PŘEDSTAVUJEME KOMPLETNÍ SOUPISKU VYSTUPUJÍCÍCH KAPEL LETOŠNÍHO PRAGUE GOTHIC TREFFEN!

Do začátku čtrnáctého ročníku PGT zbývají tři měsíce - a tak je nejvyšší čas odhalit, co můžete v programu očekávat.


Jak už jsme předestřeli v předchozích příspěvcích, letošní ročník Prague Gothic Treffen se odehraje ve dnech 23. a 24. srpna 2019. Dějištěm budou totožné kluby jako v roce loňském, tedy Underdogs' Ballroom & Bar a Prostor Země pro páteční program a sobota proběhne na obou scénách klubu Futurum Music Bar. Všechny kluby jsou soustředěny v městské části Praha 5, mimopražští účastníci tedy nemusí bloudit městem a budou mít všechna místa dění v dochozí vzdálenosti od sebe.

Aby byl letošní line up kompletní, zbývají odhalit tři jména. Československý triumvirát doplní Projekt203, ortodoxní goths přijedou z Pyrenejského poloostrova potěšit NU:N a headlinerem letošního ročníku nebude nikdo menší než Covenant! Pojďme si tedy shrnout, co všechno můžete za dva srpnové dny v Praze stihnout.

Oproti loňskému roku jsme se tentokrát rozhodli živá vystoupení umístit do obou pátečních klubů. V Prostoru Země se nejprve představí nadějný domácí darkwave projekt Das Funus, vedený Pavlem "Ice" Cajthamlem. Jedná se o další z kapel, jejichž skladba se objevila na naší kompilaci „Dark Tunes (from Czech and Slovak caves)“. Kapela inspirovaná The Frozen Autumn, Clan of Xymox a další stylovou hudbou 80. let aktuálně pracuje ve studiu na svém debutovém nosiči. Koncert na PGT bude jednou z prvních příležitostí prezentovat jejich tvorbu širšímu publiku.

 

 

Headlinera pátečního programu v Prostoru Země, slovenský fenomén Ľahká Múza naopak příliš představovat nemusíme. Unikátní spojení postpunkové syrovosti, darkwave citu pro tajemno a avantgardních sklonů je na světové gotické scéně bezpochyby unikátem. Díky expresivnímu vokálu Gudrun Snake můžeme tvorbu Ľahké Múzy připodobnit ke tvorbě fenomenální Diamandy Galás. Hudební svébytnost podtrhuje rovným dílem i extravagantní vizuální složka živých koncertů, díky které si dvojici prostě zapamatujete. Slováci připomenou výročí 35 let (!) fungování skupiny, během kterých se stali vysoce ceněnou součástí velkých zahraničních festivalů a na pódium Prague Gothic Treffen se vrátí po 11 letech.

 

Ľahká Múza - Stigma

 

Živý program klubu Underdogs' začne o něco později, aby návštěvníci měli možnost pohodlně stihnout většinu vystoupení všech pátečních kapel. Prvním zdejším vystupujícím bude portugalská gothicrocková formace NU:N. Představitelé moderně znějícího, přesto v kořenech pevně ukotveného gothic rocku, mají venku dvě řadové desky, vydané u Black Genesis Records. Vzdušný, přesto hutný sound musí konvenovat milovníkům tvorby Red Sun Revival, Still Patient? nebo i starých dobrých The Mission. NU:N odehrají na letošním PGT svou českou premiéru.

 

NU:N - Brave New World
 

Na jejich vystoupení potom naváže kanadská čtveřice Actors, která se na česká pódia podívá taktéž poprvé. Kapela vedená charismatickým Jasonem Corbettem loni vydala svou albovou prvotinu "It Will Come To You", o které se renomovaný server Postpunk.com vyjádřil jako o "cinematic new-wave", díky téměř soundtrackovému feelingu jeho zvuku. Nejvlivnějším muzikantem, k jehož odkazu se Corbett často obrací, je David Bowie. Ale to neznamená, že by Actors zaostali v nějaké retro bublině. Naopak o sobě rádi mluví jako o post-post-punku. Bez diskuze se tak tahle kapela může zařadit po bok The Soft Moon či Cold Cave, tedy kapelám, které udávají současný trend i díky tomu, že i přes moderní zvuk poctivě čerpají z hudební minulosti.   

 

Actors - We Don't Have to Dance

  

O party samozřejmě také nepřijdete. V obou klubech publikum rozehřejí DJské sety a protančit se budete moci až do sobotního rána. Těšit se můžete například na velký návrat slovenské DJane Divy Violent (Zydrate Project) za české DJské pulty, své umění rozhýbat domácí publikum představí i oblíbený dolnosaský krotitel disků DJ Cyberpagan. Ale šetřete síly, to budeme teprve v polovině!

Sobotní odpoledne načne už od čtvrté odpolední tradiční Gothic picnic. Tak jako v minulých letech se o jeho hladký průběh postará Lasombra, organizátorka zavedených ostravských picniců, a místem konání zůstává nedaleký park Kampa.

Večerní nabitý program v klubu Futurum odzátkuje další účastník naší kompilace „Dark Tunes", bratislavské electropopové duo Projekt203. Dvě desítky let fungující formace tvořená autorem Ondrejem Peškem a zpěvačkou Sissi Enns přijede představit výběr to nejzajímavější ze svého loňského oficiálního debutu "Vírus" a navnadí publikum na následný severský útok.

 

 

Švédští temní synthpopaři Kite právem patří mezi velké klubové senzace posledních let. Dvojice Christian Berg a Niklas Stenemo přenáší vzrušujícím způsobem odkaz elektronických velikánů jako Kraftwerk, OMD nebo The Knife do 21. století. Pánové vystoupí premiérově v Praze se svou spektakulární show, která jen podtrhuje výjimečnost Kite na současné scéně. Zároveň se jedná o první potvrzený koncert v kontinentální Evropě po více než dvou letech a to už je setsakra velký důvod, proč být u toho.

 

Kite - True Colours

To ale zdaleka není vše. Legendární tetovací a piercingové studio Hell.cz, dlouholetý partner našeho portálu Sanctuary.cz, se na pódiu představí se svou pekelnou Hellshow. Ta vám zaručeně rozproudí krev v žilách a zároveň vás připraví na vyvrcholení večera a zároveň celého čtrnáctého Prague Gothic Treffen.

Čtrnáct svíček z narozeninového dortu PGT totiž svou taneční vichřicí nepřijde sfouknout nikdo jiný než švédská elektronická megahvězda Covenant. Temný elegán Eskil Simonsson ochutnal ovace českého publika prozatím dvakrát a můžete se spolehnout, že zaručeně rozhýbe i vaše ruce, však mu také záda bude jistit německý electromág a milovník Prahy Daniel Myer. Trojice přijede představit letošní EP "Fieldworks Exkursion" a pochopitelně dojde i na největší hity jejich kariéry.

 

Covenant - Call The Ships To Port (live)

Ovšem i na menší stage klubu se bude čile muzicírovat. Po delší době se za DJským pultem objeví matador alternativních akcí, pražský DJ Godefroi, prime-time potom ovládne velmistr polského webu Bat-Cave.pl a pořadatel kultovního DIY festivalu Return to the Batcave, DJ Woodraf. A tančit se bude samozřejmě až do ranního kuropění.

Těšit se můžete i na celou řadu dalších novinek, kterými vám plánujeme zpříjemnit tento temný víkend. Přijďte ochutnat tu neopakovatelnou atmosféru pospolitosti gotické subkultury, která je na Prague Gothic Treffen téměř hmatatelná.

Dvoudenní vstupenky na Prague Gothic Treffen zakoupíte v předprodejních sítích Ticketpro a GoOut za cenu 490 Kč (+ poplatky sítě). Na místě potom zaplatíte 590 Kč.

Denní vstupenky nebudou v prodeji.

XIV. PRAGUE GOTHIC TREFFEN – live: Covenant (SE), Actors (CA), Kite (SE), NU:N (PT), L'ahká Múza (SK), Projekt203 (SK), Das Funus (CZ) plus DJs
23. - 24. srpna 2019
Praha, kluby Underdogs' Ballroom & Bar (Nádražní 349/3), Prostor Země (Nádražní 76/39), Futurum Music Bar (Zborovská 7) a park Kampa.
Vstup: 490 Kč (+ poplatky) - Ticketmaster, GoOut.cz / 590 Kč (na místě).

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

No to si děláte prdel! <3 Pořád lepší a lepší, už teď se nemůžu dočkat. Covenant mi vyrazil dech, čekala jsem leccos, ale tohle by mě teda nenapadlo :D Díky moc za všechno!
Loni byl ale piknik presunut na Kampu, coz bylo vlastne taky fajn. Letos teda zustava Kinskyho zahrada? Kite a Covenant jsou mokrej sen! ??
To máš pravdu a po poradě s Lasombrou jakožto paní picnicu to letos zase necháme na Kampě, upravujeme v článku... jakkoliv "Kinkyho zahrada" má minimálně podle názvu jinotajnej potenciál...
Že bych se konečně šel mrknout na Covenant?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.