Recenze: VNV Nation - Electric Sun

Ronan Harris si dal dosud nejdelší pauzu mezi vydanými alby a my jsme jeho dlouho očekávanou novinku nemohli minout bez povšimnutí...

VNV Nation - Electric Sun
Vydal: Anachron Sounds, (63 min)

Pět let jsme si museli počkat na další řadovku VNV Nation. Ronan nemá kam chvátat a raději svoje dítko pořádně vymazlí, než s ním vyrazí do světa. Otázkou bylo, nakolik se delší pauza odrazí na kvalitě a jestli se naplní předpovědi kolegy Pavla Zelinky z recenze na minulou desku, že se ještě můžeme dočkat nejednoho překvapení. Nebudu to protahovat. Pakliže máte VNV Nation rádi - zklamáni nebudete. Překvapení asi taky ne, ale nedá se říct, že by se Ronan nepokoušel nějakou tu změnu udělat…

Pravdou však je, že měl charismatický Ir dost práce s budováním nového studia a s pracemi kolem kapely a se samotným tvůrčím procesem začal někdy v roce 2021. V minulosti muzikant sliboval temnější album a při tvorbě konceptu se nakonec nechal inspirovat současným světem, který se mění z roku na rok zběsilým tempem. Osobně bych ho temnějším nakonec neoznačil. Pravdou však je, že má schopnost na člověka „nalehnout“ a děje se tomu tak hlavně díky bohatším aranžím, které odrážejí Harrisovu lásku k vážné hudbě.

 

 

Zatímco „Noire“ na mne působilo intimněji a jaksi civilněji, novinka „Electric Sun“ mi evokuje filmový blockbuster. Ostatně - čím taky jiným by mohla každá novinka VNV Nation na elektronické scéně být? Ale pozor. Každý blockbuster nemusí být debilní a novinka VNV Nation debilní určitě není. Stačí si pustit titulní titulkové intro, jako vystřižené z válečného dojáku a následnou pecku „Before the Rain“, která do vás napálí mocné vrstvy nálad provázané s chytlavou taneční rytmikou. Jakoby se Hans Zimmer rozhodl roztančit publikum. Můžete téhle kombinaci odolat?

Podobně velkolepý sound tlačí celou nahrávku. V „The Game“ si pro sebe navíc uzme pozornost klavír, který se proplétá celou skladbou, „Invictus“ si hraje se zvukem synťáků, „Artifice“ asi nejvýrazněji potvrzuje, že Ronan zdaleka nerezignoval na nezřízené klubové dusání a „Prophet“ je zase nenáročným a přímočarým útokem popové chytlavosti. Samozřejmě nechybí ani volnější kousky, ale musím vypíchnout, že startem songu „Wait“ se v mých uších malinko mění nálada alba a to díky ní podařeně graduje.

 

 

VNV Nation - Wait

 

Je náhle vážnější, naléhavější a možná tady jsou slyšet nápady, o kterých Ronan mluvil v souvislosti s temnějším materiálem. „Wait“ tepe vskutku neúprosně a dupe jako voják v těžkých botách bez zaváhání vpřed. Intermezzo „At Horizon´s End“ mi připomíná zurčící soundtrack k filmu „Interstellar“, který člověka nutil tajit dech a zdaleka tu není jen do počtu. „Run“ je pochodem do bitvy,„Sunflare“ jakoby neoklasickými plochami hledal moudrost v nekonečném vesmíru a „Under Sky“ je instrumentální ždímačka, která vás rozbrečí, jako ten nejdojemnější film.

Nakonec si musíte sami odpovědět na otázku, jestli je vám proti srsti, zajít si jednou za čas na mainstreamový biják, u něhož se očekává vaše slzení a dojímání v prvním plánu. Právě tak na mne totiž nový VNV Nation působí. Nemyslím to však hanlivě. Je udělaný moc šikovně, a když náhodou ztrácí dech, Ronan se svým hlasem dobře ví, jak situaci zachránit a zase vás položit na lopatky. Víte co můžete čekat a přesně to také dostanete. Kupte si popcorn a bavte se - pořád to funguje!


Hodnocení: 85 %

 

 

Tracklist:

01. Electric Sun    
02. Before The Rain    
03. The Game    
04. Invictus    
05. Artifice    
06. In The Temple    
07. Prophet    
08. Wait    
09. At Horizon's End    
10. Run    
11. Sunflare    
12. Under Sky

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.