Ohlédnutí za rokem 2012 – část druhá

ilustr2012bA máme tu druhou (a poslední) část ohlédnutí za rokem 2012. Tentokrát se o svůj názor na desky, koncerty či zklamání loňského roku podělili zástupci kapel jako Project Pitchfork, The Eden House, Combichrist, Golden Apes, Girls Under Glass nebo Ulterior, ale třeba i Sebastian Komor, Dirk Ivens, Tying Tiffany, Ian P. Christ, Gudrun nebo autorka "Gotického světa" Natasha Scharf. A k tomu přihazujeme i pár pohledů z vnitřku redakce. Přidáte i vy svůj názor na rok 2012? V diskusi je místa dost...


 

Připomeňme na začátek ještě jednou otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly? 
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce? 
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku? 
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2013?


joeJoe Letz (Combichrist, Black Light Burns):

1) Knife party „Rage valley“ EP a Dada life „The Rules of Dada“.

2) Aesthetic Perfection na Amphi festivalu. Hráli odpoledne na venkovním pódiu a my ten samý den večer uvnitř. Během posledních let jsme odjeli značnou část našich koncertních turné společně, ale toho dne mi přišlo, že se konečně vyloupli takovým stylem, jak jsem je nikdy předtím neviděl. Jejich vystupování na pódiu a hlavně syrová energie, která jimi ten den protékala, byla velmi inspirativní. Připomněla mi rané dny hraní s Combichrist. Pokud jde o mne, vydobyli si tímhle koncertem právo na to být od toho dne uváděni na plakátech všech festivalů scény jako hlavní hvězda hlavních pódií.

3) Že jsme s kapelou neměli víc co dělat a nebyli víc na turné.

4) Nová deska Combichrist (konečně), více koncertování a také pár dalších hudebních příležitostí, které jsou zatím stále přísně tajné. Ale brzy vám řeknu víc!


Volker Zacharias (Cassandra Complex, Girls Under Glass): volkerzacharias  

1) Roku 2012 jsem objevil celkem dost nových a nesmírně zajímavých kapel různých žánrů. Třeba Beach House, Imagine Dragons, The Weeknd, Zulu Winter, Other Lives a Immanu El.  

2) Na to je snadná odpověď! Před několika dny jsem viděl nejvelkolepější koncert roku, což byli Muse – ale zdaleka nejlepší byli Dead Can Dance. Ty emoce a intenzita mne úplně ohromily. Tohle byl ten nejpůsobivější koncert, který jsem za posledních mnoho let viděl!  

3) Mezi pár nudnými koncerty různých kapel jsem byl bohužel nesmírně zklamaný vystoupením Katatonie v Hamburku před pár týdny. A co se týče desek, jsem až „šokovaný“, jak špatné je nové album Muse. A to se pořád považuju za „fanouška“!  

4) Těším se na několik nových desek, třeba od Depeche Mode, ale také od Biffy Clyro a dalších. A co se týče mého vlastního snažení, doufám, že se v letošním roce podaří Cassandře Complex přijít s novým znamenitým albem, následovaným spoustou koncertů.


evivineEvi Vine (The Eden House):

1) low „c'mon“, The Horrors „Skying“, Mogwai „Hardcore will never die but you will“, Yates (Peter Yates)“Soundtrack to a breakdown“.

2) Toy na Standon festivalu.

3) Neslyšela jsem nic tak hrozného… zatím…

4) Chystáme se vydat album a pracujeme s jedním z našich hrdinů, takže je to pro nás velmi vzrušující. Osobně se taky moc těším na nové desky NFD a s čím přijde Peter Yates. Jsou to dobré časy pro scénu…


sebastiankomorSebastian R. Komor (Icon Of Coil, Komor Kommando, Melt,....)

1) Musím říct, že nové EP How To Destroy Angels "An Omen". Ale popravdě řečeno, loni jsem novým deskám nevěnoval moc pozornosti. Můj život a práce ve studiu mne plně vytěžuje. Nicméně doporučuju lidem, aby zkusili nové EP "Martyrily" od Dead Muscian, které vydává Deathwatch Asia.

2) Orbital minulý měsíc ve Vancouveru. Malý klub, ale fungovalo to moc dobře. Naposledy jsem je viděl na Arvika festivalu ve Švédsku, takže to pro mne byla nová zkušenost, vidět je takhle.

3) Je jich příliš mnoho na to, abych je všechny vyjmenovával. Raději se soustředím na hudbu, která mne inspiruje, než na hudbu, která není podnětná a která postrádá jakoukoliv kreativitu.

4) Osobně mám před sebou spoustu skvělých věcí. A obecně doufám, že to pro svět hudby bude velmi zajímavý a hranice posouvající rok.


peerlebrechtPeer Lebrecht (Golden Apes):

1) Loni vyšla spousta zajímavých nahrávek! Mnoho výborných nových alb od umělců, které dlouhá léta zbožňuji, jako třeba Brian Eno “Lux” nebo úžasná “Bish Bosch” od Scotta Walkera. Ale objevil jsem taky mraky parádních „nových“ kapel. Třeba “Veto” od Scofferlane je brilantní kousek, stejně jako “The Healings” od The Wars. No a taky jsem se zamiloval do nového alba od The Foreign Resort a líbilo se mi “Unfamous Quotes” od řeckých We came from Waters. Rusko, Německo, Dánsko, Řecko – to vypadá na velmi evropský rok!

2) Tím nejkouzelnějším vystoupením, které jsem loni viděl, byli určitě Dead Can Dance. Velmi majestátní a emocionální. Velmi atmosféričtí (ale zase trochu jinak) byli také Beirut. Kouzelné koncerty. A bylo taky skvělé vidět na pódiu zase Sandow (východoněmecká undergroundová ikona), kteří oslavili své třicáté narozeniny.

3) Já myslím, že žádné hudební zklamání nenastalo. Nebo aspoň si nevzpomínám. Jedinou smutnou věcí na loňském roku (a těch sedmi předcházejících) je neustálé ticho od pana Davida Bowieho!

4) Očekávání? Doufám, že všude bude plno nové a skvělé hudby. Nemám žádná konkrétní jména, jen doufám v nějakou vzrušující a jímavou novou tvorbu!


nookChristoph "Nook" Michelfeit (Project Pitchfork, Die Krupps...):
     

1) Možná, že některé jsou už z roku 2011, ale já si je koupil a poslechnul teprve loni. Jsou to: Diary Of Dreams „The Anatomy of Silence“, A Life Divided „Passenger“, Mercury Falling „Into The Void“, Hattler „Gotham City Beach Club Suite“ a Mano Meter „Swinger“.  

2) To byli Dream Theater v Hannoveru. Mike Mangini je génius!

3) To samé jako každý rok – je mi na zvracení ze všech těch stupidních „talentových soutěží“, které jsou opravdovým nepřítelem každé tvrdě makající kapely. Všechno je možné, ale nic není opravdové! Hahaha…  

4) Samozřejmě se těším, že si zahraju spoustu fantastických koncertů s Project Pitchfork. Momentálně cvičím skladby z připravovaného alba „Black“. Velmi dobrá záležitost! Ale pardon, to je to tajemství až do 25. ledna…


bennmcgregorBenn McGregor (Ulterior)

1) Deska VCMG byla občerstvující a je skvělé vidět kluky opět pracovat spolu. A i obal je sakra brilantní. Celkem se mi líbí taky to, co dělají Chromatics. Album „Tighten That Muscle Ring“ od Hirsute Pursuit je zároveň geniální a pošahané – hlavně jejich předělávka Bowieho skladby „Boys Keep Swinging“. A taky deska Chrysty Bell, kterou produkoval David Lynch, skvěle pracuje s náladami, i když to není můj běžný šálek kávy. „Paradise Edition“ od Lany Del Rey je daleko za hranicemi současných popových desek, a tak si určitě zaslouží zmínku. „Video Games“ je skladba, která podle mého zastavuje čas. Stejně tak si příští rok posvítím na Genuflex, Savages a Neurotic Mass Movement, ačkoliv ani jeden z nich zatím nevydal žádné LP.

2) Bohužel mi práce na našem vlastním albu sebrala téměř všechen čas, takže jsem byl jenom na pár koncertech a nejsem tedy dostatečně kvalifikovaný, abych na tuhle otázku dokázal pořádně odpovědět. Ale dal jsem si novoroční předsevzetí chodit letos víc na koncerty, protože jsem loni propásnul pár opravdu dobrých vystoupení…

3) O tom bych asi taky neměl mluvit! Oni vědí, kteří to jsou.

4) Náš plán začíná hned v lednu japonským turné, vyjde naše druhé album „The Bleach Room“ a už se nám objevují v diářích i další data po Británii a Evropě. A doufám, že se dostaneme i na nějakou šňůru do Ameriky koncem roku. A taky, že budeme mít víc videí. Jo, a taky že napíšeme další desku…



Dirk Ivens (Klinik, Dive, Sonar...): dirkivens


1) Portion Control "Pure Form". 

2) Blancmange na BimFestu v Belgii.

3) Nebylo moc koncertů, na které bych se dostal, protože jsem sám byl hodně na cestách, takže nemůžu soudit.

4) Konečně vyjde po tolika letech nové dlouhohrající album mé kapely The Klinik. 


 

natashascharfNatasha Scharf

1) Z hudebního hlediska to pro mne byl rozmanitý rok, a tak nedokážu vybrat jenom jednu desku. Moc se mi líbilo album „Not the Weapon But The Hand“, kterou napsali Steve Hogarth z Marillion a Richard Barbieri z Japan. Je to vážně nečekaná směs experimentální elektroniky a dark rocku s mnoha „japanoidními“ nuancemi. Taky mne bavilo album Katatonie „Dead End Kings“ a „Weather Systems“ od Anathemy. 

Čerstvě se teď dostávám do desky „The Bleach Room“ od Ulterior – velmi retro znějící, hodně klávesový pokračovatel „Wild in Wildlife“. A taky Cold In Berlin a temnější partner jejich debutu „Give Me Walls“, který dostal název „And Yet“. A pak je tu druhá deska O Children „Apnea“, která, i když není tak přístupná jako jejich debut, je pořád velmi slibná. Ale já si stejně myslím, že to nejlepší od nich teprve uslyšíme...

2) První půlku roku 2012 jsem strávila zavřená doma kvůli psaní své další knihy (která vyjde letos!), což znamená, že jsem se nedostala ven tak často, jak bych chtěla. Když jsem se ale konečně zase vynořila, viděla jsem opět spoustu výtečných vystoupení a je opravdu těžké vybrat jich jenom pár, protože všechny byly skvělé různými způsoby. Stihla jsem Nightwish v pařížské Bercy Areně a bylo to dechberoucí. Moc jsem se taky bavila na letním DV8 Festivalu v anglickém Yorku. Je to celkem nová akce, ale organizátoři zvou ohromně širokou paletu nejrůznějších alternativních kapel – jak těch starých, tak nových, takže je to skvělé místo, kde stihnout kapely, které byste jinde neměli šanci vidět.

V menším měřítku jsem nedávno viděla pár skvělých vystoupení experimintální zpěvačky-skladatelky Jenny Hval a temnějších britských kapel jako O. Children, Partly Faithful, Romance, The Chapman Family, Dogbones, Clockwork Era, Without My Medicine, Savages a VuvuVultures. Právě teď se tu objevuje nová a životem opravdu pulzující hudební scéna… a tolik se tu toho děje.   Jedním z koncertů, který se podle mého opravdu vymykal průměru, byla show postpunkového kvarteta Partly Faithful s losangeleskými deathrockery Fangs on Fur v klubu Intrepid Fox. To byla opravdu energická podívaná a nemůžu se přestat usmívat, kdykoliv si na to vzpomenu!   

3) Byla jsem doopravdy smutná, že zrušili britský hudební festival Sonisphere – moc jsem se na něj těšila. A taky jsem byla zklamaná, že jsem prošvihla Roba Zombieho v Londýně kvůli záplavě pracovních termínů. Ale kromě toho si nemyslím, že by mi rok 2012 přinesl nějaké větší zklamání. Byl to skvělý rok pro hudbu!     

4) Myslím, že máme před sebou vzrušující časy, hlavně v Británii. Dokonce i mainstreamová média tu mluví o "dark revivalu" a "neu gotice", protože je tu mnoho fakt skvělých postpunkových kapel, které rostou z indie scény. Opravdu mne zajímá, co se stane dál a jaký dopad to bude mít na hudební scénu celkově. Letos jsem hodně pracovala s londýnskou postpunkovou partou Partly Faithful, kteří v dubnu vydají svůj debut. Zrovna teď ho nahrávají. Slyšela jsem nějaké hrubé demonahrávky a nemůžu se dočkat výsledku. Bude to něco opravdu výjimečného. Taky se moc těším na novou desku Nicka Cavea And The Bad Seeds, které má taky vyjít teď. Budoucnost vypadá dost temně – ale v dobrém slova smyslu!  


Adrian Ad-x (Reactor7x): adrianx

1) Nejzajímavějším albem roku 2012 pro mne byla deska mladého polského umělce Traumatize "Servant Of God", nové EP od Hocico "Vile Whispers" a jejich LP "Ultimo minuto".

2) Loni jsem prošvihnul spoustu koncertů, ale mezi ty nejoblíbenější řadím Ordo Rosarius Equilibrio a Hocico na Castle Party. A taky The Mescaline Babies na DDD v Brně.

3) Naštěstí mne roku 2012 nic nezklamalo.

4) Určitě bych si rád zahrál víc koncertů s Reactor7x, znovu vydal staré demo "Disorder" a taky novou desku. 


tyingtiffTying Tiffany

1) Swans „The seer“, Daughn Gibson „All Hell“, Lorenzo Montanà/Pete Namlook “labyrinth 5“.

2) Killing Joke.

3) „Visions“ od Grimes – nedokážu pochopit, co je na téhle ukňourané hudbě pro ministranty tak zajímavého.

4) Doufám, že nový rok přinese větší povědomí o hudbě, že lidi pořád budou nacházet vášeň a lásku pro tuhle muziku a ne jen pro to, co jim nabízí hudební průmysl. Co se týče mne, mám na rok 2013 spoustu nových projektů. V březnu budu vydávat EP a pak vyjedu na koncerty do Států a Evropy (včetně Brna a Prahy), čehož se už teď nemůžu dočkat!! A pak opět spoustu práce s mým druhým projektem T.T.L kvůli novému soundtracku, takže kvůli tomu všemu nějak nestíhám nic očekávat.


Ian P. Christ (DJ, promotér)
 ianpchrist

1) Abecedně: Agent Side Grinder „Hardware“, Killing Joke „MMXII“, Kiss The Anus Of A Black Cat „Weltuntergangsstimmung“, Lebanon Hanover „Why Not Just Be Solo?“, Linea Aspera „Linea Aspera“, Martial Canterel „Empire“, The KVB „Always Then“, The Soft Moon „Zeros“, Trust „Trust“ a Ulterior „The Bleach Room“. 

2) Garbage, 24.11., Huxley's Neue Welt, Berlín. Ulterior, 14.12., Bahnhof Langendreer, Bochum. The Sisters Of Mercy, 21.07., Amphi Festival v Kolíně nad Rýnem. 

3) Trust 13.10., Berghain Kantine v Berlíně. 

4) Úspěšná turné Dream Affair, Soft Kill, Martial Canterel a dalších kapel z mé stáje (Hidden Treasure Music). Pak taky zkompilovat a vydat „Death # Disco Compilation Vol. III“ a rád bych na Wave Gotik Treffen dostal hudebně více než loni. 

maunoMauno Meesit (Sinine)   

1) Nové album Dead Can Dance je brilantní. Ale většina mých současných oblíbenců vyšla roku 2011 – Dead Can Dance, Katie Melua, Nero, Chase and Status.  

2) Před týdnem jsem viděl Empusae na Darkland Fire festivalu, bylo to prostě nádherné! 

3)  Mrzí mne, že to říkám, ale byla to Katatonia s novou sestavou a novými skladbami. Zejména na koncertě jsem měl pocit, že tohle už není ta samá, unikátně znějící kapela, kterou byli v původním složení. On ten koncert byl prvotřídní a nový materiál zní taky velmi dobře, ale mně se prostě o mnoho víc líbily ty staré věci. Čistě otázka vkusu. 

4) Momentálně dokážu myslet jen na svou vlastní kapelu – chystám se na pár koncertů v Estonsku a pak se budu soustředit na zařízení víc koncertů a festivalů v Německu. Protože album zrovna vyšlo, je teď pro mne koncertování na prvním místě, ačkoliv se taky nemůžu dočkat, až zase začnu psát a produkovat nové skladby! 


Bruce Wellie:
   brucew

1)  Neposlouchám ty moderní sračky, ale amy by byla moje čubka pro rok 2012.

2)  Mounatin bog band v dunmanwayském Shamrock baru (irské hrabství Cork), každou druhou sobotu v měsíci.

3)  Žádné.

4)  Cokoliv, perte to do mne!!!!!! X Strčte si parmici do zadku.    





gudrunGudrun (L'ahká Múza, Hieros Gamos)

1)  Keby si sa ma na túto vec opýtal pred 30-timi rokmi, tak tu bude nekonečný zástup platní. Jednak z dôvodu, že to bolo obdobie, keď som sa snažila zohnať čo sa len dalo, a na druhej strane aj preto, že vtedajšia scéna bola neuveriteľne kreatívna a jedna kapela zaujímavejšia a originálnejšia ako druhá. Za tú dobu sa hudobný vývoj zakonzervoval, 20 rokov sa na scéne v podstate nič novšieho nedeje…Klonovanie, recyklovanie tu lepšie tam horšie…a niejaký ten reunion rôznorodej kvality. A keďže tu platí n-násobne že do tej istej rieky nevstúpiš 2x, o to viac ma potešilo nové album od P.I.L. Hold P.I.L. to boli vždy experti na skvelý zvuk a neotrelé aranžérske postupy…A Lydon stále umí :). Taktiež posledné veci od Einsturzende Neubauten…Z novších kapiel sledujem aj „posttanečnú scénu“…Niektoré skladby sú celkom fain, aj keď nejde o nič nového…Na celé albumy už ale invencia nevystačila:). 

2) Vlastný:)…Vec sa má tak, že ak sa nemýlim sme naposledy boli na koncerte v Rock Cafe na Psychic TV(Rock Cafe)v 2009 a 2010 Massive Attack. To boli posledné koncerty okrem vlastných (na ktoré je optimálne doraziť :)) Hold, už som asi príliš stará na to, aby mi nevadilo, že mi stále niekto skáče po nohách, alebo ma sáče do chrta poprípade ma polial pivom. A tie produkcie, kde sa zase sedí v zamätových kreslách, ma naposledy oslovili keď hrala před rokmi v Arche Diamanda Galas. Takže o to viac si rada pozriem dobre natočené DVD, v kľude si to vychutnám.Taktiež na YouTube si pohľadám niečo zaujímavé… Aktuálne koncerty P.I.L. v rámci reunionu u mňa bodujú :). 

3) Nie je to poznatok z tohoto roku, ale celkovo je príšerné, že 23 rokov tu „úspešne budujeme kapitalizmus“, nevznikla ani jedna bookingová agentúra, ktorá by zastrešovala koncertné alebo vydavatelské aktivity domácich nezávislých kapiel kooperujúcich na temnejšej vlne ako je miestny bigbec…Práve naopak, tie, ktoré sa o to aj krátkodobo pokúšali, zanikli vzhľadom k nezáujmu domáceho publika podporiť akcie účasťou alebo nákupom CD. Takže dnes väčšinou organizujú čo-to kapely sami, čo je teda z núdze cnosť… Takže sme sa dopracovali do stavu, že za komunistov tu nezávislá kultúra napriek veľkej represii prekvitala, dnes, keď by sa dalo čo to na tomto poli podniknut, nie je s kým, pre koho a prečo. Konzum a nezáujem o domácu kultúru to vyhladí úplne… Ľuďom na DJ party to ale vadiť určite nebude…Keď si napríklad pozriete slovenskú dark scénu, tak v štatúte kapela sa nenachádza žiadna mladá zaujímavá vec…Ak niečo,tak sú to len občasné noise výboje typu one man project. Jediné, čo máme nové, mladé a dobré sú štýlový Djs :). Radi hráme na akciách, kde obstarávajú afterparty :).

4) Kto trochu sleduje našu tvorbu určite zaznamenal, že sme už dlhší čas, ako bývalo u nás zvykom, nevydali pre Lahkú Múzu nový album. Posledné CD ktoré sme vydávali bol debut pre elektronický projekt HIEROS GAMOS. Začali sme pripravovať materiál pre 6-te CD LM, ale neuveriteľné technologické komplikácie a následne potom aj zdravotné pomaly odsúvali nový album stále viac a viac…Ale dnes už môžem konečne konštatovať,že repertoár je kompletný, ešte zopár drobností dotiahnuť a potom už len nájsť vhodné štúdio na nahrávanie…Takže spravíme všetko preto, aby sme sa na jeseň stretli na koncertech (krstoch) nového album :). V tom nám ktokoľvek pomáhaj!!!




A na úplný závěr pár pohledů z naší redakce:

Nephilim 

1) Whispers In The Shadow „The Rites of Passage“, Fields of the Nephilim „Ceromonies“, Dead Can Dance „Anastasis“, Velvet Acid Christ „Maldire“, Z domácích debut Phosgene Girls „Sunlight Hero“. 

2) NÄO na Moravském Industriálním festu v Olomouci, Whispers In The Shadow v Praze, The Eden House na WGT, The Mescaline Babies na DDD5 v Brně, Project Pitchfork v Praze, Ordo Rosarius Equilibrio a Spiritual Front na Castle Party a nade všemi jeden úchvatný koncert: Dead Can Dance v Praze. 

3) Opět žádná nová deska The Sisters of Mercy ani Fields of the Nephilim a ztráta iluzí nad krásným hlasem Petera Heppnera na WGT - jeho živý zpěv byl jedním slovem STRAŠNÝ! 

4) Těším se na chystané akce v režii Sanctuary.cz, jsem zvědavý na novou desku Cassandra Complex, Project Pitchfork a samozřejmě se moc těším na WGT, Castle Party a další akce, kterých bude určitě víc než dost! 

Paesant
   

1) Z nových objevů si největší zájem a počet přehrání vysloužili brooklynští Cult of Youth „Love Will prevail“. 

2) Sleep v LMB, Pettybone v Akropoli, Voyvoda v K4, Baroness v 007, Sieben a Job Karma v Divusu. 

3) Ani rok 2012 nepřinesl na scénu novou vlnu návštěvníků. Mizivá poptávka po aktuálních, progresivních jménech. Stejně tak minimum funkčních kapel z domova. 

4) Jednoznačně koncertní premiéra postapokalyptického ansámblu Iguana Bob & the Handsome orchestra!

Ezechiel
   

1) Killing Joke „MMXXII“, Whispers In The Shadow „The Rites of Passage“, Phosgene Girls „Sunlight Hero“, The Deadfly Ensemble „An Instructional Guide For Aspiring Arsonists“, The Foreign Resort „Scattered & Buried” a mraky různých kompilací.   

2) U nás: Whispers In The Shadow v LD Kbely, Ulterior v Chapeau, Angelspit na Sedmičce a vlastně celkem i ten Peter Hook v Lucerně. Z akcí určitě sedmé PGT a Zombie walk. V zahraničí Spiritual Front a první půlka Combichrist na Castle party, na WGT pak Spiral 69, Aesthetic Perfection, The Danse Society, Sigue Sigue Sputnik a Zombina and the Skeletones na Gothic Pogo Festivalu. Obecně a neobjektivně pak koncerty Depressive Disorder kdekoliv :). A z nežánrových třeba Foo Fighters nebo Pražský výběr.  

3) Douglas McCarthy na WGT byl fakt průšvih. Ale to ten Peter Heppner, o kterém píše kolega Nephilim, taky. A asi už klasicky – obecně by se hodilo více aktivních nadšenců, ochotných pomáhat scéně, a na akcích by se šiklo více návštěvníků, kdo to má pořád dotovat… :).    

4) Určitě PGT a vůbec všechny mejdany Sanctuary.cz. Ale samozřejmě i jakékoliv jiné dobré koncerty, které sem kdo přiveze! Jsem taky zvědav, co přinese česká scéna (a co vypadne z DD, haha) a taky doufám, že se budeme na akcích setkávat s čím dál větším počtem zapálených a rozumných lidí ;)! A z hudby… chtěl bych třeba reunion All Gone Dead, další silnou desku od Whispers in the Shadow, čerstvou muziku od Last Days of Jesus, zase vidět The Damned (a aby byli tak úžasní jako posledně) a vůbec mír, kreativitu a prosperitu gotickému národu celého světa :D.

Samgarr

1) Cold in berlin "...And Yet", Arctic Flowers "Procession", Terminal Gods "Electric Eyes", Spectres "Nothing To Nowhere", Tongue "At The Beginning". 

2) Tanzkommando Undergang na Drop Dead Festivalu, Cross Stitched Eyes v Brne, Mescaline Babies na Dead Dolls Disco

3) Asi Drop Dead Festival v Berline, tak vehlasna akce a tak nezvladnuta organizace...

4) Zadny nemam, ocekaval jsem jen do 21.12.2012.

Pavel Zelinka

1) Cizí: Sonic Area "Music For Ghosts" (Ant-Zen), Caustic "The Man Who Couldn't Stop" (Metropolis rec.), Dead Musician "Martyrilty" (Deathwatch Asia/Vendetta Music), Killing Joke "MMXII" (Spinefarm rec.), AlterRed "Dollstown" (AF Music/Danse Macabre), Cesium_137 "Science And Sound" (Metropolis rec.), Der Klinke "The Second Sun" (Echozone), Uni_Form "1984" (AF Music/Danse Macabre), Dead When I Found Her "Rag Doll Blue" (Artoffact rec.), Ultravox "Brilliant" (EMI), Whispers In The Shadow "The Rites Of Passage" (Solar Lodge), The Last Cry "Living In Grey" (AF Music/Danse Macabre), 

Domácí: The Prostitutes "Deaf To The Call" (XProduction), Phosgene Girls "Sunlight Hero" (Phosgene Girls), Tongue "At The Beginning" (Zorch Factory rec./AF Music), Bruno Ferrari "Vaudeville" (XProduction), Ish "Resonance Level" (Aliens Production)

2) Tři zážitky, při kterých loni naskočila husina: The Eden House na WGT 2012 - 25. května 2012, Nils Fram v rámci Erased Tapes rec. showcase v Paláci Akropolis - 9. října 2012 a Whispers In The Shadow před XIII. stoletím v LD Kbely - 12. října 2012.

3) Douglas McCarthy na WGT 2012 - 28. května 2012. Velké očekávání publika a velké mistrovo šlápnutí vedle. Navíc vedle nefungujícího repertoáru ještě evidentně nesehraná kapela.

4) WGT 2013 - povinnost až tam bude hrát cokoliv. Koncerty, které se Sanctuary.cz připravujeme i ty, které se odhodlali dělat jiní (např. O.Children). Nová česká a slovenská krev - Cold Front, Tongue, The Bat Hole .... že by se začalo svítat na lepší časy? Snad se podaří dostat víc domácích interpretů do zahraničí a gotiku doma nenásilným způsobem představit širšímu "nesektářskému" publiku. Nejvíc ze všeho si ale přeju, aby na scéně stále převládala pozitivní pospolitost, ochota si navzájem pomáhat a udržovat v sobě zdravý zájem o hudební dění.

A jak hodnotíte rok 2012 vy?

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

1. Celkove jsem se k novym nahravkam moc nedostal.. Ale jednu zminit musim (sice "nezanrovou"). Vracejte konce na misto od domacich mistru cerneho kovu Master´s Hammer je absolutn skvele album.<br /><br />2. Na vsechny si urcite nevzpomenu ale treba: Komplet cely Hradby Samoty, DI6 v k4, Manson v Lucerne, Angelspit na 7ce, DCD v kongresaku, Godflesh na Brutalu, PP Dance or Die v Rock Cafe, ORE a HOCICO na CP... Z party treba DDD..<br /><br />3. (Ne)koncert Triarii v Praze<br /><br />4. Tak snad minimalne stejnou ucast na akcich jako letos a vic ambient/martial/neofolk akci u nas :D
1) V paměti mi zústávají tato skvělá alba, z toho soudím, že pro mne se jedná o to nejlepší co jsem v loňském roce slyšel: In Strict Confidence - Utopia, Front Line Assembly - Airmech, Velvet Acid Christ - Maldire, Diary Of Dreams - Dream Collector II, :Wumpscut: - Women And Satan First, Mentallo And The Fixer - Music From The Eather, Mentallo And The Fixer plus Associated Projects - A Collection Of Rare Unreleased And Remastered 4CD, Santa Hates You - Its Alive, Enter And Fall - Push Enter And Fall Down<br /><br />2) Velice vydařený festival Industrial Boom 2012 v Budapešti, Project Pitchfork v Praze a koncert Dead Can Dance v Praze.
3) Tak jako v předchozích letech - vychází mraky nových desek, mraky nových projektů - bohužel valná většina nepřináší nic nového - jedním slovem nuda. Dnes již sázím na pouze osvědčené kapely - slyšet X-té klony Hocico, Suicide Commando, FLA atd. mě už nebaví :o)<br /><br />4) Těším se na nové desky od Project Pitchfork, Depeche Mode, Cassandar Complex, Covenant, mesh, Leaether Strip, :Wumpscut:, Front Line Assembly, snad i Skinny Puppy. Věřím v novou desku Front 242, která mne bude bavit tak jako jejich desky do roku 94. Doufám v novou desku yelworC, která mne posadí tak na prdel jako tehdy jejich úžasný Brainstorming. A říkám si, že bych byl rád v reunion třeba takových Fortification 55, Panic On The Titanic nebo Numb. Z domácí scény bych rád novou desku Lakeside X, kteří jsou pro mne jedničkou na tuzemské scéně.<br />Co se týká koncertů tak se určitě těším na Leaether Strip v Praze.
1. Caustic ‎- The Man Who Couldn't Stop, Tropic Of Cancer - Permissions Of Love, Press Gang Metropol - Checkpoint, mind.in.a.box ‎- Revelations, Phosgene Girls - Sunlight Hero // 2. Sanctuary.cz: Cabaret Gray, Paprsky Ing. Garina na Postapo Party, Dance Or Die, Controlled Collapse, The Breath Of Life, PGT; Nova Alternativa: Justice Yeldham vs. Milan Buricin; KLaNGundKRaCH: Albatre a Napalmed v Bazine; KHAAOSCOPE: The Umbilical Chords; DJ Hades a DJ Bruta: Oldschool EBM party // 3. V lonskem roce nebyl zadny prusvih tak velky, aby stal za zminku. // 4. CD Kralovstvi od Alvarez Perez a deathrock od The Bat Hole.
A na me si nevzpomene.. ;( :D
Úskalím TOP výběru, pokud má mít smysl, je omezení výčtu akcí i kapel na akci.
Přesně tak, aby to bylo objektivní, je potřeba zmínit jen ty fakt nejlepší bez ohledu na další aspekty, v tomhle DarkOriona úplně podporuju :)!
1. <br />Z našich luhů, vod a hájů nepochybně Phosgene Girls, Tongue a Bat Hole, z ostatních končin Sociophobia - Anxious, Andromeda Eye - Mirror Ghost. Pořád bylo co objevovat.<br />2. <br />Mescaline Babies na DDD, Tiger Lillies, Cross Stitched Eyes, premiéra zmrtvýchvstalých LatexJesus, Combichrist, Superego Kid, Blitzkid a Bloody Dead and Sexy, protože to je srdeční záležitost. No a nediskutovatelně PGT a Castle Party.<br />3. <br />Že jsem se nedostala na všechno, na co jsem chtěla. Třeba na Ulterior nebo Voyvodu. A zklamalo mě a stále klame, že na koncerty nechodí tolik lidí, kolik by to zasloužilo a kolik by snad i mohlo.<br />4. <br />Snad bude vypuštěn dostatek netopýrů k prolétnutí.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.