Třináct nejzásadnějších skladeb XIII. století

Jihlavský gothrockový kult slaví 25 let. Pojďme se před jeho pražským koncertem podívat na 13 nejdůležitějších zářezů Petra Štěpána a spol. do hudební historie.


13. Havran (2016)

Na novém CD "Intacto" ještě skoro nezaschl potisk, ale track "Havran" si už své místo v našem žebříčku zaslouží. Právě tady jsou zúročeny všechny roky zkušeností, které Petr Štěpán za více než třicetiletou hudební kariéru nasbíral. Atmosféra, naléhavost, apokalyptické vize, všechno pěkně pohromadě.


 

12. Transylvanian Werewolf (1996)

Slyšte, slyšte jak nám děti noci hrají...

Titulní skladba desky "Werewolf" a Mistrovo zmítání mezi křesťanstvím a pohanskými mýty, zde v podobě vlkodlaka. Dominantní houslový motiv dodává písni majestátnost a vážnost a činí z ní nadčasový kus. Flétna v závěru ji zase činí zvráceně hravou.
 

XIII. století - Transylvanian Werewolf

 

11. Macbeth (1993)

Jedna z nejnápaditějších hitovek kapely, bůhvíproč už dlouhou dobu nehraná naživo. Výpravný videoklip, režie Mirjam Landa (ano, manželka Žita 44). Doba brokátového kabátce a klobouku a Třináctka v životní formě. Skladbu najdeme na druhé desce "Gotika", ale také na o rok starších demech "Heretic" a "Black Ritual".

XIII. století - Macbeth

 

10. Květy zla (1995)

Desetiminutový epos s mistrnou atmosférou s upraveným textem básně 'Litanie k Satanovi' z básnické sbírky "Květy zla" Charlese Baudelaira. Třináctka ji umístila na úplný konec své desky "Nosferatu". Ruku na srdce: Kdo z vás nezkoušel tuhle skladbu poslouchat ve tmě, případně s rozžatou svící?
 

XIII. století - Květy zla

 

9. Horizont Události (2004)

Sedmé řadové album "Vendetta" přineslo nejen několik opravdu silných hitů, které jsou dnes stálou součástí koncertních setlistů, ale i videoklip ke skladbě "Horizont Události". Výtvor režiséra Davida Beránka (mj. videoklipy pro Tristanii, Liz Mitchell, Bonfire, Divokýho Billa či Meky Žbirku, ale také držitel ceny Český Slavík za videoklip roku 2003 ke skladbě 'Dole v dole' skupiny Kabát) dostal pracovní název 'Matrix IV' a na jeho výrobu byly použity nejmodernější technologie. Výsledek je ale mírně řečeno rozpačitý a je dodnes terčem mnoha vtipů.
 

XIII. století - Horizont Události

 

8. Nosferatu is dead (1993)

Syrový, zvířecí, nekompromisní. Takový je otvírák třetí desky "Nosferatu", na které kapela opustila (aspoň tenkrát) koketování s elektronikou a vrátila se k hutnému zvuku kytar. I když na albu najdeme i jiné výrazné skladby, tato ční nad ostatními. "Nosferatu is dead" byl ale už tehdy prověřenou koncertní jistotou, v živé verzi jej najdete už na demu "Black Ritual" o dva roky předtím.

 

7. Fatherland (2000)

S přelomem milénia se XIII. století rozhodlo znovu experimentovat a výsledkem bylo album "Metropolis", zřejmě nejavantgardnější dílo jihlavských bardů v celé jejich kariéře. Úchvatný hymnický opus "Fatherland" se středověkým intrem je důkazem toho, s jakými prvky lze v hudbě pracovat. Exustio Domine, pravil Torquemada...
 

XIII. století - Fatherland

 

6. Obřad za mrtvé (1988)

Jedna z vůbec prvních skladeb Třináctky, tehdy ještě pod původním názvem "Obřad za padlé". Najdeme ji už na přelomové demokazetě "Nová Drakulomania" z roku 1988, kdy se kapela teprve rodila na troskách kultovních HNF. Demo vyšlo v reedici v roce 1995, v obnovené verzi skladbu kapela zachytila i na desku "Vendetta". Atmosférická černá mše, bolestná zpověď principála Petra.

XIII. století - Obřad za mrtvé (demo Nová Drakulomania)
 
 

5. Kabarette Voltaire (2009)

Přímočará jízda z předposlední desky "Dogma" se okamžitě stala otvírákem živých vystoupení a zařadila se mezi největší hity kapely. Tahle skladba má všechno, co fanoušci na Třináctce milují – temné intro, svižný rytmus a výborný, dobře zapamatovatelný refrén, který si můžete hned halekat spolu s frontmanem.

 

XIII. století - Kabarette Voltaire (live, Palác Akropolis 2013)
 
 

4. Zánik Izraele (1991)

Nejkontroverznější skladba z repertoáru XIII. století. Kapela ji sice na koncertech hrávala (a téměř pokaždé ji doprovázelo jedovaté věnování Petru Mukovi, který v té době veřejně propagoval judaismus ve formaci Shalom), ale na retrospektivní album "Vampire Songs" se ji neodvážila dát. Text skladby byl často mylně interpretován jako propagace nacismu a kvůli tomu byla jeden čas jako neonacistická označována i sama kapela (např. v Britských listech). Největší hit kapely, který nikdy nevyšel na žádném oficiálním nosiči, najdeme jej pouze v živé verzi na raritním kazetovém demu "Black Ritual" (1993).
 

XIII. století - Zánik Izraele (live 1993)

 

3. Justina (1991)

Hříšná skladba o hříšné ženštině je nejvýraznější skladbou debutové desky "Amulet". Poprvé se mezi posluchače dostala na 'zahřívací' koncertní demokazetě "Demoniac" už v roce 1991. V symfonické verzi vyšla i na druhé desce "Gotika", ale tam jí chybí ten pravý drive, kvůli kterému ji fanoušci milují.

XIII. století - Justina

 

2. Karneval (1992)

Tribute kompilace "Dej mi víc … Olympic", vyšla v roce 1992 u příležitosti 30. výročí činnosti Petra Jandy a spol. a na její výrobě se podílely tehdejší největší hvězdy české hudební scény. Najdeme tu slavné hity Olympiku v podání skupin Kabát, Rapmasters, Vitacit, Alkehol, Arakain, Plexis, Shalom nebo Žlutý pes. Ale jen jediná skladba se stala skutečným hitem. Polozapomenutý originál s názvem "Karneval" si vzala do parády tehdy ještě nepříliš známá Třináctka a udělala z ní klenot své diskografie.

 

 

 

1. Elizabeth (1998)

Buďme upřímní: Čekali jste na prvním místě jinou skladbu? Nadčasový evergreen z jinak pouze průměrné desky "Ztraceni v Karpatech" byl ve své době opravdovým hitem všech hospodských jukeboxů v Čechách i na Moravě. Milovaná i těmi, kteří o gothic rocku v životě neslyšeli. Pokud jste někdy na vlastní kůži zažili neskutečný ohlas na tuto skladbu v sousedním Polsku, zaručeně vám teď přeběhl mráz po zádech. Elizabeth právem patří na vrchol našeho žebříčku, je to takový 'Bela Lugosi's Dead' české gotické scény.

XIII. století - Elizabeth (live, Castle Party 2013)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

To je dobrý, že v Macbeth hraje Šteindlerova holka z "Kopytem sem kopytem tam":D http://www.csfd.cz/tvurce/57644-renata-beccerova/
připomínám právě běžící výstavu v pražském/břevnovském popmuzeu 'Rockfesty 1986-1989'. Kdo neví - v tehdejším Paláci kultury (dnes Kongresové centrum), proslaveném hlavně sjezdy KSČ, se odehrály 4 ročníky s i dnes snad až neuvěřitelnou dramaturgií. k vidění jsou programy, fota a další dokumenty. nechte si též pustit 30min. dok. film. vystoupili mimo jiné hnf, oceán, hypnotix, modrý tanky, už jsme doma, titanic, michael's uncle, garáž, mňága a žďorp, laura a její tygři a desítky dalších! hudební dějepis za 40 káčé. http://www.popmuseum.cz/index.php
Kde jste vzali to Exustio, když Torquemada ve Fatherlandu zcela jasně říká (slovy žalmu 74,22) "Exurge domine (et judica causam tuam...)"..?
Poslechněte od 13náctky, Zánik Izraele

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.