Festival Nová Alternativa se vrací

Nová Alternativa IIDruhý pokračovatel úspěšně zahájené tradice festivalu progresivní elektroniky Nová Alternativa ovládne 20. března pražský klub XT3, kde představí hosty z Řecka a Švýcarska, prezentující svébytný žánr IDM – inteligent dance music.










Na podzim loňského roku byl pod zástavou Nová Alternativa korunován následovník vyhlášených Dark:Live:Festů, které hostívaly pečlivě zvolený výběr těch nejzajímavějších jmen současné alternativní elektroniky. A pokračovatel tradice se svého úkolu zhostil na výbornou. Klub Exit Chmelnice se v říjnu 2010 sklonil před aurou australského písničkářského samorostu Baina Wolfkinda, prošel očistcem rytmického darkambientního hluku projektu Deutsch Nepal ze Švédska, aby byl nakonec povznesen vystoupením psychedelického martial industrial spolku Der Blutharsch.

Ani letos nebudou návštěvníci ochuzeni o maximální hudební prožitek. O to se postará například švýcarský IDM industriální projekt Stendeck jediného člena Alessandro Zampiery. Původně klasicky vzdělaný klavírista se začal roku 1999 aktivně zajímat o elektroniku a o tři roky později vydal své demo „A Crash into Another World“, které bylo v jeho domovině velmi dobře přijato. Zajímavé směsi ambientu, zkreslených beatů, hlukových ploch a akustických nástrojů si povšiml i prestižní label Tympanik audio, který loni vydal v pořadí již třetí dlouhohrající desku Stendeck s názvem „Sonnambula“.

Druhý zahraniční host, Subheim, pochází z Řecka a tvoří jej dvojice Kostas K (hudba) a Katja (zpěv). Právě ženský zpěv a experimentální fúze IDM na bohatém ambientním pokladu, tvoří hlavní poznávací znamení tohoto projektu. Opěrně body pak doplňují rozdrobené zvukové efekty, piano a cello, dodávající celému projektu na emocionální hloubce a zvláštní znepokojivosti. I aténského dua si povšimlo vydavatelství Tympanik audio a hrdě jej tak zařadilo do své hýčkané stáje.

V domácích experimentálně elektronických kruzích je jméno Vojtěcha Smetany velmi dobře známo, zejména díky jeho práci na projektu Anhedonia. Inteligentní elektronika s promyšlenými rytmickými vzorci a prostorným ambientem zaujala už na první nahrávce „Destructive Forces“, která vyšla na zavedeném slovenském labelu Aliens production a v jejíchž šlépějích úspěšně pokračuje i novinka „Ontology“. Spojení Vojtěcha Smetany s vizualistou Lukášem Shivou dalo živému pojetí další, audiovizuální rozměr, který posluchače vtáhne do svých útrob.

Na afterparty návštěvníky hudebně obslouží DJové Cassiel a Fia5co svým alternativně elektronickým setem.

Nová Alternativa 2 – Stendeck (CH), Subheim (GR), Anhedonia + DJ Cassiel, DJ Fia5xo
20. března 2010 (20:00)
Klub XT3 (Rokycanova 29, Praha3)
Vstup: 290 ,- Kč (+ poplatky předprodej (Ticketstream)

 

Nová ALternativa II

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

no jsem teda zvědavá:-) na prvním ročníku jsme všechny slečny dostaly od kapely kytku a to se bude hooodně špatně překonávat.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.