Strašání v srpnu

Srpen přináší zajímavé tituly jak do kin, tak do našich poliček a čteček. Zaťukejme to na dubový kolík a užijme si to.
 

Konečně to vypadá, že se po spoustě průměrností a jako na běžícím pásu servírovaných lekačkových trapáren, dočkáme taky něčeho, co by mohlo hororového fandu potěšit. Mluvím o filmu Ariho Astera "Slunovrat", který už vesele projasňuje svými letními barvami naše kina. Pokud máte rádi klasický "Rituál" (tedy "The Wicker Man"), mohl by vám tenhle zářez udělat radost. Ještě lepší je to, že se nejedná o bohapustou kopírku a že se Ari po nedávném "Děsivém dědictví" opravdu pochlapil.

"Vztah Dani a Christiana už nestojí za nic. Možná to ale spraví výlet do severní Skandinávie s partou kamarádů. V odlehlé vesničce odstřihnuté od okolního světa se tu jednou za 90 let, na letní slunovrat, koná speciální slavnost. Mladí Američané si užívají bezstarostné prázdninové veselí v místě, kde slunce nikdy nezapadá. Vše se ale zvrtne, když je vesničané přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. Horor Ariho Astera (Děsivé dědictví) ukazuje, že za bílého dne se mohou odehrávat ty nejtemnější věci."

 


Slunovrat - trailer

 

I další snímek právem vzbuzuje nemalá očekávání. André Øvredal se totiž pozitivně zapsal jak taškařicí "Lovec trolů", tak márničním kouskem "Tajemství smrti slečny Neznámé" (u nás patrně známější pod původním jménem "The Autopsy of Jane Doe"). Norský rejža svou novinku navíc pojmenoval opravdu stylově. V hororu "Noční můry z temnot" budou muset hrdinové čelit svým vlastním děsům.

"V opuštěném domě úplně na konci města najde parta teenagerů knihu, která je strašnější, než cokoliv, co si kdy dovedli představit. Zanechala ji tu mladá dívka s hrozivým tajemstvím ještě před tím, než sama beze stopy zmizela. Starobylá kniha je plná děsivých příběhů a ještě děsivějších monster, ale není tak úplně ke čtení. Kniha naopak čte toho, kdo s ní přijde do styku. Přečte jeho největší noční můry, napíše z nich příběh a začne ho vyprávět a odvíjet i ve skutečném životě. A to včetně hrozivých příšer. Parta teenagerů se dostala na místo neobvyklého zla. Neměli tuhle knihu nikdy otevírat a měli včas utéct. Neutekli. Proto teď musí čelit svému strachu, nočním můrám a děsům, které je přišly zabít."

 


Noční můry z temnot - trailer


Nu a do třetice všeho dobrého. Svatby jsou v kurzu. Nevím jak vy, ale já jsem poslední dobou na svatbě každou chvíli. Stylově tedy nakráčí do kin "Krvavá nevěsta". O režii tohoto komediálně laděného snímku se podělili Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Giller. Ti spolu pracovali už na povídkovém hororu "Southbound" či na prvním roztřeseném filmu "V/H/S". Hlavní hrdinkou je osudem poměrně těžce zkoušené děvče, které je potvrzením starého pravdivého moravského  přísloví, že "na posraného aj hajzl spadne".

"Grace (Samara Weaving) si bere za muže Alexe Le Domase (Mark O'Brien), pohledného a úspěšného mladíka z bohaté rodiny, která své jmění získala vymýšlením a prodejem deskových her. Leckterá dívka o takovou lásku a její svatební naplnění marně usiluje či aspoň tajně sní. Grace navíc tímto sňatkem konečně získává rodinu, protože krutý osud z ní před časem učinil sirotka. Le Domasovi sice nepůsobí úplně běžným dojmem, ne každý z nich se z tohoto sňatku raduje, ale Grace je šťastná a zamilovaná a tak tomu nevěnuje příliš velkou pozornost. Po svatebním obřadu se Grace dozvídá, že je nyní již téměř oficiální součástí rodiny Le Domasů. A aby její přijetí bylo úplné, musí si s nimi ještě po půlnoci zahrát některou z jejich tradičních rodinných her, kterou si sama vylosuje.

A její volba padne na hru na schovávanou. Pravidla jsou jednoduchá, nevěsta se musí schovat tak, aby ji do svítání nikdo z její nové rodiny nenašel. Jak prosté. Grace ale netuší, že zatímco si ve velkém sídle Le Domasů hledá vhodný úkryt, její budoucí příbuzní a jejich služebnictvo vytahují různé střelné, bodné i sečné zbraně. A jen co dozní tradiční „Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát“, vyrazí na lov nevěsty, který má skončit velmi krvavým zapikáním. Grace naštěstí brzy pochopí, která bije, a rozhodně svou kůži nechce prodat lacino. Když zdánlivě křehkou nevěstu zaženete do kouta, nemůžete se pak divit, když se začne bránit. Tahle svatební noc bude krvavá a dlouhá a je dost možné, že na jejím konci nezbydou žádní živí svatebčané."

 


Krvavá nevěsta - trailer


Pojďme na knížky a to s velkou pravděpodobností znamená nějakou exhumaci z hřbitova vystavěného Stephenem Kingem. Tentokrát se nejedná o nějakou zatuchlinu, první vydání románu "Lisey a její příbeh" vyšlo ve Státech v roce 2006. Nejde sice o nejreprezentativnější výtvor krále (dnes už nejen) hororu, ale za přečtení určitě stojí. Vydává samozřejmě Beta Dobrovský.

"Lisey Landonová je vdova po slavném spisovateli Scottu Landonovi, držiteli mnoha literárních cen. Když se Lisey konečně po dvou letech od manželovy smrti pustí do vyklízení Scottovy pracovny, uvědomí si, jak podstatnou část jeho minulosti, včetně té, kterou prožili společně, vytěsnila z paměti. Ale proč? Co ji přimělo k tomu, aby od sebe oddělila minulost neprodyšnou clonou? To začíná pomalu vyplouvat na povrch teprve poté, co se na scéně objeví psychopatický násilník Dooley.

Tehdy musí Lisey nastoupit na cestu po stopách svých vzpomínek a odhalit, co sama před sebou ukrývala. Cestu, kterou musí podstoupit, pro ni nachystal její zemřelý manžel; nevydá-li se na ni, nepřežije. Lisey a její příběh, na první pohled historie obyčejného manželství, je strhující román překypující silou i něhou, krvavý a zároveň nádherný."

 

V minulém Strašání jsme už zmiňovali seriál "Nosferatu", který vznikl na motivy románu Joea Hilla, kterýžto vyšel ve Státech pod názvem "NOS4A2", leč u nás byl vydán jako "Vánoční říše". Nyní Beta Dobrovský tento obsáhlý kousek vydává znovu, ale kvůli onomu seriálu pod původním jménem "NOS4A2". Rozumíte tomu? Zkrátka. Pokud už máte "Vánoční říši" doma, "NOS4A2" si nekupujte a raději si běžte pustit seriál "Nosferatu"! 

"Victoria McQueenová je talentovaná mladá žena, která má odjakživa zvláštní schopnost – dokáže najít ztracené věci i skryté odpovědi. Proto není divu, že zkříží cestu ďábelskému padouchovi, v jehož starém černém autě s poznávací značkou NOS4A2 mizí děti. Dokáže zachránit duše nevinných dětí, které nestárnoucí Charles Manx přenáší do tajemné Vánoční říše, aniž by přišla o rozum nebo se sama stala jeho další kořistí?"

 

 

Další titul není čistokrevným hororem, ale pro hororového fandu rozhodně zajímavý bude. Nakladatelství Gnóm totiž vydává další dílo Lairda Barrona, kterému u nás vyšly dvě ceněné sbírky hororových povídek - konkrétně "Okultace a jiné povídky" a "Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká". Novinka "Krev je můj chleba" přivede na náš trh nového neohroženého hrdinu.

"Několika cenami ověnčený Laird Barron (*1970), považovaný za šedou eminenci amerického hororu, tentokrát přichází s drsným thrillerem. Krev je můj chleba je první díl nové série s hrdinou Izajášem Coleridgem, synem maorské krásky a amerického důstojníka, který je po dvaceti letech mezi chicagskou mafií vržen do pátrání po mladé dívce.

Pokud jste si oblíbili Nesbøho hrdinu Harryho Holea, nepochybně si zamilujete i svérázného Izajáše. Barron vytvořil v této sérii zcela nový literární svět, umístěný do žhavé současnosti. Děj, okořeněný sarkastickými komentáři hlavního hrdiny, který musí neustále šťourat do vosích hnízd, je plný akce... a krve."

 


Australská spisovatelka Darcy Coates se u nás nedávno uvedla románem "Duch domu Ashburnů" a zdá se, že se jí povedlo českého čtenáře oslovit. Nakladatelství Fobos totiž v rychlém sledu vydává její další výtvor "Tajemství sídla Craven Manor", který nás zavede do další povedené chalupy.

"Daniel zoufale shání práci. Když mu někdo pod dveře strčí vzkaz, který mu nabízí místo správce staré nemovitosti, má pocit, že to je příliš skvělé, než aby to mohla být pravda. Když ale dorazí do Craven Manor, zmocní se ho podezření. Dveře do starobylého sídla jsou dokořán a hala je plná pavučin a suchého listí. Je zjevné, že tam už dlouhá léta nikdo nebydlí. Za dveřmi na něj ale čeká obálka s penězi a příslibem, že dostane další.

Jelikož Daniel finance potřebuje, navzdory svým pochybám se nastěhuje do správcova domku za rodinnou kryptou. Podivné události a úkazy, ke kterým v sídle dochází se rozhodne nebrat na vědomí. Když se ale s blikáním rozsvítí svíčka v okně opuštěné věže, Daniel pochopí, že Craven Manor v sobě skrývá příšerné tajemství… a že je v sázce jeho život."

 


Na samý závěr si dejme ještě jeden thriller, koketující s hororovou atmosférou. Domino totiž vydalo román C. L. Taylor "Spánek". Klasické téma několika cizinců pod jednou střechou by nemuselo být zklámáním. Navíc se odehrává na ostrově s mnohoslibným jménem!

"Anna nechce nic než spát. Ale noční děsy vyvolané pocitem viny a vzpomínkami na jednu příšernou událost jí usnout nedovolí. Před svou minulostí utekla na skotský ostrov Rum, kde si našla práci v odlehlém hotýlku. Doufala, že jí tento únik před realitou pomůže začít nový život.

Její záměr zhatí příjezd sedmi hostů, kteří Annin sen promění ve smrtící noční můru. Každý z těch sedmi má tajemství; jeden vyloženě lže. Zastírá svou identitu i důvod zdejšího pobytu. V hotelu Bay View se ubytoval vrah. A jeho pozornost směřuje k Anně..."

 


Máte vybráno? Potěšilo vás něco z nabídky, nebo už vás naopak stihlo něco zklamat?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.