Recenze Blutengel – Monument

blutengel_monument_sChris Pohl se po dvou letech letos vrátil s novou řadovkou "Monument". Jak tedy znějí Blutengel v roce 2013? To nám poví Sudlice ve své recenzi – děkujeme!







 

Na začátku musím přiznat, že tvorbu Blutengel nijak zvlášť nesleduji, poněvadž jsem je nikdy nebrala nijak zvlášť vážně – spíš jen jako písničkovou kapelu, jejichž songy v angličtině šly v mém případě většinou rovnou do koše.

Od doby, co si pravidelně vtloukám do hlavy onu překrásně nasnímanou rüdersdorfskou chemičku v klipu „Save Our Souls“ mi jejich německá angličtina pomalu, ale jistě přestává vadit. Tento fakt vykrystalizoval až k prubnutí celého alba „Monument“ a to rovnou v rozšířené Deluxe Edition. 
Album „Monument“ vyšlo 15. února 2013 jak jinak než pod hlavičkou stáje Out Of Line. První disk skrývá 14 tracků, na disku dva pak naleznete tracků 8. Nechť tedy kotouček promluví sám….

Po úvodním nevtíravém intru na nás vybalí klipová hitovka své „You Walk Away“ a hned od začátku se vezeme ve svižném tempu k mírnější a zároveň slabší „Kinder Diese Stadt“, ovšem po druhém poslechu se jí určitá míra zasněnosti nedá upřít. Nenápadné odbíjení zvonků odpočítá odpal „All These Lies“ – energický výbuch prošpikovaný naléhavostí tryskající do nejvyšších sfér ukřivděného světa střídaný opět pomalejším kusem „Tears Might Dry“, který nás konejší středním tempem a silnou chytlavostí. Popíček jak má být. 

 


Blutengel – You Walk Away 


Další kus „Uns Gehört Die Nacht“ uvozený rádobyfilmovou předehrou útočí monumentální roztančeností. Podvědomě trochu připomíná tvorbu E-Nomine. Rozjuchanost však lehce spláchne vlahý jarní deštík s klavírními tóny „Die Zeit“, zasněný, ztrápený pohled na horizont, jehož baladická hrana se smyčcem zařezává do masa romantických duší. Ty se pak opojeny vlní v rytmu potemnělé diskotéky „When I Feel You“, kterou však bezpečně zadupe mohutná „Willst Du?“ a to nebyla otázka! Ovšem následující „Nie Mehr“ na sebe hned v prvních tónech uvalila nařčení z vykrádačky titulní písně kultovního filmu Lost Boys, nezapomenutelné „Cry Little Sister“ od Gerarda McManna. Snad šlo pouze o inspiraci.

Po lehkém analyzování původu melodií zde máme klipovou „Save Our Souls“, jejíž vizuální podobu z hlav milovníků industriální architektury už asi nikdo nevymaže. Štíhlé komíny, segmentové střechy destruovaných továrních hal, zatímco Chrisova angličtina si tak trochu po německu šlape na jazyk a já osobně plesám blahem. „Deine Welt“ už jen topí sluchovody v šedi průměrnosti, snad jen syntetická „Lebensrichter“ ještě lehce povzbudí pozornost nejtemnějších srdcí, než je nadobro pohřbí „Monument“, outro simulující filmovou hudbu s německým nápěvem v poslední třetině.

 


Blutengel – Save Our Souls

Druhý kotouč se vesměs nese v podobném duchu, rychlejší a chytlavější tracky střídají pomalejší, stejně jako němčina střídá angličtinu, přičemž drtivá většina překročí hranici průměrnosti jen nepatrně. Vše je opět rámováno intrem (tentokrát příjemně ambientním) a outrem a lá tvrdší Piráti z Karibiku. Za zmínku určitě stojí předposlední track „I Am“, oscilující někde mezi Nightwish a filmovu hudbou. Jako nejpřínosnější kousek ovšem vidím track číslo dva „A Place Called Home“, ten se mi v hlavě přetavuje v krásné obrazy a nutno dodat, že jeho text je dosti inspirativní.

Z celku jde cítit snaha o koncepčnost a německá angličtina tolik nevadí. Monument je bezesporu první album Blutengel, které si s chutí pustím celé. Určitě stojí za pozornost.

Hodnocení 85 %

blutengel_monument

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jo, When I Feel You slušná pecka. Zajásal jsem když jsem viděl koncert v Dresden, ale bude to nějaký s orchestrem. Chci orchestr, ale synťáků, samplerů a sequencerů:)
Nahodou BlutEnge je hodně skvěla kapelka mám skoro celou discografii a poslouchám je dokola ti se snad ani oposlouchát nedaj :)
BLUTENGEL VYNIKAJICI HUDEBNI POCIN.SONGY ASCHE ZU ASCHE,KINDER DIESER STADT,NIE MEHR JSOU BOMBA
A SAMOZREJME TAKY SAVE OUR SOUL.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.