Červnové strašání

Doufám, že máte svůj oblíbený stín, kam se můžete zašít s knihou. Tento měsíc se vám musí sakra hodit.

Začíná to vypadat, že můžeme tradičně první polovinu Strašání zrušit, protože v kinech člověk o horor v těchto dnech prostě nezavadí. Příští měsíc naštěstí vypadá o něco líp a vzhledem k tomu, že knižní horor se nadechl ke svým nejsvětlejším (nebo nejtěmnějším?) časům, vystačíme si i s ním.

Šílenci, kteří skupují veškerá vydání děl Stephena Kinga, můžou doplnit svou knihovnu o nové vydání klasického hororu "Cujo", který rozdovádí zejména čtenáře trpící kynofobií, tedy strachem ze psů. Dobrovský vydává reedici s novou obálkou v pevné vazbě.

"Bylo, nebylo, a není to tak dávno, do městečka Castle Rock přišel netvor… Doslova a do písmene kousavý román, plný napětí a hrůzy zavede čtenáře do známého městečka Castle Rock. Jeho zdánlivý pokoj naruší bernardýn nakažený vzteklinou. Z milého a přítulného psa se rázem stává strašlivá bestie, která terorizuje Donnu a jejího syna Tada uvězněné v rozbitém autě. A nablízku není nikdo, kdo by jim pomohl..."

 

 

Pojďme však k něčemu současnějšímu. Už nějakou dobu očekávají fans Philipa Fracassiho následovníka jeho úspěšného tuzemského debutu "Hleď, prázdnota", kterou je novelka "Sacculina", kterou také vydává nakladatelství Gnóm. 

"Malý rybářský člun, podivný kapitán a čtyři muži, kteří si chtějí užít výlet na moře, aby oslavili, že se jeden z nich právě vrátil z vězení. V hlubinách moře se však skrývají dosud nepoznané hrůzy..."   

 

 

Máte v oblibně napínáky s dětskými hrdiny? Potom by vás mohla potěšit novinka nakladatelství Fobos "Záhada městečka Bleak Creek", která je společným dílem dvojice Rhett McLaughlin / Link Neal.

"Strhující a temně komediální román od tvůrců Good Mythical Morning o dvou nejlepších kamarádech, kteří se v srdci svého jižanského městečka utkají s hrozivými silami.

Píše se rok 1992 v Bleak Creeku v Severní Karolíně – ospalém maloměstě se všemi vymoženostmi obyčejného jižanského města: dvěma baptistickými kostely, přátelskými úsměvy zakrývajícími tiché odsuzování a s neukojitelnou chutí na vepřové. Pod veselou fasádou města však děti z Bleak Creeku žijí v neustálém strachu, že je pošlou na Whitewoodovu školu, místní polepšovnu, která umí vzpurnou mládež vrátit na správnou cestu – má tak neposkvrněnou pověst, že jsou téměř všichni ochotní ignorovat podezřelé události, k nimž na škole v uplynulém desetiletí došlo.

Čerství středoškoláci Rex McClendon a Leif Nelson zpočátku věří dospělým: že tragické nehody v polepšovně byly jen nešťastnými důsledky podlehnutí hříchu v podobě Marlboro Lights nebo Nirvany. Když se však jejich natáčení mistrovského malorozpočtového hororu PolterDog strašlivě zvrtne – a jejich nejlepší kamarádka, Ališa Boykinsová, zraní zakladatele polepšovny, Waynea Whitewooda – začnou zpochybňovat vše, co o svém nenápadném rodném městě a jeho vychvalované polepšovně vědí.

Rex a Leif shromažďují střípky znepokojivé pravdy o škole a jejím tajuplném zakladateli, Wayneu Whitewoodovi. Kvůli tomu, co zjistí, se budou muset utkat se zlem, jaké si nedovedli představit ani v těch nejdivočejších snech – se zlem, které otřese samotnými základy Bleak Creeku."

 

 

Mládež hraje významnou roli i v dalším titulu Fobosu, který do toho šlape pěkně zostra a dává šanci i románu Adama Cesareho "Klaun v kukuřičném poli". Chtít začít nový život v městečku, které má ve znaku klauna, to chce rozhodně koule...

"Quinn Maybrooková to chce jen dotáhnout k maturitě. Ale možná se nedožije ani příštího rána. Quinn se s otcem přestěhovala do malého městečka Kettle Springs, která má za maskota podivně vyhlížejícího klauna. Oba tu chtějí po tragické události začít nový život. Jenže od té doby, co své brány zavřela jediná místní továrna, to jde s městečkem čím dál tím víc z kopce.

Většina jeho obyvatel se domnívá, že za všechno můžou puberťáci. Právě třeťáci a čtvrťáci z tamní střední školy koneckonců uspořádali mejdan, na němž zemřela dcera Arthura Hilla. Byli to oni, kdo zapálil továrnu. A jsou to oni, kdo tráví veškerý volný čas točením pitomých videí, jež pak dávají na YouTube. Chybí jim respekt a nemají ani tušení, co znamená tvrdá práce. Teenageři z Kettle Springs to ale vidí přesně naopak.

Městečko tak vede nekončící bitvu mezi starým a novým pořádkem, mezi tradicí a pokrokem. Je to boj, který může skončit naprostou zkázou Kettle Springs. A proto se jeden vraždící klaun s kloboučkem a červeným kulatým nosem rozhodne, že tomu učiní přítrž. Protože když všechny své protivníky pozabíjíte, automaticky vyhráváte jakoukoliv debatu."

 

 

A do třetice Fobos! Tentokrát žádné dětičky ani modernosti. Kosmická hrůza otřese našimi pozemskými základy v příběhu "Dům na rozhraní", který má na svědomí William Hope Hodgson. A pokud jste si vzpomněli na H.P. Lovecrafta, vězte, že tady byl on tím, kdo se nechal inspirovat. Nikoliv naopak.

"Během svého rybářského výletu naleznou Tonnison a Berreggnon v rozvalinách zchátralého domu kdesi v Irsku starý deník. Jeho stránky jim odhalí neuvěřitelné zážitky někdejšího obyvatele domu. Nejprve jej dle zápisů začala ohrožovat jakási humanoidní, kancům podobná monstra, vylézající z pukliny nedalekého Ďáblova Chřtánu, která zranila jeho psa a úporně se snaží dostat do domu. Poté pisatel zažil jakýsi parapsychologický výlet do krajiny jiných světů. Čas začne ubíhat rychleji a rychleji, dny a noci se střídají během vteřiny, zrychlený čas a jakési vychýlení prostoru autorovi umožní stát se svědkem zániku sluneční soustavy a vzniku nových světů.

Nedobrovolný poutník vesmírem objevuje astrální a pozemskou dualitu dobra a zla, otevírá cestu dalším netvorům z jiných dimenzí a pozoruje šílený let kosmických těles. Zmar lidských nadějí a tužeb se promítá do celé fantazmagorické kosmologie..."

 

 

Dalším přírůstkem se chlubí také mladičké nakladatelství Medusa, které představuje českým čtenářům americkou autorku Livii Llewellyn. Na seznamovací večírek si vzala své Lovecraftem inspirované dílko "Ta, co jde první".

"Stroje v Becherské čtvrti ve městě Obsidie pracují přesčas a všechno se zdá poněkud vychýlené z rovnováhy. Co nevidět začne Epocha II a Ministerstvo porodnictví se už připravuje, ovšem zda bude vražedná Alex při tomto dlouho očekávaném přechodu představovat problém, nebo přínos, se teprve ukáže.

Ta, co jde první Livie Llewellynové je mistrovským příspěvkem do světa Mýtu Cthulhu."

 

 

Nejen nakladatelé hrnou horor jak můžou. Činí se i autoři. Taková Veronika Fiedlerová i přičiněním naší recenze na její debut "Pozdravy záhrobí" zdrsněla a jak šlape druhá kniha osudů pojšťováka Benedikta "Ozvěny záhrobí" si přečtete opět díky péči nakladatelství Golden Dog.

"Krádež vzácného tisku. Únos malého chlapce. Sebevražda mladé dívky. Zdánlivě nesouvisející případy, v nichž vyšetřovatel pojistných událostí Benedikt Klausner rozpoznává zásah nadpřirozena. Mrtvých přibývá a do hry vstupuje nekromantův podivný zaměstnavatel. Dokáže Benedikt ochránit svoje nejbližší před vším, k čemu se neodvratně schyluje?"

 

 

Filmař i spisovatel Emil Křižka o sobě dává vědět knižní novinkou "Hořká múza". Tu mu vydalo nakladatelství Rosier a  vy můžete srovnávat s jeho posledním bijákem "Hrana zlomu" a posoudit, které řemeslo mu jde líp.

"Mrazivý horor o zrůdné vášni a slepé posedlosti. Franz je spisovatel a netouží po ničem jiném, než aby mohl nerušeně psát. Osud se mu však podivnými způsoby staví do cesty… až do chvíle, kdy se mu zjeví přízrak zjizveného muže. Ten Franzovi předloží neodolatelnou nabídku: prostor pro tvorbu a inspiraci, pro kterou by nejeden člověk zabíjel. I přes vysokou cenu Franz nakonec souhlasí, aniž by tušil, čemu se pro svou slepou touhu upsal. Získá schopnost vidět očima přízraku a záhy ho pohltí děsivé vize vedoucí až na pokraj šílenství, už však není cesty zpět. Ve zvráceném díle, které společně s tajemným mužem tvoří, odhaluje hrozivě temnou minulost, jež se ho týká daleko víc, než by se kdy odvážil hádat."

 

 

Jedeme dál. Máte doma ratolest, které se nechce číst? Máte rádi příběhy o vlkodlacích? Zkuste prozkoumat knihu Pavla Bartáčka "Hrůzy v Michiganu", kterou na pulty dostalo nakladatelství Golden Dog.

"Původně se jednalo o krátkou povídku pro autorova syna, nečtenáře, kterého tak chtěl přimět přečíst alespoň malý souvislý text, nacházející se mimo sociální sítě a streamovací služby. Nakonec se povedlo, syn ji obdržel v den svých patnáctých narozenin, dne 4. 11. 2019. Možná proto je datum 4. listopadu v knize tak důležité – celá původní povídka toho dne začíná. Jen trochu v jiném století a na jiné polokouli.

A proč zrovna příběh o Vlčím muži? Důvodem byl autorův dětský sen napsat knihu o vlkodlacích. V té době několikrát zhlédl film Americký vlkodlak v Londýně. Rád jej ve volných chvílích kreslil, a dokonce i pár vět napsal do svého tajného deníku. Tím to ale skončilo…"

 


Příznivci kratších příběhů se dočkali už čtvrté knížečky edice Zrnka temnoty nakladatelství Golden Dog a po dvou zahraničních autorech se dostala na řadu také druhá tuzemská spisovatelka. Kristína Haidingerová přispěla svým bizárním dílkem "V rozkvětu".

"Zpočátku se zdá, že tahle kniha Soně pokazí slibně se vyvíjející rande. Namísto románku se před ní otevírá úplně nový, bizarní svět: přitažlivá i děsivá Zahrada, která dokáže reagovat na tajné touhy. Bohužel ale nejen na ty její. Něco zvenčí se snaží Zahradu zničit, některé bytosti se pokouší za jakoukoli cenu uniknout. A Soňa zjišťuje, že svět…"

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Autorem knihy Hrůzy v Michiganu je Pavel, nikoliv Radek :) Díky!
A teď mi řekněte, kde jsem na toho Radka přišel?! Díky za upozornění - opraveno. :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.