Ohlédnutí za rokem 2011 – díl druhý

2011bPřinášíme vám druhou dávku hudebního ohlédnutí za rokem 2011, tentokráte s odpověďmi Clause Larsena z Leæther Strip, Christiana Lebrechta z Golden Apes, Areka z polských Reactor 7x, šéfa slavného netlabelu afmusic Falka, starého známého leedského DJ De´Atha, zástupkyní promotérsko/DJského uskupení Zydrate Project a po celé Evropě provařeného krajana DJ Mirage.



 

Na začátek si opět připomeňme otázky:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2012?

clauslarsenClaus Larsen (Leæther Strip)

1) Moje alba roku 2011 jsou: Ohgr – "Undeveloped", Agnes Obel – “Philharmonics”, Autodafeh – "Act of faith", Skinny Puppy – "Handover", 32CRASH – "Y2112Y", Baby Dee – " Regifted light"

2) Hodně jsem loni chodil na různé koncerty, ale nejvíce mne uchvátil koncert úžasné Baby Dee v dánském Aarhusu. Byla to jednoduše magická noc, na kterou nikdy nezapomenu. Chtěl bych ale zmínit i vystoupení 120 Days z Norska – to byl taky velmi inspirující koncert.

3) Žádná z kapel, které běžně poslouchám, mne loni nezklamala žádnou ze svých desek. Ale přesto je věc, která mi vadí. Nechci mluvit špatně o žádné konkrétní kapele nebo umělci, ale jakákoliv skupina, která nemá dostatek úcty k publiku a jde na pódium ožralá nebo zfetovaná, mne prostě vytáčí. A je smutným faktem, že takových se objevuje spousta.

4) Zrovna pracuju na svém novém albu "Serenade for the dead II" a také se připravuju na spoustu koncertů v roce 2012. Nabídky koncertů mi chodí i teď, když píšu toto shrnutí – jak pro Leæther Strip, tak pro Klutæ, a to mi opravdu dává chuť pokračovat v té tvrdé práci. A také doufám, že se dostanu k hraní v zemích, kde jsem ještě nehrál. Přeju vám i vašim čtenářům fantastický rok 2012!

chris_goldenapesChristian Lebrecht (Golden Apes)

1) Loni se objevila spousta skvělých náhrávek, například “In the cinema” finských Silent Scream – opravdu výborné a atmosferické album. Nebo “Innocent Awareness” od Christine Plays Viola, která se mi moc líbila. To samé platí pro album “An Act of Love and Violence” švédských postpunkerů Open Up and Bleeds. Ale to je jen těch pár, které se mi zasekly v hlavě...

2) Hmmm... nejlepší? Na to se těžko odpovídá... opravdu se mi líbili Chameleons Vox tady v Berlíně na začátku roku 2011. A také jsem si hodně užil koncert Petera Murphyho před pár měsíci. Poslední show, kterou jsem loni navštívil, byli východoněmečtí wave/postpunkoví pionýři Die Art, jejihž hudba je velmi melancholická, ale také silná.

3) Podmínkou zklamání je očekávání, takže nikdy nejsem příliš zklamaný. Bylo samozřejmě hrozně moc příšerných kapel a desek, které mrhaly mým časem, ale protože jsem nikdy nečekal nic jiného, nebyly v tom vůbec žádné momenty zklamání. Ale všechna jména si nechám pro sebe.

4) Mé očekávání je nejvíce napnuto k novému albu Golden Apes, které doufám letos dokončit. To je obzor, se kterým počítám a (hudebně) se na něj těším nejvíc.

arek_reaxtor7xArek (Reactor7x)

1) Neměl jsem loni čas poslechnout si všechny nahrávky, které bych chtěl, ale některé z nich mne zaujaly. Když to vezmu abecedně, tak  C.H. District – "Conclusion", Controlled Collapse – "Things Come To Pass", Die Sektor – "Applied Structure In A Void", Hysteresis – "There Is No Self", Motor feat. Martin L. Gore – "Man Made Machine", Necro Facility – "Wintermute", Orphx – "Radiotherapy", Synapscape – "Traits", Tabor Radosti – "AGARTTA", This Morn' Omina – "L'Unification Des Forces Opposantes", Vomito Negro – "Slave Nation", Wieloryb – Empty.

2) Bohužel jsem prošvihnul některé koncerty, které jsem doopravdy chtěl vidět, ale z těch, které jsem navštívil, třeba vystoupení Decoded Feedback v Berlíně, Tabora Radosti ve Štětíně, C.H. District and Dirty K v Gdyni, Absolute Body Control v Rostocku.

3) Vždycky se snažím dívat na tu světlou stránku :))).

4) Spoustu skvělých EP a desek a lidí na koncertech :).

falk_afmusicFalk (afmusic)


1) Kdybych musel jmenovat jenom jedno, byl by to debut Principe Valiente. V opačném případě bych přihodil další jména, protože roku 2011 se objevilo mnoho zajímavých nahrávek třeba od Mobyho, Florence and the Machine, Brooke Fraser, Death Cab for Cutie, Lykke Li, PJ Harvey, The Joy Formidable, The Kills, The Raveonettes, Zoly Jesus, a... a.... a...

2) Rhombus v německém Tübnigenu. Fantastický koncert, super zvuk a spousta legrace, ačkoliv tam klidně mohlo být víc lidí.

3) Věci, které hned po poslechu zapomenete a o rok později už po nich ani nevzdechnete.

4) Postpunk z Itálie, darkwave ze Španělska. Co se zbytku světa týče, nechám se překvapit, co letošek přinese.

djdeath_sDJ De´Ath


1) Trochu jsem se rozepsal, ale snad to bude v pohodě:  "Fremd" - ASP, "11:11" – Dark Shadows, "Blind Sound" – In The Nursery, "Die Welt Der Dunklen Garten" - Hekate, "Carnival Arcane" – The Midnight Syndicate, "Ghost Dance Party" – The Knutz, "Stuffed Animals Never Think Of suicide" – Six Times Zero, "Stirring" – Cabaret Grey, "Ninth" – Peter Murphy, "Cruel Machine" – The Spiritual Bat, "Affects" – Plastic Noir, "It’s Not Enough Anymore" – M!R!M, "Painthings" – Deathcamp Project, "Valley Heart" – She Wants Revenge, "Sternen Reisen" – In Extremo, "3rd Incarnation" – Mephisto Walz, "Innocent Awareness" – Christine Plays Viola, "The Cruellest month" – Sol Invictus, "Insomnia" - Hexentraum, "The Worlds Not Sorry" – Peeling Grey, "Glampire" – Saints Of Eden, "Screck & Grauss" – Wumpscut, "Armistice" – Monica Richards, "European superstate" – Killing Joke, "Shadows" – The New Division, "Strange Thing To Say" – Sopor Aeternus, "Walking On The Edge" – The Last Cry, "Square Moon" – Der Klinke, "Save Your Season" – Mint Julep, "Diaspora" – Tyske Ludder, "In The Gloaming" – Friends Of Alice Ivy, "Stahlnebel" – Black & Selket, "Strangers Eye" – Der Noir, "Headless" – 6<omm, "Mein Zorn" – Jesus & The Gurus,"Pincipe Valiant" – Principe Valiant, "Uhrheimat" - Parzival, "Keine Zeit" – Schongeist, "Marchant a Quattre Pattes au Devant De La Redemption" – Cafe L’enfer, "Bestival live 2011" – The Cure, "Pandoras Box" – The House Of Usher, "Diem Supemum Obine" - Diodati, "Best Of 00-10" – Ladytron, "Ritual" – XIII Stoleti, "The Sincere & Cryptic" – Alien Hand Syndrome, "1977-79 Movement" – John Peel Sessions, "Autumn Inventors" – Andreas Gross, "Nachtwaerts" – Engelstaub, "Some Stories 7 thoughts" – The Nightchild, "For Connection Contact & Community" – The Search, "Spinning Webs At Night" – White Rose Transmission, "Gravity The Seducer" – Ladytron, "Grey Matter" – Liquid Grey, "Thou Shalt Die" – Amduscia, "Night Glory" – Kirlian Camera, "BTW" - Psydoll, "Songs From a Vanishing World" – Descendants Of Cain, "I" - Les Fleurs Du Mal, "Lights & Offerings" – Mirrors, "Wonderland" – Nosferatu, "Automatic" - VNV Nation, "Once Upon A Time In The East" – The Last Days Of Jesus, "Going Underground" – Various, "From Which No Light Escapes" – The Misery Lab, "The Emptiness" – The Eternal Fall, "One In A Million" - Vendemmian.

2) To je těžké otázka, protože jsem v roce 2011 viděl pár skvělých představení, například: The Bravery v Brudenell Social Club (Leeds), Killing Joke v Rock City (Nottingham), Arcana, Spiritual Front, The Moon & the Night Spirit na Dark Reverberations (York), The Stranglers v Rock City (Nottingham), In The Nursery & Sieben v The City Hall (Sheffield), 6<omm & Sol Invictus v klubu Slimelight (Londýn), Diary Of Dreams & Suicide Commando na Castle Party (Bolkow), Der Fluch, Ordo Rosarius Equilibrio, In The Nursery, Clan Of Xymox, Feindflug a Covenant na Amphi festivalu.

3) Myslím, že by největším zklamáním museli být Fields of the Nephilim na lipském Wave Gotik Treffen. Poté, co jsem je před třemi lety viděl na WGT, kdy se jejich výkon hodně přibližoval dynamice koncertů osmdesátých/devadesátých let, jsem se na ten loňský opravdu těšil. Killing Joke před nimi odehráli vynikající set, ale i když Fields měli bohužel hodně špatný zvuk, pořád bylo slyšet, že jeden z kytaristů byl celou dobu úplně mimo rytmus i ladění.

4) Určitě bych rád hrál jako DJ více v zámoří a také se vrátil zase zahrát do Prahy. Chtěl bych si najít více času na častější podcasty a začít dělat remixy. Aby se The Eternal Fall konečně proslavili, abych viděl Dead Can Dance, She Wants Revenge a The Cure živě. A také se těším na nové desky Dead Can Dance a Killing joke. A v neposlední řadě bych se rád zúčastnil nebo pořádal party ke konci světa 21. prosince 2012!

zydrateprojectNadja ze Zydrate Project DJs


1) Urcite moj novy objav - ruska kapelka Diezel Xzaust s albumom "Death Certificate", novy album od Straftanz s nabuchanou skladou "Turbo" :) pocula som ju prvykrat na ich koncerte vo Viedni tento rok a uplne ma dostala. Z klasik ma potesil novy album od Skinny Puppy "Handover". 

2) Z koncertov: Straftanz (Vieden), S.A.M. (Vieden), Phosgore a Yade (Vieden). Priznavam, ze Yade som az do tohto koncertu velmi nepocuvala, ale predviedli naozaj perfektnu show a este som si s chlapcami stihla aj pokecat a zatancovat :). Z party: PGT 6, Batcave s Lyrel a The Last (oprasili songy, ktore som uz na Batcave Party v Bratislave roadne dlho nepocula), za uspesne pokladam aj nase party Cyber Heresy a hlavne Le Paradis Noir, ktore sa rozbehli vlastne z nicoho... 

3) Koncert Combichrist a Mortiis v Nitre. Najma co sa tyka desinformacii, rusenia a znova ohlasovania koncertu, najviac ma asi sklamal minimalny pocet ludi potom na koncerte (lebo Combichrist k nam chodi asi kazdy rok vsak...). Sklamalo ma aj zrusenie koncertu DAF v Bratislave. 

4) Dufam, ze ludia si uvedomia, ze party a koncerty, co sa organizuju, sa organizuju hlavne pre nich a ze nas vsetkych to stoji vela usilia dat nieco dokopy a preto by bolo od nich pekne tuto snahu ocenit a akciu prist podporit (najma, ak je za minimalne vstupne). A co sa tyka hudby, uz by mohla vyjst nova kompilacia Aderlass Vol. 8 :D nejako sa s nou zasekli.

DJ MirageDJ Mirage

1) Jestli mě má chatrná paměť neklame, tak zajímavých desek vyšlo více než v roce předešlém. Ovšem u mne nejhranější je určitě Vigilante – "The New Resistance", už jen proto, že se mi to líbí celé a není třeba nic přeskakovat. Podobně jsem si oblíbil celé Accessory – "Underbeat", Covenant – "ModernRuin", Necro Facility – "Wintermute", Lowe – "Evolver" (nejenom kvůli songu "Mirage"), Erasure – "Tomorrow's World" a další. Bohužel ne všechno jsem stihl naposlouchat.

2) Velmi příjemně mě překvapil třídenní maďarský festival IndustrialBooom!, který měl jen tu chybu, že přišlo málo návštěvníků a organizátor nemálo doplatil ze svého. K mému podivu letos chystá ještě lepší lineup, takže ve dnech 27.-29.4.2012 máte možnost napravit chybu z loňska a do Budapeště přijet. Z pohledu návštěvníka považuj i za velmi vydařený i Electro Prague Festival 11, který ovšem trpěl stejným neduhem dostatku platících návštěvníků, ale i přesto je již téměř připraven EPF12 na 14.7.2012. Ze samostatných koncertů jsem ocenil bratislavský i pražský koncert Camouflage a Erasure tamtéž taktéž.

3)  Vedle klasických každoročních povzdechů stran nízké návštěvnosti dobrých koncertů a akcí v ČR, SR, Polsku a Maďarsku to bylo letošní červencové počasí, které mimo jiné zrušilo páteční koncerty na Castleparty.

4) Nemám čas poslouchat veškerou hudbu, která už vyšla, natož sledovat, co má teprve vyjít, ale jsem více než zvědav na nové CD polské kapely The Cuts, protože jejich debut je opravdu vynikající novoromantický new wave. Tudíž se více těším na tradiční akce, kde, doufám, nebudu chybět a kde snad v letošním apokalyptickém roce bude návštěvnost lepší než v krizovém roce 2011: Industrial Booom!, WGT, Electro Prague Festival, Amphi festival, Castle party, Sazavafest, DM/electro WEEKend na Soutoku u Putimi, Nocturnal Culture Night v Deutzen a další koncerty skvělých chilských Vigilante...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.