Československá gotická scéna vydává svůj druhý hudební manifest

Stáhněte si zdarma výběr toho nejzajímavějšího z aktuální tuzemské temné scény.


Jen o málo hudebních scénách koluje v našich končinách tolik dezinformací a mýtů jako o té gotické. Přesto tato subkultura, vzešlá z postpunkového odkazu konce 70. let, zapustila své kořeny také u nás. Téměř nikým nepozorována roste a prospívá od Aše až k Tatrám i dnes. Dokonce je hudebně ve velmi dobré kondici a pokrývá snad všechny žánry aktuálně spadající pod gotickou subkulturu – tedy od klasického post punku, gothic roku, deathrocku a dark wave přes synthpop, coldwave a temnou elektroniku až k dark ambientu, industrialu nebo neofolku.

A přesně tenhle skutečný, syrový a ničím nepřikrášlený hudební obraz české a slovenské scény se pokusil už podruhé zachytit portál Sanctuary.cz, jediné tuzemské médium u nás, které se už 15 let gotické subkultuře věnuje jako webzine a promotér. Druhý díl volně navazuje na historicky vůbec první bezplatnou kompilaci tohoto druhu, která vyšla roku 2017. Co se za tři roky událo na scéně nového? Jaké nové projekty vyrazily z undergroundu? Právě to má zprostředkovat "Dark Tunes From Czech & Slovak Caves Vol II."

Energická mladá krev i ostřílení umělci

Ze čtyř desítek přihlášených skladeb vybralo devět hudebních publicistů nezávisle na sobě 25 nejzajímavějších skladeb. A i tentokrát byla pro porotu velmi příjemným překvapením účast nejen zavedených jmen scény jako Bratrstvo Luny, Schwarzprior, Skrol, Výsměch? nebo Noví Lidé, z nichž někteří vydali své dosud nepublikované klenoty přímo pro "Dark Tunes", ale i spousta nováčků, kteří vůbec poprvé opustili zatuchlé sklepy a zkušebny a přispěchali s velmi slibným materiálem. A přesně to byl jeden z cílů kompilace.

Důvodem vzniku „Dark Tunes“ je také snaha pomoci tuzemským projektům představit svou tvorbu širší veřejnosti u nás, ukázat skutečné hudební výrazivo současné gotické scény a kdo ví, třeba i vzbudit zájem o tuhle scénu i mezi posluchači jiných žánrů. Stejně tak se bude kompilace šířit i v zahraničí mezi žánrovými DJi, moderátory, redaktory a bloggery, aby na mapě „temné Evropy“ jasně vykolíkovala hranice našich republik a pomohla zdejším umělcům získat koncerty a kontakty i mimo naše teritorium.

Pokud jste tedy někdy chtěli aspoň ze zvědavosti nadzvednout černý závoj gotiky a udělat si na ni vlastní názor, přímo tady najdete druhý průchod do jejích skutečných hudebních hlubin.

Přejeme příjemnou a objevnou hudební cestu!

Kompilaci „Sanctuary.cz presents: Dark Tunes from Czech and Slovak Caves Vol.II“ si můžete zadarmo stáhnout na adrese www.darktunes.cz nebo Bandcamp profilu https://sanctuarycz.bandcamp.com/.

Tracklist

  1. Bratrstvo Luny - Baldachýny mraků*
  2. Decent Ruins – White Quarantine*
  3. Noví Lidé - Zjitření
  4. TEAR – Cart Of Life*
  5. Love My Science -  Restart
  6. Stereo Songbird - Heartburner
  7. Das Funus - Bože Odpověz
  8. Výsměch? - Your Ghost
  9. Dave Von Tenebrae – Spider's Waltz
  10. Cathedral In Flames - Desperado*
  11. Epadun - Černá Víla
  12. Nemuer - Odin's Quest for Wisdom
  13. Vespertine Soul – Entwined In Emptiness
  14. Schwarzprior – Karlák*
  15. MeanMeme – Coward de la Macho*
  16. The Opposer Divine - Cursed
  17. Projekt203 - Horiace Bariery*
  18. Bolehlav - Cliché
  19. Isiolia - Stupid Game*
  20. Project Jara-J – Sanctuary*
  21. KIFOTH – Cowardice_V1.0
  22. GoLeave - Alone*
  23. Last Influence of Brain – Brain Binarea
  24. Skrol - Dei Irae II
  25. Fuj Kluk - S Bubákem*


* previously unreleased track

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Díky. A Desperado od Cathedral In Flames je superhit!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.