Průvodce festivalovou sezónou 2018

I letos přinášíme přehled žánrově spřízněných kapel na českých a slovenských letních festivalech.

Čech (i Slovák) je tvor festivalový. Jakmile oschnou meze, vyrůstají na volných loukách větší či menší stage a pod nimi se srocují houfy hudebních fanoušků. Zajímá vás, jaká gotická, postpunková, darkelectro, synth, industriální a další všemožná lákadla připravili organizátoři letošních festivalů?  Přesně k tomu slouží následující seznam, tak pojďme na něj.

 

Plzeňský Metalfest jako první velký open-air sezóny nabídne tradičně nabušený program pro metalové publikum. Fanoušci sympho- a dalších temnějších odnoží metalu se už určitě těší na vystoupení headlinera v podobě Nightwish, své oddané příznivce určitě najdou i Lacuna Coil, Crematory nebo Xandria.

 

kdy: 1. - 3. června
www.metalfestopenair.cz

---------------------------------------------------------

 

Provoz Hlubina v Ostravě bude dějištěm pátého ročníku festivalu Chee Chaak a opět dá šanci především neokoukaným spolkům. Určitě si tu užijete energické vystoupení domácího electroEBMpunkového projektu V0NT, šanci zaujmout mají např. švýcarští noiserock/postpunkoví YC-CY nebo polské doompunkové trio Torpur.


kdy: 8. - 9. června
www.cheechaakfest.com/

---------------------------------------------------------

Kultovní postapo festival Junktown vstupuje do nového ročníku s mnoha novinkami, jednou z nich jsou i nové webovky na nové adrese. Akce buduje především svou vizuální stránku s desítkami lákadel, hudba tvoří pouze doplňkovou složku. Přesto tu potkáte pestrou směsici hudebních spolků, představí se tu mimo jiné i elektronický Project Jara-J, ze Slovenska dorazí zahrát Hieros Gamos.


kdy: 21. - 24. června
http://www.junktown.eu/

---------------------------------------------------------

Prague Metronome Festival sice oproti loňsku přišel o bohatého strýčka z ČEZu, ale stále pracuje s Českou Spořitelnou, Českou Televizí nebo Českým Rozhlasem a je pochopitelně dost vidět. Headlinerem letoška jsou triphopoví Massive Attack, potkáte tu ale i 'mluvící hlavu' Davida Byrnea nebo velvetovského Johna Calea. Exkluzivně pro tento fest se znovu dá dohromady domácí allstar projekt Umakart.


kdy: 22. - 23. června
www.metronomefestival.cz/

---------------------------------------------------------

Finanční skupina J&T a slovenský miliardář Igor Rattaj stojí od loňska v pozadí historicky zřejmě nejdražšího open-air festivalu, který se na našem i slovenském území plánuje. Aerodrome Festival proběhne na letišti v Panenském Týnci a jeho rozpočet údajně letos přesáhne sto milionů korun. Návštěvníci tu mohou za nemalé vstupné vidět třeba Lanu del Rey, Nine Ich Nails, Chvrches nebo.

 

kdy: 28. - 30. června

www.aerodrome.cz/

---------------------------------------------------------

Římská osmička je v podtitulu letošního ročníku festivalu Hradby Samoty. Fanoušci industrialu, ambientu, noise a jiných experimentálních druhů hudby se tentokrát shluknou v Rosicích. Odměnou jim bude obsáhlý seznam jmen, ze kterého vybíráme např. Der Blutharsh and the Infinitive Church of Leading Hand, Iszoloscope, Treha Sektori nebo Anemone Tube.


kdy: 28. - 30. června
www.hradbysamoty.org

---------------------------------------------------------

 

Dvacet tři. Tolik ročníků má za sebou pravděpodobně největší český všežánrový festival Rock For People. Pokud dorazíte na čtyřiadvacátou edici, budete mít možnost si užít headlinera v podobě Prodigy. Rozhodně dejte šanci i trashpunkovým Ho99o9, indierock/popovým Blossoms, případně pop/punkrockovým Courage My Love.

 

kdy: 4. - 6. července
www.rockforpeople.cz

------------------------------------------------------------

Pohoda Festival stále ukazuje všem ostatním akcím v našem výběru, jak by měl vypadat opravdu dobrý festival a i nadále zůstává naším favoritem nejen na Slovensku. I letos se podařilo namíchat opravdu atraktivní koktejl, ze kterého vyčnívají ingredience v podobě znovuobnovené shoegaze legendy Ride, islandské elektronické veličiny GusGus, rappera odkojeného Joy Division Dannyho Browna či švédské elektronické hvězdy Little Dragon.

 

kdy: 5. - 7. července
www.pohodafestival.sk

---------------------------------------------------------------

Jubilejní desátý ročník čeká kutnohorskou hipsterpřehlídku Creepy Teepee. Pokud sem vyrazíte, čeká vás celá řada neokoukaných jmen, mezi kterými se jistě ukrývají budoucí hvězdy alternativní scény. Zkuste např. dánské noise/postpunkery Iceage, americké melodické postpunkery Omni nebo kanadské elektroniky JOYFULTALK. A pro více informací asi zamiřte rovnou na Facebook, na oficiálním webu najdete pouze přehled loňského ročníku.


kdy: 6. - 8. července
www.creepyteepee.org

---------------------------------------------------------------

masters_of_rock_logo

Metalová galapřehlídka Masters of Rock dospěla k šestnáctému ročníku. Areál likérky Rudolfa Jelínka se tradičně zaplní tisícovkami fanoušků, kteří se letos můžou těšit na znovusjednocenou nejslavnější sestavu Helloween nebo premiérové vystoupení sólového projektu Gene Simmonse v Evropě. Temnější hodby je tu letos pohříchu málo, snad tedy vezmete zavděk dudáckou partou In Extremo. A pro pamětníky: Bude i Tanja!


kdy: 12. - 15. července
www.mastersofrock.cz

---------------------------------------------------------------

O největší středo- a východoevropské hradní veselici informujeme pravidelně a zároveň se tam díky námi pořádanému každoročnímu autobusovému zájezdu (rezervace zde) můžete podívat pohodlněji. Organizátoři Castle Party se ani tentokrát nežinýrovali, vidět tu letos můžete třeba Project Pitchfork, Apoptygmu Berzerk, Faun, The Beauty of Gemina, Agonoize, Gothminister, The Eden House a řadu dalších. Federální barvy letos hájí The Last Days Of Jesus.


kdy: 12. - 15. července
www.castleparty.com

---------------------------------------------------------------

Táborské letiště Čápův Dvůr letos v polovině července bude opět hostit ska, reggae a punk pod hlavičkou festivalu Mighty Sounds, tentokrát s pořadovým číslem čtrnáct. Skoro jako doma jsou na něm němečtí psychobilly mazáci Mad Sin, kteří letos opět dorazí. Exkluzivní bude jistě vystoupení psychobilly party Prison of Blues z Indonésie (!) nebo rockabilly souboru Raygun Cowboys z Kanady.


kdy: 13. - 15. července
www.mightysounds.cz

---------------------------------------------------------------

Severomoravský alternativní klenot Colours of Ostrava má letos v rukávu řadu trumfů, kterými hodlá přebít své konkurenty. V případě, že se letos vypravíte mezi těžební věže, naskytne se vám příležitost vidět naživo např. kultovní zpěvuli Grace Jones, islandské elektroniky GusGus, americké indie/shoegaze Cigarettes After Sex, či jejich electropopové krajany Future Islands. Mezi řadou exotických interpretů zkuste ochutnat třeba čínskou (!) postpunk/elektroniku Re-tros.

 

kdy: 18. - 21. července
www.colours.cz

---------------------------------------------------------------

Dolní Vítkovice opět hostí další ročník festivalu Ostrava v Plamenech, který se soustřeďuuje především na pivy prolitá jména české a slovenské rockové či metalové scény. Mezi zahraničními hosty letos objevíme i Fernanda Ribeira s vlkodlačí partou Moonspell.

 

kdy: 3. - 4. srpna

www.ostravavplamenech.cz

---------------------------------------------------------------

Brutal Assault letos v josefovské pevnosti předloží třiadvacátý díl své metalové ságy. Nicméně už hezkých pár let můžete kromě různých podob kovu slyšet i další žánry. Důkazem toho je např. letošní účast pohrobka Beastmilk, finských postpunkerů Grave Pleasures. Bude tu ale i elecktroindustriální dvojka Horskh, slovinská legenda Laibach, strýček Al a Ministry, darkambientní Mortiis, synťákový Perturbator nebo norský folk/ambient Wardruna. A vypíchneme ještě dvě jména: Glenn Danzig a Claudio Simonetti's Goblin. Wow, tleskáme!


kdy: 8. - 11. srpna
www.brutalassault.cz

-----------------------------------------------------------------

Vyškovský fest Pod Parou se po loňské krizi vzpamatoval a letos nasázel plnotučný line-up. Najdete v něm třeba nesmrtelné punkery The Exploited, maďarské psychobilly The Hellfreaks či posledního žijícího člena nejslavnější sestavy Ramones Markyho Ramone.

 

kdy: 16.  - 18. srpna
www.podparou.cz

-----------------------------------------------------------------

Popáté proběhne u jezera v malebném městě ve středních Čechách festival Rock Of Sadská.  Tradiční přehlídku české rock/metalové špičky již potřetí (! - že by pořadatelům chyběla invence?) doplní němečtí Neue Deutsche Härte bubáci Ost+Front, kteří s sebou přivezou maskované kumpány z Hämatom.


kdy: 17. - 18. srpna
www.rock-of-sadska.cz/

-----------------------------------------------------------------

 

'Mikulovský festival nepopulární hudby' - tak zní celé motto akce, která je už dvě desítky let známa pod zkráceným názvem Eurotrialog. Letošním headlinerem celé akce bude newyorská diva a královna postpunku Lydia Lunch se souborem Big Sexy Noise.

kdy: 24. - 25. srpna

www.eurotrialog.cz/

-----------------------------------------------------------------

 

 

Třinácté pokračování má i tradiční zavírák prázdnin v podobě našeho českého goth happeningu Prague Gothic Treffen. Letos opět na dva dny a opět ve třech klubech, které se postarají o žánrovou pestrost. Potkáte tu (v Čechách vůbec poprvé) Welle: Erdball, Ash Code, dorazí i Ariel Maniki and The Black Halos, Noví Lidé a řada DJů. A pár dalších překvapení ještě ukážeme. Stay tuned!

kdy: 24. - 25. srpna
http://sanctuary.cz/pgt/

-----------------------------------------------------------------

Už víte, kam se letos vypravíte? Nebo máte ještě nějaký tip na žánrovou kapelu, který jsme přehlédli? Napište nám i ostatním čtenářům do komentářů pod článek!

Příjemné léto plné hudby vám přeje redakce Sanctuary.cz.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Budu asi zase za rejpala, ale aby se lidi treba nechystali a pak nebyli prekvapeni, Ho99o9 jsou punk/industrial hip-hop. :)
Takže trashpunk sedí! ;)
Hehe. :) Ja je mam osobne rad, ale asi by lidi, kteri treba slyseli jenom tu kolaboraci s 3TEETH mohl ten nahodnej rap dost prekvapit, podle vkusu mozna i dost nemile... :D
Este by som mozno doplnil prvy rocnik Synthfest 20.10.2018. Budu tam zaujimave synth a elektro kapely. https://www.synthslovakia.sk/synthfest/
Ten je až v říjnu. Náš přehled končí koncem letních prázdnin. Takto se nám tam nevešla ani Nocturnal Culture Night, která má skvostný line-up a začíná hned první víkend v září. https://www.facebook.com/events/491603467861742/
Jeste bych upozornil, ze na Brutalu se zapomelo na Aluk Todolo, ti jsou rozhodne relevantni! A noisovo-industrialne zalozeny lidi by mohli ocenit i Unsane a Full of Hell (teda podle toho, co zrovna budou hrat).
Familientreffen: 5. - 8. červenec https://www.facebook.com/events/1904631023194344/ --- W-Festival: 16. - 19. srpen https://www.w-festival.com/en/

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.