Night Side festival splnil očekávání

Určitě jsme nebyli jediní, kdo se na zářijový Night Side festival upřímně těšil. Ne že by se snad na scéně poslední dobou dělalo málo akcí, ale přeci jen - festival je festival, i když se nekoná zrovna na starém hradě, nebo neokupuje celé město...


Autoři: Ezechiel, Paesant

Proto, když přišla sobota 29. září, jsme koukali být na místě co nejdříve, a to rozhodně nejen proto, abychom připravili k prodeji placky a udělali domluvené rozhovory, ale především proto, abychom se naladili a užili příjemně potemnělé atmosféry.

A nebyli jsme sami. Zástupy černooděnců, vystylovaných slečen, a všelijakých temných freaků se začaly shromažďovat na horním baru Rock Café dobrou hodinu před avizovaným začátkem. A nebyl by to festival, aby nebylo alespoň půlhodinové zpoždění. Ale nedá se říct, že by to návštěvníkům nějak extra vadilo - korzovali klubem, prohlíželi si merchy kapel a vzájemně se fotili. Něco po osmé se již dveře do sálu konečně otevřely a temný proud mohl v klidu prozurčet k pódiu.

**Beamship - válečný ebm pochod**



Tam na něj čekala dvojice Beamship z Brna, v čele se zpěvákem ve strohé military košili a kravatě, který celý ebm set nekompromisně oddiktoval. Nedílnou součástí vystoupení byla i projekce, ve které se střídaly záběry z různých válečných, a totalitou inspirovaných snímků (Pád třetí říše, 1984 apod.). Vizualizace sice pěkně doplňovala pochodový beat hrnoucí se z pódia, nicméně ani ta nestačila, aby se část publika, nezvyklá na tvrdé electro, nezačala trochu nudit a po dvaceti minutách odcházet ze sálu v očekávání kytarovější odnože temné hudby. Přesto si ale myslím, že Beamship ve své roli "žhavičů davu" obstál, i když vyměnil nekonečné vody vesmírné za prostor bitevního pole.

**Greedy Invalid - brnkání na melancholickou notu**



Ačkoliv jsou Greedy Invalid někdy označování jako gothic, nebo melancholy rock, osobně bych se nemohl vyhnout škatulce "love metal", neboť mi při poslechu kluků (a dam) z Příbora téměř okamžitě přišla na mysl asociace finské trojpísmenné kapely. To ovšem není míněno urážlivě (mluvím o inspiraci, ne o vykrádačce, abych byl správně pochopen) - naopak. Tento styl nemá v českých luzích a hájích své zástupce, a myslím, že spousta lidí (zejména zástupkyně něžného pohlaví) přišla podpořit právě charismatického Storma a jeho kapelu. Vystoupení Greedy Invalid (nebo alespoň část, kterou jsem viděl, než mne povinnosti odvelely jinam) působilo kompaktně, s přehledem, energií a přesvědčením, které samozřejmě táhnul Storm svým dobře zvládnutým pěveckým projevem. Pokud máte rádi obecně přístupnější melodie zasazené do melancholické atmosféry, nemohlo se vám vystoupení GI nelíbit.

**No Name Desire - prokázané ebm kvality**



Po Greedy Invalid byly elegantní temné slečny v prvních řadách vystřídány spíše mužským prvkem ve fortelných botách, který se dostavil podpořit asi nejsilnějšího zástupce současné české ebm scény, partičku No Name Desire. A musel být nadšen. Osobně si nepamatuji, že bych NND viděl odehrát koncert s takovým zápalem a nasazením. Zdali to má nějakou spojitost se spekulacemi, že se letos místo nové desky dočkáme od NND spíše personálních změn se lze jenom domýšlet. Každopádně věřím, že tohle vystoupení pražské electro úderky dokázalo přesvědčit i neortodoxní ebmkáře, že by No Name Desire na (nejen) české scéně chyběli. Doufejme tedy, že ať už jsou dohady oprávněné, či nikoliv, máme se od této party na co těšit.

**Splendor - pocta transsexuálnímu punkrocku?**



Jakožto vizuálně nejsilnější show celého ročníku byla od začátku prezentována mladá polská formace Splendor. Nedávno prošla kapela personální změnou a svůj syrový rockový zvuk a především silnou image posílila půvabnou bubenicí "Lacrima la drama". Takže nás podle všeho mělo čekat pořádné krmivo pro oči. Sic na úkor hudebních kvalit, protože už z ukázek na jejich Myspace profilu bylo poznat, že kapela se za dva roky působení teprve začala dopracovávat k lepšímu.

S desátou hodinou se to na pódiu začalo hýbat, ale aby byl dojem posílen, rozhodli se Splendor využít tří stylově černorudě oděných grouppies a zakrýt provizorní "oponou" to, co se nahoře odehrávalo. Zanedlouho se zpoza plachty vynořila tvář frontmana Bartra Cathedrala, pokrytá tuny makeupu a líčidel. Ten se s jednou z groupies pokusil o předvedení krátké teatrální scénky připomínající to, čím svá vystoupení obohacují například legendární Dresden Dolls na skladbu "Come to the cabaret"... ale v podstatně nedotaženější podobě.

Nicméně v rámci večera rozhodně zajímavé entrée, které se po spadnutí opony strhlo v údernou rockovou show se správně undergroundovým garážovým zvukem. Také se nám naskytl pohled na zbytek neméně vyfintěné kapely - Michael Provocatuer (kytara), Herr dr Peter (basa) a již zmíněná Lacrima s překvapivě silným úderem drtící soupravu bicích. Image kapely v případě Splendor perfektně odráží jejich hudbu, která se pohybuje na pomezí "obývákového rocku" a hopsavých disko rytmů s osmdesátkovými samply. Jako příjemné občerstvení zapůsobilo i zařazení skladeb od velikánů Bauhaus, nebo Dead or Alive, jejichž You Spin Me Round (like a Record) posluchače vyloženě nadchlo.

Dovedu si představit, že čas strávený přípravou image na koncert Splendor nebezpečně dohání čas, který vynaložili například Mötley Crue na dělání účesů. Když ale povážíme fakt, že už to bude skoro celých čtyřicet let co kapely typu New York Dolls spustily vlnu zmalovaných rockerů oděných do dámských šatů, nepřichází Splendor rozhodně s ničím novým nebo převratným. Zaslouží si ale rozhodně uznání za to, že tento transsexuální typ show předvádí právě v Polsku, kde se s ním tak snadno nesetkáme, a dělají ho s plným nasazením.

**The Last Day of Jesus - Addamsovic oldschool punk**



Po roce se k nám konečně znovu vrátila dnes už legendární slovenská deathrocková formace The Last Day of Jesus, aby zde představila svoji aktuální desku "Dead Machines Revolution". Naši slovenští bratři mne z celého line-upu festivalu zajímali od začátku asi nejvíce, neboť i přes nabídku atraktivních zahraničních kapel jsou koncerty této formace ze sousedství jednou za rok velikou událostí na scéně. Ostatně, jak sami přiznali v rozhovoru, který bude na CZ Sanctuary v brzké době publikován, pro ně je hraní jednou za dlouhý čas zárukou vydařeného koncertu se silnou fanouškovskou základnou. A ta se také v sobotní večer sešla a návrat TLDOJ vděčně oslavila.

Rock café se brzy pěkně rozhýbalo pod návalem nemrtvé oldschool punkové show s elegantním nádechem Addamsovy rodiny. TLDOJ rozhodně nepatří mezi kapely svázané při vystoupení nějakou ortodoxní seriozitou - naopak - celá show byla prostoupená slušnou dávkou ironie. Takže nejen, že si divák mohl vychutnat výborný poslech, ale zároveň se i dobře pobavit. A protože jsou "Lásti" nejen dobrými muzikanty, ale také sympatickými smrtelníky, kteří se nad vás rozhodně nehodlají povyšovat jako nějaké superstars, komunikace s publikem fungovala perfektně. Image deathrockerů u nich představuje kombinaci stejně jako v hudbě - klasické pouliční punkové prvky na frontmanu Mary0vi, válejícím se po pódiu, střižené aristokratickou postavou klávesáka Anjou de Cou-Cou v až duchovní róbě s účesem a výrazem, za který by se Bela Lugosi rozhodně nestyděl. Kvarteto dotváří neméně styloví Fessy v pozici kytaristy a Vajco za schovaný za bicí soupravou.

Chlapcům to všechno večer výborně šlapalo, jedinou vadu, kterou jsem zaznamenal, bylo mizerné nazvučení bicích. To se dalo postřehnout už u Greedy Invalid, nicméně TLDOJ plochý a tupý zvuk škopků ublížil na celkové podívané/"poslýchané" více. Každopádně kapela za téměř hodinu hraní s pár přídavky překročila vysoká očekávání a doba, kterou si na ně budeme muset znovu počkat, bude po takovém zážitku pro většinu návštěvníků Night Side jistě bolestně dlouhá.

**Two Witches - 20 let na scéně bohužel někdy nestačí**



Bylo již něco po půlnoci, kdy byly bubny po TLDOJ staženy do pozadí, překryty plachtou "Two Witches", a kytaristka Heidi s kytaristou Markem začali zkoušet zvuk. To naštěstí nemělo dlouhého trvání a za pár minut už mohl sál potemnět v očekávání headline festivalu - dvaceti lety prověřené klasiky gothic rocku, Two Witches.

Do intra prvního tracku "Angry" z průlomové desky The Vampire Kiss se vynořil na pódiu zpěvák, autor, zakladatel, "otec" a jediný stálý člen, Jyrki Witch, ale pompézní začátek bohužel zkazily technické problémy, které donutily kapelu celé tříminutové intro zopakovat. Nicméně dav se nedal a po chvilkovém rozpačitém tichu a Jyrkově "sorry" se opět vrátil do nálady. Bicí, basa, klávesa a další nástroje jedoucí z podkresu bohužel nebyly chlapíkem od mixpultu dány do správného poměru k živému zpěvu a oběma kytarám, a tak se chvílemi to či ono ztrácelo v nepřehledném zvukovém chuchvalci, což znemožnilo Two Witches dosáhnout kýženého zvukařského výsledku.

Ačkoliv jsme s Two Witches dělali rozhovor a byli to velmi milí a skromní lidé, objektivně jejich výkon v Rock Cafi nemůžeme nijak zvlášť vychválit. Ne snad, že by hráli špatně (alespoň pánská část ensemble), ale veškerou dobrou snahu a snad i dvacetiletý fortel pohřbil zvukař pod hromadou noisového hnoje - alespoň z místa, kde jsme stáli.

Příznivci TW však své miláčky nedali, a tak se i kapela sama viditelně dost bavila, a ochotně přehrála Rock Cafi průřez toho nejlepšího, co za dvě dekády trvající kariéru natočila - od starší tvorby (upírské trilogie Agony of the Undead Vampire Part II, Vampire's Kiss a Bites & Kisses), až po tu současnou.

Téměř hodinkový set uběhl jako voda, uši si po čase na podivný zvuk zvykly, a jako vždy, nakonec zůstalo jen to dobré a trocha nostalgie, že už všechno končí. Po Two Witches se sál vyprázdnil rychlostí vypouštějící se vany, DJane Zynthexia (hrající taneční ebm/electro) sice asi na půl hodinky udržela ještě nějaký život na parketu, ale osazenstvo se velmi rychle unavilo, a tak DJane Polina (pouštící spíše staré gothic/death rockové pecky) hrála bohužel v podstatě jen pro barmany a pár lidem k poslechu.

Sečteno, podtrženo, první ročník gothic festivalu Night Side se podle nás vydařil, rozhodně bylo na co koukat (na pódiu i v sále), a co poslouchat, a člověk, který se chtěl bavit, měl rozhodně příležitost. Co dodat závěrem? Snad jen přání, ať rok čekání na největší současný gothic festival v ČR uběhne rychle, a je vyplněn podobně příjemnými akcemi.

*Fotky najdete samozřejmě v naší Galerii ;)*

*CZ Sanctuary*

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

BEAMSHIP - Orwellovská projekce byla fajn, hudba taky, ale stejně asi po čtvrt hodině jsem šel popíjet do předsálí a jen tak občas juknul na plátno kde se promítalo dění na pódiu...<br />GREEDY INVALID to samý. První myšlenka co mi probleskla hlavou při jejich vystoupení - jelikož sem posedlej srovnáváním a porovnáváním - him - asi trošku mimo, ale je to tak.<br />NND - občas sem na ně juknul, většinu času sem ale popíjel s přítelkyní v předsálí kde bylo plno zajímavejch a milejch lidí. Už sem měl docela vypito a pomalu sem se začal těšit na LDOJ... Ikdyž ještě před nimi zahráli<br />SPLENDOR - a ty mě mile překvapili. Hlavně cover od Dead or Alive - You spin me round (like a record) - to byla prostě pecka a i celé vystoupení se mi líbilo do té doby zatím nejvíc - idkyž sem stále korzoval a celé sem je neviděl. Pak to konečně přišlo.<br />LAST DAYS OF JESUS - tyhle maníky mám fakt rád, a naživo sem je měl možnost vidět poprvé v životě. Zabral sem si hezky místečko v kotli hned u pódia a nedočkavě vyčkával... A pak se to stalo. Byli tam. Byl sem naprosto u vytržení, jejich vystoupení bylo plný energie, nadhledu, kabaretních kreací a bylo na nich vidět, že je to fakt baví. V neposlední řadě taky kvalitní hudby, pochopitelně převážně z Dead Machines Revolution. S MaryO jsem si zazpíval refrén na Positive :-) nacpal mi mikrák skoro až do krku :o) Neustálej kontakt s publikem, dokonalá atmosféra.. fakt to stálo za to, nádhera. Možná mi trošku chyběly pecky z Arma Christi nebo Psycho TV ale na nostaligii vůbec nebyl čas. Po vystoupení a po přídavku se ještě hrstka stejně nadšených lidí jako sem byl já snažila dostat další nášup... Mohutný potlesk a skandovaní "With pleasure - for fun - I will choose the biggest gun..." -určitě to znáte :o) - vyloudilo tak max. úsměv na tváři klávesáka LDOJ uklízejícího své nádobíčko... Bylo po všem. <br />TWO WITCHES - byl sem tak opilej, politej pivem, spocenej a vyřízenej po LDOJ, že sem vytuhnul v předsálí... Když vytuhla i přítelkyně, šli sme pryč a z jejich vystoupení sme neviděli nic. Ale vůbec nám to nevadilo. <br /><br />Tak to byl můj stručnej pohled na celou akci, ještě bych chtěl pochválit CZS za to že jsou :o) a placky se nám taky moc líbili, jen tak dál! <br />
jak uz jsem nekde psala, Beamship mi prisel jako dobry starter, ackoli tyhle kapely neposloucham, mela dobry elektro-energicky naboj, na zacatek akorat. Ale az moc mi to pripominalo Laibach, no nic... No name desire jsme nevidela, GI - no jej, par fotek, par zasmani a hura ven :D kazdopadne pro mne nejlepsi kapela - SPLENDOR, ale nad tim jsem se rozplyvala uz tolikrat, ze toho uz raci necham :D kazdopadne cover Passion of Lovers a You spin me round - urcite potesili. TLDOJ - tak tohle je kapela, ktera ma urcite co ukazat. Ackoli jsem je nevidela cele, show udelat umi, to ano. A rozhodne mi zpevak prisel mnohem vic charismaticky nez Storm :D A TWO WITCHES - no comment. Priste by se meli postarat o zvukovou kvalitu nez o obleceni kytaristky...
už se těšim na ten rozhovor ;-)
Tento prispevek pisu za sebe, nikoli za festival: BEAMSHIP predstavili novinky ze sve hudebni laboratore a prijemne prekvapili. GI se podileli i na technickem zajisteni akce, nejen za to jim patri podekovani. NND vystoupili na NS naposledy v sestave, jak je zname. Nedojde vsak k personalnim zmenam, ale pouze k vymene postu v kapele. Sound NND prosel v dobe priprav vydani noveho CD vyraznymi zmenami. Tyto dve skutecnosti podle me prispely k nasazeni kapely a vyraznemu uspechu u publika. Pro me byli NND headliner festivalu a ohlasy v ruznych diskusnich forech na netu tomu nasvedcuji. Mozna je to prekvapive, ale zaslouzene. NND se nyni nachazi ve fazi, kdy jsou schopni zurocit sve dlouholete zkusenosti, snad se konecne prosadi i na to WGT. SPLENDOR nastesti prijel uz v jine sestave, nez jak byl domlouvan. TLDOJ jsem mel moznost videt na letosnim WGT a je dobre, ze na NS dostali prednost pred jinou zahranicni deathrockovou kapelou. TW byli dohodnuti v kompletni sestave, tak jak odehrali sve uspesne koncerty v Rusku, odkud jsem mel dobre reference. Nemyslim si, ze by uplna sestava vyrazne ovlivnila jejich vykon, po vizualni strance vsak urcite. Ze sestavy kapely poznamenane vecnymi odchody clenu do podzima vypadli Anke (basa) a Jesse (show). TW meli sveho zvukare, ktery se podilel na nahravani jejich CD, takze celkovy nepotesitelny vysledek je mi zahadou. Prvni rocnik NS byl asi posledni moznost privezt kapelu na sklonku kariery do Prahy. Tak si aspon TLDOJ radi zavzpominali na dobu, kdy se s TW spolecne setkali v Bratislave, a priznivci TW se dockali jejich vystoupeni u nas.
DJane Zynthexia @ Night Side vol. 1 - 02:10 - 03:10 <br />01 SUICIDE COMMANDO ? Godsend (necromantic mix by God Module) <br />02 AGONOIZE ? Koprolalie <br />03 RABIA SORDA ? Walking on Nails <br />04 COMBICHRIST ? Shut Up and Swallow <br />05 ASPHYXIA ? Self Deception <br />06 TACTICAL SEKT ? Not Entertained <br />07 HOCICO ? Ruptura (mother fucker 667 Combichrist remix) <br />08 FUNKER VOGT ? Thanatophobia <br />09 :WUMPSCUT: - We believe, we believe <br />10 DEINE LAKAIEN - Where you are (VNV Nation rmx)* <br />11 WELLE:ERDBALL ? Monoton + Minimal (C=64er) <br />12 PROJECT PITCHFORK ? Timekiller (And One remix) <br />13 APOPTYGMA BERZERK ? The Damned Don't Cry <br />14 NITZER EBB - Murderous*
krasna akce krasni lide krasny report neni zivot krasny ;-) me se nejvic libili splendor a tldoj a two witches nnd taky sli a zbytek....ostudu neudelal 8-)
Přídány další fotky z Night Side, které pořídil náš skandinávský kolega Karsten Hamre - k vidění v naší Galerii (http://galerie.sanctuary.cz/thumbnails.php?album=31)
BYLA TO SKVĚLÁ AKCE NA KTEROU JEN TAK NEZAPOMENU. NEJLEPŠÍ JEDNOZNAČNĚ SPLENDOR, KTERÝ SE MI LÍBILI NA MAXIMUM. TAKY MAM NA BLOGU NĚJAKÝ FOTKY SPLENDORŮ Z NIGHT SIDE, PROTOŽE NA NICH FOŤÁK FOTIL PROSTĚ AUTOMATICKY. TĚŠIM SE NA DALŠÍ PODOBNOU AKCI ;-)
[8] Mno vidíš, tak podobná akce je hned v sobotu 1. prosince, a druhá, hudební, 8. prosince v Rock Cafi, zbytek je na Tobě ;-)
ty vogo, megaakce!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.