Noví Lidé: Pořadatelé "dark" akcí nás zatím ještě neobjevili

O kořenech, češtině v darkwave/minimal/postpunku, Radiu Wave, Moimirovi Papalescu, dlouhodobém duchovním vzdělávání a dalších zajímavostech se svébytnou dvojicí.


SANCTUARY.CZ: AHOJ NOVÍ LIDÉ! JAK SNÁŠÍTE AKTUÁLNÍ PLÁŽOVÉ TEPLOTY? 

Noví Lidé:
Ahoj, po sérii koncertů jsme zpět ve studiu, nahráváme a zkoušíme na další koncerty. 

SANCTUARY.CZ: TAKŽE PRACOVNĚ, SUPER… ALE ZAČNĚME HEZKY POPOŘADĚ. MŮŽETE SE NAŠIM ČTENÁŘŮM PŘEDSTAVIT? KDO JSTE, JAK DLOUHO FUNGUJETE, JAK JSTE SE DALI DOHROMADY A TAK PODOBNĚ… 

Noví Lidé:
Vše začalo v létě roku 2010, kdy se Mejra Šlejhar přestěhoval z Prahy do Hradce Králové a začali jsme se scházet ve čtyřech v hudebním uskupení Primitivní Rytmy. Jamovali jsme a postupně vznikaly songy. Časem jsme zjistili, že se nedokážeme ve čtyřech scházet na zkoušky a paralelně vznikl dvoučlenný projekt pod názvem Noví Lidé ve složení René Tomaides a Mejra Šlejhar. Vznikl první instrumentální song „Odyssea“, nahráli jsme 10 skladeb a zkoušeli na první koncert. Koncert byl koncem roku 2015 a pořádalo ho MENU v hradecké Pilnáčkově Továrně. 

SANCTUARY.CZ: A MŮŽETE NÁM OSVĚTLIT SYMBOLIKU JMÉNA VAŠEHO PROJEKTU? KDO JSOU TI NOVÍ LIDÉ A V ČEM JSOU JINÍ NEŽ STAŘÍ LIDÉ (TÍM NEMYSLÍME DŮCHODCE :))?

Noví Lidé:
Název vznikl za neuvěřitelné bouřky, která nás zastihla na divadelním festivalu v Hradci, kde jsme se šli podívat na koncert skupiny Magnetik. Název Noví Lidé pro nás symbolizuje nové, probuzené lidi s otevřenou myslí. Dlouhodobě se duchovně vzděláváme. Jestli má přijít evoluce a máme se jako lidi posunout na další level, tak je na sobě potřeba celoživotně pracovat a vzdělávat se. Ale pozor, nemá to nic společného s žádnou církví. Mám rádi spíš přírodu :).  

Noví LIdé


SANCTUARY.CZ: JAKÉ JSOU VLASTNĚ VAŠE PŘEDCHOZÍ HUDEBNÍ ZKUŠENOSTI? MÁTE MIMO NOVÝCH LIDÍ NĚJAKE JINÉ HUDEBNÍ AKTIVITY ČI PROJEKTY? Z VAŠEHO ZVUKU JE ZNÁT, ŽE O NAHRÁVÁNÍ NĚCO VÍTE… 

Mejra:
Zhruba od 14 do 16 let jsem se shodou okolností dostal k baskytaře. Vystupovali jsme po hospodách kolem Prahy se songy od Katapultů apod. Tam jsem zjistil, že by mě bavila vlastní tvorba. Takže jsme si s kamarády v bytě na Malé Straně začali na MP3 přehrávač nahrávat naše sessions, a říkali si Mejra Šlejhar & The Marcipans. Nostalgicky na to vzpomínám… :).

RenéMěl jsem vždy rád hudební nástroje, ale jen jsem si jamoval s kamarády a nikam to ani nesměřovalo. Učil jsem se na didgeridoo a bonga a pak jsem různě experimentoval s jednoduchejma klávesama. Momentálně mě plně vytěžují NL a o ničem jiném nepřemýšlím. 

SANCTUARY.CZ:  KDYŽ UŽ JSME NARAZILI NA TY MAGNETIK – S NOVOU DESKOU VÁM ČÁSTEČNĚ POMÁHAL MATADOR ČESKE ALTERNATIVNÍ ELEKTRONIKY MOIMIR PAPALESCU – JAK JSTE NA NĚJ PŘIŠLI, CO VŠECHNO MĚL NA STAROSTI A JAK SE VÁM S NÍM PRACOVALO? 

Ren
éSeznámili jsme se, když jsem od Moimira kupoval synťáky Roland Juno 106. Pak jsme si všimli, že nabízí hudební konzultace v jeho studiu, na které jsme se potom přihlásili. Řešili jsme, jak správně nahrávat ve studiu a měli jsme různé otázky ohledně propojení aparatury. Hodně nám zkrátil cestu a hlavně nás schůzka s ním vždycky nakopla dopředu. Jelikož jsme už měli nějaké songy, nabídnul nám možnost spolupráce na finálním výstupu skladeb. Když jsme chtěli vydávat album „Světlo a stín“, tak se postaral o finální stem mastering. 

SANCTUARY.CZ: I KDYŽ SE ZVUKOVĚ POHYBUJETE HLAVNĚ NĚKDO KOLEM DARK WAVE A MINIMAL ELEKTRONIKY, JE VAŠÍ NESPORNOU DEVÍZOU JISTÁ STYLOVÁ NEVYHRANĚNOST. SICE SI BERETE NĚKTERE TYPICKÉ PRVKY, ALE ANI TAK VAŠI TVORBU NELZE OZNAČIT NĚJAKOU KONKRÉTNÍ STYLOVOU ŠKATULKOU. JE SLOŽITÉ SI DRŽET VLASTNÍ TVÁŘ, NEBO JE NAOPAK CHYBOU SPOUSTY PROJEKTŮ, ŽE SE JEN SNAŽÍ KOPÍROVAT STOKRÁT NAHRANÉ?

Noví Lidé:
My to v tomto směru máme jednoduchý. Zatím jsme zjistili, že jinak skládat a hrát neumíme :). Nechceme se zařadit do nějaké škatulky. Vše vzniká přirozeně ve studiu při jamování. 

Noví LIdé


SANCTUARY.CZ: I CO SE IMAGE TÝČE, PŮSOBÍTE CIVILNĚ A TÍM PÁDEM PŘIROZENĚ. JAK JE PRO VÁS OBECNĚ DŮLEŽITÁ IMAGE U KAPEL A PROJEKTŮ OBECNĚ? 

Noví Lidé:
Je pravda, že žádnou spešl image ve formě kostýmů a make-upu nemáme. Máme rádi minimal image. Na grafice spolupracujeme s Janem Němcem, který nám navrhl logo a obal alba. 

SANCTUARY.CZ:  A JAK VYPADÁ VAŠE KLASICKÁ SHOW? JAK VNÍMÁTE PROGRES NA KONCERTECH OD VAŠICH POČÁTKŮ? JE POŘÁD NA ČEM PRACOVAT NEBO SE PŘIBLIŽUJETE VAŠÍ IDEÁLNÍ PŘEDSTAVĚ? 

Noví Lidé:
Náš koncert se přizpůsobuje možnostem klubu, kde hrajeme. Máme raději přítmí s modrým světlem, strobem a mlhou. A to je vlastně náš ideál. Pokrok je v tom, že se po koncertech, které máme za sebou, citíme jistější a líp se nám hraje. Jinak bychom rádi připravili koncertní projekci. Chceme oslovit kamarády z Lunchmeat studia. 

SANCTUARY.CZ:  ZHRUBA PO ČTYŘECH LETECH EXISTENCE JSTE NAHRÁLI DLOUHOHRAJÍCÍ DEBUT SVĚTLO A STÍN“. MYSLÍME, ŽE JE NA TUZEMSKÉ POMĚRY HODNĚ ORIGINÁLNÍ A ŽE ODEZVA BYLA VĚTŠINOU POZITIVNÍ. NEBO JSTE SCHYTALI I NĚJAKOU TU NEGATIVNÍ REAKCI :)?

Noví Lidé:
Odezva i recenze nás příjemně překvapily, ale co si budeme povídat, jedná se o silně menšinový žánr a nemáme vydavatele, který by nás uměl někde protlačit. Překvapilo nás, že jsme prodali dost CD s albem do zahraničí. Vysloveně negativní reakce nebyla. 


Noví LIdé – Cesta


SANCTUARY.CZ:  To je dobře. CO VÁS VEDLO K VYUŽITÍ MATEŘSKÉHO JAZYKA VE VAŠÍ TVORBĚ? PRAVDOU TAKÉ JE, ŽE VOKÁL UŽÍVÁTE POMĚRNĚ SPORADICKY. BERETE JEJ SPÍŠ JAKO DALŠÍ NÁSTROJ, KTERÝ NENÍ NUTNĚ CPÁT VŠUDE?

Noví Lidé:
Čeština je pro nás přirozená. Navíc když slyšíme české kapely, které angličtinu používají,  často to působí komicky. Na desce „Světlo a stín“ je vokál jen ve třech skladbách, přišlo nám, že je někdy zajímavější, když je skladba “jen” instrumentální a může se posluchač více do hudby položit. Nové dvě skladby budou zpívané a co bude dál, nevíme :).  

SANCTUARY.CZ:  JEDEN Z VAŠICH TRACKŮ SE OBJEVIL TAKÉ NA KOMPILACI „DARK TUNES FROM CZECH AND SLOVAK CAVES“. PŘEKVAPILA VÁS SPOLUÚČAST NA TOMTO PROJEKTU? NAŠLI JSTE SI NĚJAKÉ OBLÍBENCE Z OSTATNÍCH ZÚČASTNĚNÝCH KAPEL? 

Noví Lidé:
Je potřeba říci, že nápad a realizace vytvoření kompilace je záslužný čin a už to zůstane navždy vytesáno v historii české temné hudby. Že jsme byli vybráni na kompilaci „Dark Tunes“ považujeme za úspěch a hodně nám to pomohlo. Navíc jsme vůbec netušili, kolik kapel se u nás věnuje dark vlně. Z kompilace se nám líbí nejvíc VOKOJ, se kterým jsme se s skamarádili a vzájemně se podporujeme. Super jsou Tábor Radosti, Výsměch a Das Funus. Společně jsme si zahráli a ještě si zahrajeme s Projektem 203.

 
SANCTUARY.CZ: JAKÝ VLASTNĚ VY OSOBNĚ MÁTE POCIT Z ČESKÉ TEMNÉ SCÉNY? SLEDUJETE JI NĚJAK? JAKÝ JE PRO VÁS ROZDÍL HRÁT NA STYLOVÉ AKCI JAKO BUDE PRAGUE GOTHIC TREFFEN, ČI NA STYLOVĚ NEVYHRANĚNÉM KONCERTĚ. KDE SE OSOBNĚ CÍTÍTE POHODLNĚJI? 

Noví Lidé:
Českou temnou scénu jsme sledovali hlavně díky pořadu Dark Wave na Radiu Wave, ale novinky na světové temné scéně vnímáme a posloucháme. Klasičtí dárkaři na nás přišli jen ve Wroclawi, jinak jsme na typické "dark“ akci zatím nehráli. Zatím si nás pořadatelé těchto akcí ještě neobjevili. 

SANCTUARY.CZ: NA JAKÉ MUZICE JSTE VYROSTLI A CO SI PUSTÍTE S OBLIBOU DNES? 

René: Já měl to štěstí, že v Chrudimi, odkud pocházím, začínal hudební vizionář Aleš Bleha a objevil mi hned na začátku kapelu Oceán, u které se mě líbila hlavně jejich první dvě alba. Pořádal v Chrudimi rockotéky, kde pouštěl Depeche Mode, The Cure, Joy Division, Sisters Of Mercy, Gun Dreams, Vanessu, atd. Pokračoval jsem přes kapely Helmutova stříkačka, Prouza, Prissnitz, Toyen. Pak pro mě přišlo období kapel Chemical Brothers, Underworld, Massive Atack. Mám rád tvorbu Gus Gus. 

Mejra: V raném dětství si vzpomínám na kazetu J.S.Bacha a jeho kompletní Fugy. Poslouchal jsem to pořád dokola a bál se u toho. Jakmile strach odezněl, dal jsem si to znovu. Temné hluboké basy mne zdá se poznamenaly na celý život. Porozumění jsem nalezl u Depeche Mode, Joy Division, a vůbec v britském post-punku se všemi známými i neznámými jmény. 

SANCTUARY.CZ: VÁŠ SONG „BRÁNA“ SI DOCELA DOBŘE VEDL VE STARTERU RADIA WAVE. JSOU PRO VÁS V DNEŠNÍ DOBĚ TAHLE MÉDIA STÁLE ATRAKTIVNÍ? 

Noví Lidé:
Ano, „Brána” se líbila hlavně moderátorům, v hlasování už to zase tak velká slava nebyla :). Jsme ale rádi, že jsme byli do Startéru vybráni. Díky tomu si nás všimli pořadatelé Kolínského Majálesu, kde jsme si zahráli. Tradiční média jako např. rádia jsou pro nás atraktivní. Ale je celkem šílený, že v ČR není ani jedno rádio, které by hrálo celoplošně nezávislou hudbu. Rádio 1 a Rádio Wave má náš obdiv. 


Noví Lidé – Brána



SANCTUARY.CZ: KDY SE DOČKÁME NĚJAKÉ NOVÉ NAHRÁVKY NOVÝCH LIDÍ? JAKÉ JSOU VAŠE NEJBLIŽŠÍ PLÁNY? 

Noví Lidé: Nové dvě skladby zahrajeme živě na PGT a později i vydáme. Plánujeme natočení klipu „Brána”. Nápad na klip máme, tak ho ještě musíme zrealizovat :). Na podzim plánujeme tour po sedmi polských městech. Máme z Polska na naše album velmi pozitivní reakce. Začali jsme tam spolupracovat s Golden Teeth Booking za kterým stojí Rafal Jeczmyk. 

SANCTUARY.CZ: TO JE SUPER, MÁME RADOST! NO A CO OD VÁS MŮŽOU ČEKAT NÁVŠTĚVNÍCI PRAGUE GOTHIC TREFFEN? A JAKÁ JSOU VAŠE OČEKÁVÁNÍ? 

Noví Lidé:
Zahrajeme naše album včetně novinek. Kromě našeho koncertu se těšíme hlavně na hudební setkání se stejně smýšlejícími lidmi. 

SANCTUARY.CZ: DĚKUJEME ZA VÁŠ ČAS A TĚŠÍME SE NA VÁS NA PGT!

NOví LIdé

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.