Rozhovor s Depressive Disorder

Depressive Disorder StudioNové album brněnské formace Depressive Disorder, patřící ke špičce české alternativní elektroniky, je netrpělivě očekáváno početným zástupem fanoušků. Proto jsme kapelu důkladně vyzpovídali, a přinášíme vám tak nejen povídání o zpoždění nové desky a vztazích na tuzemské scéně, ale i fotografie ze studia a zcela exkluzivní ochutnávky z "The Chronicle of Fear", které zveřejňujeme jako vůbec první médium v ČR.





Ke čtení rozhovoru si můžete pustit čtyři ukázky z připravovaného alba

 

{mp3}dd_tchof_she said_promo{/mp3}
Depressive Disorder - The Chronicle of Fear - She Said

{mp3}dd_tchof_slave_promo{/mp3}
Depressive Disorder - The Chronicle of Fear - Slave

{mp3}dd_tchof_the chronicle of fear-closing_promo{/mp3}
Depressive Disorder - The Chronicle of Fear - Closing

{mp3}dd_tchof_warriors_promo{/mp3}
Depressive Disorder - The Chronicle of Fear - Warriors



CZ Sanctuary: Ahoj, jak se máte, a hlavně jak to vypadá s vaší novou deskou? Už měla být venku, tak se chci zeptat, jaká je situace.


DD: Ahoj. V těchto dnech usilovně pracujeme na dokončení alba. Bohužel ke zpoždění dojde, a tím i k zrušení plánovaného křtu alba, který měl proběhnout 6. 6.2009 v klubu Favál v Brně. Desku si však mohou fanoušci už předobjednat u Monopolrecords. Oficiálně vyjde 29. června tamtéž.

CZ Sanctuary: A jak se to stalo?

DD: To zdržení má na svědomí spousta faktorů. Špatně jsme odhadli čas na finalizaci alba. Nastaly i technické komplikace, se kterými jsme nepočítali. Na 100% se věnujeme tvorbě asi půl roku. Měli jsme spoustu materiálu, který jsme přehodnotili a rozhodli se nepoužít, protože neustál boj s časem. Většina věcí vznikala od nuly až v posledních týdnech a měsících, teď si skladby už jen užíváme :).

CZ Sanctuary: Můžete trochu poodhalit, co nás na novém počinu čeká? Kolik bude na albu tracků, zda jste se třeba žánrově někam posunuli?

DD: Album bude obsahovat 11 skladeb, z nichž jedna bude instrumentální. My sami těžko můžeme posoudit, nakolik došlo k žánrovému posunu, to necháme na posluchačích. Každopádně se album od předchozí tvorby liší. Více prostoru dostala kytara, kladli jsme větší důraz na zpěv a skladby jsou surovější. Nakolik jsme zůstali EBM kapelou, a nakolik jsme se od toho stylu vzdálili, necháme kritice :)

CZ Sanctuary: Jsou na „ The Chronicle of Fear“ nějací speciální hosté, nebo spolupracovníci?

DD: Na albu spolupracuje kytarista kapely Rhodian Olda Hladký. V jeho případě se už nedá hovořit o hostování, ale o zásadní angažovanosti na albu. Pro nás se stal dalším členem. Další host se objeví na živých vystoupeních, jeho totožnost ale zatím nebudeme prozrazovat…

CZ Sanctuary: Zvuk, produkci a mastering si děláte sami - proč? Je v ČR někdo, komu byste své dítko dokázali s důvěrou svěřit?

Patrik: Ano, o zvuk a produkci se staráme sami. Je to hodně otázkou financí, a na druhé straně o kvalitním producentovi, který by měl zkušenost s tímto žánrem, nevíme. Každopádně, na tuhle problematiku je expert Radim, takže to je otázka směrovaná spíš na něj.

Radim: Mám v Brně hudební studio (StorkStudio) a vše je dokončováno tam. Je to pro nás maximálně pohodlné a nejsme ničím svázáni. Máme vše, co k naší práci potřebujeme. Producentské prostředí si vytváříme sami a domnívám se, že je u nás na produkci elektronické hudby (v podání jako ji prezentujeme my) ještě hodně brzy. Producenti jsou tu spíše striktně "rockoví po česku", tak bereme za vděk vlastní invenci. Nicméně nikdo z nás nedokáže říci, jestli tomu na příští desce nebude jinak...

Depressive Disorder Studio


CZ Sanctuary: Stanovili jste si při natáčení „The Chronicle of Fear“ nějaké album, kterému jste se chtěli zvukově, nebo vyzněním přiblížit? Jaké jsou vlastně vaše oblíbené desky?

Patrik:
Nestanovili, ale nebudeme tvrdit, že nejsme nikým ovlivnění. Je spousta kapel a projektů, které posloucháme a líbí se nám jejich sound, ale snažili jsme se tvořit s čistou hlavou. Postup typu "pojďme udělat třeba něco jako Nine Inch Nails, nebo FLA" určitě zavrhujeme. Oblíbených desek je spousta a na to tady asi prostor nebude. Za sebe aspoň můžu uvést pár zásadních kapel: Front Line Assembly, Numb, Skinny Puppy, Velvet Acid Christ (starší tvorba), Nine Inch Nails, Charlie Clouser, Fear Factory, Front 242 a samozřejmě Depeche Mode. Rád si poslechnu scénickou, filmovou hudbu, ambient i kvalitní rockovou muziku....
Radim: Je jich opravdu hodně, ale jako příklad uvedu pro mě zásadní Nitzer Ebb, Kraftwerk, Depeche Mode, Recoil…, ale je jich fakt moc a každá ve mně něco zanechala a nechala něco objevit…

CZ Sanctuary: Podívejme se teď tak trochu za plentu, až do kuchyně Depressive Disorder. U „běžných kapel“ se spoluhráči většinu sejdou ve zkušebně a něco „vyjamují“, jak vypadá proces hudební tvorby u vás? Přeci jen, používáte téměř všechny nástroje elektronické, přednahrané, s tím se špatně jamuje, ne? Jak tedy tvoříte písně?

DD: Dříve jsme pracovali tak, že jsme skládali každý zvlášť, pak si předali materiály, a shodli se, na čem pokračovat a co nemá smysl. Šlo to, ale nebylo to zase až tak produktivní, zato někdy hodně těžkopádné. Spousta takto načatých skladeb teď leží pod snůškou prachu v šuplíku :). A právě Tebou zmíněné "jamování" se ukázalo jako nejpřínosnější, nejproduktivnější a taky nejzábavnější. Zjistili jsme, že na vytvoření skladby, nebo aspoň atmosféry a melodické linky, stačilo zapnout klávesy, vybrat nějaký zvuk a pustit mikrofon. Pak jsme zkoušeli různé variace melodií a do toho jsme "svahilsky" zpívali nějaký text, abychom si vytvořili představu o zpěvu. Někdy jsme se nechali unést třeba tím, že jsme si hráli a vytvořili vzorek na míru, od kterého se potom odpíchnula celá skladba. Pokud se nám něco líbilo, hned jsme nahrávali a za čerstva s tím pracovali. Někdy se stalo, že se nám zkouška zvrhla v zábavnou taškařici s elektronickými nástroji :). V neposlední fázi do toho vstoupil Olda s kytarou, a skladba hned dostala jasnější tvář - většinou už nám bylo jasné, kam ji budeme směřovat.

CZ Sanctuary: Mezi elektronickými kapelami se také hodně řeší otázka „hardware vs. software“. Jakou z těchto cest preferujete a proč?

DD: Preferujeme hardware, protože na co si nesáhneš, to jako když není :). Samozřejmě používáme i spoustu softwaru, ale mašinky jsou mašinky. Nedá se fungovat ani bez hardware ani bez software prostředků. Využíváme právě to, co považujeme za podstatné v daný okamžik a nejsme ničím omezeni, což je na tom nejpříjemnější :).

Depressive Disorder Studio


CZ Sanctuary: Cítíte se víc jako studiová, nebo živá kapela?

DD: Obojí přináší obrovské emoce a euforii, která samozřejmě na koncertech roste. Tam je teprve ta správná možnost hudbu předat posluchačům. Bez koncertů si existenci Depressive Disorder nedovedeme představit, takže ideální model je odvést dobrou práci ve studiu, a tu potom „prodat“ na koncertech.

CZ Sanctuary: Jaké jsou vztahy mezi kapelami na české elektronické scéně?

DD: Vesměs si myslím, že jsou vztahy v pohodě, nejsme si vědomi nějaké rivality. Se spoustou kapel jsme v blízkém kontaktu, občas si vypomůžeme, předáme zkušenosti. Myslím, že tohle u nás funguje dobře. Velkou podporou nám vždycky byli kluci z No Name Desire, za to jim díky!

CZ Sanctuary: Je něco, co si myslíte, že by scéně v ČR zásadně chybělo? Něco, co by kapele vašeho typu učinilo hudební život daleko příjemnější, snazší?


DD: Samozřejmě by pomohla větší mediální podpora, větší možnost pro kapely tohoto typu vystupovat na festivalech a podobných multižánrově zaměřených akcích… Bohužel prostoru pro tuhle scénu je u nás zoufale málo, i když si myslíme, že je tady spousta projektů, které můžou důstojně konkurovat zahraniční produkci. Možná by pomohl dobrý management, takže kdybys o někom věděl... :)

CZ Sanctuary: Poptám se :). Nicméně máte nějaké mety, nebo lidi, se kterými byste si přáli spolupracovat na další desce? Klidně popusťte uzdu své fantasii…

DD: Těžko říct, před 6 lety, když jsme začínali, byly mety a hranice toho, čeho chceme dosáhnout jinde, než jsou teď. Sami jsme byli překvapeni, že se nám podařilo dojít relativně "daleko". My budeme rádi, když ještě u muziky zůstaneme, fanoušci zůstanou s námi, a připojí se další - víc asi chtít nemůžeme. O2 Arénu ani Wembley nevyprodáme, ale pro to muziku neděláme :). A co se týče spolupráce, j e asi předčasné mluvit o další desce, ale asi se nebudeme bránit nikomu, kdo nabídne něco přínosného pro Depressive Disorder... asi jsi čekal, nějaký slavný jména, že? :)

CZ Sanctuary: Trochu ano, ale tak snad příště :). Tak klasická třináctá otázka - máte nějaká slova pro své fanoušky, ať už věrné, potenciální, nebo ty budoucí?

DD: Těm věrným určitě slova díků za to, že nás podporují a jsou s námi. A těm budoucím, aby se z nich stali ti věrní...

CZ Sanctuary: To jste řekli moc pěkně. Držíme palce desce, těšíme se na ní, a díky moc za rozhovor!

Depressive Disorder Studio

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ukasky se mi libi jsem zvedava na album :-) dobry rozhovor
Ve skladbě Warriors slyším sousloví "pleasure to kill" - posloucháte KREATOR? to je taková thrash metalová vykopávka, ale dobrá :lol: ptk je název jejich nejrychejšího alba :P
Ukázky zní skvěle. Fakt ohromnej posun ve zvuku i v produkci! <br />Na desku se moc těším B)
jj DD rules!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.