Report z Project Pitchfork v pevnosti Königstein

Kootcha se vypravil omrknout "Vidle" do netradičního prostoru hradu z 12. století.

Fotky poskytnul Frank Buttenbender (https://buttenbender.myportfolio.com/) – danke!

Začnu trochu hate. Vždy mne sraly řeči směrem k Sanctuary.cz, že „už zase přivezli Project Pitchfork, že snad nikoho jiného neznají, že je to furt dokola, že je tolik jiných kapel“ a jiné kecy a kecy. Pitchfork jsou dnes band, který jsem viděl zhruba dvanáctkrát, a společně s NIN jsou jediní, kdo mne koncertně ještě nikdy nezklamal. Jejich koncerty jsou vždy skvěle připravené a zprodukované. Nedokážu pochopit ty kretény, co furt melou ať přivezeme Vomito Negro, nebo kohokoliv jiného (na koho přijdou tři lidi a ještě s prosíkem o guestlist), hlavně už ne Vidle. Hovno, tak si na tyhle kapely jezděte do Reichu a neosírejte nad PP, když je to jeden z mála bandů, na které je v Praze vyprodáno. Konec hate.

Na královském hradu Königstein jsem byl poprvé a je to skvostné místo! Vizuál, kamennými hackely obestavěné vysoké skály, podpořený davem černooděnců, je zcela ojedinělý. Jednačtyřicet metrů vysoký výtah uvnitř masivu, který vás vyveze až na ochoz, také jinde nezažijete. Není to místo pro velký festival, ale na takovýhle dvojkoncert je ideální. Navíc sto kilometrů od Prahy je neuvěřitelně blízko. I když bylo vyprodáno, necítil jsem se jak uprchlík v gumovém člunu u pobřeží Itálie. Dalším neopominutelným aspektem spokojenosti jsou ceny. Sasko je oproti Bavorsku velmi mile levné a rozdíl dvou eur na půllitru piva je značný.

Jako první nastupují Solar Fake. Vždy to bylo příšerné a nic se nezměnilo. Sven Friedrich je nesmírně snaživý muzikant a zřejmě i milý člověk. Všechna jeho hostování jsou docela dobrá (například záskok u Das Ich nebo momentální kolaborace s Daniel Myer Project). Dokonce i oba jeho side projekty snesu, ať je to Dreadful Shadows nebo Zeraphine, ale Solar Fake je ukrutně nezajímavý. To je taková nuda, že i pivo u stánku teklo pomaleji. Fakt nevím, proč jsou tak oblíbení, nechápu to. Ukňouraný vopruz bez jakékoliv dynamiky. Jediný moment, kdy se to zvedlo, byl příchod Spillese, který s nimi odzpíval svojí pecku „The Dividing Line“, což je na padesátiminutový koncert poněkud málo.

Solar Fake

V půl desáté se na do tmy ponořeném pódiu rozsvítily trojzubce a my začali vřískat jak o život. Zpoza letitého kovovědřevěného stojanu na mikrofon konečně přichází očekávané persony –  Léo, Nook, Achim, Dirk, Jürgen a Peter. Chcete-li – Leonhardt, Michelfelt, Farber, Scheuber, Jansen a Spilles – tedy Project Pitchfork. Chcete-li – Projekt Vidle. Dvě hodiny deset čiré radosti a nadšení.

Píšu to pokaždé a ani teď nevynechám – opravdu si myslím, že Peter Spilles je největší electrostar v Německu, a protože Reich je pupkem electroplanety, tak je pro mě logicky největší hvězda na světě. Má úplně vše, co frontman jeho kalibru nutně potřebuje – fantastický hlas, bezbřehé charisma, neuvěřitelnou skladatelskou fantazii a velmi dobrý hudební sluch, slušné pohybové nadání, skvělou image a za sebou ohromnou sadu kvalitních desek nejenom PP, ale i jeho side (Santa Hates You, Imatem, atd).

Pódium si samozřejmě přivezli svoje, včetně sound&light a podle toho to i vypadalo a znělo. Zvuk byl absolutně božský! Nejvíc času jsem protančil před pultem, ale ze zvědavosti jsem si to obešel celé a Köenigstein nemá chybu, hrálo to jak z desky i na hajzlu. Za ty čtyři roky, co si pro sebe koupili PA systém Point Source a vozí svého light designera jsou jejich koncerty neskutečně našlapané. Navíc na hradě hráli na uzavřeném kamenném nádvoří, kde je za FOH obří strom. Takže nikde žádné drnčení, od stromu se zezadu nic nevracelo a díky absenci stropu všechny nepříjemné zvuky (např. vazby) mizely nad námi. Jak říkám, na tomhle se dá vyučovat živý zvuk! Celá stage je podsvícená LED stěnou a doma vyrobená světla z širmů zubařského osvětlení, podpořená asi třiceti výkonnými moving heads, vytvořila důstojnou atmosféru koncertu těchto borců z Hamburku.

Project Pitchfork

Playlist mě trochu překvapil, protože ty nejtutovější hity zařadili dost dopředu a na konci mi chyběla větší pěst. Posledních X let geniálně předzavírali peckou „K.N.K.A.“ končili songem ze skvostného alba „Dhyani“, šílenou vypalovačkou „Fire And Ice“, po které já už nikdy ani nechtěl, aby hráli dál, protože jsem chcípal vysílením. Teď ji hráli desátou, takže já ještě u „Timekiller“ popadal dech a kdyby nezařadili „Teardrop“, tak jsem u „Souls“ zdechnul, přísahám. Tentokrát končili předposlední „Fear“ a poslední „Rescue“, což jak sami uznáte, není stejná tonáž. Ale to bylo jediné, s čímž jsem úplně nerezonoval, jinak to byl bezchybný gig, zasluhující obdiv. Jinak si stále myslím, že tři bubeníci hrající naprosto unisono je kravina a moc bych chtěl slyšet vysvětlení od kapely, co tím vlastně sledují. Příště se jich půjdu zeptat! Asi jsem to už chtěl udělat několikrát, ale pokaždé zapomenu...

Nejzářnějším skvostem večera byla „Souls“. To je tak nesmírně krásná pecka, že vždy bojuju s pokušením mít celou dobu slastně zavřené oči, což nikdy nevydržím. Hned po ní jsem ržál při „Beholder“, protože ten nosný synťák zpívalo celé publikum hlasitěji než kapela a Peter tím byl očividně nadšený. A kdybyste viděli „Alpha Omega“! Po hodně dlouhé době jsem zažil Dirka skákat za keyboardem. Ano, čtete dobře, ten vychlastanej a obyčejně megaprotivnej Scheuber vyváděl a pařil jak zamlada při prvních tour. Jemu se totiž povedlo pokračování jeho sólovky, tak má kurva dobrou náladu.


Project Pitchfork


Všeobecně oblíbené „Acid Ocean“ a „K.N.K.A.“ byly mocně nakopnuté hlasitým chorálem z publika. No, a ještě musím zmínit „Carnival“, který tentokrát nejvíc zpívaly roštěnky. „Carnival is in our town. Hopeful eyes, Children laugh, Vanished expectations, Carnival...“. Pět jich stálo vedle mě a celou dobu jen tak pobrukovaly, ale při Karnevalu hulákaly jak na fotbale a text znaly zpaměti.

Opět mne přesvědčili, že Project Pitchfork mají v EBM rodině po právu nadstandardní postavení bandu, který je schopný po dlouhá léta udržet výjimečný pel kvality. Pevně doufám, že Spillesův modrý pruh přes obličej (tady ho měl protažený až na hruď), uvidím ještě mockrát, protože Pičforci jsou moje láska forever.

  1. Conjure
  2. Rain
  3. Into Orbit
  4. En Garde!
  5. Blood-Loss (Sometimes)
  6. Carnival
  7. An End
  8. K.N.K.A.
  9. Alpha Omega
  10. Fire And Ice
  11. Human Crossing
  12. Timekiller
  13. Teardrop
  14. Souls
  15. Blood-Diamond (See Him Running)
  16. Acid Ocean
  17. Requiem
  18. Volcano
  19. Titanes
  20. Beholder
  21. Terra Incognita

encore I

  1. Midnight Moon Misery
  2. The Island
  3. Blood-Thirst

encore II

  1. Endzeit
  2. Onyx
  3. Fear

encore III

  1. Rescue

Project Pitchfork

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Kootcho,smekam,opet skvelej report,uplne jsem na ne dostal chut a klidne je uvidim 3x rocne ,protože viz. poslední veta! :) a propos-na Konigsteinu jsem byl několikrát a vždycky jsem si rikal,ze by tu měli udelat nejakou muziku..hm tak jsem to prosvih..
dikec! Hned pristi rok muzes vyrazit.. ten hradni festung je tam pravidelne.. ja byl z toho prostredi uplne vyndanej, zazil jsem koncert v Lipskych kassematech a tohle bylo obdobne skvely.. jestli bude stat line-up za to, tak se za rok vidime .
Solar Fake je utrpení.Project Pitchfork je sračka napodobující ještě vetší sračku jménem KRámmstein.Prej song Souls byl skvostem večera.Nasrat.Větší sračku jsem neslyšel.
PP napodobuji Rammstein - tak vetsi kravinu jsem uz roky neslysel :-) :-) ty se v teto scene asi moc neorientujes, vid? Bud jsi blb nebo nemas tuseni o cem tady pises...
Project Pitchfork naposlouchaný moc nemám, ale Kootchovy reporty čtu jedním dechem! :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.