Recenze The Spiritual Bat – Mosaic

tsb mosaic sGothicrockoví The Spiritual Bat se vrátili s novou deskou, která patří nejenom k zlatým hřebům jejich diskografie, ale i letošní produkce žánru. Podíveme se na ni ale podrobněji.

 

 

 

 

 

 

The Spiritual Bat – Mosaic

Vydal: Danse Macabre

Jméno italských gothicrockerů The Spiritual Bat v našich končinách zatím nepatří mezi ty nejznámější. A to i když by si to kapela zasloužila. Přímou pokrevní linii s názvem Spiritual Bats totiž kytarista a skladatel Dario založil už roku 1992 a o dvě léta později s ním dokonce předskakoval samotnému Rozzu Williamsovi. O důvod víc podívat se na jejich aktuální desku.

Dvojice Dario Passamonti a šamanka Rosetta Garri (která se k The Spiritual Bat přidala roku 1995 původně jako bubenice ) se dá pro připomínku nejstručněji charakterizovat jako „ten nejspíš slepej kytarista s tou dreadatou zpěvačkou“, ale zajímavost The Spiritual Bat tím rozhodně nekončí. Jejich koncerty bývají často náladou dost intenzivní a léta společného fungování se v nejlepším slova smyslu podepsala i na vyzrálosti aktuálního rukopisu. To ostatně dokládá i jejich zatím poslední počin „Mosaic“, vydaný na labelu Danse Macabre.

Hned první skladba „Mosaic“ ukazuje příjemně hybnou polohu The Spiritual Bat na pomezí gotického rocku a deathrocku s pořádnou dávkou znepokojivosti. Odhaluje i příjemně udělaný zvuk bicích, basy i kytar, podmáznutých nenápadnou vrstvičkou nálodotvorných synťáků. A do toho jedním slovem skvělý hlas Rosetty, který má opět charisma a sílu za pět průměrných zpěvaček a dá se směle postavit vedle takových jmen jako je Eveghost nebo Monica Richards. Otvírák pěkně odsýpá, i když je pravda, že kdyby z pětiminutové stopáže pár taktů vypadlo, nejspíš by to bylo k dobru věci.

 


The Spiritual Bat – Mosaic 



Spiritual Bat ale s přehledem vládnou i klidnějším polohám jako ve „faithovštější“ skladbě „Of Breath and Veils“ nebo „So Proud“, ve kterých se může naléhavý vokál dobře rozeznít. Rosetta ostatně s hlasem pěkně čaruje ve všech skladbách na „Mosaic“ a už tak pěkně vystavené kompozice povyšuje o řád výš. Pomáhá posluchači vstoupit do jiných světů – do transu hypnotické divošské zaříkávačky „Linfo“ nebo sugestivní modlitby „Hypnotic“, stejně jako pocitů hořkosti šamana uvězněného v megapolis. Na druhou stranu ale The Spiritual Bat umí vytvořit i vyloženě hladivé polohy třeba u „Blown Away“, která jako by nahou kůži posluchače jemně přikrývala černým saténem – podobně, jako to uměla na starších albech Siouxsie.

Jistí jsou si The Spititual Bat ale i ve vynikající vypalovačce „We are born, we live we die“, v jejíchž ozvucích slyšíme žánrovou příbuznost třeba s Christ vs. Warhol. Deathrockovou dravost skladby a zpěvu navíc pěkně rozehrává nápaditá práce s echem na vokálu. Kapela s přehledem zvládá i dramatické polohy „Death March“, připomínající žalozpěvy i kletby nad rakví padlého milence. Stačí popustit imaginaci a vidíme průvod, bořící se po kotníky do vlhké hřbitovní prsti, vyhánějící zlé duchy údery na buben potažený lidskou kůži. Očistný ritual na závěr, který nás ale nakonec stejně nechá utápět v močálech pustého zmaru.

Všemu, co Dario s Rosettou (a čtveřicí hostů) nahráli na „Mosaic“, se tedy dá bez námitek věřit – a to včetně textů, které si zpěvule píše sama. Kapele to instrumentálně pěkně drží pohromadě, skladby mají tah, atmosféru a jasný hudební názor. Novinka „The Spiritual Bat“ udělá radost všem fanouškům gotiky a deathrocku, kteří mají rádi kapely s jistým přesahem, jdoucích podobně osobitou cestou jako třeba Faith and The Muse, Christ vs. Warhol, L’ahká Múza a vůbec kapely, vedené silným charismatickým ženským hlasem. Skvělá věc a rozhodně jedna z nejzajímavějších „žánrovek“, které nám zatím rok 2014 přinesl.

Hodnocení 85 %

 

tsb mosaic 650

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

na tuhle desku se teprve chystám, stejně jako na listopadové živé vystoupení =) díky za to =)
Jasně, to my s potěšením :). Poslechni a dej vědět, jak Tě to baví, nás to fakt celkem vzalo... :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.