O gothice znovu a lépe

mog_krasnaczTentokrát nás příspěvek do rubriky "Média o goths" zavede ke článku, který se před pár týdny objevil na webu pro ženy a dívky Krásná.cz. A s radostí lze konstatovat, že se jedná o pohled na věc, který je s tématem obeznámený – sláva!







Autor: Monica Otmili
Médium: Krásná.cz (O gothice znovu a lépe)

Ráda bych vás zasvětila do tajů gothiky. Příznivce nespojuje jen černé oblečení a make-up, ale hlavně hudba.

Gothika se vyvinula z punkového hnutí mezi 70. - 80. lety. Pojmem gothic označil manažer post-punkové skupiny Joy Division jejich hudbu a toto označení se začalo pro vznikající hnutí používat. Slovo gothic jako označení pro subkulturu nevzniklo ze slova ghost = duch (jeden z velmi častých mýtů), nýbrž z gotického románu z období romantismu. Gotický román má pochmurnější děj a odehrává se většinou ve středověku.

To pravé, co gothiky spojuje, není jenom černé oblečení a make-up. Na prvním místě je totiž hudba. A jaká tedy? Od kytarové hudby až po elektronickou. Je to již zmíněný post- punk, dále pak death rock, gothic rock, batcave, rockabilly, psychobilly, gothabilly, darkwave, cold wave. Více elektronickým žánrům dávají přednost tzv. cybergoths. A je to industrial, EBM (electronic body music) či dark electro. Hudební škála je tedy obrovská a myslím, že každý by si v ní mohl najít to své. Gothikem není ten, co se jako gothik obléká, ale ten, kdo poslouchá gothickou hudbu.

 

Viktorinsk_gothic_mda

 

Pozor! Mezi gothickou hudbu NEpatří metal, ani tzv. gothic metal! Metal nechme metalistům.

Původně šlo také o jakýsi chod proti davu s cílem šokovat lidi a o protest proti společnosti. Zkrátka underground. Ovšem gothika se čím dál více stala komerční a vznikalo čím dál více
nepravd…

Spousta gothiků se také zajímá o literaturu či tvoří svá díla. Gothici hledají (a najdou) krásu v temnotě. (Další spojovák.) S tím souvisí i gothic obrázky. Snad každý se někdy setkal s obrázkem plným krve či s padlým andělem. A někdo to taky jednou označil za gothic obrázky a už to jelo. Co jsou tedy gothic obrázky? Žádní padlí andělé či slečny v černém a v louži krve. To je dark art či morbid art. Mezi gothic obrázky můžeme zařadit fotky (či kresby) gothiků (profesionální či amatérské) a fotky gothických kapel.

A co oblečení? V první řadě nutno říci, že gothik nemusí nosit gothic hadry na to, aby gothikem byl. I mezi oblečením gothiků jsou rozdíly. Oldschool goths (příznivci původního hnutí gothiky, post-punku a prvních gothických skupin) vypadají jinak než ti, co preferují viktoriánský gothický styl. Můžeme se setkat s "tradičními“ gothic oděvy, které se dají sehnat v gothic shopech, latexovými materiály, kovem, těžkými botami, korzety, sukněmi i u mužů… A hlavně s černou barvou. Gothici si tuhle barvu přivlastnili možná proto, že byla odsuzovaná za barvu smutku, tak jí chtěli navrátit ztracenou slávu. Ale není pravidlem, že gothik musí nutně chodit v černém.

Ona veškerá ta pravidla, co kolují internetem, jsou hlouposti. Každý by se měl řídit tím, co sám chce, ať už je gothikem, diskantem, hipíkem či kýmkoliv jiným.

Oblíbené jsou také vlastnoručně vyrobené či upravené věci a doplňky. Právě v tom je to originální, každý si vyrobí něco jedinečného. Spousta gothiků nenakupuje v předražených gothic shopech, ale klidně i v sekáčích, kde se dají za babku získat pěkné věci, které se dají upravit podle sebe.

Gothici jsou tolerantní lidé a přijmou mezi sebe každého. Tudíž je gothika pro všechny (jen ne pro pozéry.)

A jak je to se sebepoškozováním, pitím krve či chozením na hřbitov a s podobnými hovadinami? Upřímně, zajímalo by mě, který blbec tohle vymyslel. Hřbitovy se možná díky své tajemné atmosféře staly vhodným klišé pro gothické modelky. Avšak spaní na hřbitovech a satanské rituály vážně nemají s gothikou nic společného. Sebepoškozují se psychicky labilní lidé, či ti, co mají problémy a neumí je řešit. Nikoliv členové různých subkultur. Krev pijí maximálně upíři v literatuře či filmech.

Málem bych zapomněla, ano, média "pomohla“ k rozšíření gothiky. Ale Twilight sága či Emily the Strange s tím nemají nic společného.

Hudební ochutnávka na závěr:

http://www.youtube.com/watch?v=SVNjx4k8mWk (The Crüxshadows; darkwave)
http://www.youtube.com/watch?v=CHAVRAD_c-Y (Blutengel; darkwave)
http://www.youtube.com/watch?v=zq7xyjU-jsU&feature=relatedn (Bauhaus; post-punk,
gothic rock)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

No krása :-) je radost si tohle přečíst.
Ještě větší radost by to byla, kdyby ten článek napsal někdo úplně zvenčí. Autorku sice neznám, ale tak nějak mám pocit, že patří mezi nás.
Jj, myslim, že je i trochu poznat na některých formulacích, že jsme vycházeli ze stejných zdrojů... ale je dobře, že se stále najdou tací, kteří se je obtěžují dohledat a přečíst.
Jj, uřčitě je to super, že se někdo z blogerů konečně vzbouřil a jal se uvádět věci na pravou míru právě na takém barevném serveru, či co je to. :-)
Autorku znám a tento článek sepsala jako reakci na jiný, starší článek, který na krásné vyšel a byl naprosto otřesný.
Tak za to jí patří velký dík, že si to za nás za všechny nenechala líbit ! :)
Zajímavé, podle článku jsou gothici tolerantní a zároveň velmi netolerantní :D
Boží...čekala jsem nějaký běs, ale tohle se fakt povedlo, jsem mile překvapena
Páni, člověk by ani nezjistil, že můj článek objel i tenhle server. :)<br /><br />Myslím, že jaksi z venčí jsem, o gothiku se sice zajímám, ale gothička nejsem.
a co jsi ? jeden by řek že jo, a nemusí být ani Řek
neber prosím ve zlém, jenom bych po přečtení nečekala, že se z gotičky vyzuješ
Konečně někdo, kdo vše uvedl na pravou míru, i když...já jsem gothička a život bez metalu si jaksi nedovedu představit
Chápala, chápala, úžasná hudba. Ti co milujou Evu s Vaškem (apropóó už je někdo někdy slyšel ?) ať si maj rádi co chtěj, přejme jim to, ale ať si strčí za čepici ty kecy o uřvancích, maj ve svém stáří právo nechápat, co je skutečná hodnota
jo,to já též:-)
No lidi konečně něco pořádnýho a ne jako ostatní keci na netu :) I když já osobně mám ráda Emily the Strange, ale jak se to tady píše je to o originalitě tak bych jenom dodala buďte sami sebou ;)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.