Do Prahy míří Einstürzende Neubauten

Blixa Bargeld se svým ansámblem se znovu vrací do Prahy.

 

einstürzende neubauten - band photo

 

Na pozvání festivalu a institutu Prague Music Performance míří do Prahy po čtyřech letech legendy industriálního rocku Einstürzende Neubauten. V rámci evropského turné představí novou desku LAMENT, která vyjde v druhé polovině října. Koncert se bude konat v sobotu 15.11. od 18.00 v Retro Music Hall. Pořadatelé upozorňují, že kapacita sálu je omezena.
Skupina Einstürzende Neubauten (Hroutící se novostavby) vznikla koncem roku 1979 v tehdejším Západním Berlíně. Do povědomí posluchačů se dostala v první polovině 80. let společnými koncerty s Nickem Cavem. Debutové album Kollaps je naprostou industriálně-rockovou klasikou. V roce 1984 zasáhli i do alternativních žebříčků s kompilací 80 – 83 Strategien gegen Architektur, vydanou na prestižním nezávislém labelu Mute.
Za dlouhých 27 let existence si kapela získala mnoho skalních příznivců po celém světě. Hudba Einstürzende Neubauten se stává přístupnější i posluchačům, nespecializovaným na čistě syrový industriální zvuk. Důkazem je umístění alba Fünf auf der nach oben offenen Richterskala (1987) na nezávislých žebříčcích i komerční a umělecký úspěch alb Tabula Rasa (1993), Ende Neu (1996), Silence Is Sexy (2000), Perpetuum Mobile (2004) nebo Alless Wieder Offen (2007). 
Čechy Einstürzende Neubauten poprvé navštívili už v září roku 1987, koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna. Druhý pokus ocenilo pražské Výstaviště v červnu 1991. Od té doby v nepravidelných cyklech zahrnují Prahu do svých koncertních turné. Naposledy své příznivce uchvátili v listopadu 2010 ve vyprodané Arše na koncertě v rámci oslav 30 let od svého založení.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.