Červencové strašání

Žádná velká smršť to tentokrát není, ale rozhodně se nedá říct, že by si člověk nevybral. Pokračování zajeté série, doplňování klasiky, ale i něco pro fajnšmekry se najde!

Veškeré hororové zážitky, které můžete tento horký měsíc v kinech zažít, se smrskly do pátého filmu série "Insidious", kterou odstartoval v roce 2010 James Wan - toho času v nejlepší formě. Nový příspěvek se jmenuje "Insidious: Červené dveře" a zajímavostí budiž fakt, že jde o režisérský debut herce Patricka Wislona, kterého znáte ze sérií "Insidious" i "V zajetí démonů".

"Aby rodina jednou pro vždy skoncovala se svými démony, musí se Josh (Patrick Wilson) a vysokoškolák Dalton (Ty Simpkins) vydat dál než kdy dříve, a čelit temné minulosti své rodiny a zároveň novým, ještě děsivějším hrůzám ukrytými za červenými dveřmi."

 


Insidious: Červené dveře - trailer

 

Knižní novinky už tradičně slibují výživnější zábavu. Graham Masterton v naší domovině rozhodně není neznámým autorem, ale z nějakého důvodu se u nás daří jen jeho thrillerové tvorbě, zatímco tu hororovou si zatím užívali zejmnéna v sousedním Polsku. To se však, zdá se, mění a v nejbližších dnech nás čeká hned trojice jeho děsivých výtvorů. Ten první by měl vyjít poslední červencový den u Golden Dog a jeho český titul zní "Lesní duch".

Mimochodem. Na stránky Golden Dog se určitě podívejte, protože si z nich můžete do konce srpna pořídit horory s příjemnou slevou...

"Současná Amerika. V lese u skautského tábora je nalezeno patnáct skautů a sedm jejich vedoucích – všichni spáchali sebevraždu. Jeden z mrtvých chlapců je přítelem Sparkyho Wallace, jehož otec Jack vede v Chicagu polskou restauraci. Jack objeví souvislost mezi sebevraždami a smrtí vlastního dědečka, který se zabil v Kampinoském pralese v Polsku, když za druhé světové války bojoval proti nacistům.

Jack a Sparky se společně vydávají do Polska, aby odhalili děsivé tajemství. Co způsobuje nezvladatelnou paniku lidí v lese? Aby se jim to podařilo, musí hrůzu zažít na vlastní kůži a dostat se až na samou hranici šílenství."

 


Už před nějakou dobou přišlo nakladatelství Gnóm s tím, že chystá novou edici Horla, která se bude věnovat současným světovým hororům a nabídne je čtenářům jako klasický paperback, ale také v luxusní edici v pevné vazbě. Ta vychází v počtu 250 kusů (zhruba polovina už je pryč), najdete v ní podpis autora, textilní záložku a vypadá moc hezky i díky černé ořízce. Úplně prvním kouskem je "Píseň, kterou se objasňuje svět" Briana Evensona. Tomu už dříve Gnóm vydal povídkovou sbírku "Doupě - Zhroucení koně".

"Sbírka dvaadvaceti hororových povídek amerického autora, který s oblibou zkoumá hranice našeho vnímání reality. Získalo World Fantasy Award."

 

 

Americký autor John Langan se u nás prvně představil románem "Rybář" a zaznamenal kladné ohlasy zejména u fanoušků díla H.P. Lovecrafta. Nyní se díky Fobosu můžeme seznámit i s jeho povídkovou tvorbou, kterou mapuje nová kniha nazvaná "Širá, masožravá obloha a další nestvůrné geografie".

"John Langan si v posledních několika letech právem vydobyl pozici jednoho z nejvýraznějších hlasů současné hororové literatury, jehož povídka nemůže chybět v žádné žánrové antologii.

Do povědomí českých čtenářů se zapsal především románem Rybář, za nějž získal v roce 2008 Cenu Brama Stokera. Kratší prostor povídek a novel však dává ještě lépe vyniknout různým polohám jeho bizarní představivosti, schopné několika větami navodit mrazivou hrůzu a temnou atmosféru, nebo šokovat nečekaným zvratem a množstvím krve.

Langan v nich vzdává poctu klasikům hororu, jako jsou Edgar Alan Poe se svou slavnou Maskou červené smrti (povídka „Technicolor“) nebo H. P. Lovecraft a jeho kult Cthulhu („Mělčiny“). Servíruje i originální zápletku kombinující traumatické zážitky válečných veteránů z amerického angažmá v Iráku s věčným a téměř ve všech kulturách přítomným obrazem upíra. Dělá to s mistrovstvím zkušeného autora, který miluje horor a vyprávění, z něhož bude čtenáře či posluchače ještě dlouho mrazit v zádech."

 

 

Ani Ben Cheetham není u Fobosu nováčkem. Nedávno mu zde vyšel román nazvaný "Neohlížej se", který načal sérii "Sídlo Fenton". Ta by měla potěšit všechny milovníky strašidelných domů a celkem záhy je tu i druhé pokračování, které se jmenuje "Dům zrcadel".

"Před dvěma lety rodina Piperových utekla z Fenton House poté, co se jejich sen o novém životě změnil v nevýslovnou noční můru. Dům je od té doby prázdný a všichni kromě lovců duchů a okultních fanatiků se mu vyhýbají. Nyní se Piperovy cosi snaží nalákat zpět do Fenton House. Je však to „něco“ zlovolná nadpřirozená bytost? Nebo je tu nějaké pozemštější vysvětlení? Ať už je pravda jakákoliv, Adam a Ella Piperovi brzy zjistí, že budoucnost jejich rodiny je neoddělitelně spjata s místem, které bylo tím posledním, co kdy chtěli vidět.

Piperovi nejsou jediní, jejichž osud je spjat s Fenton House. K odlehlému cornwallskému sídlu se sjíždějí také tři zloději, kteří hledají své bohatství, a záhadná rusovlasá žena. Během jediné bouřlivé noci bude každý z nich nucen čelit svému skutečnému já. Jak daleko jsou ochotni zajít v honbě za svými nejhlubšími, nejtemnějšími touhami? Kolik jsou ochotni obětovat, aby jednoduše přežili do svítání?"

 

 

Tolik tedy hororové novinky. Pokud však horory nejen rádi čtete, ale také si rádi čtete o hororech, potom si nezapomeňte pořídit druhé číslo časopisu "Mort" spisovatele Honzy Vojtíška. 

"Ve druhém čísle Morta na šestapadesáti stranách naleznete hned dva rozhovory s italským scenáristou a režisérem Luciem Fulcim. Rozhovor se spisovatelkou, editorkou a organizátorkou Kristinou Haidingerovou se věnuje ne hororům, ale hororu jako žánru, jeho pozadí, obsahu a směru. Tematicky se Mort zabývá japonským hororem – deset nejoblíbenějších filmových hororů vydavatele, deset literárních děl, které stojí za to přečíst, pár slov o japonských žánrových tvůrcích a tvůrkyních z mnoha oblastí.

V beletrii Mort přináší krátkou povídku polského autora K. Kyrcze Jr. a Japonskem načichlou povídku Honzy Vojtíška. Ten se také svěří se svým pohledem na horor a přístupem k němu. Nechybí krátké reporty z různých akcí prvního pololetí letošního roku, knižní a filmová recenze, tradičních šest ran do živého, hudební profil a několik horrorových haiku."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.