album je na cestě: https://www.facebook.com/PlaceboEffect.official/videos/318886809458269/
tak snad tentokrát už doopravdy ?
Tentokrát už určitě :-)
15 skladeb, 56 minut https://www.facebook.com/watch/?v=305949104036350
to již vypadá velmi slibně ?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.