Nepřeslechněte!

Do neprobádaných hlubin temné hudební scény se opět ponořil Aladar, aby přinesl nějaký ten tip na čerstvé hudební zážitky!

Static Means

Static Means jsou přesně ten typ kapely, kvůli kterému jsem začal tuto sérii psát. Jejich prvotina – pětistopé demo vydané na kazetě a digitálně – bylo nahráno v prosinci 2013 a vydáno loni v březnu, avšak online fandom kapely aby člověk hledal pomalu investigatnvní novinařinou. V době psaní čítá pouhých 81 Likes na Facebooku a jenom 9(!!) posluchačů na Last.fm. R

ozhodně se ale nedá říct, že by si to kapela zasloužila. Tahle čtyřčlenná německá úderka za 20 minut vašeho času beze sporu stojí, zvlášť, pokud jste se ještě neseznámili se zvukem lipské (post-)punkové scény. Static Means už od prvních tónů "otvíráku" "Compromise" číší oním mixem punku, post-punku a no wave (nebo vlastně "wave-punku", jak si v Německu oblíbili říkat), který je pro lipské kapely tak typický – pokud znáte ranou tvorbu Monozid, budete tady jako doma. Pokud bych měl být nechutně sentimentální, popsal bych tvorbu Static Means jako soundtrack k bezesným nocím strávených v lipských squatech a ulicích, řinčícím mezi rychle mizejícími flaškami Club-Maté a levného piva.


 
Theurgist

Pokud na vás byly předchozí kapely v serii "málo goth", tohle by vás rozhodně mělo potěšit. V době, kdy se většina kapel rozhodla vpustit do pavučinami prolezlé scény trochu čerstvého denního světla a promíchat svůj zvuk hardcorovými, krautrockovými nebo anarchopunkovými vlivy (či se rovnou vrátit k oldschoolovému punku) si Theurgist připravili šest tracků čirého deathrockového soundu. Popravdě řečeno, ani si nejsem jistý, co přesně o téhle kapele napsat a neznít jako každý jiný článek pojednávající o deathrockových kapelách. Všechno, co byste od kapely tohoto žánru čekali je tu zastoupeno v dostatečné míře, zároveň se ale Theurgist rozhodně nesnaží jen křečovitě kopírovat Christian Death a spol., jako tolik jiných kapel před nimi.

Tak tedy jen ve zkratce: Čtyřčlenná banda z americké Philadelphie, která v roce 2013 nahrála a sama si vydala čtyřstopové demo "DeathBed" a o rok později šestistopové EP "All Of Them Lowly Creatures" (opět samovydáno). Obě alba jsou k dostání zadarmo na Bandcamp profilu kapely. A teď k těm méně příjemným faktům... minulé léto totiž od kapely odešla vokálistka Amaris Mortis a kapela se rozhodla místo – podle svých slov – nahrazování někoho nenahraditelného svojí činnost ukončit. A tak je jejich první EP i jejich labutí písní.
 

 
Antiguo Régimen

A klasika ještě jednou dokola. Jestli jste ten typ člověka, který odmítá přijmout, že 80. léta jsou už dávno za námi i se svým "trademarkovým" zvukem, tohle by vás mohlo potěšit. O Antiguo Régimen bohužel na internetu člověk moc informací nenajde – a to málo, co tam je, je španělsky. V takovém případě je psaní profilu kapely docela oříšek, snad si tedy vystačíme jenom s tím málem, co víme.

Antiguo Régimen jsou čtyři borci ze španělské Valencie, kteří svůj zvuk stylují podle chladného, metalického zvuku post-punkových/positive punkových kapel 80. let jako The Chameleons, Twisted Nerve, Deafear... však vy si určitě dokážete dosadit další jména sami. Prvotina kapely bylo třískladbové 7'' "La Formación De La Sombra", vydané labelem Burka For Everybody na začátku roku 2013, následované plnohodnotným LP "Política De Tierra Quemada" v dubnu 2014. Obě alba je možné koupit digitálně na Bandcampu kapely ("Política de tierra quemada" dokonce stojí jenom něco málo přes 100 korun!) a pokud máte raději vinyl, LP je k mání za 13 euro od již zmíněného labelu.

 

Disappears

Tuhle kapelu tu dávám spíš jako takový malý bonus, jelikož se o ni mluví už pěkných pár let (sakra, vždyť hráli na Pitchfork Music Festival ještě dřív, než do světa vypustili svoji prvotinu!) a většina shoegaze sběhlíklů ji jistě zná líp než já. I tak se o nich ale v našich končinách moc nenapsalo (zběžné googlování našlo jen články na serveru Rádia Wave) a tak by bylo škoda kluky aspoň rychle nezmínit v souvislosti s vydáním jejich nejnovější desky "Irreal". Ta má od jejich shoegazeových začátků a klasičtěji znějících věcí jako "Pearly Gates" či "Marigold" hodně daleko, místo toho nabízí pomalé, až psychedelické kytarové plochy zahalené v krautrockovém hávu, podkreslované ritualisticky znějícími bicími. Inu, poslechněte si sami a posuďte, který zvuk preferujete víc.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.