Report z Prague Apocalyptic Evening II.

Prague Apocalyptic Evening 2Jen 14 dní po vydařeném večírku Nová Alternativa se příznivci pomalejších odrůd darkwave muziky mohli těšit na další svátek – druhé pokračování Prague Apocalyptic Evening v režii Epidemie records v pražském klubu Matrix.








I tentokrát došlo na kapely, které mají co dočinění s vydavatelstvím Cold Meat Industry, domácí Tábor radosti a zahraničního hosta odjinud. Za švédský dark ambientní kolos dnes kopali Desiderii Marginis a dnes již osamostatněná hlavní hvězda večera Arcana.

Osobně jsem z rodinných důvodů naburácel do klubu Matrix, kde celý černý dýchánek probíhal, až během vystoupení druhého vystupujícího Desiderii Marginis. Typický dark ambient už plul prostorem a to díky činnosti skromného Johana Levina. Track list měl mírnou převahu směrem k novým a melodičtějším nahrávkám. Johan se krčil za klávesami a dalším elektronickým vybavením a hudební kompanii vytvářel klasický film němé éry Metropolis. Na rozjezd dobré, přesto u tohoto projektu budu v budoucnu spíše sázet na vytříbený domácí poslech.



Desiderii Marginis - Constant Like the Northern Star (živě na Prague Apocalyptic Evening 2)

 

To Triarii je trochu jiná káva. Tento striktně neofolkový projekt nejdříve natočil tři velmi ceněné dlouhohrající desky než se začal koncertně rozhlížet po klubech celé Evropy. Lavina koncertů se protrhla v letošním roce a i díky aktivitám Epidemie records se můžeme zase cítit vprostřed dění. „A co jsou vlastně ty Triarii?“, zeptal by se v tento moment zřejmě nechápavý Brouk Pytlík. Hned po pěti minutách intra by mu to nebohého hmyzu muselo dojít. Pánové vedení charismatickým Christianem Erdmannem nastoupili v oblecích s vestami a pracovně vyhrnutými rukávy. Pouze absence klotových rukávů je odlišovala od prvotřídních prvorepublikových úředníků.  Spoluhráči Axel Frank a Volker Neumann se postavili z obou stran za baterii kotlů a spustili nekompromisní neofolk se silně vojensky apokalyptickým nádechem. Ne, že bychom podobnou muziku neslyšeli například od Puissance, Les Joyaux De La Princesse nebo starších Der Blutharsch. Triarii ale celý koncept, až na průměrnou zadní projekci, dotahuje do dokonalosti. Výrazná a okázalá gesta, přísná deklamace, bombastické aranže a v případě Triarii se konala i maximálně „živá“ a přesvědčivá prezentace. Kapela prosvištěla ve svém hodinovém setu svoje největší hity a zřejmě pro nezvykle vřelou odezvu kotlíku pod pódiem přidala ještě jednou kousek Ode To The Sun.

Triarii - Ode To The Sun(živě na Prague Apocalyptic Evening 2)


Posledním vystupujícím večera byl švédský, dnes již legendární projekt Arcana, který už měl v Praze jednou vystupovat, ale díky krachu agentury Neosfera pár dní koncertem, z jejich premiérového vystoupení sešlo. Dnes byl konečně rest splacen. Musím říci, že i když po stránce ozvučení jsem v poslední době z Matrixu neodcházel spokojen, proti zvuku během druhého pražského apokalyptického večírku jsem až na moment vypadávání jednoho kanálu během vystoupení Desiderii Marginis neměl námitek. Znovu úřadoval zvukař, který by se měl v Čechách vyvažovat zlatem. Peter Bjärgö už pět let vystupuje v pětičlenném složení, ve kterém nejdeme dvě pěvkyně, klávesáka a perkusionistu (z Rudolfina se pro něj objednával orchestrální kotel) a ve stejné sestavě se blýsknul i v Praze. Repertoár se točil především okolo písniček z posledních dvou alb a sólové novinky A Wave Of Bitterness pana principála z letošního roku. Koncert odhalil nejen bezchybný a uhrančivý Peterův vokál, ale především zjištění, že Arcana se svými ozvěnami Dead Can Dance dokáže hravě uhranout i v živé podobě. Kapela se přiznala, že Praha je podle nich nejhezčí město, které znají a pochvalovali si, že 15leté výročí od vydání debutu mohla oslavit právě zde. Pětice byla půl hodiny po půlnoci vytleskána k dvojitému návratu na pódium, takže vše se zdálo být, až na předpokládanou vyšší návštěvu, asi v pořádku. A dle mého názoru opravdu bylo.  Čtyři nadprůměrní až vynikající vystupující, výborný zvuk, jen osvětlení bych pro příště mírně posílil. Doufejme, že se v příštím roce dočkáme třetího apokalyptického pokračování. Druhý díl byl totiž tou nejlepší pozvánkou pro všechny fanoušky pomalejší gotické muziky.

Arcana - Lost In Time (živě na Prague Apocalyptic Evening 2)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

tak pokud bych mohl doplnit o muj pohled na Tabor Radosti tak si myslim, ze ve vybrane spolecnosti ostudu urcite neudelali a me ososbne se libili moc B) Jinak vitezstvi si u me vybojovali TRIARII :-)
Přesně tak, Triarii :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.