Rozhovor se XIII. stoletím

petrstepan11_sPůl roku po našem posledním rozhovoru s Petrem Štěpánem, leaderem jihlavského gothic rockového klenotu XIII. století, nahlédl Pavel Zelinka do aktuálního dění v kapele. S Petrem si povídali nejenom o výletu do Ruska, specifickém vztahu polských fanoušků nebo chystaných plánech, ale i o připravovaném DVD, dalších hudebních i literárních projektech, aktuální knize "Zpovědnice", odchodu do muzikantského důchodu a mnoha dalších zajímavostech...


CZ SANCTUARY: OD POSLEDNÍHO ROZHOVORU, KTERÝ SI PŘÍZNIVCI GOTICKÉ SUBKULTURY MOHLI NA STRÁNKÁCH CZ SANCTUARY PŘEČÍST, SE TOHO UDÁLO OPRAVDU HODNĚ. ZAČNĚME TŘEBA U VAŠEHO RUSKÉHO HALLOWEENOVÉHO VÝLETU. JAK NA NĚJ DNES VZPOMÍNÁŠ?

Jako na opravdu luxusní zážitek. Kvůli vízům stále není jednoduché se do Ruska dostat. Navíc my tam hráli v rámci Halloweenu ve velkém klubu s kapacitou více než tisíc lidí – a ten byl narvanej po střechu. Je třeba říci, že koncert se povedl a publikum bylo velice vstřícné. Ruští gotici nás znají jak skrze CDčka, která se tam podařilo licenčně dostat, tak spousta z nich jezdí do Polska, třeba na známou Castle Party. Když nás cca před rokem kontaktovali, abychom do Ruska přijeli zahrát, tak jsme byli potěšeni a rádi jsme jí vyšli vstříc.

CZ SANCTUARY: PLÁNUJETE JAKO XIII. STOLETÍ DALŠÍ PODOBNÝ VÝLET DO RUSKA?

Prozatím ne (smích). Nemůžu Ti na to odpovědět, protože dostat rockovou kapelu do Ruska, mimo Evropskou Unii, je hrozně těžké. Je s tím hrozně papírování a vyřizování. Nejen pro pořadatele, ale i pozvanou kapelu.

CZ SANCTUARY: A CO POLSKO, NECHYSTÁTE SE TAM V DOHLEDNÉ DOBĚ?

Samozřejmě, že Polsko nemůžeme šidit. V letošním roce se tam chystáme nejmíň dvakrát. Před pár dny jsme zahráli v Zabrze u Katowic v klubu Wiatrak.

CZ SANCTUARY: JAK SE VLASTNĚ ZRODIL TEN VŘELÝ VZTAH MEZI VÁMI A POLSKÝMI FANOUŠKY?

Já věřím především tomu, že se naše hudba Polákům prostě a jednoduše líbí. Může za to především člověk jménem Tomasz Beksinski (jeho profil si přečtěte ZDE), který připravoval pro Polský rozhlas pravidelný hudební pořad, ve kterém hudbu XIII. století docela pravidelně hrál a tím zaujal pořadatele mezinárodního festivalu Castle Party, kteří nás sem pozvali v roce 1999, abychom od té doby do Polska začali jezdit více méně pravidelně každý rok.

CZ SANCTUARY: PO NÁVRATU Z RUSKA TAKÉ VYŠLA TVOJE KNIHA „ZPOVĚDNICE“, KTERÁ BYLA PRO MNOHO FANOUŠKŮ VELKÝM PŘEKVAPENÍM. NEJVÍCE ASI SKRZE VELMI POZITIVNÍ, DALO BY SE ŘÍCI TÉMĚŘ OPTIMISTICKÉ VYZNĚNÍ CELÉHO DÍLA. JAK JI VIDÍŠ TY JAKO AUTOR?

Tím jsi mě trochu zaskočil… já nechápu ten výraz „optimistický“. Podle mě ta kniha není optimistická. Mohl bys To ještě rozvést?

CZ SANCTUARY: TEXTY XIII. STOLETÍ JSOU JAKOBY POTAŽENÉ TEMNÝM SUKNEM, ZATÍMCO SKRZE NĚKTERÉ TEXTY VE „ZPOVĚDNICI“ NA MNE PROSVÍTÁ NĚCO, CO BYCH NEJLÉPE VYSTIHNUL JAKO NADĚJE…

Já nevím. Já už si v posledních letech nedávám žádné mantinely, které by upravovaly ten přímý proud inspirace, který mou prochází. A je jedno, zda se jedná o oblast skládání hudby pro kapelu, divadlo nebo psaní textů. Co se týče „Zpovědnice“, ta obsahuje básně, nepublikované písňové texty (na písničky, které nikdy nebyly publikované nebo naopak na své zpracování v budoucnu ještě čekají) a povídky. Už těch básní si dokážu představit, že se tam zjevují náladové polohy, ve kterých mě fanoušci moc neznají. A pak jsou tu povídky, co je úplná novinka, se kterou předstupuji před čtenáře vůbec poprvé. Myslím si, že zde se může v budoucnu ještě leccos zajímavého zrodit.

Zpovědnice


CZ SANCTUARY: V ROZHOVORU, KTERÝ JSI S CZ SANCTUARY VEDL PŘED DVĚMA LETY JSI ZMÍNIL, ŽE MÁŠ ROZEPSÁNY DVĚ KNIHY. TA DRUHÁ MĚLA BÝT SPÍŠE NA FILOSOFICKÉ TÉMA. JAK TO S NÍ VYPADÁ?


Ano, na té knize stále pracuji a vypadá to s ní dobře. Ta kniha má pracovní název „Nový věk temnoty“ a mělo by se jednat o mojí zprávu o stavu tohoto světa s přihlédnutím jak k historickým kořenům, tak i různým spikleneckým teoriím. Jo, až takhle to jde. Je to kniha, která se píše dost těžko a určitě si vyžádá ještě spousty času. Ale mám v plánu jí dokončit a vydat, alespoň takovým způsobem, jako knihu „Zpovědnice“.

CZ SANCTUARY: V LISTOPADU JSTE VYSTOUPILI V PRAZE V DOPROVODU NĚMECKÉ GOTHIC ROCKOVÉ LEGENDY THE HOUSE OF USHER. JAK SE TI JEJICH KONCERT LÍBIL?

Nejen koncert The House Of Usher, ale celej ten večer byl naprosto skvělej. Byl to poslední koncert loňské sezóny a myslím, že to byl velmi spontánní a hlavně uvolněný večer. Přišlo hodně diváků (to je také dobré) a hlavně ta přirozenost celé akce učinila z loňského podzimního koncertu ve Kbelích nezapomenutelný zážitek.

CZ SANCTUARY: JE TO MODEL, KTERÝ BY SIS RÁD ZOPAKOVAL? POKUD ANO, KOHO BYS PO SVÉM BOKU RÁD VIDĚL?

Určitě. A to s vědomím toho, že tím podpořím další aktivity, které se na scéně připravují. Je pravdou, že ten listopadový večer posadil laťku pěkně vysoko, ale překonat jí není tak nic nereálného. Třeba se to týmu CZ Sanctuary podaří. Jednali jsme třeba o mé oblíbené kapele Star Industry, tak třeba by to mohlo klapnout.

CZ SANCTUARY: MIMOCHODEM, SPOUSTA VAŠICH FANOUŠKŮ SI POCHVALUJE VAŠÍ SOUČASNOU ŽIVOU FORMU. JAKO BY SE VE SKLADBÁCH XIII. STOLETÍ PROBOUZEL DUCH HRDINŮ NOVÉ FRONTY, KTERÝ JIM DÁVÁ PUNKOVĚJŠÍ VYZNĚNÍ. CO SI O TOM MYSLÍŠ?

Že nic z toho není řízený. Tyhle věci jdou naprosto volně z nás. Nás na to upozornili až fanoušci, kteří v našich písničkách stále slyší tu post punkovou energii a náboj. Teprve potom jsme si to poslechli vysloveně s tím záměrem to posoudit a nakonec jsme museli uznat, že mají pravdu. My poměrně často zkoušíme (když to jde) a ty koncerty zas nejsou úplně všechny stejné. Na druhou stranu, já byl po celou dobu fungování XIII. století přesvědčen, že základ skupiny má punkového nebo post punkového ducha. Tak teď se jen to jádro více odhalilo.

CZ SANCTUARY: NENÍ V PLÁNU ZAZNAMENAT NĚJAKÝ VÁŠ KONCERT NA DVD?

Ono už se tak stalo. Záznam je jedna věc, ale tím práce na DVD teprve začíná. Pak přijdou na řadu věci jako práva autorská, vydavatelská, distribuční, propagace atd. Dohodnout se v dnešní době na vydání takovéto věci není věru jednoduchá záležitost. No, ale k záznamu samotnému. Ten byl pořízen loni na podzim v Českých Budějovicích v kulturním době Gerbera na několik kamer. Měli jsme zde vybudováno extra pódium, přivezen kompletní světelný park a navíc za námi probíhala obří projekce, která byla šitá na všechny skladby setlistu. Já se moc těším na výsledný záznam, protože toho materiálu je natočeno tolik, že se stále pracuje na finální verzi. Já bych byl moc rád, kdyby to dopadlo dobře a kvalita koncertu byla důstojná DVD nosiče.


XIII. století – Kníže temnoty


CZ SANCTUARY: NEPLÁNUJETE NA DVD ZAŘADIT NĚJAKÉ BONUSY, JAKO NAPŘÍKLAD ROZHOVORY, DOKUMENT NEBO OFICIÁLNÍ KLIPY, KTERÉ JSOU K VIDĚNÍ POUZE NA INTERNETU A TO V DOST MIZERNÉ KVALITĚ…?

Ten dokument nebo rozhovor součástí možná bude a s těmi klipy tě opravím, protože před lety jsme vydali dvě DVDčka vlastním nákladem, kde se některé staré klipy objevily. Ale máš pravdu, že jako ucelené kolekce se ještě nikde neobjevily. Tak možná někdy v budoucnu.....

CZ SANCTUARY: PŘEKVAPUJE MNE SKLADBA POSLUCHAČSTVA VAŠICH KONCERTŮ, KTERÉ JSEM MĚL MOŽNOST NAVŠTÍVIT. PŘIPADÁ MI, ŽE ČÍM DÁL VÍC MLÁDNE. JAK TO VIDÍŠ TY SÁM?

Osobně bych to viděl trochu jinak. Je tu nová generace fanoušků, které zmiňuješ, ale vedle toho není výjimkou, když na koncert dorazí padesátník/šedesátník navlečený v tričku XIII. století nebo Hrdinů nové fronty se svými dětmi a podupává si při „Elizabeth“ nebo „Karnevalu“. Je to strašně bezvadná věc, nikdy jsem netušil, že to může takhle fungovat. Není to tedy úplná novinka, ale je skvělé, že to spektrum našeho posluchačstva je širší.

Celkově ve světě nastal příklon ke gotice a to možná i díky filmové sáze Twilight nebo remakeům různých starých upírských klasik. Je to sice trochu povrchní, ale na druhou stranu, pokud se k tomu ti mladí dostanou, tak už je skoro nemožné u nás doma, aby nenašli XIII. století.

CZ SANCTUARY: V TĚCHTO DNECH VÁM VYCHÁZÍ PRŮŘEZOVÁ STUDIOVÁ VÝBĚROVKA KAPELY. POKUD SE NEMÝLÍM, PRVNÍ ZA DVACET LET FUNGOVÁNÍ, JE TO TAK?

Ano, je to tak. Já chápu „Rituál“ jako takové bilanční ohlédnutí od našich začátků až do současnosti, které má poctivý dvoudiskový rozsah. Navíc jsme do tracklistu zařadili tři novinky, které byly natočeny právě pro tuto příležitost. A aby toho nebylo málo, fanoušek kapely na „Ritualu“ najde deset známých skladeb v rozdílných editech (nedá se mluvit o remixech), které jsou také publikovány poprvé právě zde.

CZ SANCTUARY: JAK TO V SOUČASNÉ DOBĚ VYPADÁ S TVÝMI PROJEKTY „HINDENBURG“ A „NOCTURAMA“? PŘED DVĚMA LETY JSI MLUVIL O TOM, ŽE HUDBA JE HOTOVÁ A CHYBÍ JENOM SPOLUPACHATELÉ, KTEŘÍ BY CELOU MAŠINÉRII UVEDLI DO CHODU…

Jsem rád, že je připomínáš. Skutečnost je ale taková, že jsem rozjezd obou projektů musel stopnout ze dvou důvodů: 1) z nedostatku lidí a 2) nedostatku financí. A než aby se něco rozjelo a po pár měsících skončilo pro personální nouzi nebo z důvodu nedostatku peněz na podporu obou projektů, tak jsem řekl ne, a dám to ještě chvíli k ledu. Když pánbů dá a bude mi dáno, tak se třeba k nim jednou vrátím. Mám to v plánu, ještě to není uzavřená kapitola!

CZ SANCTUARY: A KTERÝ Z  KONCERTŮ TĚ ZA POSLEDNÍ DOBU NADCHNUL NEJVÍC? JAK SE TI LÍBIL LOŇSKÝ NÁVRAT KILLING JOKE V PŮVODNÍ SESTAVĚ?

To bylo něco úžasnýho! Oni museli jet v původní sestavě, poněvadž vynikající basák Paul Raven zemřel ve svých 47 letech na srdeční kolaps. To, že se Killing Joke vrátili k původní sestavě, bylo správné rozhodnutí. A Coleman je živel, který nemá srovnání. To co předvádí na pódiu je něco neuvěřitelnýho, je to král všech vlkodlaků a i díky tomu není podobné kapely jako Killing Joke. To je směsné. Škoda jen, že koncert proběhl v prostorách, ve kterých proběhl, protože kdyby se odehrál v sále s lepší akustikou a klimatizací, tak bych si ho určitě ještě víc užil.

CZ SANCTUARY: A NA ZÁVĚR KLASICKÁ OTÁZKA: JAKÉ JSOU NEJBLIŽŠÍ PLÁNY XIII. STOLETÍ A TEBE SAMOTNÉHO? TEDY KROMĚ KONCEROVÁNÍ?

V podstatě žádné. Teď si vyberu, co se týče skládání, pár měsíců oddech. Já už jsem před pár měsíci inzeroval, že jako jediný cíl jsem si dal dovést fungující kapelu k výročí dvaceti let fungování kapely na scéně. To se podařilo, já jsem za to strašně rád, opravdu si toho moc vážím. Ale další plány, jako vydání další desky opravdu nemám. Budeme letos jezdit s kapelou a slavit dvacet let XIII. století.

CZ SANCTUARY: JAK TO TEDY VYPADÁ S TVÝM PLÁNOVANÝM ODCHODEM ZE SCÉNY V PADESÁTI LETECH? STÁLE TO TAK CÍTÍŠ, NEBO JE TU NADĚJE, ŽE SE S TEBOU BUDEME NA PÓDIÍCH SETKÁVAT I NADÁLE?

Já jsem neřekl, že odejdu. Já jsem se vyjádřil v tom smyslu, že bych chtěl do padesáti vystupovat veřejně. Tedy pokud o to bude publikum stát. A také jsem tím narážel na ten fakt, že žádný z nás nemládne. Nechtěl bych, aby to znělo jako výmluva, ale v minulosti mě odešly hlasivky, prodělal jsem dvě velmi komplikované operace krku. Uvidíme, jak to bude dál, rozhodně bych do té padesátky rád vystupoval, možná i déle, ale tak či onak všechno jednou skončí a stejně tak je to i s XIII. stoletím. Ale doufám, že to zas tak brzo nebude.

CZ SANCTUARY:  TAK TO JE DOBRÁ ZPRÁVA NA ZÁVĚR.  DÍKY, PETŘE, ZA TVŮJ ČAS A BUDU SE TĚŠIT NA KŘEST DVOJKOMPILACE RITUÁL.

Taky díky a zdravím čtenáře portálu CZ Sanctuary.

Petr ŠTěpán live

CZ SANCTUARY:

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.