Report z Vanessy v Chomutově

vanessachomuto_SReport Kootchy a Zu Synthie z výjezdního koncertu Vanessy v Chomutově.








 

„Cože? Cumbajšpíl?? Chomutov??? Vanessa?? Jsi se zbláznila?“
„Ne-e, vždyť tam hráli už před čtyřmi roky. To je fesťák, který už má desáté pokračování.“
„To budou hrát v paneláku, né?“

Zase moje tupé předsudky – to krásné náměstí, zapadané čerstvým sněhem, opravdu nepřipomínalo průmyslový severozápad. Tyhle evangelizující výjezdy jsou obyčejně veselé a pravidelně se dějí divnověci. 

Vlezli jsme do hospody a hned u prvního stolu sedí bratři Hauser, Papež, Horák a Stuchlý. Možná i díky absenci pražské galerky bylo přivítání obzvláště srdečné. 
„Ty vole kde to jsme? V prdeli a navíc tu zapadneme sněhem a zdechnem“. Na Jakubovi bylo vidět, že cesta nebyla z nejjednodušších, a když i Samir přiznal, že se kurva trochu bál, musel sem ho vzít na uklidněnou. Na podiu kroutil poťáky Sifon a jeho WWW, a my čekali, až vypukne ta pekelná mše. Než dohráli, tak se stalo spousty věcí! 

Zu dementně ztratila ten den nový telefon za 15 táců. Horák šel spát. My se šli zase uklidnit. Zu (díky mě) našla ve sněhu svůj nový telefon za 15 táců. Horák se probudil. A my se šli se Samirem zase uklidnit.
„Tak když si našla telefon, tak bys mohla zatancovat diskopíču né?“ Už dlouho jsem jí neviděl takhle hezky se stydět. „Opovaž se to před kapelou říct ty vole, mě buší srdce, jenom si to představím“. 

„Hele, když Jarda Stuchlý už před dvaceti minutami odešel k podiu, nehraje už náhodou Vanessa?“
přiblble se ptáme rozespalého Horáka, který samozřejmě netuší, ale i přesto se po chvíli zvedáme a hromadně míříme na místo činu.

 

vanessachomutovnamesti


Klub je maličký, tuším, že bývalé divadlo. Představa, jak den po Vanesse nastoupí parta ochotníků a dmouce se pýchou nacvičují Prodanou Nevěstu pro kulturně-průmyslové dny regionu, mě pobavila moc. Ale nejsměšnější část večera byl jednoznačně light-set! Pouze na pravé straně pódia byl jeden stojan a na něm pět parkových světel s červeným filtrem… jenom to! Přísahám! To znamená, že všechny fotky vypadají podobně ne proto, že jsme debilové, ale protože celý koncert vypadal stejně. Kdyby všichni pořadatelé přinesli světýlka, která používají při klácení svých manželek, bylo by tam světla jako v Las Vegas a né tyhle neměnící se červánky.  U zvukové aparatury se zdálo, že nám to lépe hraje i v autě, ale nakonec z toho místní zvukař vykroutil celkem uspokojující sound. 

Kluci se tentokrát postavili do obráceného gardu než v Rock Café – Horák vpravo, Pope vlevo. Kytary měl tentokrát na starost Papež, protože Tuzex měl šolich se Sunshine a do Chomutova nedorazil, tudíž veškerá strunná distorze vycházela z Popeho mašinek. Podotýkám, že jenom velcí muzikanti mají v sobě tu nezbytnou pokoru a sounáležitost s publikem, Moimir to předvedl hned ze začátku, protože se před spuštěním prvního kytarového samplu normálně omluvil, řekl „pardon“ a spustil ten mazec. Fakt mu rozumím a velmi si ho za to vážím! 

Samir, i když měl problémy s garderobou kněze, opět předvedl bezchybný pěvecký a herecký výkon. Prostě, jak stárne, tak se mu ta hlava nějak rovná a už nezapomíná texty jako dřív. Dokonce bych řekl, že se naučil pracovat s dechem a dokáže svému zhuntovanému tělu domluvit přesný timing, jak dlouho musí vydržet. 

Nesmím zapomenout vyseknout celé naší EBM-elektro-partě z Prahy největší poklonu, protože widláci nechodí na koncerty ani když stojí 50 Kč. (Zuzana: Co kecáš, dyť tam bylo narváno! Nedalo se tam skoro projít! 150 lidí… v Chomutově! Stejně jako v Praze na Klinik ty poklono…) Ti, co dorazí, si to nějak neumí udělat jako my. Umíte si někdo představit, že bychom si dali před Hausera židle, a koukali v sedě (Zu: jenom než začli hrát neasi)? V Chomoutově to není problém. Naštěstí je „Dobře organizovaná tlupa“ zvedla a sesle letěly bokem. Mě by bytostně sralo přijít na koncert, tupě stát a s Krušovicema v plasťáku koukat od baru, jak to kapele hraje.  Opravdu se nedivím, že se k nám do Práglu vrací i velká jména častěji než by bylo pro tak málo lidí přirozené a je to URČITĚ tím, že my si to prostě CHCEME UDĚLAT HEZKÝ a oni to z nás cítí! 

 

vanessachomutovschody


O to víc mě potěšila kapela, která to fakt neodflákla a hrnula to, jako by byli doma v Praze (ježíš, úplně slyším, jak se Brňákům ježí beďary na zádech z těch keců). Tímto je jasné, že poslední dva koncerty srovnávat nebudu, protože rovnat Davida s Goliášem nejde. Kdo čekáte na detaily jednotlivých songů, nedočkáte se, protože křest desky byl nedávno a v tomto podrobném reportu (
četli jste tady) je řečeno vše.

„Nejsme dneska na nějakém queer večůrku? Tady jsou samý lesby… no jo, fakt jo,"
všude kam jsem se mrknul, holky co po sobě šly (mě to samozřejmě nevadí, ale když vlezete na koncert Vanessy, tak tam čekáte třeba Marka Prchala, ale né partu vožralejch leseb). Velmi vtipný moment byl, když se za dvěma asi patnáctiletýma holčinama v první řadě přišli podívat táta s mámou. Obě byly navlečené v tričkách Antidotum a mohly nechat oči na děsuplném Samirovi a robotickém Moimirovi, a zrovna ze svých deep throatů zpívaly „Opovrhuje tebou – pro něj jsi obyčejnej šmejd“. Rodiče se potutelně usmívali tomu, jakou šílenost jejich děti poslouchají a holky byly zpruzelé, že jim to staroušové kazí.

Já si tentokrát nejvíc užil „Holky z Gymplu“, protože „Ostravou brouzdá elegán – nagelovaný jak ďábel sám – nalákal na sladká slova – ubohé děvče z Kyjova,“ je v Samirově interpretaci opravdu úlisně naturální popis práce pasáka. Hned mě napadlo, že kdybych byl kurva, tak bych radši šlapal pro negerský pimpy jako je Snoop Doggy Dogg než pro ten albánskej ksindl. „Kokain a speed – pomáhá udržet rytmus těla – zákazník je tvůj pán – už nejsi dítě, už jsi žena“. Papež frontmanovi mocně vokálně pomáhá, což je na intenzitě velmi znát. Fakt podařená pecka. 

 

vanessachomutovkapela


Osvětový výlet do Chomutova se chýlí ke konci a je nad slunce jasné, který song si místní ostentativně vydupávali, dokud nezazněl. Kdybych kapelu za posledních X let nenásledoval v podstatě po všech koncertech, chtěl bych ji taky. „Prokopat se Ven“ je prostě Rodného majstrštyk, který už nebude překonán, protože ta doba, která utvořila sílu tohohle songu, je pryč a nikdy se nevrátí. Každé slovo jasně připomíná divoké devadesátky, kdy všechno bylo nové a všechno se smělo. Snad proto tu pecku lidi tak milují. Než jsme si stačili uvědomit, že asi nebude stejný playlist jako doma, zpívali jsme „Snad na tebe kámo něco zbyde – snad na tebe zbyde“ a byl konec.

Domácí nám ještě předvedli bitku místního securiťáka s místním ožralou a následnou bitku místních securiťáků s tím samým ožralou. Tímto celá akce značně připomínala vesnickou tancovačku a Vanessa se tak po právu přiřazuje do ranku zábavových kapel po bok Keksu nebo Argemy. Hned sem si představil ten rozhovor:
„Pepóó, ty si mě poprvé přefiknul, když hrál v Kraslicích Brutus viď? Néé to bylo u nás v Lahůvkách, když u kampeličky hrála Vanessa“. No, nechám toho. 

Jakub rychle utekl do auta, Pope s Jardou balili equipment, takže se zbývalo jen rozloučit, poobjímat Samira a vydat se sněhem a mrazem zpátky do stověžaté matky. Celá kapela předvedla na dané podmínky nadstandardní výkon a kvituji, že jsem je mohl vidět v takové ratejně bez vybavení, předvést plnohodnotný výkon a jak jsem již psal na xychtknížce – potvrdili jste pozici krále. AVE ANTIDOTUM!

Playlist

01 - Intro 
02 - Dobře Organizovaná Tlupa 
03 - Zrcadla 
04 - Fuck B 
05 - Necro Disco 
06 - Holky z Gymplu 
07 - Tragikomix 
08 - Jimmy Jones 
09 - Smutný Pán 
10 - Flashback 
11 - Spolkni Ďábla 
12 - Prokopat se Ven 
13 - Jedu do Pekla

vanessachomutovsamir

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Sakra koncert na židli ,to je pro krypla jako já ideál a já ležel doma... :lol:
Zbuznělej report,ale co čekat, když vašnosta raději Prchala než sjetý holky a než WWW nebo nejlepší darkelectro současnosti,raději se lísá. Fakt nemáme radost,že se festival stal z progresivní akce pro tisíc lidí v exkluzivních prostorách tím čím letos,byl totiž opakovaně zaříznut, viz http://sanctuary.cz/component/content/article/10-novinky/4061-17510-sedmy-rocnik-festivalu-cumbajspil-zakazan Letos fakt blbě,bylo třeba jej nouzově připravit za pár týdnů,což se týkalo nejen jediného prostoru,kam nesahají prsty radnice,ale i sponzorů a techniky,což není v sezóně a v okrese na severu snadný. Ovšem až na světla,který byly účel. My si to momentálně neděláme hezký,my bojujem o život. Asi to ale bude mít taky nějakej důvod,že se sem kapely včetně Vanessy (respekt) furt vracej,protože ona holt ta místní špína má něco do sebe. Až si to příště budeš v Rock Cafíčku nebo jinym posh klubíku u Vás na dědině,kde legendární kapely nevyprodaj ani zatuchlej LMB,dělat hezký, očekávám tutorial a panáka.
no, čekal jsem, že se nejakej „špína” ozve a je to tu, jestli jseš jeden z pořadatelů, tak se nedivim, ze to tam vypadalo jak na hajzlu.... je mi líto, že zrejmě jeden z mála lidí, kterej pro Chomutov shání nějakou kulturu, pak napíše tohle... předpokladam, ze jsi to psal nasranej nebo nalitej, takze nebudu reagovat, ale jestli si to myslel vážně, tak Ti fakt nezávidim, to je život nahovno....
Po gonzo reportu plnym arogantního osobního hatu jsem se jen přizpůsobil rétorice.Na FB a jinde bylo dostatečně halasně inzerováno,že letošek je provizorium,přičemž zhoršenou kvalitu obrazu,prosím, omluvte alespoň výběrem dobrých kapel. Když už xychtbuk tak sleduješ,mohl sis všimnout a zmínit. Možná,kdyby ses vůbec víc snažil,mohl si objevit víc, než jedno krásný náměstí. Kritika nikomu nevoní, ale měla by vycházet z nějaké znalosti věci a ne z omezenýho ražení svýho světonázoru, ale když už znáš z jednoho postu i můj život...Pokud jako průser vidíš, že si nějakej otyloň po dvou kapelách v pauze přitáhl židli,vymýšlíš si, že přišlo málo lidí nebo z 5 holek, co to přehnali s MDMA děláš sál plnej leseb atp., ale především vynášíš na základě hodinový návštěvy nevybíravý soudy o lidech, z nichž spoustu řadím mezi přátele, tak nevidim důvod, proč Tě nefakovat. Možná, když letos místní buranokracie opět zdárně podkopala naší několikaletou práci, tak to beru trochu emotivněji, ale proč ne.
arogantního osobního hejtu??? kde si to četl?? Xychbuch sleduju jen to, co me zajima, coz cumbajspil nebyl, tudíž jsem netušil, že nám posvítíte jednim stojanem cervenych parek. jakej průser, ze nekdo seděl?? ja se tomu smál!!! To že jste špíny, si napsal Ty, ne já!!! Jaký soudy vynáším o lidech ktery neznám?? myslis toho securitaka?? hele, omlouvat se Ti nebudu, protože nemám za co, ale jestli Tě tohle tak vytočilo, tak sem vlastně rád... přijeď někdy k nám na vesnici a můžem si o tom normálně pokecat, já v sobě žádnej hejt proti vidlím nemám....
Nemá cenu se dál tahat o slovíčka,špínou jsem nemyslel (většinu) lidi,ale background, to už je Tvoje interpretace. A byť jsem to možná vzal moc osobně, interpretace textu mě živí a resumé Tvého je všechno na p*ču, což bych snad snesl u akce, ale ne u lidí (lesby, vidláci atd.). Ovšem i takový přístup je možný, ale vyžaduje si taky náležitou osobnost, což u Tebe nemůžu moc posoudit. Titul pražskýho pepika pro to rozhodně nestačí, zvlášť když se s nim většinou ohání náplavy odněkud z Humpolce. Tvoje osobnostní štýlo je ale znát, takže já už v podstatě ten poslední post beru jako omluvu, kterou jsem nechtěl,jen mi to pochopitelně nedalo nereagovat. Tvl docela by mě zajímalo, co bys říkal, kdybych vypotil recenzi třeba na Klinik a zabejval se tam málo lidma, zastydlou gotickou image, debilnim RC atp. místo toho, že je supr, že to někdo přes zjevnej provar pro fandy na dědině, kde je nikdo nezná, uskuteční. Já ke smíru vyzýval už napoprvé chtíce panáka, nejpozději na Die Krupps ;)
Co je zastydla goticka image?
Nic...jen jsem nahodil. Klinik byly supr, splněnej sen, čest pořadateli a já rozhodně neřešim, kdo má co na sobě, jak si to užíval, z jakýho je města, jestli pil pivo nebo mlsal herák. Pro mě je důležitý jen, jestli se do mě někdo sere, což se nestalo (ožralý bigbíťáky nahoře nepočítám). Byla to jen paralela a nadsázka.
Prosím tě co ty budeš dělat na Die Krupps ???<br />Vždyť tam bude kytara , bicí a strašně nakouřeno... :roll: :D :-)
Jediný důvod proč nejet na DK je, že mi po jejich koncertu kdysi v Abatonu umřelo pár kamarádů a i samotný jejich poslech má od tý doby trochu hořkoosudovou příchuť, která mi ne vždy sedne, zvlášť, když jsem v tom autě mohl sedět s nimi. Nicméně je to pro mě stále fundamentální kapela, kterou je potřeba vidět, byť kombo z Bratislavy s NEBB to překoná těžko... Jelikož koncert bude v Bakalově klubíku na Smíchově, tak si budem bohužel nakuřovat pěnovky pěkně venku ;-)
To je jiny Petr :lol: Ja tam samozrejme nebudu.<br /><br />A zitra ma byt Vanessa ve vytrendovanem poradu Tecka patecni noci na CeTeArt http://www.ceskatelevize.cz/porady/10651076204-tecka-patecni-noci/
Mě to bylo hned divné že by milovník koncertů vypadajících jako karaoke šel na vesnickou zábavu... :lol:
Tak to mi zarazilo při představě že kamarádi třeba stali tenkrát vedle mě... To je mi líto :oops: <br />Tak v MF se už nekouří ? No ještě že to teď vím,když jsem tam byl naposledy na Vanessa tak jsem asi kouřil. No nic půjdu den před tím s kamarádem do hospody dám tam dvacku a druhý den mi bude blbě a nebudu mít chuť... :lol:
Děkuju...hele já tam byl za poslední rok asi 3x a nekouřilo, ale mohla to být jen shoda náhod,že to tak chtěl pořadatel/kapela..byť velkej addict, tak mi to už na koncertech ani moc nevadí, aspoň pak víc chutnaj a má to i sociální aspekty, jak se pak všichni kuřáci pospolu tísněj :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.