Pouť Stevena Severina po našich končinách začíná

Steven SeverinSpoluzakladatel Siouxsie and the Banshees a výrazný skladatel filmové a ambientní hudby se chystá do Čech a na Slovensko se svým živým hudebním doprovodem k avantgardními filmu "Krev básníka" z roku 1930.







Britský experimentální hudebník, klíčová postava Bromley Contingentu, jedna z gotických legend, basák a zakladatel slavné skupiny Siouxsie and the Banshees, která posunula dějiny punk rocku do post punkové podoby a ke gothic rocku – to všechno a mnohem víc je Steven Severin, který stačil během své hudební kariéry protnout cestu mnoha a mnoha zajímavých osobností. Kromě Siouxsie můžeme jmenovat spolupráci třeba s Lydií Lunch, Marcem Almondem (se kterým napsal skladbu "Torment") či s Robertem Smithem (s ním založil boční projekt The Glove). Tím ovšem výčet pozoruhodných jmen určitě nekončí, můžeme k nim namátkou přidat například umělce jako John Cale, Alan Moore, Jarboe či Merc Cunningham.

Po dvou dekádách fungování, šestnácti vydaných albech a třiceti úspěšných singlech však původní sestava Siouxsie and the Banshees v pozdních devadesátých letech ukončila svou činnost. Právě to však britskému producentovi a skladateli uvolnilo ruce pro vlastní sólovou tvorbu. Po dvaceti letech spolupráce s velkými nahrávacími společnostmi přišel Severinův návrat zpět k undergroundovým kořenům, který deklaroval vydáním sólových alb "Visions" (1998), "Maldoror" (1999) a "The Woman in the Dunes" (2000) na vlastním nezávislém labelu RE:. Opomenout ovšem nelze ani jeho publicistickou činnost, věnovanou umění, pro prestižní anglické listy Guardian a Independent. Roku 2000 vyšla Severinovi i první samostatná sbírka erotické poezie/prózy "Twelve Revelations".

 

Steven Severin

 

Zlom v pozdějším Severinově životě však znamenaly soundtracky, zejména jeho iniciační hudební spolupráce na krátkém filmu Nigela Wingrova "Visions of Ecstasy", svébytně popisující postavu Terezie od Ježíše. V některých zemích byl snímek dokonce zakázán jako "rouhačský". Zůstala však instrumentálně ambientní hudba, která se z původně zamýšlených osmnácti minut k filmu nakonec rozrostla do 45minutové podoby. V psaní filmové hudby Steven rychle našel zalíbení a roku 2003 přijal nabídku vytvořit soundtrack k nezávislému nadpřirozenému horroru "London Voodoo". Právě tento krok jej nakonec vedl k pozastavení svého labelu a soustředění svých aktivit čistě na muziku pro film a televizi (např. Channel 4).

Od roku 2008 rozvíjí Steven Severin i svou vášeň pro němé filmy. V lednu minulého roku poprvé uvedl svůj sólový projekt “Krev Básníka“ v Silent Movie Theater v Hollywoodu, aby se s ním následně vydal na turné po Evropě, v rámci jehož druhé vlny jej uvítáme i u nás. Svůj nejnovější projekt vytvořil ke stejnojmennému kultovnímu filmu surrealistického režiséra a básníka Jeana Cocteau "Le Sang D’Un Poète" z roku 1930. Tento snímek je zajímavý i tím, že jako jeden z prvních francouzských filmů není němý a řadí se meži tři základní pilíře rané avantgardy Francie po boku "Zlatého věku" a "Trojky z mravů".

 


Jean Cocteau / Steven Severin – Blood of a Poet trailer

Kdy a kde tedy můžeme tuto nevšední multimediální zkušenost prožít? Data jsou zde:

21. 02: 2011  Praha, Roxy (TeatroNoD), CZ
23. 02: 2011  Jablonec, Kino, CZ
24. 02: 2011  Boskovice, Kino, CZ
25. 02: 2011  Košice, Tabačka, SK
26. 02: 2011  Bratislava, A4-zero space, SK
02. 03: 2011  Brno, Kino Art, CZ
03. 03: 2011  Žilina, Stanica, SK

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

AHoj,ten termín - ŽILINA - Stanica SK - nie je to náhodou 2.3.2011 ?
Koncert v Žilině je 3.3.2011. 2.3. je v Brně.
Ahoj, máš samozřejmě pravdu, chybička se vloudila, opraveno, díky za upozornění :)
Chystáte sa niekto do Žiliny? Ja by som rada išla, ale nemám s kým... :cry:
AHoj,bol niekto na tej pražskej akcii?Ak áno,napíš ako to prebiehalo.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.