"Goth", aneb první kniha o subkultuře v češtině

Raven Digitalis - GothVůbec první práce protínající oblast gotické subkultury aktuálně přichází na pulty tuzemských knihkupectví. Co tedy na více než třech stech fotografiemi doplněných stránkách očekávat ?








Jak už jsme vás informovali v našich novinkách, na český knižní trh se díky vydavatelství a nakladatelství Volvox Globator poprvé dostává novinka autora Ravena Digitalise s názvem "Goth" a podtitulem "Magická stránka temné kultury". Díky spolupráci s vydavatelem jsme mohli do knihy nahlédnout ještě před vytisknutím a s předstihem ji opatřit níže uvedenou předmluvou (nakonec proměněnou v doslov), ze které si můžete o výsledku udělat alespoň rámcovou představu. Digitalisově spisu se samozřejmě budeme věnovat ještě v podrobnějších recenzích na našich stránkách, kde rovněž budete mít možnost vyhrát pár výtisků "Goth" v CzSoutěži.

Milý čtenáři,

právě se Ti dostává do rukou snad vůbec první tištěná kniha o gotické subkultuře, která kdy vyšla v České republice. Ačkoliv je rozhodnutí poskytnout dílko Ravena Digitalise tuzemským čtenářům od vydavatele odvážné a více než záslužné, měli bychom brát při čtení „Goth“ v potaz některé aspekty, které by mohly (zejména mezi těmi, kteří se s tímto tématem setkávají poprvé) vzbudit zbytečné zmatky.

Už samotný podtitul „Magická stránka temné kultury“ naznačuje, že kniha není ani tak pojednáním o hudbě, či historii goths, ale především autorovým pohledem na duchovní pozadí této scény. Raven Digitalis (aktivní v oblasti magie, novopohanství apod.) svému dítku vdechnul mystickou auru nadpřirozena, a tak zde najdete rozsáhlé kapitoly zasvěcené tématům kultů, novopohanství, čarodějnictví, vampyrismu, meditace a podobně. Jakkoliv autor k těmto otázkám přistupuje nedogmaticky a svobodně, přiznejme si, že většina příznivců současné subkultury v reálu běžně neprovozuje wiccu, magické rituály, a nerozděluje hudbu podle čtyř živlů. Gotická scéna byla vždy převážně subkulturou hudební, a tak, pokud vás teorie o „magické stránce temné kultury“ nezajímají, raději knihu odložte - ušetříte si rozčílení. 

Další bod, který by mohl způsobit nemálo rozruchu, je Ravenovo rozdělení goths podle jednotlivých typů. I zde si musíme uvědomit, že se americká scéna v mnohém odlišuje od evropské, která je v přísném rozlišování na jednotlivé „poddruhy“ daleko benevolentnější a více než na „skupinky“ klade důraz na jednotlivce. Stačí vyrazit za hranice naší republiky na některý z velkých gotických festivalů, kde vidíme (navzdory Ravenovu dělení) číraté deathrockery pogovat na Combichrist, latexové víly s futuristickými účesy pohupovat boky na Specimen, a podobně. Pokud se s některými z nich dáte do řeči, jejich první otázka nebude: „A Ty jsi CasualGoth, nebo GutterGoth?“ (většina z nich ani pravděpodobně nebude vědět, co si pod tím představit), ale „Ahoj, jak se máš, odkud jsi, a jakou máš oblíbenou muziku?“.

Přes tato upozornění může být „Goth - Magie v temné kultuře“ zajímavým přírůstkem do knihovničky – těm zběhlým a zvídavým, s dostatkem nadhledu (či sympatiemi k výše uvedeným tématům) poskytne výlet do amerického vnímání scény prolnutého s novopohanskou spiritualitou, a těm začínajícím alespoň napomůže pochopit rozdíly mezi metalem, satanismem, násilnými činy na školách a gotickou scénou. Zejména nováčkům s upřímným zájmem o goths a jejich subkulturu je však zároveň vhodné doporučit, aby si přečetli i další pohledy na věc (na internetu toho najdou spousty, ale i tady musí být člověk obezřetný), a aby s Ravenovou knihou nakládali jako s velmi silným alkoholem – s rozumem, a za neustálé konfrontace se zdravým úsudkem.

Goth - Magie v temné kultuře
Autor: Raven Digitalis
Vydal: Volvox Globator
Stránek: 378
Cena: 269,- Kč

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

oh bože..jako by tý esoteriky nebylo už mezi lidma dost a ještě tohle..a hádejte co si temné holčičky budou přát pod strom..asi si budu muset knihu pořídit, protože to bude určitě velká sranda plná naprostých blábolů :P hudba podle živlů:D hodně dobrý
Knížku mám pučenou z knihovny. Z recese jsem si jí chtěla přečíst. No... už od asi 22 stránky sem neodalala, a tužkou slabě připisuju poznámky. Nejenom, že je plná chyb, ale prostě.. to se musí zažít :D
Krunoslav: No tak v tom případě si užiješ, podobných věcí je tam mraky - ale to je ostatně asi poznat i z té přemluvy :lol: .
No jsem zvědav na recenzi. Na google books je mimochodem náhled originálu.
Jako přátelé, pozor, pokud se chcete pobavit, tak je tahle kniha naprosto ideální, ale chce to malinko nadhled;-)
:o bez nadhledu to asi nepujde co tak ctu jen je skoda kolika mladym lidem tato kniha jen zamota hlavu :dry:
No Coment. ;-)
ano Bobe.. vystihující vše.. :-)
...a nerikajici nic :lol:
Tak jsem se byla na knihu podivat a jako nemyslim si, ze by to bylo fakt tak katastrofalni...rozdeleni mi prijde v pohode, je tam neco o piercingu, tetovani, veseni na haky takovyhle ty veci...jako zase takovej strasnej propadak to nebude!!!
Nevím jak vy... Ale já asi budu latexová víla :-D
Tákže knížku jsem včera našel pod Vánočním sromekm. Ještě jsem se do ní ale nekoukal .. jsem dost zvědavej :D:D
Tak jsem se do té knížky koukal. Já sám se za Gothika nepovažuju a nemám s tím ani nějaký extra zkušenosti, takže nevím, jestli to co je v té knížce je opravdu myšleno vážně. Co myslíte ??
Ta knizka je imho napsana jako pohled cloveka praktikujiciho wiccu (magii, pohanstvi...moc se v tom nevyznam) na gotickou subkulturu. Takze to taky tak musis brat:-)
Knížka také není psaná zrovna podle mého vkusu. Skoro celé je to o magii, i když si nemyslím ,že by se subkulturou měla tolik společného. Místo kapitol Zákl. pricipy černé magie, Magie... bych si raději přečetla třeba o klubu Batcave atd. Ale je pravda, co říká Samgarr, je to jen pohled jednoho člověka...
Stop genocidě a podobným knihám!!
dle mého velmi zajímavá knížka i když taky mě to i trochu sklamalo, protože goth style není jen o magii, je to jen jakysi slomek toho všeho (ovšem, magii z toho nelze vyloučit, jelikož vždy se najde někdo kdo ji delává ) nechci se do autora nikterak navážet ale zdá se mi jako by si to sebral ze špatné strany.. v goth pravazuji predevsím témata jako záhrobí, vampýrství , hradý v šeré transylvanii ( :D ja vim jsem asi moc ovlivnena draculou )a velmi důležitou částí tohohle stylu je hudba. ja prece jen vim o cem mluvim sama jsem goths uz dva roky no a tahle kniha mi prisla jako reprenzentant goth subkultury tak trochu smesna a ne celkem presna...<br />....tot asi vše z mé strany a za upravu se omlouvam :o)
Nevím, jestli si toho někdo z vás všimnul, ale kniha je zaprvé americká, takže byste měli popřemýlšet nad tím, že americká gothická kultura se může značně lišit od té naší evropské a to, co vám připadá směšné, američané vezmou naprosto vážně a za druhé byste si měli všimnout toho, že autor nepopisuje gothic subkulturu jako takovou, ale její prolínání se s pohanskou kulturou, v autorově případě Wiccou a magíí obecně. :Pinch:
:evil: No ja som si tuto knihu kupila s ocakavanym uchvatneho citania ale nic take sa nekonalo :sad: bohuzial. Suhlasim s Laru de Sade je to prosto pisane s pohladu americkeho gothica a ten ma evidentne iny pohlad ako my europsky gothici. Treba teda uz len cakat kedy sa objavy dakto kto to pojme s nasej strany,a my si potom mozme fascinujuco pocitat :woohoo:
Knížku mám doma, podle mého názoru Raven podle svého úsudku a skušeností knížku napsal velice zdařile, za to, že naše subkultura se od americké odlišuje on nemůže a hned v úvodu upoornuje, že jeho dílo bude prolnání spolu s pohanskou magií, a pokud se člověk nenechá zaslepit úvodním nadpisem pak musí dojít k úsudku že dílo se zdařilo.
Tedy, milá Sanctuary, pořádně jsi tu knihu ztrhala - Předmluva? Takovou jsem ještě nečetl x) <br />Vůbec se nedivím, že ji přesunuli do doslovu... Avšak každopádně si velice vážím Tvého obětování a děkuji za varování.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.