Užijte si Halloween v gotickém duchu se sličnými zpěvačkami u mikrofonu

Sanctuary HalloweenV sobotu 30. října 2010 proběhne ve stylově vyzdobeném klubu Exit Chmelnice velká oslava Halloweenu za účasti třicet let fungující gothic rockové stálice The Breath of Life z Belgie, německých New Days Delay a jedné z nejslibnějších domácích formací Phosgene Girls. Poslední dvě jmenované navíc zahrají v Praze vůbec poprvé.



 

I když v našich zeměpisných souřadnicích nemá Halloween delší tradici, jako svátek všeho zábavně děsivého, nadpřirozeného, hororového a tak trochu odvráceného si v různých subkulturách pozvolna získává nemalý počet příznivců. Není proto žádným překvapením, že se snad nejvíce slaví na gotické scéně, která heslo „Každý den je Halloween“ přijala i jako jeden ze svých základních životních postojů. A kdy jindy a jak lépe bychom měli tento netradiční večer oslavit, než 30. října 2010 gothic rockovou smrští hned o třech fázích?

Nestává se příliš často, aby některá zahraniční skupina měla tak silné pouto s Českou republikou jako belgická gothic rock/darkwave klasika The Breath of Life. Její historie se začala psát před dlouhými třiceti lety, kdy mladí muzikanti z Gembloux hledali a nacházeli svůj osobitý hudební výraz. Unikátní zvuk a nálada tvorby, spojená s hlasem a charismatem zpěvačky Isabelle Dekeyser, byly po deseti letech zaznamenány na první kazetové album „The Breath of Life“. To roku 1990 vyšvihlo (zejména v Belgii a okolí) kapelu do povědomí vyznavačů temnější hudby a možná trochu překvapivě přišly značné pozitivní ohlasy i z tehdejšího Československa. Díky tomu se naše republika nakonec mohla pyšnit celosvětovým prvenstvím – The Breath of Life v únoru roku 1991 své vůbec první zahraniční turné odstartovali šesti koncertními zastávkami právě u nás. 

Úspěch předčil očekávání, a tak se Belgičané hned příští rok museli vrátit do Čech znovu, kde odehráli devět vystoupení, včetně legendární show v pražském klubu Bunkr pro více než osm set návštěvníků (dvacet minut koncertu tehdy živě vysílalo Radio 1, záznam byl navíc v květnu 1992 vysílán na České televizi). Nahrávka z Bunkru se i samotné kapele líbila natolik, že ji v září vydala jako své vůbec první živé album pod názvem „Live in Praha ‘92“.

I když hvězda The Breath of Life od té doby neustále stoupala, kapela vydávala další desky, hrála s největšími jmény gotické scény (např. turné s Lacrimosou) i na nejvýznamnějších žánrových festivalech, na Českou republiku nezapomněla a ráda se sem opakovaně vracela (naposledy před třemi lety). Je proto logické, že na svém turné k oslavě třicetiletého působení na scéně nemohou The Breath of Life naší zemi minout.



Cz Sanctuary presents Halloween


Druhá zpívající dáma přijede se svou suitou New Days Delay na pražské premiérové vystoupení ze vzdálených německých Brém. Kapela funguje jedenáct let a ve své tvorbě míchá nejrůznější potemnělé žánry, které přetavuje v pestrou a (především na živo) po čertech zábavnou směs. V tomto duchu formaci ideálně prezentuje i zatím poslední deska „Splitterelastisch“, která šíří dobré jméno spolku po celém světě.

Insa, která zcela přirozeně střídá zpěv v němčině s angličtinou, popisuje s nadhledem tvorbu New Days Delay jako: „surf-goth-rock-electro-pop-postpunk-wave“. Ovšem lepší, než pokoušet se sympatickou pětici opsat nějakou žánrovou škatulkou, je navštívit skočný koncert osobně a nechat na sebe hudbu působit přímo v Exitu, kam si kapela odskočí před listopadovým turné po Mexiku.

Vůbec poprvé se v našem hlavním městě představí i jediní halloweenoví zástupci domácí scény, pardubicko-přeloučští  Phosgene Girls. Čtveřice Al Chymista (zpěv/klávesy/programování), Sunja (zpěv), Xhurk 336 (basa) a TourChess (guitar) propojuje odkazy gothic rocku s elektronikou a darkwave. A dělá to velmi dobře, o čemž svědčí nejen rostoucí pozice Phosgene Girls na scéně, ale i jejich stále častější koncertování.

Kromě kvalitního hudebního zážitku je ovšem přichystáno i autorské kulturní pásmo Mistra Jana Krumphanzla s názvem „Poezie z vydlabané dýně“, připravené exkluzivně pro tuto příležitost. Samozřejmě nebude chybět ani nefalšovaná halloweenová výzdoba, chuchvalce mlhy, pohřební svíce, dýňový kompot, pavučiny, netopýři, umrlci, DJ party po skončení živé produkce a nějaké to překvapení navrch.

Ke správné atmosféře večírku však můžete významně přispět i vy sami – Halloween je svátkem těch nejodvážnějších, nejbizarnějších, nejsvůdnějších i nejděsivějších kostýmů – nechte proto na jeden večer v roce ostych doma, popusťte uzdu kreativitě a dorazte do Exitu v řádně halloweenovém stylu.

Každý den je sice Halloween, ale přesto není Halloween každý den!

Halloween – The Breath of Life (B), New Days Delay (D), Phosgene Girls + Mistr Jan Krumphanzl + DJ afterparty

30. října 2010 (klub otevřen po 19:00, první kapela startuje ve 20:00)
Praha, klub Exit Chmelnice (Koněvova 219)
Vstup: 150,- Kč předprodej / 190,- Kč na místě.

CZ Sanctuary Halloween

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak se nemuzu dockat s cim se maestro Krumphanzl vytahne - i kdyz u tohodle slova bych mel bejt opatrnejsi:D:D ...tesime se na vas pratele a se Samem zhavime svoje sety na afterparty! oujé!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.