Rozhovor s DJ Totentanz

Kdo je americká DJ Totentanz, která bude na páteční lodní party v rámci Prague Gothic Treffen roztáčet kotouče? Trochu jsme jí vyzpovídali, abyste si udělali obrázek...


SANCTUARY.CZ: AHOJ TOTENTANZ, MOHLA BYS NÁM PROSÍM NA ZAČÁTEK ŘÍCT NĚCO MÁLO O SOBĚ? JAK SES DOSTALA K TÉHLE HUDBĚ, K DJINGU A PODOBNĚ?

Totentanz: Ahoj, já jsem Totentanz, ale ve skutečnosti se jmenuju Ilyssa. Gotickou a industriální hudbu jsem objevila už jako mladý teenager, poprvé jsem byla v klubu když mi bylo 16. Vždycky jsem se kolem toho nějak motala. V současnosti ale upřímně nemůžu říct, že bych se považovala za „gotika“ čistě proto, že je to příliš omezující pojem. Ale vášeň pro temnou hudbu se mnou cloumá tak dlouho, kam až moje paměť sahá.

Moje DJská cesta začala když mi bylo 18. Tehdy dal místní alternativní klub možnost novým DJům hrát v jedné malé boční místnosti a já se rozhodla do toho jít, protože existovalo tolik kapel, které jsem milovala a které prostě nikdo nepouštěl. Řekla jsem si, že by mohla být zábava se o ně podělit, i když jsem čekala, že to udělám tak jednou nebo dvakrát a bude to. O patnáct let později jsem pořád tady a měla jsem veliké štěstí, protože mi DJování pomohlo dostat se na místa, o kterých jsem si nepomyslela, že je někdy neuvidím. A taky mne dala dohromady se spoustou lidí, kteří jsou mi teď nejblíž.

Měla bych ale také zmínit, že nepůsobím výhradně jenom na temné scéně. Samozřejmě moc ráda vystupuju na gotických a industriálních akcích, ale vždycky jsem milovala hard dance, takže také často hraju house, techno a taneční indie/darkwave. Není nijak neobvyklé, že mne jeden večer můžete vidět na gotické party, další den na rave nebo EDM večírku a další víkend s něčím úplně jiným. Baví mne hrát pro různá publika na různých scénách a pracovat s mnoha různými hudebními žánry. Můj styl hraní si pokaždé zachovává určitý temný feeling, ale vždycky jsem věřila, že temná hudba může pocházet z mnoha rozličných zdrojů. A já se je rozhodla přijmout všechny. 

DJ Totentanz


SANCTUARY.CZ: KDE TĚ TEDY TEĎ MŮŽEME VÍDAT? MÁŠ NĚJAKÉ PRAVIDELNÉ VEČÍRKY, KDE HRAJEŠ? 

Totentanz: Momentálně nejsem stálým DJem žádné konkrétní party. Nicméně ráda cestuju jak nejvíc to jde, abych mohla zahrát na různých klubech a festivalech. I když mi trochu chybí, že nejsem součástí nějaké pravidelné akce nebo že nemám něco vlastního, vždycky jsem raději byla takový ten „speciální host“. To mi totiž dává víc kreativity a možností dělat něco jiného.  Pokud se vám tedy bude líbit můj set na PGT, můžete mne znovu vidět v listopadu poblíž Prahy. Budu hrát před koncertem Nachtmahr ve Vídni a týden na to v Bratislavě.

SANCTUARY.CZ: JAKOU MUZIKU POSLOUCHÁŠ DOMA NEBO V PRÁCI? 

Totentanz: To se pořád mění! Hudba je mou největší vášní a navíc jsem sběratel desek, takže mám pořád z čeho vybírat. Poslouchám všechno od klasiky k popu, záleží na konkrétní náladě. Nejčastěji si ale asi pouštím dark wave, synthpop, black a death metal, witch house a filmové soundtracky. Mezi moje momentální oblíbence patří Chelsea Wolfe, Purity Ring, The Headless Horseman, Carpenter Brut, Mr. Kitty, Arkona a Dynfari. 

SANCTUARY.CZ: JAKÝ SONG JSI PODLE TEBE ZAHRÁLA ZA SVOU DJSKOU KARIÉRU NEJVÍCKRÁT?

Totentanz: To je vlastně hodně těžká otázka! Ale nějak mám pocit, že je to „Pong“ od Eisenfunk…

SANCTUARY.CZ: A TO PROTOŽE JE TO „SKLADBA TVÉHO SRDCE“, NEBO PROSTĚ PROTO, ŽE JE TO NEJČASTĚJŠÍ PŘÁNÍ POSLUCHAČŮ?

Totentanz: To je ROZHODNĚ časté přání a ne moje vlastní volba. A většinou se tomu pokouším vyhnout a přehodit tohle přání na jiného DJe, pokud to jde ;). Už jsem ten song slyšela tolikrát, že už ho asi nikdy nepotřebuju slyšet znova! Kluci z Eisenfunk jsou všichni strašně moc milí a mám ráda jejich ostatní skladby, ale „Pong“ už mám až po krk.
 

Eisenfunk – Pong


SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME NAŤUKLI TA PŘÁNÍ – JAKÝ BYL TEN NEJBIZARNĚJŠÍ POŽADAVEK, KTERÝ JSI OD TANEČNÍKU KDY DOSTALA?

Totentanz: Za těch 15 let DJingu mám pár bláznivých historek, které bych vám mohla říct! Uvedu tuhle odpověď tím, že se osobně raději nezaměřuji na přání fanoušků – čistě proto, že chci mít možnost dát svým posluchačům nějakou novou strhující zkušenost, která prostě nebude úplně to samé, co mohou dostat od jakéhokoliv jiného DJ na kterékoliv jiné akci. Nicméně je pro mne také důležité, aby se lidi bavili a byli šťastní, takže když mi řeknete o píseň a jste milí, udělám co můžu, pokud skladbu mám a nenaruší to dění na tanečním parketu. Naštěstí většina lidí, na které narazím, jsou vážně přátelští. Občas ale potkáš někoho, kdo není tak milý…

Čili asi nejbizarnější přání z davu, které jsem kdy dostala, nebylo ani o skladbě nebo kapele; byly to přímé instrukce jak mám dělat svou práci od jednoho z těch „ne až tak milých lidí“. Řekla mi: „Zahraj tu skladbu hned teď, od začátku do konce a nic s ní nedělej. Přestaň remixovat remixy“. I když mi lichotí, že si nejspíš myslela, že dělám s hudbou mnohem víc než ve skutečnosti dělám, způsob, jakým na mne tahle žena nastoupila byl nejvíc ze všeho urážlivý! S trochou laskavosti a respektu (jak od tanečníku, tak od Djů) nejdál dojdeš a vždycky je s nimi větší pravděpodobnost, že skladbu, kterou si chceš nechat zahrát, opravdu uslyšíš.

SANCTUARY.CZ: UŽ JSI TADY V ČESKÉ REPUBLICE HRÁLA? 

Totentanz: Ne, PGT bude moje poprvé! Měla jsem hrát na jedné pražské akci loni v létě, ale bohužel k tomu nedošlo kvůli organizačním problémům, které byly zcela mimo mou kontrolu. Nicméně alespoň jsem mohla strávit pár dnů v České republice a bylo to tu úžasné. Jsem nadšená, že se sem vrátím a ještě víc, že tentokrát můžu i zahrát!

DJ Totentanz


SANCTUARY.CZ: TO MY SE TAKY TĚŠÍME. CO VŮBEC OČEKÁVÁŠ OD PGT?

Totentanz: Především chci jako účinkující odvést ten nejlepší výkon, jakého jsem schopna, abych pomohla vytvořit party, o které se bude mluvit ještě dlouho poté. V hudbě, kterou hraju, je vždycky kus mého srdce a kus mne samotné a tím, že se o ně podělím s ostatními, doufám, že spolu dohromady vytvoříme úžasné zážitky. To je to, co na tom všem miluju nejvíc. Každá skladba může být pocitem nebo vzpomínkou a doufám, že každý, kdo dorazí na PGT, si s sebou nějakou tu vzpomínku odnese. A já toho můžu být součástí.

A taky se těším, že si udělám nové přátele a strávím čas s lidmi, kteří jsou už teď drazí mému srdci. Mám pár dobrých přátel, kteří žijí v Praze, a už se nemůžu dočkat, až je zase uvidím. A k tomu přijede na akci spousta mých přátel ze Slovenska. Už je to dlouho, co jsem je viděla, takže jsem vážně šťastná, že tam budou. 

SANCTUARY.CZ: SUPER. TAK JEŠTĚ POSLEDNÍ VĚC – TEĎ JE ŘADA NA TOBĚ. JESTLI CHCEŠ NĚCO ŘÍCT ČESKÉ GOTICKÉ SCÉNĚ A LIDEM, SE KTERÝMI SE POTKÁŠ NA DESÁTÉM PRAGUE GOTHIC TREFFEN, SMĚLE DO TOHO! 

Totentanz: Já chci jenom poděkovat za pozvání do vašeho překrásného města a že můžu být součástí letošního PGT! Už měsíc jsem nadšená, že se vrátím do Prahy a znamená pro mne hrozně moc, že můžu konečně zahrát pro své české fanoušky a kamarády. Moc se těším, až vás všechny potkám a prožijeme spolu úžasný víkend!

SANCTUARY.CZ:  DÍKY MOC A TĚŠÍME SE NA VIDĚNOU!

DJ Totentanz

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.