Jeseníky rozduní dvoudenní porce industrialu

 

Šumperk Industrial FestivalIndustriál. Toto slovo se bude skloňovat 24. -25. dubna 2009 v Šumperku ve všech pádech. Právě poslední víkend v dubnu se podhůří Jeseníků stane středem tohoto hudebního žánru u nás.  Uskuteční se zde první ročník mezinárodního Šumperského industriálního festivalu. Jde o naprosto ojedinělou událost pro Šumperk s mezinárodním významem.







Akce se bude těšit širokému zájmu zasvěcených kulturních expertů i laiků, kteří za kvalitní podívanou a poslechem neváhají překonávat i nemalé vzdálenosti. Svědčí o tom již nyní nesčetné ohlasy příznivců, kterých se do Šumperka chystá ze všech koutů ČR i ze zahraničí velká spousta. Myšlenka uspořádání tohoto festivalu vznikla v hlavách členů šumperské industriální skupiny Akimbo.

Co je to vlastně industriál? Industriální hudba, popř. industriální kultura je velmi specifický žánr. Tento moderní směr se začal v Evropě ve větší míře etablovat v druhé polovině minulého století a v současnosti již dávno nepatří jen mezi okrajové proudy kulturního spektra. Díky obrovské neustávající dynamice svého vývoje, kreativitě umělců, hlásících se k tomuto směru, a širokému záběru a vlivu v nejrůznějších oblastech a formách umění, si vydobyl své neopomenutelné místo ve společenské kulturní paletě a stal se jeho neodmyslitelnou součástí.

Cílem této přehlídky je nabídnout kulturním fajnšmekrům, ale i široké veřejnosti nejen našeho města něco nového a v každém směru zajímavého v oblasti současné kultury. Živá vystoupení jednotlivých uskupení spočívají většinou v prezentaci vlastní hudební i nehudební tvorby doprovázené velkoplošnou videoprojekcí, baletními výstupy a jinými doprovodnými prvky. Performance neponechávají v netečnosti ani příznivce jiných žánrů, pokud hledají v hudbě a kultuře obecně něco víc, než jen bezduchou spotřební kulisu. Organizátoři chtějí pomoci vydobýt industriální hudbě (na rozdíl od okolních zemí u nás neprávem často opomíjenému žánru) důstojnější místo na českém kulturním poli.

Ambassador_21

Ambassador 21


Mottem festivalu je představení industriální hudby v jejím co možná nejširším rozsahu a pestrosti v našem městě v průběhu dvou večerů. Zárukou kvality pořádaného festivalu jsou bezesporu vybraní účinkující. V první řadě dvě největší hvězdy festivalu. Tou hlavní je běloruské seskupení Ambassador 21, koncertující a vydávající po celé Evropě i v zámoří, které premiérově vystoupí v České republice právě v Šumperku a Praze. Tou druhou je zřejmě nejpopulárnější polská industriální formace Job karma, jejíž  členové již před lety založili tradici Wroclavského industriální festivalu. Slovenští Einleitungszeit s fascinujícím pódiovým vystoupením plným ohňů, jisker a kybernetického baletu v podání pražské baletní jednotky Sangredans, již kultovní jihlavský Tábor Radosti, polští Compulsive Shopping Disorder, chomutovský Kotel #26, který zase stojí za pořádáním Chomutovského industriálního festivalu, dále pak pravidelně v zahraničí vydávající pražský Seismic Wave Factory, plzeňský nadějný K-LXM a v neposlední řadě domácí šumperští Akimbo a Tainted. Na afterparty se můžeme těšit kromě našich také na DJs z Běloruska, Polska a Slovenska.

Díky Šumperskému industriálnímu festivalu se Šumperk zařadí mezi renomované a mezinárodně uznávané hostitele industriálních festivalů, které se pyšní dlouholetou tradicí. Pražský industriální festival, Chomutovský industriální festival a zejména Wroclawský industriální festival patří ve svých městech mezi vyhlášené kulturní svátky. Tyto festivaly jsou pořádány již několik let s velkou diváckou návštěvností a staly se prestižní záležitostí pro účinkující skupiny. Věřme, že se první ročník vydaří a že pořádáním Šumperského industriálního festivalu bude vytvořena platforma pro setkávání netradičních, ale zároveň vysoce kvalitních kulturních projektů s kulturně vyspělými příznivci, o které v Šumperku jistě není nouze a položen základní kámen tradice pro pořádání festivalu i v dalších letech.

Einleitungszeit_sangredans

Einleitungszeit

O vysoké prestiži festivalu vypovídá mimo jiné i fakt, že hlavní grafický motiv festivalu byl navržen akademickým malířem Lubomírem Bartošem.

Jedním z vrcholů festivalu bude jistě vystoupení pořádající šumperské formace Akimbo. Skupinu založili její 3 členové H R A v roce 1992. Po několikaletém působení na české klubové scéně projekt usnul, aby byl jejími zakladateli a původními členy v roce 2006 vzkříšen. Mnozí z vás si jistě pamatují na návrat skupiny po 14 letech na podia v roce 2007, který se odehrál v domovském městě Akimba v Šumperku a o kterém jsme tehdy obšírně informovali. Co se od té doby změnilo? Skupina za využití nových technologií přemixovala některé staré skladby a vytvořila jejich zbrusu nový sound, přidala nové skladby a připravila zbrusu nový koncertní program, který si odbyl předpremiéru koncem minulého roku v Chomutově. Nyní Akimbo rozjíždí turné, které zahájí společným koncertem právě s hlavní hvězdou festivalu Ambassador 21 22.4. v Praze, připraveno je již nyní 7 koncertů u nás i v zahraničí a další jsou v jednání. Celý rok také Akimbo pracovalo na vydání svého debutového alba "Ein Tanz mit dem Tod", které hodlá křtít právě na Šumperském industriálním festivalu.

Zveme tedy touto cestou širokou veřejnost k návštěvě festivalu. Na své si přijdou nejen fanoušci industriální hudby, ale i ostatní návštěvníci této velkolepé podívané.

Šumperský Industriální Festival - Ambassador 21 (BY), Job Karma (PL), Einleitungszeit w. Sangredans (SK/CZ), Tábor Radosti (CZ), Seismic Wave Factory (CZ), Akimbo (CZ), Kotel 26 (CZ), K-LXM (CZ), Tainted (CZ), Compulsive Shopping Disorder (PL)
24. - 25. dubna 2009 (19:00)
Šumperk, Music Bar Kotelna (Šumavská 43)
Vstup: 150,- Kč na oba dny

sumperk_industrial_festival09800

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

tak to je něco!v Šumperku bych to vůbec nečekal!
narez :evil: :evil: skoda ze pro mne daleko momentalne :s :s
Je to sice daleko, ale když tak vidím ta jména a tu cenu...jedu.
No, můžu říct že akce byla opravdu perfektní a kdo tam nebyl o hodně přišel... :-)
Rozhodně se vyplatilo zajet, Job Karma suverénně nejlepší audio-vizuální performance, co jsem kdy viděl, velice příjemně překvapil dobrý zvuk a dobré pivo, skvělá akce! btw. pokud někdo máte fotky, tak prosím linkujte, hlavně by mě zajímala Natasha z Ambassadoru a ještě Einleitungszeit! :-)
Muzzug nelenil a tak by měly být fotografie a snad i report v průběhu týdne k vidění na CzS ;-)
Tak hergot co bude s tím reportem? (aspoň fotky pls :!:-)
:lol: Okay, okay, pracujeme na tom, Muzzug bohužel prozatím dodal jenom fotky - výběr cca osmdesáti jsme umístili do naší galérky, pro nadšence máme přichystaný celý balíček 1500 fotek, které Muzzug nafotil - má to dohromady asi 80 MB a najdete to na adrese http://pub.sanctuary.cz/sumperk_industrial_czs_muzzug.rar tak zatím aspoň tak :-)
Ezechiel: díky! Jinak u toho odkazu je nutno u muzzuga odstranit tu pomlčku, koukám :idea:
StochastikoS: Pravdu máš, dostala se tam asi nějakým nedopatřením, protože jsem ten link kopíroval přímo, ale hlavněžě se k nim jde dostat, tak dík za upozornění ;-)
Ezechiel: Není zač. Btw. mohl bys, prosím, kontaktovat Muzzuga a zeptat se ho, jestli někdo nemá videozáznam (klidně i z mobilu) vystoupení Einleitungszeit? IMHO jedno z nejlepších, co jsem zatím viděl! (viz skvělé fotky :evil:-)
StochastikoS: Jasně, dotaz poslán, tak uvidíme, co z Muzzuga vypadne. Ale souhlas, už podle fotek to musela být super akce, u mne přichází druhá vlna lítosti, že jsem to prokoučoval, zvlášť když spoustu těch formací mám fakt rád, a Job Karmu zas tak často nevídám :dry: Nu, tak příště B)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.