Goth Help Us

Goth Help Us logoJeden zajímavý převzatý článek, ve kterém můžete najít pár námětů k zamyšlení…








 

Autor originálu: Doctor Raven
Fotky: Photo Courtesy Rebecca Hohm

Jedním z největších problémů, se kterými se goths neustále potýkají, jsou nevymýtitelné předsudky, kterými je tato subkultura a životní styl neustále škatulkována. Dlouhá léta pokusů o vzdělávání lidí mimo komunitu přinesla své ovoce jen částečně, a pouze u nemnoha přemýšlivých jedinců se podařilo strhnout zeď pověr, která byla kolem scény vystavěna (především kvůli odlišné estetice goths). Již od raných let se gotické hnutí setkává s neutuchající vlnou klamu a nesmyslů, podle kterých jsou goths jako pokračovatelé punkového způsobu života „líní a násilničtí“. Odtud pokračovala média ve vykreslování archetypu „typický goth“ k obrazu opomíjeného, izolovaného podivína, psychicky zlomitelného jakoukoliv životní drobností, který své problémy řeší destrukcí sama sebe. Proto bylo logickou otázkou mnoha goths: „Dá se v naší komunitě nalézt něco pozitivního i pro ostatní? Něco, co by vylepšilo obraz celé subkultury?“.

Odpověď zní „ano“. Alespoň část subkultury pochopila nutnost konat a stala se činnou v humanitárních oblastech, a to i navzdory množství negativních článků, varujících před „gothic rockovou hrozbou“. Reportéři totiž vždy rychle přispěchají s nějakým „senzačním“ článkem, popisujícím mysteriózní undergroundovou scénu a temnou komunitu tak, aby nebylo nejmenší pochybnosti, že z ní nikdy nevzešlo nic dobrého. A přitom goths na těch úplně malinkých místních scénách již nesčetněkrát organizovali a podporovali různé humanitární akce – darování krve, pravidelné kontroly čistoty a úklid odhozených odpadků na oblíbených hřbitovech, sbírky hraček pro smrtelně nemocné děti, apod. Dokonce i během přestavby téměř zničeného New Orleans se místní gohts propojili se svými kolegy z okolních měst a dali dohromady nepočetnou, ale odhodlanou skupinku pracovníků, která podala zdevastovanému, kdysi krásnému městu pomocnou ruku.

Skrze umění, společenský aktivismus a charitu se tak někteří příslušníci gotické kultury snažili ukázat světu, že lze být revolucionářem i bez ničení. Že tato komunita je schopná vytvořit něco ojedinělého a oživit často opomíjené ideály humanity minulých dob, které jsou v moderní éře nedostatkovým zbožím. Na každého Kimveera Gilla (nechvalně známý pětadvacetiletý střelec, který při svém útoku v kanadské Dawson College zranil 19 lidí, 1 dívku zastřelil a přímo na místě spáchal sebevraždu střelbou do hlavy. Gill se na svém VampireFreaks.com profilu otevřeně vyznával ke své lásce ke gotické subkultuře, ačkoliv ve výčtu oblíbených kapel neměl příliš mnoho souvisejících skupin, převažoval heavy/death/black/sympho metal a rockové kapely - pozn. Ezechiel) připadá víc než tisícovka lidí, kteří se snaží udělat něco dobrého, ačkoliv donedávna nešlo o aktivity ve velkém měřítku.

Situace se změnila před pár lety, kdy byla založena organizace, mající za cíl sdružovat goths, ochotné podílet se na dobrovolných akcích. Zakladatelka „Goth Help Us International“ Rebecca Hohm, ji popisuje jako „organizaci podporující humanitární akce se snahou změnit postoj okolního světa ke gotické kultuře“. Hlavním záměrem bylo propojit skupiny goths v jednotlivých městech a státech s dalšími skupinami, které mají zájem zbavit gotickou subkulturu mýtů, a ukázat jí v lepším světle.

V době svého založení, 1. dubna 2006, měla „Goth Help Us“ pouhé tři členy, ale internetová a undergroundová komunikace dala v nedlouhé době vzniknout komunitě čítající 27 různých poboček v sedmi zemích světa, sdružujících více než 4000 členů. Pobočky byly rozděleny podle regionů, a spolupracovaly s místními charitativními a humanitárními organizacemi. Vzhledem k tomu, že byly k americkým přidány i pobočky v Birminghamu, Londýně, Sydney, Tokiu, Holandsku, Španělsku a Francii, přijala organizace prodloužený název „Goth Help Us International“, a úspěšně pokračovala ve své expanzi. Reakce gotické komunity však byly zpočátku smíšené – mnoho lidí bylo přesvědčeno, že „Goth Help Us“ je jen dalším z pokusů spojit goths a punkery v jednu obrovskou supersubkulturu.

Stejně, jako je tomu zvykem u příslušníků gotické subkultury samotných, staví „Goth Help Us“ především na svrchovaném ideálu mírumilovného soužití jedince se všemi náboženstvími a etniky. Proto i mezi dobrovolníky z „Goth Help Us“ najdete křesťany, bahá’í, buddhisty, mormony, pohany a dokonce i satanisty. Všichni členové této komunity se snaží pomocí ostatním, sbírají a opětovně skládají zlomené a zapomenuté kousky společnosti dohromady, a tím dokazují, že goths nejsou násilničtí sociopaté. Ačkoliv odhady nejprve nebyly příliš optimistické, média si „Goth Help Us International“ povšimla a hodnotí její výsledky velmi pozitivně. Díky tomu se tak dřívější „násilničtí outsideři“ začali objevovat ve sdělovacích prostředcích bez šokujících, nebo ironizujících komentářů.

GHU People


Mezi organizace, s nimiž „Goth Help Us International“ spolupracovala, patří Armáda spásy, The Humane Society, Habitat for Humanity, Červený kříž, a další. Mezi nejčastější aktivity dobrovolníků patřilo:

  • řízení auta v programu Need-A-Goth pro lidi pod vlivem (drog, nebo alkoholu)
  • doprava a asistence starším osobám truchlícím na hřbitovech
  • servírování jídla v útulcích pro bezdomovce
  • darování krve
  • sbírky hraček
  • úklidy hřbitovů a pláží
  • uklízení bytů a domů postižených lidí
  • péče o zvířata - venčení a cvičení opuštěných zvířat, příprava jídla v útulcích, protesty proti krutosti na zvířatech


Zakladatelka organizace, Rebecca Holm, působila také jako dobrovolník v krizových centrech pomoci znásilněným a v krizových centrech pro prevenci sebevražd, kde pomáhala těm nejzraněnějším. Výčet možných aktivit roste, stejně jako rostly nové pobočky organizace a nové myšlenky, které spolu s fungováním „Goth Help Us International“ přicházely.

Nikoho asi nepřekvapí, že velké množství kapel a umělců vyjádřilo svůj přímý zájem na podpoře této idey, a samo se zapojilo do jejích aktivit - většinou v podobě benefičních akcí, na kterých vystupují bez nároku na honorář. Rostoucí pozornost médií přitahovala k projektu i čím dál větší jména scény, hlásící se k podpoře „Goth Help Us“ (organizační i finanční spolupodílnictví pořadatelů a kapel je v tomto případě přirozeným výsledkem).

Pokud jste někdy měli potřebu udělat ve světě něco dobrého, organizace typu „Goth Help Us“ je určitě jednou z aktivních možností - ať už patříte mezi goths, nebo nikoliv.

GHU People


Doslov Ezechiel


Jak už to s ušlechtilými myšlenkami bývá, jen málokdy se dožijí dlouhého věku, pokud nejsou trpělivě udržovány a vedeny k dalšímu rozkvětu. To bohužel dokládá i případ organizace „Goth Help Us International“, jejíž hlavní stránky, stejně jako MySpace profil, jsou zrušeny a z náhodných zmínek po internetu se dá vytušit, že její činnost byla zcela zastavena. Přesto i nadále existují roztříštěné frakce, potomci poboček GHUI, kteří se snaží v původních odkazech pokračovat na vlastní pěst.

Na závěr tak vyvstává celá řada otázek – je myšlenka „Goth Help Us“ jen utopistickým dobrým úmyslem bez možnosti dlouhodobého udržení, nebo naopak? Existuje dostatek lidí, pro které je gotická subkultura takovou součástí života, aby pro ni byli ochotní udělat i nějakou práci? Nebo je celá scéna pro většinu současných goths spíše neokoukanou zábavou, příležitostí pro víkendové party, která se dá kdykoliv vyměnit za něco jiného? Měla by myšlenka „Goth Help Us International“ šanci přežít tady u nás, v České republice? Co myslíte vy…?

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

to je zajimavy clanek i myslenka se me libi ale u nas by to nemelo sanci kdys vidim co nekdy dochazi na party :unsure: ale kdyby jste nejakou takovou akci poradaly tak by jsem se mozna nechala premluvit :P :cheer:
taky si myslím,že je to zajímavý článek i myšlenka....a zda-li by to u nás bylo možné ? no dokud se to nezkusí,kdo ví ;-) já bych do toho určitě šla :cheer:
Myslim, ze pokud se na nasi scene bude vyskytovat cim dal tim vic jedincu, kteri se na parties budou opilecky obnazovat a "jeste lepe" hajlovat na podiu, mame skutecne co ocistovat :D
[quote name="Paesant"]Myslim, ze pokud se na nasi scene bude vyskytovat cim dal tim vic jedincu, kteri se na parties budou opilecky obnazovat a &#34;jeste lepe&#34; hajlovat na podiu, mame skutecne co ocistovat :D[/quote]<br /><br />Tyhle lidi taky vůbec nezajímá muzika ani scéna. Jen si ještě myslej, bůhvíjak nejsou zajímaví...
Něco podobnýho děláme občas když jsme s více lidma na tréningu, místa kde trénujem a je ot tam zasviněný čistíme třeba vyšehrad pak vypadá mnohem líp :-)
Opravdu moc zajímavá myšlenka :cheer: akorát si nejsem jistý možností jejího trvání i v ČR. Ale zas na druhou stranu, červený kříž taky fujnguje už dost dlouho, tak bych tu myšlenku úplně nezatracoval.
Podle mě není třeba zakládat nové organizace, jen nutně proto, aby měli v náznu goth, ale když bude dost lidí vyskytujících se v již existujících organizací, taky to bude vidět. Uvidí to ty, kteří tam sou a ti kterým pomáhají. To sice bude trvat dýl než si toho někdo všimne, ale zase nehrozí to že se ta organizace rozpadne. :idea: A kdyby byla vůle veřejnosti změnit na nás názor tak by to udělali dávno, ale pořád je třeba na někoho ukázat. :dry: Otázka proto je: změní se někdy pohled lidí na goth? nebo sme na vrcholu co se týče lidí schopných nás tolerovat?
Povedený článek i doslov. Otázka tolerance je dost složitá. Jsou lidé, co goths tolerují, ale těch, co je tolerovat nechtějí je bohužel více...a každý s tím má určitě své zkušenosti. Člověk nemusí "hajlovat na pódiu" aby si o něm lidé mysleli, že je nácek. Mně osobně tak lidi nadávají pořád, než se dozvědí mé názory(ale ty bohužel nelze vyčíst z oblečení nikomu) a je docela smutné, že k tomu, aby si lidé učinili o někom takový obrázek stačí černé okované boty. Paradoxem je, že mého přítele nedávno v hospodě málem zmlátil nácek, protože uviděl na jeho krku viset "židovskou hvězdu" (my normální lidé víme, že jde o pentagram, ale vysvětlete to ožralému nacistovi...) <br />A teď se dostávám k jádru problému, inteligentní lidé pochopí a tolerují aniž by jim to někdo musel vysvětlovat. A těm neintelegentním je to vysvětlování zbytečné...Proto je myslím velice neužitečné, když bude někdo zakládat humanitární organizace jen aby změnil názor obyčejných lidí na goths. Takové organizace by se měly zakládat jen když chce dotyčný opravdu nezištně pomoci druhému...
A těm neintelegentním je to vysvětlování zbytečné...Proto je myslím velice neužitečné, když bude někdo zakládat humanitární organizace jen aby změnil názor obyčejných lidí na goths. Takové organizace by se měly zakládat jen když chce dotyčný opravdu nezištně pomoci druhému...
zajímavý nápad, jen si fakt nejsem jistá kolik lidí se na to chytí...přece jen jsme líní...pokud by se jednalo o něco v mém okolí tak nemám problém se přidat, ale jsem tu docela izolovaná. Aspoň už nebudem za ty "blbé satanisty". Zkusit by se to mohlo, proč ne...
me osobně je jedno co si o subkultuře lidi myslí..přikláním se k názoru, že není potřeba zakládat další organizace..je jich už mnoho a jestli někdo opravdu chce pomáhat, najde si lépe organizovanou skupinu lidí. když si třeba vezmu kolik metaláků znám od greenpeace. i goth by se tam jistě našel. organizace typu goth help us int. nemají moc dlouhou budoucnost, když ani mezi sebou v subklutuře se nedokážou často respektovat.. a vůbec celý tenhle koncept mi přijde spíše sebestředný.. můj závěr je, že když chce jedinec pomoct, at už darováním krve, nebo jakoukoliv asistencí, musí tomu věnovat celého člověka a ne jen proto, aby ukázal jak moc jeho subkultura je úžasná. <br />ale kdyby se objevila jednorázová akce typu uklidíme les (nebo cokoliv jiného), můžete se mnou počítat
[quote name="děfka"]me osobně je jedno co si o subkultuře lidi myslí..přikláním se k názoru, že není potřeba zakládat další organizace..je jich už mnoho a jestli někdo opravdu chce pomáhat, najde si lépe organizovanou skupinu lidí. když si třeba vezmu kolik metaláků znám od greenpeace. i goth by se tam jistě našel. organizace typu goth help us int. nemají moc dlouhou budoucnost, když ani mezi sebou v subklutuře se nedokážou často respektovat.. a vůbec celý tenhle koncept mi přijde spíše sebestředný.. můj závěr je, že když chce jedinec pomoct, at už darováním krve, nebo jakoukoliv asistencí, musí tomu věnovat celého člověka a ne jen proto, aby ukázal jak moc jeho subkultura je úžasná. <br />ale kdyby se objevila jednorázová akce typu uklidíme les (nebo cokoliv jiného), můžete se mnou počítat[/quote]<br />Ja navrhuju akci Uklidime Samuv byt, to je stejny jako uklizet les o nekolika desitkach hektaru :D
Jsem pro kazdou dobrou vec, jen ty lidi na to chybej :sad: Jednou budu pracovat v nejake charitativni organizaci tak jako tak, nemuzu vystat jak je toho u nas malo. Pomahat druhy je to nejvetsi dobro.
Ja bych treba zalozila organizaci na podporu lidi, ktery se nekdo zabil, at uz sam nebo pri nehode. Tohle se stalo hodne lidem co jsem znala, a ty rodice se z toho dlouho vzpamatovavali. Neni nic horsiho...
Tarake: Jo, to máš pravdu, potřebnejch je dost a dost, a obávám se, že jich vždycky bude víc, než lidí ochotnejch pomoci...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.