19.1.09: Industriální stopy letos povedou nejméně do sedmi měst

Koncentrovaný a mnohovrstevnatý program nabídne letošní, v pořadí již páté bienále Industriální stopy. V týdnu od 8. do 14. října 2009 proběhne v hlavním centru Bienále, v pražském Ekotechnickém museu (bývalá čistírna odpadních vod), jednodenní odborná konference věnovaná průmyslovým technologiím. I na dalších místech v Praze se uskuteční výstavy a zároveň košatý program performing arts, o nějž se postarají pořadatelé zavedeného festivalu 4+4 dny v pohybu.

„Oproti poslednímu ročníku 2007, kdy jsme do Česka přivedli největší kapacity průmyslové archeologie, budeme letos méně akademičtí. Společně s organizátory z dalších měst se chceme zaměřit na konkrétní příklady konverze industriální architektury i ukázky možností využití těchto objektů, které bohužel nadále mizí před očima,“ konstatuje Benjamin Fragner z Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT (zkráceně VCPD), jež je společně s Kolegiem pro technické památky ČKAIT & ČSSI a Národním památkovým ústavem zakladatelem a úspěšným pořadatelem bienále Industriální stopy.

Ing. Svatopluk Zídek z Kolegia pro technické památky, jeden z průkopníků ochrany průmyslové architektury v České republice, považuje za největší úspěch Bienále rozšíření do dalších měst, a to i mimo tradiční partnery akce. „Kromě Prahy, Kladna a Ostravy pracujeme na programu v Ústí nad Labem, na Jablonecku a Liberecku, ve Zlíně a v Žatci. Je možné, že počet míst se ještě rozroste,“ říká Svatopluk Zídek. Veškeré programové detaily budou průběžně zveřejňovány na www.industrialnistopy.cz. 5. Bienále se koná za přímé finanční podpory Mezinárodního Visegradského fondu (IVF).

Pořadatelé Industriálních stop už nyní mohou oznámit několik programových tipů. Patří k nim například pokračování nesmírně úspěšné publikační řady Industriálních průvodců. Po Praze a Libereckém kraji renomovaní autoři z VCPD zmapovali dochované, přestavěné i stržené průmyslové objekty v ústeckém regionu. Fakty i obrazovým materiálem naplněná kniha si uchovává charakter praktického průvodce. „Loňský zápis Plzeňského Prazdroje jako tzv. kotevního bodu evropských cest průmyslového dědictví ukázal, že industriál, technologie nevyjímaje, je nosným prvkem v marketingu cestovního ruchu,“ vysvětluje Benjamin Fragner.

Známé je rovněž téma jednodenní konference v Ekotechnickém museu. Zástupci vybraných fakult ČVUT a Národního technického muzea budou diskutovat o technologiích, strojích a dalších nedílných a nezřídka přehlížených součástech průmyslových staveb. Stejně jako konference v předchozích letech bude i tato otevřena pro nejširší veřejnost, a to do vyčerpání kapacity sálu.

K velice oblíbené nabídce Industriálních stop, které v roce 2007 přilákaly na 26 tisíc návštěvníků, patří kulturní a společenské akce v autentických prostorách industriálních staveb. Letos se publikum může těšit například na vizuálně atraktivní a interaktivní projekty v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu. Výmluvný název pak ponese výstava „Co jsme si zbořili“, na které VCPD přiblíží nenávratně ztracené skvosty průmyslové architektury v posledních deseti letech. Výstavu doplní přednášky a exkurse.

„Výstavy patří k tradičním formátům Industriálních stop. Na jedné z nich se budou i letos podílet studenti pražské ČVUT i brněnské VUT. Za jiným výstavním projektem, zaměřeným na průmyslové stavby na Praze 4 stojí fotograf Pavel Frič, jehož fotografie doplní poezie Davida Vávry. Výstavu plánujeme umístit do Podolské vodárny,“ odhaluje první program pražské části Bienále Benjamin Fragner. Například v Ostravě jsou v přípravě už názvy lákavé projekty Cesty energie a Industrial Life.

 Bienále Industriální stopy pořádají Výzkumné centrum průmyslového dědictví ČVUT a Kolegium pro technické památky ČKAIT & ČSSI, Národní památkový ústav ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS a Národním technickým muzeem.

 

lagerhausgenosseschaft aussig_usti_nad_labem_m

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak jsem zvědavá !!
Budova vypadá moc hezky...:-)
Opravdu, nádherná budova :woohoo:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.