Nejlepší desky roku 2020 (díl druhý)

Minulý týden jsme slíbili druhý díl sumáře toho nejlepšího, co jsme minulý rok slyšeli , načež tak činíme a svých pět albových favoritů předkládají i další členové redakce. A nejednou se trefili i do nahrávek, které jste v komentářích zařadili do svých žebříčku i vy.


Pětku svých nejoblíbenějších loňských alb sepsal Nephilim:

Korine - The Night We Raise (Data Airlines/Born Losers Records)
Synthwave už nějakou dobu důmyslně vysává ty nejlepší momenty osmé dekády minulého století a jeho obliba neustává. Dvojice Morgy Ramone a Trey Frye z Philadelphie si na svém tři roky starém debutu vyzkoušela, jaké postupy jim sedí nejlíp a svou snahu loni korunovala parádní osmipísňovou kolekcí, na které spolu u jednoho stolu hodují Duran Duran s New Order za kamarádského dohledu optimisticky naladěných The Cure. Tanečně našláplá deska ale nezůstává zapadlá jen mezi sedadly DeLoreanu - mnohovrstevné tracky nabízí i ryze současný pohled na neónovou dobu. Naservírujte si hitovky "The Last", "Cruel" nebo "Fate" a jako dezert konzumujte nealbovou singlovku "Uncrossed". Bude vám zaručeně chutnat.

 
 
Empathy Test - Monsters (Empathy Test)
I když se jedná o třetí dlouhohrající desku této britské elektronické dvojice, ve své podstatě ji můžeme považovat za debut - předchozí alba byly pouze kompilacemi starších singlů a EP. Isaac Howlett a Adam Relf předložili charismatickou sbírku až po dekl nabitou invencí, melancholií a především emocemi, navíc skvěle rámovanou dokonale žalostným androgynním vokálem. Pochopitelně i tady jsou naprosto zřejmé vlivy 80s. Dokonalý soundtrack k rozchodu s partnerem, po kterém nechcete tančit jak zběsilí, ale spíš se jen vlnit do rytmu. 
 

 

Lebanon Hanover - Sci-Fi Sky (Fabrika Records)
Larissa Iceglass a William Maybelline už spolu muzicírují nějaký ten pátek a stali se jednou z vůdčích formací postpunkově laděného coldwave hnutí. Aktuální, v pořadí šestá deska se nesnaží být nijak novátorská ani nehledá nové postupy, nicméně můžeme ji zvukově považovat za zdaleka nejbarevnější a rozhodně může oslovit daleko širší publikum, než tomu bylo dosud. Pokud už konkurenti na rovince dvojici doháněli, tímto počinem získávají Lebanon Hanover opět náskok o celé jedno kolo.

 

Then Comes Silence - Machine (Oblivion/SPV GmbH)
Švédská čtveřice má kořeny hluboko zapuštěné v tradiční podobě gothic rocku, ale umně je obohacuje svěžími a dynamickými postpunkovými prvky a se žánrovou konkurencí doslova vytírá podlahu. Oproti předchozí desce "Blood" došlo k výměně obou kytaristů, což celkovému dojmu znatelně prospělo: Kytarové riffy jsou nápaditější a celá deska působí rockověji a více přímočaře. TCS znovu ukazují v plné síle vynikající cit pro melodii, Alexův příjemný deklamovaný vokál nezaváhá ani na vteřinu. Deska moderního gothicrockera.

 
 

Kite - Kite At The Royal Opera (Astronaut Recordings)
Spojení soudobé hudby se symfonickým orchestrem už vyzkoušel kdekdo a některé výsledky vůbec nevyznívají tak majestátně, jak asi tvůrci původně zamýšleli. To ale není případ švédských Kite, kteří v listopadu 2019 dvakrát vyprodali Švédskou královskou operu, jištěni šestnáctihlavým orchestrem. Záznam koncertu, vydaný loni na vinylech, je ohromující. Introvertní hudba Kite se vkusným podbarvením smyčců, dechů, ale třeba i harfy vám vžene slzy do očí a nažene husí kůži. Dechberoucí zážitek.

 

A co nejvíc poslouchal Ezechiel?:

Minuit Machine – Don`t Run From The Fire (EP)
Mrazivá a černá jak polární noc, šlapavá jak blázen. Atmosférická kolekce 4 výborných jedovatých tracku od pařížských Minuit Machine, na které vás dámy vezmou do útrob těch nejdivnějších tanečních klubů, i když si ve skutečnosti jen potancováváte se sluchátkama v uších ve zhasnutém obýváku. Fight!

 


Minuit Machine - Don´t Run from the Fire
 
LeBrock – Hollow (EP)
Pokud jste byli předloni na Sedmičce omrknout synthwave nátěr Dance with The Dead, dost možná jste se nechali okouzlit vystoupením předskakujících LeBrock. Hlavně uvěřitelnému "80's rock" vokálu a odpovídajícímu synťákovému feelu, díky kterým se snadno necháte přesvědčit, že osmdesátky neskončily, jen mají tak nějak lepší zvuk. Ani hitovostí se tady nešetřilo...
 
 

LeBrock - Takes All Night

REIN – Reincarnated
Těžko říct, čím to je, že Švědsko dlouhodobě drží pozici snad nejsilnější alternativně-elektronické velmoci. Nejinak tomu bylo i loni, ať už je řeč o zmíněném působivém živáku Kite (a neméně povedeném singlu "Hand Out the Drugs") nebo třeba Agent Side Grinder s trackem "Love at First Sight". A každá správná velmoc má svou princeznu, i když v tomto případě občas dost rozzlobenou. A to je na REIN a celé desce "Reincarnated" to zábavné – tu minimalisticky vzteklá dcera Nitzer Ebb, onde zase až překvapivě přístupná pěnice, udílející audienci v příjemně ztemnělém darkpopovém salónku. Pokaždé ale s přesvědčivým výrazem a výbornou produkcí. A jak to asi bude fungovat live...?
 

REIN - Off the Grid

The Damned – The Rockfield Files (EP)
Rok 2020 přinesl na scénu poměrně dost novinek mých oblíbenců. Některé zabodovaly více (mnoho z nich už zmínili kolegové), jiné méně (bohužel včetně třeba nového Sopora) a u některých už prostě k dřívějšímu propojení nedošlo. Ne tak s matadory The Damned, kteří na čtyřskladbovém EP ohulili kytary, upozadili klávesy a vrátili se feelem zpět někam mezi "Phantasmagorii" a "The Black Album". S grácií sobě vlastní opět ukázali, proč jsou jednou z nejdůležitějších kapel, která formovala zvuk a feel gotické scény. Black is the night... a tak to má být


The Damned - Black is the Night

 

Dark Tunes from Czech and Slovak Caves Vol II
Už podruhé jsme se přesvědčili, že navzdory nevelkým rozlohám našich zemí a tím pádem i skromnějších rozměrů našich temných scén, ukrývá Česká a Slovenská republika spoustu zavedených i nových talentů. A tohle je zkrátka výběr těch nejzajímavějších....

 


Tolik tedy to nejlepší z roku 2020 za redakci Sanctuary.cz a pokud jste se ještě nepodělili o ty nejlepší loňské kousky z vašeho pohledu, čiňte tak prosíme v komentářích právě teď. Jsme zvědaví!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Placebo Effect ‎- Shattered Souls (CD vyšlo 26. 10. 2020, od 6. 11. na Bandcampu). Nové album po 26 letech. Čekání se vyplatilo, je skvělé. Jen chybí koncerty :-(
Desky z roku 2020, které mě osobně nejvíce oslovily: Absurd Minds - Sapta Placebo Effect - Shattered Souls Empathy Test – Monsters Marilyn Manson - We Are Chaos KMFDM – In Dub Kite - Kite at the Royal Opera

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.