Recenze Project Pitchfork - Blood

Tak rychle ještě jeden rest! K novince Project Pitchfork se v redakci nikdo moc nehlásil. Nakonec si můžete přečíst tři pohledy. Prvotní dojmy Sudlice, nějaké to naše resumé po častějším protočení kotouče a také obsáhlejší pohled Lambrase, oddaného fanouška "pičforků". Rádi bychom touto cestou také apelovali na vás, čtenáře. Zaujalo vás nějaké album z hudebních kruhů, které obhospodařujeme? Baví vás psát? Pokud ano, nerozpakujte o své výplody podělit s redakcí. Ty nejlepší zveřejníme a máme pro vás v rukávu i nějakou tu odměnu!

PROJECT PITCHFORK - Blood
Vydal: Trisol, (79 mins)

Pohled: Sudlice

Už cirka 14 dní před vydáním nosím na zadní straně telefonu samolepku s upomínkou: „19. 9. das neue Album PP!“ V onen den nemohu dospat a tak ihned po probuzení startuju Spotify a ladím "Blood". Z prvního tracku mám pocit velikého Pitchforčího návratu do minulosti. Žádný výstřel mozku do vyšších sfér se nekoná, ale na druhou stranu, blbý to není. Soustředěně poslechnu ještě asi dvě až tři skladby, načež jdu projet novinky na DA, abych nemarnila čas, album přeci jen trvá dost přes hodinu. Po chvilce si však uvědomuji, že neposlouchám. No nic, jsem odhodlaná ho točit tak dlouho dokola, dokud se mi nezačne líbit.

 

Druhý poslech – vařím – neposlouchám. Sakra, tohle je takový jakoby niterný, intimní album, že bude vyžadovat soustředěnej poslech a tak konečně až napotřetí zasedám do křesla před bedny, upřeně je sleduju skoro jako roztočenej gramofón a konečně pronikám pod kůži téhle precizně nazvučené básnické sbírky a dokonce se i přestávám pozastavovat nad probublávajícím, „mořešumícím“ zakončením každé stopy.

"Blood" rozhodně není jako „Black“, „Quantum“, „Continuum“… žádná kanonáda hitů, ale doslovná elektronická symfonie, která vyžaduje plnou pozornost posluchače. Nastupte do vlaku a nechte se vézt cestou přímou s minimem zatáček a výhybek, krajinou krvavou. Škoda, že „Blood“ vyšlo jen na CD, poněvadž vinyl by mu rozhodně slušel víc. 

Hodnocení: 85 %


Pohled Demi

O tom, že Peťa Špilas umí napsat hit, není sporu. Jeho Project Pitchfork pro mne nikdy nebyli kapelou, které bych zbaštil všechno i s navijákem. Na druhou stranu jsem si však téměř na každé desce našel nějaký zásek (či záseky), které jsem byl potom schopen točit do zblbnutí. „The Longing“, „God Wrote“, „Cold Heart“ a další se mi neomrzí nikdy.

Project Pitchfork - Blood-Diamond (See Him Running)


Nové album má z mého pohledu v tomhle směru nevýhodu. Je to zatraceně dobře odvedená práce (pánové prostě vědí, jak se na synťáky sedá), leč chybí mi právě nějaké ty výraznější momenty, díky kterým bych se musel ke „Krvi“ vracet. Většina songů si drží nadstandardní úroveň, ale jako by tvůrce zapomněl dodělat refrén, který by to všechno vygradoval. Celé se to nadechuje a člověk čeká tu chvíli, která ho posadí na zadek, či naopak vytáhne k tanci uprostřed obýváku – a ono nic. 

Faktem je, že jsem tuhle tendenci „profesorství“ zaznamenal už u desky minulé, ale tam byla „Black Sanctuary“, nebo šleha „Acid Ocean“. Tady zatím hledám marně. Možná by stálo za zvážení trochu zpomalit vydávání nových desek a poctivěji třídit nápady. Nicméně deska to není špatná. Minimálně vrtět na židli se při ní budete. Pravdou je, že potom by zase fanatičtější fans byli ochuzeni. Tak si pak vyberte! 

Hodnocení: 70%


Pohled Lambras

Pro mne nejočekávanější titul letošního roku. Když se nám sám Peter při březnovém pražském koncertě zmínil, že přípravy nového CD jsou v plném proudu a vydání se plánuje na podzim letošního roku, nevěřícně jsem kroutil hlavou, ale doufal jsem, že tomu tak opravdu bude. A bylo. Koncem června zaplňují web grafiky nového CD a lákají k objednání novinky v různých verzích: řadové CD, limitované 2CD či sběratelský set 2CD i s trikem. Jako fanoušek samozřejmě volím sběratelskou verzi – cena je vysoká, ale v tuhle chvíli a u téhle kapely, to prostě není rozhodující…

Dny plynou jak voda, a já v ruce držím nové 2CD. Zpracování obalu ve vysoké kvalitě, opět formát o velikosti knihy s bohatým 40stránkovým bookletem (doplněným o texty všech skladeb, krom textu 2 skladeb z bonusového CD). V bookletu nalezneme fota kapely či grafiky, kde je hlavním motivem, jak sám název napovídá,  krev a mezi každý list je ještě vložena rudá fólie, přes kterou jsou grafiky, či fota ještě „krvavější“.

Konečně přichází to nejdůležitější, seznámit se s obsahem obou placek. Na první poslech dávám obě CD na jeden zátah. Chvilky spokojenosti se střídají s momenty údivu, překvapení, úsměvu a někdy až „šoku“. Nicméně „poprvé“ je to vždy takové… no, takové zmatené. Plno očekávání a je to zase jiné než je očekáváno, a člověk si to vlastně ani neužije. Prosviští to uchem a je to pryč, nezůstane v hlavě nic, jen pocit že to musím dát znovu a znovu a znovu a pořádně se do toho ponořit. S každým dalším poslechem se spolu sbližujeme a ostych opadá a každá skladba se postupně odhaluje v celé své kráse. Mé očekávání se proměňuje ve skutečné vnímání obsahu CD. Snažím se pomocí překladu textů pochopit, jak vnímat text posazený do hudebního podkresu. Miluji ten pocit, kdy s každým novým poslechem skladba dostává čitelnější tvář – nechá mě do sebe nahlédnout a proniká do mého srdce. 

Osobně nikdy nedávám na první poslech, protože v té fázi kdybych napsal recenzi, tak je zkreslená a já ji za pár dní kompletně přepisuji. Vše má své postupy a já pak vím, zda ke mně novinka pasuje, či ne. V tomto případě již nyní vím, že si spolu budeme rozumět… 

Autorem hudby i všech textů je opět samotný leader kapely Peter Spilles. Peterův hudební projev je nezaměnitelný – každý song nese pyšně vrytý rukopis svého autora, každá nota je hrdě na svém místě. Hudba, která v sobě nese tolik emocí – při poslechu se hrnou slzy do očí, srdce se rozbuší, otevře se mysl… emoce vás čapnou a nepustí. Někdy stačí pouze melodie či tón a člověk se rozechvěje jak peříčko. Ano, Peter umí a vždy uměl do svých zhudebněných „potomků“ dostat emoce, harmonii a poselství… Texty, které dávají smysl, žádné žvástání o hloupostech či vyplnění prázdnými slovy. Texty vedou k zamyšlení, pochopení… Ta hloubka v textech, přehled i nadhled – to na PS oceňuji. Nabízí nám ponaučení pro posluchače, možnost poupravit si myšlenky, ukázat nám cestu, která vede k lepším zítřkům, ať již pro jednotlivce či pro nás všechny. 

Vítej v mém srdci, koluj v mé krvi, BLOOD…."become a new, deadly romance"

Album otvírá "Blood – Line (Never)", který na rozjezd funguje skvěle – typický „pitchfork“ song. Po harmonickém začátku nastupuje elektronika, která za podpory rytmu bicích skladbu rozjede. Zpěv Spillese má v sobě tu správnou agresi, která se násobí v refrénu. Skvělý začátek celé desky – volba padla na skladbu, která posluchače nemůže odradit. Naopak, je lačný a touží dostat více. Skladba v remixové verzi zakončuje bonusové CD.

Dvojka "Blood – Loss (Sometimes)" tempo uklidní – velmi příjemná záležitost. Romantika, harmonie – tep bicích tluče na srdce zamilovaných. Vokál naznačuje, že romantiku potlačí svoji mocností. Pokud by skladba byla instrumentální, jednalo by se o lehkou a něžnou skladbu, Spilles ji svým vokálem potřísňuje jasně rudou krví ….

"Blood – Stained (Give Me Your Body)" – rytmus bicích a chytlavá melodie, která dohlíží skoro po celou skladbu. Zastřený zpěv, refrén, klávesy… není co vytknout. „Enjoy your descent, You lost control".

"Blood – Money (No More)" – skladba mi připomíná tvorbu kapely v období desky „Daimonion“, což vůbec není na škodu. Elektronika, zpěv skvěle zapadá do skladby. Prostě výborné.  

"Blood – Moon (Romance)" – ponurá skladba prošpikovaná elektronikou, ve které vyniká skvělý refrén. Skvěle funguje měnící se nálada songu. 

"Blood – Diamond (See Him Runing)" – zde asi není co vytknout. Skladba se od prvního tónu rozbaluje a naznačuje, že zde je vše tak, jak má být – po hudební stránce harmonický song, skvělý refrén – to, co od PP fanoušci očekávají, tento song nabízí. Jedna z věcí na albu, která chytne hned po prvním poslechu. Tím, čím byl „Rain“ na „Black“, je zde tento song. A kapela si to uvědomuje též – ne náhodou tento song zvolila k prezentaci alba a natočila k němu i videoklip.

„Blood – Pressure (Just For My Pleasure)“ – hned při prvním poslechu mi naskakuje v hlavě song „Rush“ z alba „Chakra Red!“, „Rescue“ z „EON:EON“ či „Crash“ z EP „Corp´s D Amour“ – je to taková příjemná zběsilost. Osobně tyhle jejich úlety miluji. Skvělá věc, kterou 100% zařadí na koncerty – možná vystřídá koncerty ukončující song „Rescue“… palec nahoru!

„Blood – Shed (Dark River)“ – skladba má popový nádech, ale zase takový s PP nadhledem. Líbivá skladba – opět zůstane posluchači v paměti. Chytlavá melodie, jednoduchý refrén… první polovina songu baví, pak začíná být pořád dokola. Skvělý hudební nápad, který mohl být více rozvinut, ale funguje i tak jak je. 

„Blood – Game (For You)“ – připomíná mi svoji náladou skladby z alba „Dream, Tiresias!“ – rytmus bicích, klávesy i nálada songu. Ponurá věc, ďábelské klávesy, depresivní zpěv… temnota!

„Blood – Lust (Mental Island)“ – pro mne asi nejslabší věc alba. Je to takové neucelené – asi to má být takové bláznivé schválně. Zmatenost, divné klávesy, chaos… Tahle věc je fakt divná – nevím, třeba časem ji přijdu více na chuť. 

„Blood – Stream (Will I Be)“ – poslední song z řadového CD, zde vždy nacházím perlu na závěr. Výborná věc po hudební stránce – jednoduchost, ale skvělá. Refrén výborný, zpěv je ve slokách takový netypický – no netypický pro Spillese – potřebuji si na něj zvyknout. V téhle poloze ho neznám, zaskočení, které té skladbě dává odklon od všeho předešlého.

„Blood – Night“ – první skladba na bonusovém CD. Opět mi evokuje skladbu „Rush“, hlavně v refrénu. Každopádně není taková zběsilá, urvaná. Drží se v linii, bublající elektronika, bicí udávající rytmus, klávesy dokreslují mocnost songu. Ano, tak to to mám rád.

„Blood – Thirst“ –  druhý bonusový song trošku zpočátku připomíná „Beholder“. Nicméně Spilles se ozývá a dává skladbě daleko větší dravost. Zde nenajdeme odpočinutí, naopak zde s námi bude mlátit žíznivě o zem do poslední kapky krve. Naživo to bude doslova peklo. Chápu, že skladba je zařazena až na konec, protože vás doslova umlátí …

Bonusové CD dovedou k samotnému závěru skladby „Blood-Stained“, „Blood – Money“ a „Blood – Line“ v pozměněné remixové podobě, o které se postaral samotný PS.

Hodnocení: 90 % (design a hudební obsah), 30 % cena (je opravdu vysoká, dnes se dá pořídit za rovných 100 E)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak s odstupem několika měsíců musím přiznat, že mi tahle deska opravdu hodně přirostla k srdci a v porovnání s "Black" je zatím neohratelná. Song "Blood-Diamond (See him running)" už ale nepovažuju za první a samojediný hit, už někdy během podzimu ho po mnoha protočeních předehnal "Blood-Shed (Dark river)", který je možná popovou opakovačkou (jak píše lambras), ale nakonec mi přijde víc originální než výš uvedená klipovka, která podle mě tak trochu vykrádá jinou Pitchforčí skladbu "Queen of Time and Space". Jinak teda naprosto souhlasím s lambrasovým velebením artworku. Pořídila jsem si sic jen obyčejnej digipack v základní verzi, ale i tak je to veliká krása! :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.