Návrat legendárních vidlí

 

Project PitchforkJe to až k nevíře, ale naposledy hráli Project Pitchfork v Čechách téměř přesně před dvanácti lety v pražském Paláci Akropolis. To se psal rok 1997 a Peter Spilles, Dirk Scheuber a spol. stále šplhali po žebříku popularity vzhůru.






Místo upřímně jednoduchého tříčlenného vyplašeného komba, které jsme potkali na jejich prvním koncertu v legendárním Bunkru v Lodecké ulici, tenkrát stála na pódiu sebevědomá skupina posilněná o živé bicí a kytaru a míchala tradiční elektronický mix EBM spolu darkwave popem a rockovými elementy. To byla také labutí píseň temné scény v Čechách a klid byl na dalších pár let jen tu a tam narušena sporadickými koncerty zahraničních hvězd.

Darkwave gotická renesance, kterou zažíváme v posledních letech, přináší po letech jedinečnou možnost seznámit se hrdiny, kteří buď stáli přímo u zrodu subžánrů (Skinny Puppy, The Sisters Of Mercy, Nitzer Ebb, Die Krupps, Front 242,…) nebo alespoň s kapelami, které měly kruciální vliv na směřování vývoje scény v globálním hledisku. A sem samozřejmě Project Pitchfork zařadit musíme. Bez jejich hluboké brázdy, která zasahovala od harsh elektroniky (první album, ale i hit Steelrose), přes melodickou EBM klasiku (Lam-'brasAlpha Omega) až k stadiónovému dark popu (Eon:Eon a dále)

„Vidle“ přijíždí do Prahy s čerstvou deskou Dream, Tiresias! s níž ohlásili návrat do zlatých 90. let (asi nejblíže vynikajícímu albu Alpha Omega). To je dobré rozhodnutí, neboť, ruku na srdce, poslední dvě desky Inferno a Kaskade byly jen matným odleskem jejich původní síly. A podle reakcí ze všech možných stran to vypadá, že dobrá věc se zadařila. Deska sbírá velmi pozitivní hodnocení a fanoušci vzali vydání singlu i alba útokem. Před námi je tedy koncert, který může celý hype podtrhnout nebo naopak popřít.

Pokud se podíváme na playlist z koncertů, které v rámci šňůry „Live: Club Attack 2009“ už proběhly, pak vidíme, že kapela krom čtyř kousků z novinky míří v playlistu více než z poloviny do 90. let, kde dokonce vytahuje takové trvalky, jakými jsou Killing Nature Killing Animals z 18 let starého debutu Dhyani nebo tibetsky ovoněnou Lam-'bras ze stejnojmenného alba. K tomu přidejme největší hitovky z následujících alb, dokonce tři zářezy z už vzpomínaného Alpha Omega a mírně diskutabilní čtyři ukázky z Daimonion, dodnes prodejně nejúspěšnějšího alba formace. Inferno a Kaskade je potichu vynecháno.

Domácí publikum vždy Project Pitchfork rozumělo a předprodejní smršť naznačuje, že ve středu nás s pravděpodobností čeká večírek, o kterém se bude mluvit. Doufejme, že pouze v dobrém. Držme kapele palce, aby namíchala v nevyzpytatelném Lucerna Music Baru optimální sound (spíš vzor Front 242 než koule typu Ladytron). O dobré nažhavení případně afterpárty se budou snažit DJ’s CZ Sanctuary a Depressive Disorder v kratším, o to údernějším setu.

Stay dark! Panta rhei!

Project Pitchfork (DE) + Depressive Disorder (CZ)
8. dubna 2009
Praha, Lucerna Music Bar (Vodičkova 36)
Vstup: 495,- Kč (předprodej)

Project Pitchfork

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Paaaaaaaaaaaaaaarty :evil:
nejde udělat něco s tím aby už nebyl dnešek ale rovnou zítřek ? :-) <br />už dlouho jsem se na nic tak netěšila.<br />Spojení DD a PP co víc můžem chtít ...<br />když to bude tak parádní jako před týdnem u sousedů podoby k Ladytron se bát určo nemusíme... :cheer: :cheer: :cheer:
Už dneskaaaa a já sem bez hlasu. :dry: :sad:
Souxsie, tak to se určitě máme na co těšit:-)<br /><br />Luci Cat: A Ty ses chystala zpívat, nebo tak něco? :-)
Mluvit! :D <br />Ale jsem ráda,že sem na ně jela do toho Görlitzu, Lucerna mi vůbec nevyhovovala, zvuk nic moc, Spilles byl evidentně unavený a zajímalo by mne, který idioty tam napadlo házet na pódium a do vzduchu ty piva. :sad: <br /><br />P.S. Už se těším na zelený šátek :D :woohoo:
Project Pitchfork včera rozhodně nezklamali. Kapelu a její koncert jsem si vážně užil, však jsou také již 16 let moje srdeční záležitost. <br /><br />Z čeho jsem byl rozčarovaný, byl jednak zvuk. Oproti Front 242 se LMB dost pohoršil. Druhá věc byla atmosféra a publikum vůbec. Chvílemi jsem si připadal jak na srazu fotoamatérů. Nic proti tomu, když si někdo udělá pár fotek na památku na mobil, ale k čemu je někomu fotka typu "P. Spilles 1000x jinak ale vlastně pořád stejně", to vážně nevím. Zbytek byl hlavně ze začátku pouze stojící a zírající dav jako při návštěvě obrazové galerie.<br /><br />Jsem tedy rád, že jsem je viděl už v listopadu na "jatkách" v Drážďanech. Tam to bylo "absolutní". Super zvuk, super atmosféra, a hráli asi ještě o půl hodiny déle. <br /><br />Ale možná jsem zmlsaný koncerty u soudruhů v NDR, kde je zvuk jak břitva a lidé většinou od prvních tónů "totální KLANGE ". <br /><br />Takže PP jako vždy výborní, zbytek akce s výhradami.
Project Pitchfork předevčírem rozhodně nezklamali. Kapelu a její koncert jsem si vážně užil, však jsou také již 16 let moje srdeční záležitost. <br /><br />Z čeho jsem byl rozčarovaný, byl jednak zvuk. Oproti Front 242 se LMB dost pohoršil. Druhá věc byla atmosféra a publikum vůbec. Chvílemi jsem si připadal jak na srazu fotoamatérů. Nic proti tomu, když si někdo udělá pár fotek na památku na mobil, ale k čemu je někomu fotka typu "P. Spilles 1000x jinak ale vlastně pořád stejně", to vážně nevím. Zbytek byl hlavně ze začátku pouze stojící a zírající dav jako při návštěvě obrazové galerie.<br /><br />Jsem tedy rád, že jsem je viděl už v listopadu na "jatkách" v Drážďanech. Tam to bylo "absolutní". Super zvuk, super atmosféra, a hráli asi ještě o půl hodiny déle. <br /><br />Ale možná jsem zmlsaný koncerty u soudruhů v NDR, kde je zvuk jak břitva a lidé většinou od prvních tónů "totální KLANGE ". <br /><br />Takže PP jako vždy výborní, zbytek akce s výhradami.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.